Δυτικη διανόηση και ΔΝΤ – Ένα βίντεο του Χάρβεϊ λίιιιιγο διαφορετικό από το DebtOcracy

Αν δούμε το αίτημα για δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, θα παρατηρήσουμε την υποστήριξη από σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας αριστερής διανόησης. Ταρικ Αλι, Τσόμσκι και τόσοι άλλοι. Ας βάλουμε ένα αστερίσκο για τον Ντ. Χάρβεϊ τον οποίο δεν βλέπω στις υπογραφές αλλά είναι στους συμμετέχοντες στο DebtOcracy. Ίσως να σημαίνει πολλά, ίσως και τίποτα. Αλλά ας υποθέσουμε πως συμπαραστέκεται και αυτός.

Όταν τόσες μεγάλες προσωπικότητες συμφωνούν με την ίδρυση Ε.Λ.Ε., αυτό από μόνο του δεν είναι ακλόνητο επιχείρημα υπέρ της; Ποιος είσαι εσύ ρε Gatoulea που μονάχος σου τραβάς ζόρι κόντρα σε όλες τις εκδοχές της Αριστεράς;

Γι` αυτό χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί είναι ΛΟΓΙΚΟ να συμφωνούν στην ΕΛΕ, αλλά και να αποδείξουμε πόσο σημαντικές διαφορές έχουν με τις εθνικές και πατριωτικές εκδοχές της Ελληνικής Αριστεράς.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

Προφανώς και δεν πάω να κάνω δίκη προθέσεων σε αυτούς τους ανθρώπους, ούτε έχω κανένα κληρονομικό χάρισμα ώστε να γνωρίζω τι σκέφτονται. Μια εκτίμηση και εξήγηση δίνω για τις θέσεις τους.

Όλοι αυτοί οι πανεπιστημιακοί γεννήθηκαν και ζούνε είτε σε ΗΠΑ είτε σε Αγγλία. Η χώρες τους είναι τα οικονομικά και στρατιωτικά ορμητήρια του παγκόσμιου καπιταλισμού. ΔΝΤ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ παίρνουν «γραμμή» από Λονδίνο και Ουάσιγκτον. Οι κυβερνήσεις αυτών των δύο χωρών, κύρια, καθορίζουν τους κανόνες της καθημερινότητας σε όλο τον πλανήτη. Ο στρατός αυτών των χωρών έχει εισβάλλει σε Παναμά, Αφγανιστάν και Ιράκ γκρεμίζοντας τις ανεξάρτητες κυβερνήσεις των χωρών, ενώ οι τράπεζες τους έχουν δανείσει όλο τον πλανήτη.

Είναι λογικό, κάθε αριστερός σε ΗΠΑ και Αγγλία, να εναντιώνεται ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΑΡΧΗΣ σε κάθε επέμβαση της χώρας του. Οι Τσόμσκυ, Χάρβει κλπ δεν εξετάζουν την αριστεροσύνη του Χουσεΐν ή Νοριέγκα για να πούνε «Όχι στην εισβολή σε Ιράκ ή Παναμά». Και φυσικά δεν υποστηρίζουν τον οικονομικό στραγγαλισμό άλλων χωρών ή ξένων εταιριών από τις αμερικάνικες τράπεζες. Γι` αυτό και υποστηρίζουν ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ κάθε προσπάθεια που πάει να βάλει φρένο στην επέκταση του αμερικάνικου και πολυεθνικού κεφαλαίου.

Όμως εμείς δεν είμαστε Αμερική. Και δεν ζούμε σε μια κοινωνία αταξική, που «τα φάγαμε όλοι μαζί».

Έτσι όταν είσαι πολίτης του Παναμά, Ιράκ, Ισημερινού,Ελλάδας ή Ιταλίας, αντιτίθεσαι στην επέμβαση των ΗΠΑ αλλά δεν μπορείς να υπερασπίζεις, ούτε να έχεις την ίδια πολιτική με Νοριέγκα, Χουσεΐν, Κορέα και Καναδικών πολυεθνικών, Μπερλουσκόνι και Ανιέλι, ΓΑΠ και Κόκκαλη.

