η Άμεση Δημοκρατία της πλατείας Συντάγματος και η Οικονομία

Πολύς κόσμος συρρέει στην πλατεία Συντάγματος  προσπαθώντας να βρει τρόπους να εκφράσει την αγανάκτηση του στο Μνημόνιο και στην ριζική υποβάθμιση της ζωής του. Η αδυναμία – αναξιοπιστία της αριστεράς και των παραδοσιακών μηχανισμών διαμεσολάβησης, δημιούργησαν ένα κενό για να εκφραστεί ένα αυθόρμητο κίνημα. Το πιο ριζοσπαστικό και πολιτικοποιημένο κομμάτι, αυτό της Κάτω Πλατείας, υπερηφανεύεται πως έχει καταφέρει πιο σημαντικά πράματα από την εξέγερση του Δεκέμβρη και πως κατάφερε να ξεπεράσει το δισταγμό και το συμβιβασμό των γραφειοκρατών (κομματικών και συνδικαλιστικών).

Είναι άραγε έτσι;

Ο Δεκέμβρης απονομιμοποίησε το θεσμό της αστυνομίας σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα.. Η Πλατεία έχει (;) ακόμα δρόμο μπροστά της να δημιουργήσει τη δική της ιστορία.

Στην  Ισπανία η «Πραγματική Δημοκρατία» και οι καταλήψεις των πλατειών, έσπασαν μια πολύχρονη κινηματική σιωπή.  Στην Ελλάδα το πρόβλημα του κινήματος είναι η αναποτελεσματικότητα του. Δεκάδες απεργίες, δεκάδες συλλαλητήρια και πικετοφορίες δεν έχουν καταφέρει ένα πραγματικό κέρδος. Μόνο ο Δεκέμβρης και η Κερατέα το κατάφεραν (μέχρι στιγμής) και αυτό θα το επεξεργαστούμε σε άλλο ποστ.

Προς το παρόν η πλατεία είναι άλλο ένα συλλαλητήριο σε extended version. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τα περιέγραψα στο χθεσινό σχόλιο.

Σήμερα θα ήθελα να επικεντρωθούμε στη σχέση Άμεσης Δημοκρατίας και Οικονομίας.  Να δούμε κατά πόσο η δομή και ο τρόπος οργάνωσης (Άμεση Δημοκρατία) επιδρά καταλυτικά στον πυρήνα της κοινωνίας, στην οικονομική της οργάνωση.

Η Άμεση Δημοκρατία ως αυτοδιαχειριστικό μοντέλο;

Η μοναδική κίνηση παρέμβασης στην Οικονομία της πόλης, ήταν η προσωρινή (;) εκδίωξη μικροπωλητων που δεν έκοβαν αποδείξεις! Μετά τη διαπίστωση, όμως, πως αυτό έστελνε τον κόσμο στα πολυεθνικά McDonalds, η προσπάθεια παρήκμασε.

Άραγε γιατί δεν κάνει τις πρώτες προσπάθειες αυτοδιαχείρισης η ίδια η πλατεία; Στην Ελλάδα, πέρυσι το τόλμησαν οι εργαζόμενοι του Bareθlonica. Αν ενοχλούν τόσο τα McDonalds, γιατί δεν καταλαμβάνονται και να είναι κέντρο επισιτισμού; Γιατί το PUBLIC δεν κοινωνικοποιείται από τη συνέλευση; Γιατί η συνέλευση δεν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στο σταθμό του Μετρό να κόβει εισιτήρια; Γιατί, πολύ περισσότερο, δεν ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να κρατήσει μόνη της το ΜΕΤΡΟ ανοιχτό, παρά καλεί με αίτηση τη διοίκηση του να λειτουργήσει τη νύχτα της 14ης Ιουνίου;Αν άρχιζε στην πλατεία Συντάγματος  ένα αυτοδιαχειριζόμενο πείραμα, δε θα ήταν πρότυπο πολιτικό γεγονός για την Ελλάδα;

Τα κόμματα εμποδίζουν την Άμεση Δημοκρατία… όχι όμως και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Η Άμεση Δημοκρατία ως διεκδικητικός μοχλός;

Ίσως η Άμεση Δημοκρατία, να μην εφαρμόζεται στον έλεγχο της παραγωγής. Οπότε ας τον δούμε σαν εναλλακτικό μοντέλο διεκδίκησης.

