τι μου θυμίζει ο Πάγκαλος

Υπάρχει μία διαδικτυακή πρωτοβουλία που ξεκίνησαν οι Ακυβέρνητες Πολιτείες, να αφιερώσουμε τη 12η Ιουλίου στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο. Να αναρτούσαμε ένα ποστ με θέμα τον Πάγκαλο και να παραθέταμε αντίστοιχα link.

Στην αρχή είχα σκεφτεί να του αφιερώσω «Το τραγούδι της Εβδομάδας», αλλά δεν θέλησα να «λερώσω» μία ευχάριστη νότα του μπλογκ μου… ούτε γνωρίζω κανένα τραγούδι που να μου προκαλεί παρόμοια αηδία.

Έτσι θα παραθέσω μερικές σκέψεις μου για αυτό το ον…

Από αισθητικής άποψης, τον θεωρώ ελληνική έκφραση των χυδαίων γουρουνόφατσων του Αλτάν ή, ακόμα, τυπικό μοντέλο της καρικατούρας του χοντρού και αδηφάγου αστού των αρχών του αιώνα.

Από κοινωνικής άποψης, εκφράζει το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Ο μεταλλαγμένος ΠΑΣΟΚτζής, το λαμόγιο που ανδρώθηκε στη δεκαετία του 80 και έγινε βασιλικότερος του βασιλέα. Κατηγορεί τα ρουσφέτια της δεξιάς για να βάλει «νόμιμα» την κόρη του στο δημόσιο. Καταπατά δασικές εκτάσεις και τρώει κοινοτικά κονδύλια αφήνωντας απλήρωτους τους εργαζόμενους γιατί «έφτασε η ώρα να φάμε κι εμείς». Στεναχωριέται για την κατάντια της αριστεράς, αλλά ανάθεμα κι αν έχει περάσει έστω κι απ `εξω της. Επαναλαμβάνει μονότονα «έχουμε παλέψει κι εμείς» αλλά ο μόνος του αγώνας είναι να προλάβει να να φάει τους περισσότερους μεζέδες σε μπουφέδες δεξιώσεων. Είναι συνδικαλιστής κοπιάς των 80ies.. προσλήφθηκε στα 35 με μέσον γύρω στο 85 και πέρνει πρόωρη σύνταξη μαζί με τους ΟΤΕτζήδες 20 χρόνια μετά ξεπουλώντας συναδέλφους του για ένα παχυλό εφ` άπαξ ή μια βουλευτική έδρα.

Από πολιτικής άποψης, έχει σχέση με το σοσιαλισμό, όσο ο «Γέρος» Παπανδρέου εκδημοκράτιζε την Ελλάδα με τα αμερικάνικα στρατεύματα το 1945, όσο ο παππούς του στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος έφερνε δικτατορίες στο μεσοπόλεμο.

Δεν με αφορά ο Πάγκαλος για το αντι-κομμουνιστικό του μένος… το θεωρώ θεμιτό γιατί ξέρει πως τα ψωμιά του θα είναι λίγα σε ένα τέτοιο καθεστώς.

Το ταξικό του μίσος, όμως, προδίδει και μια άλλη μεριά του. Η συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία της 5ης Απριλίου 2009[1] όπου ζητά «την παραδειγματική απέλαση λαθρομεταναστών», όπως και την υπαγωγή των καθαριστριών σε ένα κατώτερο υποσύνολο που δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν, είναι τυπικό δείγμα Παγκαλιάτιδας.

Ο κάθε Πάγκαλος δεν είναι καπιταλιστής… αυτοί, συνήθως, έχουν συναίσθηση της εκμετάλλευσης που επιβάλλουν… έχουν γνώση από πού προέρχονται τα κέρδη τους και σιωπούν.

