η εξέγερση στη Ρωσία το `05, οι εργάτες με το σταυρό στο χέρι και… ο Λένιν στη Γενεύη;

Με αφορμή τις ελληνικές σημαίες που σκάνε κατά δεκάδες στην πλατεία Συντάγματος, εμφανίζεται το «ψαγμένο» παράδειγμα των εξεγερμένων ρώσων εργατών στα 1905 με το σταυρό και την εικόνα του τσάρου στο χέρι.

Ας γνωρίσουμε, κατ` αρχήν τα γεγονότα, και ας δούμε τα σχόλια του Λένιν σε άρθρο του 15 μέρες, μόλις, μετά. Στο τέλος θα καταθέσω μερικές παρατηρήσεις.

Η ματωμένη Κυριακή της Ρωσίας

«Μεγαλειότατε – Εμείς οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της Πετρουπόλεως, οι γυναίκες, τα παιδιά μας και οι αβοήθητοι γέροι γονείς μας προστρέχουμε σε Σας, Μεγαλειότατε, για να ζητήσουμε αλήθεια, δικαιοσύνη και προστασία. Μας κατήντησαν ζητιάνους. Καταπιεζόμαστε. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του θανάτου… Εχει έρθει για μας η στιγμή όπου ο θάνατος θα ήταν καλύτερος από την παράταση των αβάσταχτων βασάνων μας. Σταματήσαμε την εργασία και είπαμε στους αφέντες μας ότι δε θα ξαναρχίσωμε αν δε δεχτούν τα αιτήματά μας. Λίγα πράγματα ζητούμε: Να μειωθεί η εργάσιμη ημέρα σε οκτώ ώρες, να καθιερωθεί σαν ελάχιστο ημερομίσθιο το ένα ρούβλι και να καταργηθούν οι υπερωρίες… Κρατικοί λειτουργοί έχουν οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη καταστροφή και την έχουν περιπλέξει σ’ έναν επαίσχυντο πόλεμο….»

Μ’ αυτά τα λόγια, που εμπεριέχονταν σ’ ένα μακροσκελές υπόμνημα, οι εργάτες και οι κάτοικοι της Πετρούπολης σκόπευαν να συγκινήσουν τον Τσάρο Νικόλαο Β` και να τον κάνουν να σκύψει πάνω στα πρόβλημά τους για να δώσει λύση. Ηταν Κυριακή 9/22 Γενάρη του 1905, όταν περίπου 200 χιλιάδες εργάτες και κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας, με επικεφαλής τους έναν ιερέα, άνθρωπο της αστυνομίας, τον πατέρα – Γκαπόν, ξεκίνησαν από τις εργατικές συνοικίες της πόλης για τα χειμερινά ανάκτορα. Η πομπή ήταν απολύτως ειρηνική.

Ριζοσπάστης 15/1/2006, Η πρώτη Ρώσικη Επανάσταση

Παρόλα αυτά ο τσάρος δε δέχτηκε να ακούσει τα αιτήματα του πλήθους και διέταξε τη φρουρά του να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα η χιονισμένη πλατεία να βαφτεί με αίμα. Σε κάθε γωνία τα πλήθη συναντούσαν στρατεύματα που πυροβολούσαν ασταμάτητα εναντίον τους. Μέχρι το τέλος της ημέρας οι νεκροί ήτανε χιλιάδες.

TVXS, 9/1/2011

Λένιν – Η Αρχή της Ρώσικης Επανάστασης

Γενεύη, Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου

Τιφλίδα, 1905.

Γεγονότα της μεγαλύτερης ιστορικής σημασίας συμβαίνουν στη Ρωσία. Το προλεταριάτο έχει εγερθεί ενάντια στον τσαρισμό.Το προλεταριάτο οδηγήθηκε από την κυβέρνηση για να επαναστατήσει. Μπορεί μετά βίας να υπάρξει οποιαδήποτε αμφιβολία τώρα που επέτρεψε σκόπιμα η κυβέρνηση το κίνημα απεργίας να αναπτυχθεί και μια ευρεία επίδειξη να αρχίσει λίγο πολύ χωρίς εμπόδιο προκειμένου να φέρει τα πράγματα σε ένα σημείο όπου η στρατιωτική δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο ελιγμός της ήταν επιτυχής. Χιλιάδες σκοτωμένοι και πληγωμένοι — τέτοιος είναι ο φόρος της Αιματηρής Κυριακής, της 9 Ιανουαρίου, στην Αγία Πετρούπολη. Ο στρατός νίκησε άοπλους εργάτες, γυναίκες, και παιδιά. Ο στρατός συνέτριψε τον εχθρό πυροβολώντας συντετριμμένους εργάτες. «Τους διδάξαμε ένα καλό μάθημα!»οι μπράβοι του Τσάρου και οι ευρωπαίοι λακέδες τους μέσα από την συντηρητική αστική τάξη λένε με τέλειο κυνισμό.