Να δούμε πως μέσα από την Αυτοοργάνωση ξεπερνιούνται οι διστακτικές ηγεσίες των συνδικάτων.. Πως αποκαλύπτονται οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες.

Δεύτερη εβδομάδα τώρα και δεν έχω δει ούτε μία κήρυξη απεργίας ΕΞΩ από τις διαδικασίες των «πουλημένων» συνδικάτων της ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ. Γιατί η Συνέλευση «σέρνεται» από τις ξεφτιλισμένες ηγεσίες τους; Γιατί δεν καλεί μια άλλη μέρα; Γιατί δεν κλιμακώνει, έστω, την υπάρχουσα της 15ης Ιούνη και να την κάνει πχ 48ώρη ή διαρκείας;

Αλλά και στους μικρότερους χώρους… Τόσες απολύσεις συμβαίνουν στην  Ελλάδα.. 24.000 περισσότερους ανέργους  έχουμε κάθε μήνα. Γιατί δεν αποφασίζει η συνέλευση να κάνει απεργία, να διεκδικήσει την επαναπρόσληψη έστω και ενός εργαζομένου; Γιατί δεν οργανώνει σε κάποιο Σκλαβενίτη, σε κάποια Eurobank, σε ένα καράβι ώστε να δούμε πως θα παρεμποδίσει καλύτερα από το ΠΑΜΕ ή τη ΓΣΕΕ την επίθεση στους εργαζόμενους;

Η Άμεση Δημοκρατία ως πολιτικό εργαλείο;

Ίσως, τελικά, η Άμεση Δημοκρατία (version Συντάγματος) να μην έχει προδιαγραφές κατασκευαστή για εργατικές κινητοποιήσεις και διαπραγματεύσεις.

Ίσως να είναι για τη σύνταξη ενός Κεντρικού Πολιτικού σχεδίου που θα κατατροπώσει το Ρεφορμισμό και θα στείλει στο πυρ το εξώτερο τους συμβιβασμένους πολιτικάντηδες.

Ας δούμε, λοιπόν, παρέα πως οι Αμεσοδημοκράτες εξεγερμένοι του Συντάγματος αναλύουν την κρίση και το χρέος και τι καινοφανής ριζοσπαστικές απόψεις γεννιούνται από το λαϊκό αναβρασμό. Ας δούμε το πόρισμα της νομικής και οικονομικής ομάδας της συνέλευσης για να μελετήσουμε την αποκρυστάλλωση του νέου επαναστατικού υποκειμένου!

Θεμέλιο του πολιτεύματός μας είναι η λαϊκή κυριαρχία. (Άρθ. 1 παρ. 2 Συντάγματος)  Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, και υπάρχουν υπέρ αυτού (Άρθ.1 παρ. 3Σ).

Αλληλούια!!

Το `χα μες τη μούρη 35 χρόνια και το έφτυνα! Η νέα μεγάλη ανακάλυψη της ΑμεσοΔημοκρατίας είναι το ελληνικό σύνταγμα του 1975 που ψηφίστηκε από τον εθνάρχη Καραμανλή!  ΟΚ. Έχει και προβλήματα… πχ νομιμοποίησε τους κομμουνιστές, πράγμα που η Συνέλευση θεωρεί περιττούς, αλλά δεν έχει έρθει «στα πράματα» να κάνει αναθεώρηση…

–          Ώπα.. Gatoulea.. Ξέφυγες!  Είπαμε θα μιλήσουμε για Οικονομία, κι εσύ άρχισες να ανοίγεις κι άλλα θέματα…

–          Συγγνώμη! Παρεσύρθη από προβοκάτορες! Θα δηλώσω δημόσια μετάνοια και θα καταγγείλω τους τροτσκιστογκεσταπίτες πράχτορες που συνωμότησα παρέα.. Επανέρχομαι, λοιπόν, στο θέμα.

