Πόσες ειρηνικές και συμβολικές περικυκλώσεις της Βουλής χρειαζόμαστε για να πάμε παρακάτω;

Πριν μπούμε να σχολιάσουμε τις πρωτοφανής οδομαχίες ΚΚΕ και ανεξάρτητων διαδηλωτών, ας δούμε αν μπορούμε να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για την επόμενη μέρα.

Όσοι θέλουν να κρυφτούν πίσω από δήθεν κουκουλοφόρους και προβοκάτορες δεν μπορούν να γλιτώσουν το αμείλικτο ερώτημα που ταλανίζει το εργατικό κίνημα εδώ και δύο χρόνια

«μετά την ειρηνική διαδήλωση, διαμαρτυρία και περικύκλωση της Βουλής, τι;»

Η (σωστή) κριτική περί φετιχοποίηση της Βίας και των αναποτελεσματικών, συμβολικών πετροπόλεμων, δεν απαντιέται με τη φετιχοποίηση του πασιφισιμού και των αναποτελεσματικών, συμβολικών διαδηλώσεων… Μάλλον καταντά γραφική…

  1. Η τελευταία 48ώρη απεργία, ήταν, ίσως η μαζικότερη σε συμμετοχή την τελευταία διετία. Παρ` όλα τα πολιτικά αδιέξοδα, παρ` όλο που απουσιάζει κάποια σαφή εναλλακτική πρόταση στην αστική αντεπανάσταση, το εργατικό κίνημα παραμένει με υψηλό φρόνημα και μαχητικότητα. Τα βλέπαμε τα δείγματα… καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, απεργίες διαρκείας.  Μπαίνουμε, λοιπόν, σε μια φάση όξυνσης της ταξικής πάλης με ανάγκη κλιμάκωσης του ιδεολογικού και πολιτικού αγώνα.
  2. Αυτή η αυξανόμενη κινητικότητα ανάγκασε το ΚΚΕ να σταματήσει τις επαναστατικές λιτανείες στο Γκάζι και στο Φιξ και να δοκιμάσει μια «αριστερή στροφή» δοκιμάζοντας μετά από περικυκλώσει τη Βουλή, έστω και με 2 χρόνια καθυστέρηση. Έκανε άσχημα; Φυσικά και όχι! Κάλιο αργά πάρα ποτέ! Ποτέ δεν περισσεύουν σύντροφοι στον αγώνα, ακόμα και με διαφορετικές απόψεις.

    Τυπικές διαδηλώσεις ΠΑΜΕ.. οι διαδηλωτές βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο (κι όχι με πλάτη) με την αστυνομία

  3. Η βασική στόχευση του ΚΚΕ είναι η πολιτική ηγεμονία στο χώρο της πασιφιστικής αριστεράς.  Εδώ και δύο χρόνια πότε οι ΠΑΣΚίτες συνδικαλιστές, πότε οι διάφορες συριζο-μετωπο-ανταρσυο συνιστώσες, πότε οι «πλατείες» αναζητούσαν τη «μαζική ειρηνική διαδήλωση που θα έδιωχνε τους τροϊκανούς». Αυτά που προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, οι διάφοροι Αλαβάνοι με τις Ταχρίρ και οι «αμεσοδημοκράτες πλατειακοί», δοκίμασε να υλοποιήσει το ΚΚΕ. Αρκούσε μόνο η εξαγγελία της «περιφρουρημένης από προβοκάτορες» συγκέντρωσης του ΚΚΕ για να διαλύσει κάθε ανεξάρτητη προσπάθεια αυτού του κομματιού… Οι στοχεύσεις του υλοποιόντουσαν από το ΚΚΕ και καθιστούσαν άχρηστη την ύπαρξη τους. Αν οι «πλατείες» χτύπησαν το καμπανάκι της ανεπάρκειας τους, η «αριστερή αγωνιστική στροφή» του ΚΚΕ βάζει σε ερώτημα την ίδια την ύπαρξη τους. Ή θα πολιτικοποιήσουν τον αγώνα τους ή θα εξαφανιστούν. Οι πρώτες ανακοινώσεις περί «προβοκατόρων – κουκουλοφόρων»  είναι κακό σημάδι[1][2].
  4. Το ολοένα και διογκούμενο κίνημα και η αμηχανία-αναποτελεσματικότητα των υπαρχόντων παραδοσιακών αριστερών σχημάτων, έχει γίνει μαγιά για ένα μαζικό πολιτικό χώρο που συγκροτείται γύρω από αναρχικές και αυτόνομες ομάδες.  Έχοντας αποφύγει λάθη του παρελθόντος, έχει συγκροτηθεί με πολύ πιο υγιείς κοινωνικές βάσεις στις γειτονιές, στην εκπαίδευση και στους χώρους δουλειάς. Γι` αυτό και η προσπάθεια του ΚΚΕ να το «νικήσει» στρατιωτικά στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία. Η συγκρότηση ΚΑΙ σε πολιτικό – οργανωτικό επίπεδο μιας ανατρεπτικής κινηματικής πτέρυγας εντείνει τα προβλήματα που δημιουργεί η ανυπαρξία στρατηγικής πρότασης.
  5. Η συγκέντρωση ήταν μαζικών φορέων και της ΓΣΕΕ. Δεν ήταν του ΚΚΕ, έτσι;Σε μια τέτοια εκδήλωση ο κάθε κοινωνικός και πολιτικός χώρος επιλέγει το χαρακτήρα που θέλει να δώσει.. και «παίρνει» και τις αντίστοιχες ευθύνες. Το «συγκρουσιακό» μπλοκ δεν είχε στόχο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ αλλά τους μπάτσους και τη Βουλή.