Οι Πάγκαλοι είναι οι χαραμοφάιδες, οι εκ πεποιθήσεως ανεπάγγελτοι, οι βδέλες και τα τσιμπούρια του καπιταλισμού, αυτοί που ζουν πλουσιοπάροχα χωρίς ένα ένσημο…

…είναι οι λακέδες και σφουγγοκολάριοι του συστήματος, οι τοξικές ουσίες που βγάζουν τα δαγκώματα των αστών.

Γι` αυτό και η αριστερά, περά από τα φάρμακα που αναζητεί απέναντι στην αρρώστια του καπιταλισμού, απέναντι στην ουσία του προβλήματος,  πρέπει να αντιμετωπίσει και κάποιες επίπονες παρενέργειες του…

…πρέπει να αφαιρούνται τα παράσιτα έτσι και αλλιώς.

…what a wonderful world this would be… που έλεγε και ο Sam Cook..

Να…

…τελικά βρήκαμε και τραγούδι..

Άλλες αναρτήσεις

Ακυβερνητες Πολιτείες

Βιβλιοθηκάριος

Ροΐδης

Ροδιά

Πεντανόστιμη

Cynical

Krotkaya

Καλώδια

Εξεγερμένο το 2009

Everything you know is wrong

taspanb

akanoniston

busy bee

χώρα του ποτέ ποτέ

ιστορίες συνομωσίας

κόκκινο μπαλόνι


[1] «Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταργηθεί από τους τρομοκράτες και τους αλήτες της άκρας αριστεράς … που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψη ότι οι καθαρίστριες πρέπει να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.»


9 Σχόλια on “τι μου θυμίζει ο Πάγκαλος”

  1. […] “Αναρτούν” Πάγκαλο και οι: Ακυβέρνητες πολιτείες Βιβλιοθηκάριος krotkaya Happy Hour Antidrasex Κουπέπκια Βυτίο Κόκκινο Μπαλόνι Καλώδια Kanali e-Cynical Πεντανόστιμη Ροδιά Everything you know is wrong Ιστολόγιον Gatouleas […]

  2. […] Everything you know is wrong Ιστολόγιον Ημερολόγιο.taspanb Ακανόνιστη Γατουλέας Busy bee χώρα του […]

  3. Ο/Η bodyfull λέει:

    μέλος του ΚΚΕ εκεί κάπου στα τέλη των 60s, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες.

  4. Όταν σκεφτόμουν την εικονογράφηση του δικού μου ποστ και εγώ τον Αλτάν πρωτοσκέφτηκα…. είναι μεγάλο πράγμα να σε εμπνεόυν με τόσους τρόπους οι … μεγάλοι πολιτικοί Άνδρες.

  5. […] e-Cynical Πεντανόστιμη Ροδιά Everything you know is wrong Ιστολόγιον Gatouleas busy bee χώρα του ποτέ ποτέ… Ροίδη […]

  6. Ο/Η gatouleas λέει:

    @bodyful, εντάξει… όλοι έχουν περάσει ένα φεγγάρι από την αριστερά.. ειδικά στα `60-`70… μην τα φορτώνουμε ΟΛΑ στη δυσμοιρη..
    @Κατσαμάκη, καλως όρισες… ο Πάγκαλος είναι αρχετυπική μορφή… Θα μνημονέυεται μαζί με άλλους διάσημους σαν το Γκοτζαμάνη, την κατάργηση της πάλης των τάξεων του Λάσκαρη και φυσικά τον Τόμπρα, τον πιστολέρο του ΟΤΕ..

  7. […] Everything you know is wrong Ιστολόγιον Ημερολόγιο.taspanb Ακανόνιστη Γατουλέας Busy bee χώρα του ποτέ-ποτέ ιστορίες συνομωσίας Κανάλι […]

  8. […] εμμονές e-Cynical Πεντανόστιμη Ιστολόγιον Ημερολόγιο.taspanb Γατουλέας Busy bee χώρα του ποτέ-ποτέ Ακυβερνητες Πολιτείες […]


Σχολιάστε