Το κείμενο, λοιπόν, της ομάδας νομικών – οικονομολόγων της Συνέλευσης για το Μνημόνιο είναι ένα διαμάντι! Ένα πραγματικό ντοκουμέντο που όμοιο του θα ζήλευε μέχρι και ο ΓΑΠ. Τέτοια διαδικασία ήθελε μέσα από τη διαβούλευση στο opengov… Να συζητάμε «δημοκρατικά» και να καταλήγουμε στις απόψεις του ΠΑΣΟΚ .

Δεν πρόκειται να το πάρω πόντο πόντο. Το γενικό μοτίβο μοιάζει με εθνικολαϊκή ΣΠΙΘΑ… Επικεντρώνεται στην επιβουλή της εθνικής κυριαρχίας και μόνο σε μερικές αράδες προσθέτει και μια πρέζα επίθεσης στα εισοδήματα για να διατηρηθούν οι πληρωμές των τοκοχρεολυσίων.

Μόνο σε δύο χαρακτηριστικά σημεία θα σταθώ, για να δούμε το πολιτικό «προχώρημα» της Πλατείας..

Η Ελλάδα θα μπορούσε ήδη μέχρι 31-3-2010 να είχε δανειστεί άνετα από τις διεθνείς αγορές τουλάχιστον ποσό 53,4 δις ευρώ με μέσο επιτόκιο περί το 6,2%, χωρίς να έχει παραιτηθεί από την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας σε σημαντικούς τομείς και χωρίς να έχει μετατραπεί σε οικονομικό προτεκτοράτο του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης υπό το έλεγχο της Τρόικας

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΑμεσοΔημοκρατική Συνέλευση του Συντάγματος ο λόγος που η πολιτική εξουσία ενέπλεξε τη χώρα μας σε αυτό τη ληστρική υποδούλωση είναι γιατί

1)      «Οι κυβερνήτες μας είναι αποτυχημένοι ηλίθιοι.. Έβλεπαν την κρίση να `ρχεται αλλά αυτοί  έπαιζαν playstation.»

2)      «Είναι προδότες. Είναι πράχτορες της CIA, του Σόρος και της Μοσαντ και έχουν βάλει αμετι μου χαμέτι να παραδώσουν τον ευλογημένο ετούτο τόπο στα τσιράκια τους… και στους βρωμότουρκους»

3)      «Είναι λαμόγια. Τα παίρνουν από τους τραπεζίτες και υπογράφουν «φουσκωμένα» δάνεια για να παίρνουν το «κατιτις» τους. Δεν υπάρχει κρίση! Οι μίζες ανεβάζουν το χρέος!»

4)      «Είναι και τα τρία μαζί παραπάνω.. Άσχετοι με την πολιτική και οικονομία, προδότες που λαδώνονται! Βρε, κάτσε να γίνω εγώ πρωθυπουργός μια μέρα και θα τα λύσω όλα στο πιτς φιτίλι!»

Νομίζετε πως κοροϊδεύω; Πως κάνω πλάκα; Πως εξάγω αυθαίρετα συμπεράσματα; Πως κάνω δίκη προθέσεων και διασπείρω ψευδείς ειδήσεις;

Πάρτε, λοιπόν, και το δεύτερο απόσπασμα από την άποψη της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης…

(σ. Gatoulea: Προηγείται πίνακας)  Όπως φαίνεται από τον Πίνακα ΙV, οι τόκοι του 2011 αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο των ελλειμμάτων. Επομένως, ένας ενδεχόμενος μηδενισμός του χρέους, θα σήμαινε την ίδια στιγμή ανάλογο μηδενισμό των ελλειμμάτων και είσοδο της χώρας μας στην κερδοφορία. Το ενδεχόμενο αυτό και μόνο θα επέλυε «ως δια μαγείας» όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της Οικονομίας μας.