    Ποιον προστατεύει η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ; Γιατί πρεπει να προστατευθούν από τη λαοθάλασσα που διαδήλωνε;

  6. Το συγκεκριμένο κόμμα, λοιπόν, ΕΠΕΛΕΞΕ μια πατερναλιστική ταχτική, να θέσει «όρια» στις δράσεις των άλλων κοινωνικών κομματιών, με στρατιωτικό, κιόλας, τρόπο. Η χωροταξία του ΚΚΕ έδειξε πως είχε πρωταρχικό στόχο το «συγκρουσιακό» κομμάτι του κινήματος. Την Τετάρτη έκαναν αλυσίδες στους (προβοκάτορες, έτσι;) της ΠΟΕ – ΟΤΑ πριν δοκιμάσουν την γενίκευση του την Πέμπτη. Ήδη οι εικόνες που ΚΚΕδες είναι σε παράταξη με ΠΛΑΤΗ στην αστυνομία έχουν δημιουργήσει πρόβλημα ΚΑΙ στο εσωτερικό του. Κι όμως! Θα μπορούσε να καλέσει σε συνεννόηση πχ το ΣΥΡΙΖΑ, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και την Αντιεξουσιαστική κίνηση να χωρίσουν ζώνες περικύκλωσης της Βουλής. Κάποιος το Σύνταγμα, άλλος το Το ΠΑΜΕ στη Γένοβα to 2001. Όταν δεν είχε πρόβλημα να σχεδιάζει μαζί με το Black Block τον αποκλεισμό των G8.Παναθηναϊκό Στάδιο κλπ… αν ήταν η Βουλή ο στόχος, έτσι;  Το ΚΚΕ ήδη έχει συμμετάσχει σε διαδήλωση με αντίστοιχες οριοθετήσεις.. στη Γένοβα το 2001. Υπήρχαν τα «μαύρα», τα «κόκκινα» και τα «ροζ» μπλοκ. Ο στόχος κοινός.. Να περικυκλωθεί η σύνοδος G8 και ο καθένας να κινηθεί ανάλογα με τη διάθεση του. Εδώ γιατί δεν μπορούμε όσοι θέλουμε να «μπουκάρουμε» να πάμε πχ Σταδίου και οι άλλοι να διαδηλώνουμε από το Ζάππειο; Αν το ΚΚΕ συνεχίσει να περιφρουρεί τη Βουλή, τους μπάτσους  και τα κυβερνητικά κτήρια από διαδηλωτές, αυτό θα σημάνει μια απίστευτη μετάλλαξη στο χαρακτήρα του.

Θα δούμε πράματα και θάματα.. Ιστορίες που διαβάζαμε στα βιβλία… Η Επαναστατική με τη Μεταρρυθμιστική Αριστερά ξαναορίζουν τα σύνορα τους…  γιατί παραέχουν μπερδευτεί τα τελευταία χρόνια.


[1] Για μια ακόμη φορά συγκεκριμένες ομάδες κουκουλοφόρων επιχείρησαν να στραφούν εναντίον δυνάμεων του κινήματος. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ 20/10/2011

[2] Η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά της διαδήλωσης στο Σύνταγμα ξεδιπλώθηκε με τη χρησιμοποίηση της δολοφονικής επίθεσης τυχοδιωκτικών ομάδων, που βρίσκονταν για άλλη μια φορά σε διατεταγμένη υπηρεσία, ενάντια στη περιφρούρηση του  ΠΑΜΕ και σε άλλους διαδηλωτές. ΑΝΤΑΡΣΥΑ 20/10/2011


3 Σχόλια on “Πόσες ειρηνικές και συμβολικές περικυκλώσεις της Βουλής χρειαζόμαστε για να πάμε παρακάτω;”

  1. Ο/Η dimitris t λέει:

    Πολύ σωστά, δεν ήταν μόνο αναρχικοί που επιτέθηκαν στη περιφρούρηση-νταβατζηλίκι του ΠΑΜΕ.

    Όποιος έχει ζήσει το ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς και στις πορείες καταλαβαίνει τι έγινε ακόμα και αν δεν ήταν εκεί.

    Λυπάμαι για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φαίνετε τον γουστάρουν τον εξευτελισμό που τους επιφυλάσσει στις τελευταίες πορείες το ΚΚΕ.

  2. […] Πόσες ειρηνικές και συμβολικές περικυκλώσεις της Βουλής χρειαζόμαστε για να πάμε παρακάτω; Posted on Οκτωβρίου 26, 2011 by το κουνούπι Από τον “gatoulea”. […]


Σχολιάστε