Η κρίση μέσα από ένα φωτορομάντζο

Στο τελευταίο τεύχος του Sarajevo υπάρχει μια περιεκτική περιγραφή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μέσα από …. φωτορομάντζο!

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η ιστορία της Ελλάδας και ο μύθος της «δημοσιονομικού χρέους», η επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ και το χάος που διαμορφώνεται στο σύνολο του πλανήτη.

Σας το παρουσιάζω ολόκληρο όπως εμφανίζεται στο site του περιοδικού μαζί με τα σχόλια.

εικ. 1: Κατ’ αρχήν έχουμε κάτι που δεν φαίνεται, αν και έχει συμβεί. Η θάλασσα είναι ήρεμη, αλλά κάποιος έχει βουλιάξει. Ποιός; Μαντέψτε: ο γιώταχις… (Είναι η αρχή της φάσης “δεν υπάρχει κρίση, απλά κάνουμε ψαροντούφεκο χωρίς ψαροντούφεκο”…).

εικ. 2: … Αργά ή γρήγορα (κάλλιο γρήγορα παρά αργά) έρχεται ο σωτήρας. Ο γερανός (της ασφαλιστικής, παρακαλούμε πιάστε το υπονοούμενο πριν είναι αργά…)

εικ 3: Παρότι ο σωτήρας είναι καθ’ όλα έτοιμος και διατεθειμένος να σώσει τον γιώταχι, και ενόσω όλα βαίνουν καλώς ως ένα σημείο, ένας σκληρός νόμος της φυσικής παρεμβάλεται αιφνιδιαστικά. Πιο συγκεκριμένα: μόλις ο γιωταχίς σωθεί απ’ τον βυθό, δηλαδή μόλις βγει απ’ το νερό, βαραίνει (γαμημένε Αρχιμήδη γιατί δεν δουλεύει η άνωση έξω απ’ το νερό;). Οπότε τουμπάρει τον γερανό / σωτήρα και τον παίρνει μαζί του στο νερό. (Είναι η φάση τα “δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα” θα σας σώσουν… εκτός αν δεν σας σώσουν).

εικ. 4: Ένας μεγαλύτερος σωτήρας / γερανός είναι απαραίτητος (πείτε το: νέα μέτρα… πείτε το: άλλη μια ένεση ρευστότητας… πείτε το: …). ) Ο μεγαλύτερος σωτήρας / γερανός, με χαρακτηριστική άνεση, ανασύρει τον γιωταχί στην επιφάνεια… Λέμε τώρα… (Είναι η φάση “το κράτος είναι εδώ”).

εικ. 5: …. Και, συνεχίζοντας το έργο του, προσπαθεί να ανασύρει επίσης και τον προηγούμενο σωτήρα / γερανό (σα να λέμε τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς οίκους, κλπ).

εικ 6: Πλην όμως ο ίδιος σκληρός νόμος της φυσικής ξαναεμφανίζεται αμείλικτος. Μόλις ο πρώτος σωτήρας / γερανός βγει απ’ το νερό ξαναβαραίνει, και τραβάει τον δεύτερο μαζί του στο πάτο.
Ηθικό δίδαγμα: παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, κάθε καινούργια προσπάθεια διάσωσης (με όλο και μεγαλύτερους σωτήρες / γερανούς) θα καταλήγει σε αδιέξοδο. Εκτός εάν κάποιο κοινοβούλιο αποφασίσει το μόνο που μπορεί να αλλάξει την ιστορία του (καπιταλιστικού) κόσμου: να καταργήσει επιτέλους το νόμο της βαρύτητας! Just do it!!!Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s