Τόμπολα! Δεν υπάρχει κρίση! Μόνο κακοδιαχείριση! Δεν χρειάζονται οι «ακραίες» θέσεις πχ της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ για εθνικοποιήσεις των τραπεζών και εργατικό έλεγχο. Δεν φταίνε οι καπιταλιστές και το σύστημα τους… Μόνο η συμμορία πολιτικών – τραπεζιτών που προκαλέσανε τεχνητά την κρίση Χρέους!

Τόσος κόπος.. τόσες εργατοώρες συνελέυσεων και διαβουλεύσεων… για να κατάληξει σε μια μίξη Αριστερού Ρεύματος ΣΥΝ και Ζουράρη.

Ο ρεφορμισμός από την πίσω πόρτα

Αν σε όλα τα παραπάνω ζητήματα σκεφτήκατε «Μα, πράγματι, η κρίση δεν είναι συστημική αλλά κρίση χρέους», «Μα δεν έχουμε τις υποκειμενικές δυνάμεις για συνολική ρήξη», «Μα έχουμε δυσμενείς κοινωνικούς συσχετισμούς», «Πρέπει να χτίσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, ώστε μετά από εφτά τέρμινα να έχουμε την κοινωνική νομιμοποίηση», «Μα καλούμε προπαγανδιστικά στην απεργία διαρκείας ή γενική, δεν την οργανώνουμε κιόλας», «Μα το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αδύναμο να καλέσει σε κλιμάκωση πέρα από μία 24ώρη»…. Τότε…

Καλώς Ήλθατε στα 3 θανάσιμα αμαρτήματα της παλιάς, «κακής» αριστεράς!!

Περάσατε με επιτυχία το τεστ του πολιτικού ρεαλισμού και μπορείτε να καταλάβετε την κενή θέση στο ιδιαίτερο γραφείο του Τσίπρα και της Παπαρήγα..

Καταλάβατε με «βιωματικό» τρόπο πόσο «δύσκολη» είναι η θέση των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.. Καταλάβατε, πώς ο μαξιμαλισμός σας αποκόπτει από τη μάζα των έντιμων νοικοκυραίων. Ήδη έχει αρχίσει η κασέτα περί «κλιμάκωσης» των κινητοποιήσεων δια της συντεταγμένης αποχώρησης από την πλατεία μετά τις 15 του Ιούνη. Αθάνατο ΚΚΕ! Έχεις διδάξει γενιές και γενιές για το πώς «κλιμακώνεις» τους αγώνες «κάποτε-κάπου-με άλλα μέσα»… Αλλά ξέχασα… Άλλος ο πολιτικός συμβιβασμός των ξεπουλημένων και αριστερών και άλλος ο «δικός», ο «ντούρος», ο «original» και αυθεντικός αμεσοδημοκρατικός συμβιβασμός. Δεν ξέρετε πόσο λαχταρά η καρδούλα μου να ακούσει ακροαριστερούς, αυτόνομους και αναρχικούς να επιχειρηματολογούν πόσο «δεν τραβάει το κίνημα»…

Μην ξεχάσω.. Για να καταλάβετε τη θεσούλα υπάρχει μία και μόνο προϋπόθεση… Πρέπει να μάθετε και κάτι ακόμα.. Να μπορείτε να υψώνετε κάπου-κάπου και καμιά Κόκκινη σημαία. Όχι και πολύ συχνά.. για να μη τρομάξει και ο Πρετεντέρης, αλλά έτσι.. για ξεκάρφωμα και κομμουνιστικά ένσημα… Ελάτε! Η δουλειά δεν είναι ντροπή! Ακόμα και οι Πασόκοι προσφωνούνται «σύντροφε Λοβέρδο».