Ας προσπαθήσω να το εξηγήσω με ένα παράδειγμα.

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Η ελληνική κοινωνία είναι σα μία επιχείρηση. Έχει αφεντικά, εργαζόμενους και διευθυντές-διαχειριστές της εξουσίας.

Αυτή η επιχείρηση δεν είναι κανένα κακόμερο μπακάλικο, κιόλας. Είναι 26η στον κόσμο ΑΕΠ κατά κεφαλή[1] και (παρ` όλη την ύφεση) συμμετέχει κατά 0,5% στο παγκόσμιο ΑΕΠ[2] (περισσότερο όχι μόνο από Πορτογαλία, αλλά κι από Αυστρία, Δανία, Φινλανδία κλπ) παρ` όλο και πληθυσμιακά και γεωγραφικά είναι μικρότερη από το 0,001% όλης της γης.

Αυτή η κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη επιχείρηση που λέγεται Ελλάδα, μέχρι πρόσφατα δεν είχε κανένα (που λέει ο λόγος) πρόβλημα… Γι` αυτό και η πίστωση της ήταν άνετη.

Έλα μου ντε που όλες οι επιχειρήσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους! Έλα μου ντε που πιο δίπλα άρχισνα να βγάζουν πιο φτηνά ή πιο κατάλληλα προϊόντα.

Το μαγαζί έπαψε να πηγαίνει τόσο καλά, και το χειρότερο; Οι τράπεζες που το είχαν δανείσει – επειδή φοβόντουσαν πως θα χάσουν κι αυτά που του είχαν δώσει πριν – του έθεσαν δυσβάσταχτούς όρους για να μην αρχίσουν τις διαταγές πληρωμής.

Το ερώτημα που θέτω εγώ είναι:

Σε αυτή τη χρεωκοπημένη επιχείρηση, τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι;

Προφανώς και θα είναι ενάντια σε όποια ρευστοποίηση ή πλειστηριασμό προσπαθήσει να κάνει η Τράπεζα. Προφανώς και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους υπαίτιους για το φαλίρισμα της επιχείρησης, θα αρνηθούν κάθε μείωση μισθού ή απολύσεις και θα απαιτήσουν την αμετάκλητη και οριστική διαγραφή κάθε χρέους.

Αλλά είναι δυνατόν να αφήσουν τους προηγούμενους διαχειριστές και ιδιοκτήτες στη θέση τους; Είναι δυνατόν να ζητήσουν από τις τράπεζες να ξαναδανείσουν την επιχείρηση με τα αφεντικά στη θέση τους; Αν δεν ξηλώσουν κάθε Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, τότε δεν υπερασπίζουν τους δουλειές τους, αλλά βοηθούν τους ΔΙΚΟΥΣ τους καπιταλιστές να γλιτώσουν κάμποσα χρέη και να ξανακερδοσκοπίσουν για άλλη μια φορά στις πλάτες τους.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΧΑΡΒΕΪ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΛΙΠΟΨΥΧΟ DEBTOCRACY

Στο σημερινό ποστ σας έχω κι ένα βίντεο του Ντ. Χάρβει που εξηγεί μέσα από καρτούν την οικονομική κρίση. Δυστυχώς, δεν το έχω υποτιτλίσει κι έτσι υπάρχει μόνο στα Αγγλικά.

Πάντως είναι ο ίδιος Χάρβει που εμφανίζεται και στο DebtOcracy.

Τα πρώτα 7 λεπτά είναι περίπου όπως τα πρώτα 10 λεπτά του DebtOcracy. Για οι δυο εκδοχές συμφωνούν για την ανάπτυξη του καπιταλισμού μέχρι τη δεκαετία του `80. Όμως ο άνθρωπος επειδή είναι αριστερός και μαρξιστής, δεν αρχίζει τις εθνικές κωλοτούμπες και εξηγεί με απλό και ταξικό τρόπο τη σημερινή κρίση.