Ναι, αυτό ήταν ένα μεγάλο μάθημα, ένα που το Ρωσικό προλεταριάτο δεν θα ξεχάσει. Τα πιό ακαλλιέργητα, καθυστερημένα τμήματα της εργατικής τάξης, που εμπιστεύτηκαν αφελώς τον Τσάρο και ειλικρινά επιθύμησαν να βάλουν ειρηνικά πριν από «τον Τσάρο αυτοπροσώπος» την αίτηση των βασανισμένων ανθρώπων, ήταν όλα αυτά που διδάχθηκαν ένα μάθημα από τα στρατεύματα που οδηγήθηκαν από τον Τσάρο ή το θείο του, τον Μεγάλο Δούκα Βλαδίμηρο.

H εργατίκη τάξη έλαβε ένα βαρυσήμαντο μάθημα στον εμφύλιο πόλεμο’ η επαναστατική εκπαίδευση του προλεταριάτου έκανε περισσότερη πρόοδο σε μια ημέρα από όσο θα μπορούσε να έχει κάνει στους μήνες και τα χρόνια της μονότονης,πληκτικής, δυστυχής ύπαρξης της. Το σύνθημα του ηρωικού προλεταριάτου της Αγίας Πετρούπολης, «Θάνατος ή Ελευθερία!» αντηχεί σε όλη τη Ρωσία. Γεγονότα αναπτύσσονται με εκπληκτική ταχύτητα. Η γενική απεργία στην Αγία Πετρούπολη διαδίδεται. Όλες οι βιομηχανικές, δημόσιες, και πολιτικές δραστηριότητες έχουν παραλύσει.Τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, ακόμη πιο βιαιότερες συγκρούσεις συνέβησαν μεταξύ των εργατών και των στρατιωτικών. Αντίθετα από τις αναληθείς κυβερνητικές εκθέσεις,το αίμα ρέει σε πολλά μέρη τις πρωτεύουσας. Οι εργαζόμενοι του Kολπίνο εγείρονται. Το προλεταριάτο όπλίζει τον εαυτό του και τον λαό. Οι εργάτες λέγεται οτι έχουν καταλάβει το οπλοστάσιο Σεστρόρετσκ. Παρέχουν στον εαυτό τους περίστροφα, σφυρηλατόντας τα εργαλεία τους σε όπλα, και προμήθεύονται βόμβες για μια απελπισμένη προσφορά για ελευθερία. Η γενική απεργία διαδίδεται στις επαρχίες. Δέκα χιλιάδες έχουν παψει ήδη να εργάζονται στη Μόσχα, και μια γενική απεργία έχει συγκαλεστεί εκεί για αύριο (Πέμπτη, 13) Ιανουαρίου. Μια εξέγερση έχει ξεσπάσει στη Ρήγα. Οι εργάτες διαδηλώνουν στο Λοντζ, μια εξέγερση προετοιμάζεται στη Βαρσοβία, προλεταριακές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Χέλσινγκφορς. Η αναταραχή αυξάνεται μεταξύ των εργατών και η απεργία διαδίδεται στο Μπακού, την Οδησσό, το Κίεβο, το Κχάρκοβ, το Κόνβο, και τη Βίλνα. Στη Σεβαστούπολη, τα ναυτικά καταστήματα και τα οπλοστάσια έχουν πάρει φωτιά, και τα στρατεύματα αρνούνται να πυροβολήσουν τους στασιαστές. Απεργίες στο Ρέβελ και στο Σαράτοβ. Σύγκρουση εργατών και εφέδρων με τα στρατεύματα στο Ράντομ.