Πάντως, αν σας πέφτει βαρύς ο παλαιολιθικός κομμουνισμός, σας έχω και καινούριο μοντελάκι..

Σκάει στην αγορά η εθνολαϊκή αριστερά στης ΣΠΙΘΑΣ…

Έχει πολλές κενές θέσεις και αποφεύγει το κόκκινο ακόμα και στα εσώρουχα…  Χτίζει, έμαθα, και τοπικές αμεσοδημοκρατικές επιτροπές στήριξης του Συντάγματος, του Νόμου και της Τάξης…

Χαρά στα σκέλια μας!

Advertisements

7 Σχόλια on “η Άμεση Δημοκρατία της πλατείας Συντάγματος και η Οικονομία”

 1. Ο/Η ΕΟΣ λέει:

  Gatoulea, προσκυνάς τα εικονίσματα και λείψανα αγίων με …»κόκκινα εσώρουχα»!

  Η πολιτική παρέμβαση είναι κάτι περισσότερο από να να κρεμάς ένα πλακάτ στην πλάτη του με το σύνθημα «ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ» και να περιφέρεσαι ανάμεσα σε πασοκικά σωματεία. Τόσα χρόνια την αριστερά που στηρίζεις σε αντιπαράθεση με το κίνημα της 25ης Μάη, κανείς δεν την εμπόδισε να προπαγανδίσει τις θέσεις της, να απευθυνθεί στις μάζες, να τις καλέσει να βγουν στο δρόμο και να κάνουν επανάσταση. Όμως εισέπραξε ροχάλες!

  Τον κόσμο στις πλατείες δεν τον έβγαλε αυτή η Αριστερά. Όμως είναι έτοιμη να τον «καθοδηγήσει» γιατί κατέχει τα κλειδιά του παραδείσου!..Τουλάχιστον ας σεβαστεί τις διαδικασίες αυτού του κινήματος. Αυτά που λες από εδώ, γιατί δεν πας να τα πεις στην Συνέλευση; Αυτό θα πει «άμεση δημοκρατία». Το να τα συζητάμε εδώ, το μόνο που κάνουμε είναι πολιτικό κουτσομπολιό. Μήπως περιμένεις να τα πεις σε καμία συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένεις τότε πολύ καιρό ακόμα για να ωριμάζουν οι συνθήκες και να σου επιτρέψουν να πάρεις τον λόγο…

  Επίσης, μερικά πράγματα τα διαβάσεις ανάποδα, γράφεις: «Ο Δεκέμβρης απονομιμοποίησε το θεσμό της αστυνομίας σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα.. . Ο Δεκέμβρης έκανε άλλα πιο σημαντικά πράγματα, δεν απονομιμοποίησε όμως τον θεσμό της αστυνομίας. Το κίνημα της 25ης Μάη το έκανε αυτό!.

  Όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν κάποτε. Και το κίνημα της 25η Μάη θα τελειώσει. Έχει όμως καταφέρει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Παπανδρέου και θα την ρίξει, πράγμα που δεν μπόρεσε να κάνει η αριστερά σου, με όλες τις αγωνιστικές της παραδόσεις και τους μακροχρόνιους αγώνες της. Αν περιμένεις από κινήματα όπως από ή από τα πολιτικά μορφώματα της αριστεράς να γίνει η επανάσταση και να έρθει ο κομμουνισμός, τότε είναι πολιτικά αφελής και δεν έχεις πάρει χαμπάρι τίποτα από το τι συμβαίνει γύρω σου. Γι αυτό πάψε να κυνηγάς φαντάσματα, και απόλαυσε αυτές τις μαγικές στιγμές που σου προσφέρει το κίνημα της 25ης Μάη. Τα ωραία πράγματα κρατούν λίγο και τελειώνουν νωρίς!….

