γιατί για την Αφρική;

Πανεπιστημιο του 13ου αιώνα, Βασίλειο Τιμπουκτούπανεπιστημιο Sankore του 13ου αιωνα, Βασίλειο Τιμπουκτού

(μεταφορά παλαιότερου άρθρου σε μόνιμη σελίδα)

Ένα μέρος του blog μου θα είναι αφιερωμένο στην Μαύρη Ήπειρο. Ειναι ένας μικρός προσωπικός φόρος τιμής στο λαό της, που τόσα δεινά έχει περάσει για την ευημερία των δυτικών «δημοκρατικών» κοινωνιών μας.

Δεν ξέρω από που να αρχίσω και τι να πρωτοπιάσω… Πως μπορεί να περιγραφεί το μέγεθος της οικονομικής – κοινωνικής – πολιτιστικής καταστροφής που έχει επιφέρει ο δήθεν «εκπολιτισμός των βαρβάρων»;

Προσπαθώ να κάνω συγκρίσεις και υποθέσεις……

Αν η ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν κρατούσε 3 αλλά 500 χρόνια τι θα είχαμε απογίνει;

Αν, κατά τη διάρκεια αυτής της κατοχής, μας διέλυαν το εκπαιδευτικό σύστημα, μας κατεδάφιζαν κάθε πολιτιστική κληρονομιά και επαφή με το παρελθόν μας, μας επέβαλλαν άλλες δοξασίες και γλώσσες, μας απήγαγαν το πιο νέο και δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας μας σε σκλαβοπάζαρα στην άλλη άκρη της γης, αν… αν…. ΠΟΣΟ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ σε «θετικές προτάσεις και διεθνή φόρα»;

Αν η ζούσαμε όχι σ` αυτόν τον ευρωπαϊκό βράχο, αλλά στην ΑΦΡΙΚΗ, δηλ. σε μια ήπειρο τόσο γόνιμη που αν φτύσεις κουκούτσι θα βγει ζούγκλα, με αστείρευτες πηγές πρώτων υλών (σιδηρομεταλλεύματα και πετρέλαιο) και δεκάδες ορυχεία χρυσού και διαμαντιών, θα μπορούσε κάποιος να μας πείσει γιατί θα πρέπει να πεθαίνουμε από πείνα και δίψα;

Και όλα αυτά να διανθίζονται με δισεκατομμύρια ρατσιστικά στερεότυπα όλων των ειδών.

Γιατί δεν υπάρχει γωνιά στον πλανήτη που να μην έχει υπάρξει ομάδα ηλίθιων που να ξερνούν τον οχετό τους σε βάρος της μαύρης φυλής. Δε μιλάω μόνο για τα χοντροκομμένα ψέματα των φασιστικών συμμοριών αλλά για τα καθημερινά ψευδή που είτε από άγνοια είτε από προκατάληψη έχουμε μπολιαστεί όλοι μας..

«Καλοί οι μαύροι, αλλά ΜΥΡΙΖΟΥΝ», «οι μαύροι είναι πολύ καλοί μπασκετμπολίστες (ή ποδοσφαιριστές ή δρομείς ή… ή…) αλλά είναι τεμπέληδες ( ή βλάκες ή νωθροί ή αντιεπαγγελματίες ή… ή…)», « οι μαύροι είναι φοβεροί μουσικοί (ή χορευτές ή εραστές ή..ή..)» λες και είναι οι διασκεδαστές μας, «οι μαύροι ήταν κανίβαλοι, ειδωλολάτρες που ζούσαν σε καλύβες μες στη ζούγκλα» και πολλά άλλα…..

Τέλος πάντων…. Κοιτάω το Ιράκ και την Παλαιστίνη…Αν 15 και 60 – αντίστοιχα – χρόνια γενοκτονίας έχουν προκαλέσει τόσα δεινά ,αλλά και τόσες διεθνείς κινητοποιήσεις, τι άλλο περιμένουμε για να αντιδράσουμε; Γιατί η εκμετάλλευση της Αφρικής δεν είναι μια ιστορία του παρελθόντος σαν τους αυτόχθονες Ινδιάνους της Αμερικής ή τους Ίνκας. Συμβαίνει ΤΩΡΑ, συμβαίνει ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ και ο ρόλος των ελλήνων της υποσαχάριας Αφρικής δεν είναι και ο καλύτερος.

Από τη μεριά μου θα ξεκινήσω ένα μίνι-ημερολόγιο από ένα ταξίδι που έκανα πριν 10 χρόνια στο Καμερούν, που ήταν και η αφορμή να ψάξω λίγο παραπάνω γι` αυτή την ήπειρο. Επίσης θα ανεβάζω ότι ιστορικό υλικό και ενδιαφέροντα νέα βρίσκω.

Καλοδεχούμενη κάθε συνεισφορά και προτάσεις….

mama Africa……..βάστα γερά!!!!!!!!!!


5 Σχόλια on “γιατί για την Αφρική;”

  1. Ο/Η Rodia λέει:

    Να είσαι καλά Γατουλέα. Πολύ χρήσιμο κείμενο και αυτό, καθώς και τα υπόλοιπα για την Αφρική. Τον τόπο που γνώρισα μέσα από τα βιβλία του Βερν, το μαγικό τόπο όπου ονειρεύτηκα να ζήσω.
    Θα έχεις υπόψη σου, φαντάζομαι, το ντοκυμαντέρ «Darwin’s nightmare»…

  2. Ο/Η gatouleas λέει:

    Πρέπει να σου ομολογήσω πως ΦΟΒΑΜΑΙ να το δω… Μερικές φορές αποφεύγω να πονάω…
    Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις όλα τα ταξίδια του Βερν που ονειρευτηκες… Κι όσα θα ονειρευτεις ακόμη

  3. Ο/Η Rodia λέει:

    Σκέφτομαι να απομαγνητοσκοπήσω μερικά κομμάτια και να ανεβάσω τα κείμενα. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τέτοια πράγματα.

  4. Ο/Η antigoldgreece λέει:

    “Πού είναι ο χρυσός μου;” – Η κατάρα του ορυκτού πλούτου στην Αφρική

    «Πού είναι ο χρυσός μου;» – Η κατάρα του ορυκτού πλούτου στην Αφρική

  5. Ο/Η Greek Rider λέει:

    Τώρα κατάλαβα γιατί ο γατουλέας είναι μαύρος.

    Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να τον βάλεις πάνω-πάνω στη σελίδα σου.


Σχολιάστε