Η επανάσταση διαδίδεται. Η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει το ύψος πίεσης της. Από την πολιτική της αιματηρής καταστολής προσπαθεί να αλλάξει στις οικονομικές παραχωρήσεις και να σωθεί με τη ρίψη εξιλαστήριων δώρων στους εργάτες ή με την υπόσχεση των εννέα ωρών ημερησίως. Αλλά το μάθημα της Αιματηρής Κυριακής δεν μπορεί να ξεχαστεί. Η απαίτηση των στασιαστών εργαζομένων της Αγίας Πετρούπολης — η άμεση σύγκληση μιας Συντακτικής Συγκέντρωσης βάσει της καθολικής, άμεσης, και ίσης ψήφου από μυστική κάλπη — πρέπει να γίνει το αίτημα όλων των απεργών εργατών. ?μεση ανατροπή της κυβέρνησης — αυτό ήταν το σύνθημα με το οποίο ακόμα και οι εργαζόμενοι της Αγίας Πετρούπολης που είχαν πιστέψει στον Τσάρο απάντησαν στη σφαγή της 9ης Ιανουαρίου’ απάντησαν μέσω του ηγέτη τους, του ιερέα Γκεόργκι Γκαπόν, ο οποίος δήλωσε μετά από εκείνη την αιματηρή ημέρα: «Δεν έχουμε πλέον Τσάρο. Ένας ποταμός αίματος διαχωρίζει τον Τσάρο από τον λαό. Zήτω η πάλη για την ελευθερία!»

«Ζήτω το επαναστατικό προλεταριάτο!» εμείς λέμε. Η γενική απεργία παρακινεί και συναθροίζει τις αυξαμένες μάζες της εργατικής τάξης και των φτωχών αστών. O εξοπλισμός του λαού γίνεται ένα άμεσο καθήκον της επαναστατικής στιγμής.

Mόνο o ένοπλoς λαός μπορεί να είναι το πραγματικό πρόχωμα της δημοφιλούς ελευθερίας. Όσο πιό σύντομα το προλεταριάτο πετυχαίνει στην όπλιση,τοσο μακρύτερα αυτό κρατά τις θέσεις μάχης του ως απεργό και επαναστατικό, οσο πιό σύντομα ο στρατός θα αρχίσει να διστάζει’ όλο και περισσότεροι στρατιώτες θα αρχίσουν επιτέλους να συνειδητοποιούν τι κάνουν και θα ενώθουν με τον λαό ενάντια στους σατανάδες, ενάντια στον τύραννο, ενάντια στους δολοφόνους των ανυπεράσπιστων εργατών και των συζύγων και των παιδιών τους. Χωρίς σημασία ποια μπορεί να είναι η έκβαση της παρούσας εξέγερσης στην Αγία Πετρούπολη, εν πάση περιπτώσει, θα είναι το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη, πιό συνειδητή, καλύτερη οργανωμένη εξέγερση. Η κυβέρνηση μπορεί ενδεχομένως να πετύχει την αναβολή της ημέρας του υπολογισμού, αλλά η αναβολή θα κάνει μόνο το επόμενο βήμα της επαναστατικής επίθεσης πιό καταπληκτικό. Αυτό μόνο σημαίνει ότι οι Σοσιαλ-Δημοκράτες θα εκμεταλλευθούν αυτή την αναβολή για να συναθροίσουν τους οργανωμένους μαχητές και να διαδώσουν τις ειδήσεις για την έναρξη που γίνεται από τους εργάτες της Αγίας Πετρούπολης. Το προλεταριάτο θα ενώθει στον αγώνα, θα εγκαταλείψει τους μύλους και το εργοστάσιο και θα προετοιμάσει τα όπλα για τον εαυτό του. Τα συνθήματα του αγώνα για την ελευθερία θα μεταφερθούν όλο και περισσότερο ευρέως στη μέση των φτωχών αστών και των εκατομμυρίων των αγροτών.Επαναστατικές επιτροπές θα συσταθούν σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε περιοχή των πόλεων, σε κάθε μεγάλο χωριό. Ο λαος στην επανάσταση θα ανατρέψει όλα τα κυβερνητικά ιδρύματα της τσαρικής απολυταρχίας και θα διακυρήξει την άμεση σύγκληση μιας Συντακτικής Συγκέντρωσης.