 2. Ο/Η pancho λέει:

  Είσαι γίγας, τα είπες όλα πάλι. Είναι πράγματι όπως τα λες.
  Μήπως όμως είναι ακόμα καιρός να πάνε στην Πλατεία και άνθρωποι που βλέπουν που την πάνε την κατσίκα μήπως και περισσωθεί κάτι από όλη αυτή την πατριωτική φιέστα;
  Μήπως προλαβαίνουμε προτού μας πάρουν και τα σώβρακα οι Σπίθες και φεύγουμε στις εξορίες όπως στη Γερμανία του ’30 μετά από λαμπρές εξεγέρσεις;
  Ας σπεύσουμε προτού να είναι πολύ αργά.

 3. Ο/Η markos λέει:

  Από την πλατεία παίρνουμε πολλά καλά στοιχεία αλλά οι προτεραιότητες και οι στόχοι είναι δουλιά δική μας.

 4. Ο/Η gatouleas λέει:

  ΕΟΣ, αφιερώνεις δύο παραγράφους σε κάτι που ΞΕΡΕΙΣ πως συμφωνούμε. Το πρόβλημα είναι πως ΚΑΙ η συνέλευση του Συντάγματος αναπαράγει τον ίδια αφηρημένη προπαγάνδα και «καλεί να κλείσουν σχολές, Εργοστάσια, Καταστήματα, Υπηρεσίες».
  Δεν τσιμπησα στα μορφώματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ «έμπα να το αλλάξουμε από τα μέσα».. που είχαν και πιο αριστερο «πλαίσιο» από την επιτροπη νομικών και οικονομολόγων. Άσε που η κοινη μας σημαία ήταν η κόκκινη και όχι η γαλανόλευκη. Δεν «τσιμπάω», λοιπόν, να συμμετέχω στο νέο «κόμμα» της Πλατείας για αν το «αλλάξω» από τα μέσα…
  Ειδικά όταν μου απαγορεύει τις φράξιες και τις τάσεις… Την δυνατότητα μου να είμαι συνειδητό μέρος συλλογικότητας.
  Ευχαριστώ πολύ, από λαϊκιστικους αυτοματισμούς και φαντασιώσεις χόρτασα!
  Pancho, δεν έχει νόημα ο εισοδισμός στο κόμμα της πλατείας.. Το πρόβλημα ήταν και είναι η συγκρότηση επαναστατικών πολιτικών υποκειμένων που θα παρεμβαίνουν στο κίνημα.. είτε αυτό κατεβαίνει στο Σύνταγμα, είτε γιαουρτώνει υπουργούς, είτε κάνει απεργίες …
  Marko, μαζέψου! Μπορεί να μη δέχεστε κριτική «εντός» πλατείας, αλλά ακόμα δεν έχετε επιβάλλει Σιωπητήριο στην κοινωνία και στα μπλογκ. Κρίνω τους ΑμεσοΔημοκράτες της Πλατείας σαν δημόσιο πολιτικό υποκείμενο.. Δεν είναι ανάγκη να σου αρέσει η κριτική μου… Και όσο οι «στόχοι» σας αφορούν ΚΑΙ τη δική μου ζωή (πχ δημόσιοι χώροι, δημοκρατία, οικονομική πολιτική κλπ) τότε είναι ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ!

 5. Ο/Η markos λέει:

  Η πλατεία γεννάει ιδέες και πρέπει να την ακούσουμε.Είναι ανίκανοι όμως για ο,τιδή ποτε άλλο χωρίς οργάνωση και άξια ηγεσία.
  Σου έχω πει να μην πέφτεις σε λούμπες.
  Σε προσέχω όσο μπορώ για την ηλικία μου . Στα τραγούδια τα πας καλά.

 6. Ο/Η satyrikon λέει:

  Ριξε ενα ματι εδω και πες μου την γνωμη σου.
  http://underinformation.wordpress.com/2011/06/10/real-democracy-greece/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s