1907, κατασχεμένες βόμβες από γιάφκα Μπολσεβίκων σε προάστιο της Πετρούπολης

Ο άμεσος εξοπλισμός των εργατών και όλων των πολιτών γενικώς, η προετοιμασία και η οργάνωση των επαναστατικών δυνάμεων για την ανατροπή των κυβερνητικών αρχών και ιδρυμάτων — αυτή είναι η πρακτική βάση στην οποία οι επαναστάτες κάθε ποικιλίας μπορεί και πρέπει να ενώθούν για να δώσουν το κοινό χτύπημα. Το προλεταριάτο πρέπει πάντα να ακολουθεί το ανεξάρτητο μονοπάτι του, ποτέ να μην αποδυναμώνει τη σύνδεσή του με το Σοσιαλ-Δημοκρατικό Κόμμα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τον μεγάλο, τελικό στόχο του, ο οποίος είναι να απελευθερωθεί η ανθρωπότητα από όλη την εκμετάλλευση. Αλλά αυτή η ανεξαρτησία του Σοσιαλ-Δημοκρατικού προλεταριακού κόμματος ποτέ δεν θα μας προκαλέσει να ξεχάσουμε τη σημασία μιας κοινής επαναστατικής επιθέσεως τη στιγμή της πραγματικής επανάστασης. Εμείς οι Σόσιαλ-Δημοκράτες μπορούμε και πρέπει να ενεργήσουμε ανεξάρτητα από τους αστικο-δημοκρατικούς επαναστάτες και να φρουρήσουμε την ανεξαρτησία της τάξης του προλεταριάτου.Αλλά πρέπει να πάμε μαζί τους χέρι με χέρι κατά την διάρκεια της εξέργερσης, όταν τα άμεσα χτυπήματα δίνονται στον Τσαρισμό, όταν αντίσταση προσφέρεται στους στρατιώτες, όταν οι Βαστίλλες του καταραμένου εχθρού του ολόκληρου Ρωσσικού λαού μαίνονται.

Το προλεταριάτο ολόκληρου του κόσμου κοιτάζει τώρα ανυπόμονα προς το προλεταριάτο της Ρωσίας.Η ανατροπή του Τσαρισμού στη Ρωσία, που τοσο γενναία αρχίζει από την εργατική τάξη μας, θα είναι η κρίσιμη καμπή στην ιστορία όλων των χωρών’ θα διευκολύνει το καθήκον των εργατων όλων των εθνών, σε όλα τα κράτη, σε όλα τα μέρη της υδρογείου. Αφήστε, επομένως, κάθε Σοσιαλ-Δημοκράτη, κάθε με ταξική συνείδηση εργάτη να λαμβάνει υπόψη τα απέραντα καθήκοντα του ευρείας δημοφιλούς αγώνα που τώρα στηρίζεται επάνω στους ώμους του.Αφήστε τον να μην ξεχάσει ότι αντιπροσωπεύει επίσης τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ολόκληρης της αγροτιάς, όλων αυτών που μοχθούν, όλοι αυτών που τους εκμεταλλεύονται, ολου του λαού ενάντια στον εχθρό του. Οι προλετάριοι ήρωες της Αγίας Πετρούπολης στέκονται τώρα ως παράδειγμα σε όλους.

Ζήτω η επανάσταση!

Ζήτω το στασιακό προλεταριάτο!

www.marxists.org

Μερικές παρατηρήσεις

1)      Η διαδήλωση της Ματωμένης Κυριακής διοργανώθηκε από πράχτορες της τσαρικής αστυνομίας ώστε να αποκλειστούν «αναρχικά» στοιχεία. Ούτε ο Λένιν πήρε το σταυρό και τη φωτογραφία του Τσάρου, ούτε ήταν «ταχτική» των Μπολσεβίκων να το παίζουν «αγαναχτισμένοι» εργάτες. Πολύ περισσότερο, δεν έχει καθιερωθεί ιστορικά σαν οργανωτικό «κόλπο» που προετοιμάζει εξεγέρσεις. Αλλιώς, να βάλουμε φωτογραφίες του ΓΑΠ και του Άνθιμου στη σαν προμετωπίδα στη Συνέλευση. Αν είναι να κάνεις το κόλπο, κάντο «όλο» το πακέτο.

2)      Οι απεργίες δεν διοργανώθηκαν από κανένα συνδικάτο. Αλλά και ο Λένιν, παρ` όλο που έβαζε ζητήματα αστικο-δημοκρατικής μεταρρύθμισης, δεν ασχολήθηκε με την ανάγκη συνδικαλιστικής οργάνωσης. Τον άνθρωπο τον απασχολούσαν ζητήματα ΕΞΟΥΣΙΑΣ της εργατικής τάξης και γι` αυτό μίλαγε για εργατικές επαναστατικές επιτροπές.

3)      Ο Λένιν είχε εμπιστοσύνη στην αυθόρμητη επαναστατική έκρηξη της εργατικής τάξης. Δεν χρειαζόταν να ήταν οργανωμένη από το κόμμα του για να τη στηρίξει. Ακόμα και αυτή που οργανώνεται από τον Γκαπόν, τον ασφαλίτη του Τσάρου , είναι «καλή» εξέγερση.

4)      Ο Λένιν ήταν στη Γενεύη και οι Μπολσεβίκοι ήταν ένα νέο και μικρό κόμμα, που μόλις είχε βγει από επώδυνη διάσπαση. Η πληροφόρηση είναι ελλιπής… «Οι εργάτες λέγεται οτι έχουν καταλάβει το οπλοστάσιο Σεστρόρετσκ[1].», αναφέρει στο κείμενο του… αλλά δεν είναι και σίγουρος. Αλλά τίποτε δεν τον παρεμποδίζει να καλεί σε «στάση».

5)      Ο Λένιν δεν είχε «σχέδιο» κατάληψης εξουσίας, ούτε ήταν «ευνοϊκή επαναστατική διεθνής συγκυρία». Ακόμα δεν είχαν προκύψει τα σοβιέτ. Μόνο η Παρισινή Κομμούνα υπήρχε σαν εμπειρία. «Χωρίς σημασία ποια μπορεί να είναι η έκβαση της παρούσας εξέγερσης στην Αγία Πετρούπολη, εν πάση περιπτώσει, θα είναι το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη, πιό συνειδητή, καλύτερη οργανωμένη εξέργερση.» Όχι.. δεν βάζει λογική «παράπλευρων απώλειων», ούτε είναι αδιάφορος για τις ζωές που, πιθανά, θα χαθούν. Θεωρεί, όμως, και την «ήττα» κομμάτι της μάχης, κομμάτι «εκπαίδευσης» της τάξης. Σημασία έχει γι` αυτόν να αρχίσει να δίνεται αυτή η μάχη.

6)      «Mόνο o ένοπλoς λαός μπορεί να είναι το πραγματικό πρόχωμα της δημοφιλούς ελευθερίας. Όσο πιό σύντομα το προλεταριάτο πετυχαίνει στην όπλιση, τοσο μακρύτερα αυτό κρατά τις θέσεις μάχης του ως απεργό και επαναστατικό,οσο πιό σύντομα ο στρατός θα αρχίσει να διστάζει’ όλο και περισσότεροι στρατιώτες θα αρχίσουν επιτέλους να συνειδητοποιούν τι κάνουν και θα ενώθουν με τον λαό…» Εδώ έχουμε μια μίνι διάλεξη για την επιθετική βία ως όρο συγκρότησης των απεργιών.

7)      Και, φυσικά, αναφερόταν σε εργατική τάξη…  Όχι, δεν κρατάγανε ταυτότητες και ΑΦΜ οι εξεγερμένοι, ούτε είχαν ένοπλα συνδικάτα. Ο όρος συγκρότησης του κόσμου και η γεωγραφία της εξέγερσης έδιναν αυτά τα χαρακτηριστικά

Άραγε πόσες συνιστώσες ή κόμματα είναι έτοιμα να πουν «Ζήτω το στασιακό προλεταριάτο!» σήμερα σε ένα πχ «εργατικό Δεκέμβρη» που θα ξεσπάσει σε καμιά συγκέντρωση οργανωμένη πχ από τον Γκαπόν-Παναγόπουλο;

Άσε… τις είδαμε όταν έγινε το ντου στη Βουλή πέρυσι το Μάη..


[1] Ευρύτερη περιοχή της Πετρούπολης

Advertisements

4 Σχόλια on “η εξέγερση στη Ρωσία το `05, οι εργάτες με το σταυρό στο χέρι και… ο Λένιν στη Γενεύη;”

 1. Ο/Η markos λέει:

  Σωστός. Το αυθόρμητο προβάλλει εκεί που δεν το περιμένεις. Το ζήτημα είναι πως παρεμβαίνουμε.
  Εδω χρειάζεται τέχνη. Αν δεν σπάσει τα μούτρα του το αυθόρμητο πως θα γίνει συνειδητό?-φτάνει να μην τα σπάσει πολύ βέβαια όπως έγινε με την Ρόζα-

 2. Ο/Η Dimitris Cosmidis λέει:

  Έγινε μια φορά μια μεγάλη δημοπρασία έργων τέχνης όπου είχαν μαζευτεί οι μεγαλύτεροι συλλέκτες όλου του κόσμου. Φυσικά δεν μπορούσε να λείπει και αυτός που είχε συγκεντρώσει τα περισσότερα έργα τέχνης στον κόσμο. Άρχισε η δημοπρασία και το πρώτο έργο ήταν ένας πίνακας του Ρέμπραντ που τον είχε φτιάξει όταν είχε ιλαρά. Σηκώνεται τότε πάνω ο μεγάλος
  συλλέκτης και με ύφος περιφρονητικό λέει:
  – «Σιγά το έργο, εγώ έχω τον πίνακα του Ρέμπραντ που τον είχε φτιάξει και με αφθώδη πυρετό! Αυτό εδώ δεν αξίζει μία!»
  Το επόμενο έργο ήταν ένας πίνακας του Πικάσο που τον είχε ζωγραφίσει σε ηλικία 10 ετών.
  Πετάγεται πάλι πάνω ο μεγάλος συλλέκτης και με το ίδιο ύφος λέει:
  – «Σιγά τον πίνακα, έχω όλα τα έργα του Πικάσο που τα είχε ζωγραφίσει από τα πέντε του μέχρι και τα εννιά του!»
  Νευριασμένος τότε ένας άλλος συλλέκτης σηκώνεται πάνω και του λέει:
  – «Καλά, ρε φίλε, εσύ που έχεις όλους τους πίνακες, τον ‘Λένιν στη Γενεύη’ τον έχεις;»
  – «Τι είναι αυτό; Που βρίσκεται; αναφωνεί κατάπληκτος ο μεγάλος συλλέκτης.»
  – «Στο μουσείο της Καζαμπλάνκα», του απαντούν.
  Αμέσως ο μεγάλος συλλέκτης βάζει τα τσιράκια του να βρουν το τηλέφωνο του μουσείου. Τελικά παίρνει τηλέφωνο:
  – «Γεια σας, ενδιαφέρομαι για έναν πίνακα σας, τον ‘Λένιν στη Γενεύη’.»
  – «Μα δε γίνεται να σας τον δώσουμε, είναι μουσειακό κομμάτι, του απαντά ο διευθυντής του μουσείου.»
  – «Σας πληρώνω όσο-όσο», λέει ο συλλέκτης και ρίχνει τον διευθυντή.
  Μετά από λίγες μέρες φτάνει ο πίνακας στο σπίτι του συλλέκτη. Γρήγορα γρήγορα τον ανοίγει και τι βλέπει σοκαρισμένος; Βλέπει μια γυναίκα στα τέσσερα να συνουσιαζεται με άντρα με μεγάλο μουστάκι. Παίρνει αμέσως τηλέφωνο αυτόν που του είχε πει για τον πίνακα:
  – «Καλά ρε, με κορόιδεψες;»
  – «Για ποιο πράγμα μου μιλάς;»
  – «Για το Λένιν στη Γενεύη, τον πήρα και μου στείλανε έναν πίνακα με μια γυναίκα στα τέσσερα να κανει έρωτα με ένα μουστακαλή!»
  – «Ε, αυτός είναι ο πίνακας.»
  – «Μα καλά, η γυναίκα ποια είναι;»
  – «Η γυναίκα του Λένιν.»
  – «Και ο μουστακαλής;»
  – «Ο Στάλιν.»
  – «Και ο Λένιν;»
  – «Στη Γενεύη!»

 3. Ο/Η markos λέει:

  Καμιά άλλη εξυπνάδα μπορείς να μας πεις?

 4. Ο/Η jianpaps λέει:

  Dimitris Cosmidis
  σορρυ αλλά μπορείς και καλύτερα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s