Συνοπτικά, θεωρεί τη χρηματιστική εξέλιξη και φούσκωμα του καπιταλισμού μια ΕΝΙΑΙΑ και αλληλένδετη φάση του ίδιου του καπιταλισμού.

Το συσσωρευμένο κεφάλαιο δεν μπορεί να δεχτεί φραγμούς, εξαπλώνεται σε κάθε μεριά του πλανήτη, και συγκεντρώνεται σε τράπεζες για πιο «γρήγορη» και αποτελεσματική διακίνηση. Αυτό δημιουργεί αποβιομηχάνιση και υπερσυσσώρευση πλούτου.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το συμπέρασμα.

Ο Χάρβει, δεν προσπαθεί να διαχωρίσει το τραπεζιτικό από το «άλλο» κεφάλαιο, δεν αποκόπτει μία ΦΑΣΗ της αντιφατικής πορείας της καπιταλιστικής κρίσης…Δεν πάει να γιατρέψει ένα ΣΥΜΠΤΩΜΑ της κρίσης αλλά αναδεικνύει την πηγή του προβλήματος. Γι` αυτό και κοροϊδεύει κάθε αστική προσπάθεια που προσπαθεί να πείσει πως «όλα σε λίγα χρόνια θα είναι καλύτερα» και καλεί του πολίτες να οργανωθούν σε αντικαπιταλιστικές οργανώσεις.

Αλλά μάλλον είναι και αυτός ακραίος ουτοπιστής…


[1] Βικιπαίδεια. Ελλάδα

[2] Global Finance. Greece country report


5 Σχόλια on “Δυτικη διανόηση και ΔΝΤ – Ένα βίντεο του Χάρβεϊ λίιιιιγο διαφορετικό από το DebtOcracy”

 1. Ο/Η elasticrash λέει:

  Ένα πράγμα που δεν μπορώ να καταλάβω με αυτή την χώρα και τον κόσμο γενικότερα είναι ότι εδώ που φτάσαμε γιατί να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μια ΕΛΕ πχ θα ήταν χρήσιμη και το τι θα κάνουμε μετά με τα αποτελέσματα μπορούμε να το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα, παρά αναλωνόμαστε στο τι λέει η δεξιά, η αριστερά, οι φιλελεύθεροι και οι αναρχικοί.

  Πες μια φορά (όχι εσύ γενικά) ναι ρε φίλε μπορεί να μην συμφωνώ με τον τρόπο που τα λες και με τους απωτέρους σκοπούς σου. Αλλά η πρώτη πρόταση είναι καλή. Την υλοποιούμε και από εκεί και πέρα συζητάμε και αποφασίζουμε όλοι μαζί.

  Πολύ παίζει αυτό το «ναι ξέρεις καλή η πρόταση σου αλλά είσαι κουμμούνι ρε φιλαράκι πως να το κάνουμε, οπότε πάγενε στο καιάδα και άσε μας ήσυχους»

 2. Ο/Η markos λέει:

  Μόνο η συντονισμένη και ταυτόχρονη δράση των Ευρωπαίων εργατών μαζί, μπορεί να τα βγάλει πέρα με την ΕΕ.

 3. Ο/Η a8lios λέει:

  Χρήσιμο άρθρο φίλε.
  Πιστεύω το κείμενο Η καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ
  που δημοσιεύτηκε στον χτεσινό Ριζοσπάστη θα σου φανεί αρκετά ενδιαφέρον, ειδικά από το σημείο «Η πρόταση του ΚΚΕ» και μετά…

 4. Ο/Η gatouleas λέει:

  a8lios, τις παρακολουθώ τις προτάσεις του ΚΚΕ (και όχι μόνο). Δυστυχώς ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ, δεν φεύγουν από το επίπεδο του άκρατου βερμπαλισμού… Πολύ λάδι κι από τηγανίτα… αυτή η λαϊκή εξούσια του ΚΚΕ που την επαγγελέι, αλλά στην πράξη καταγγέλει κάθε αυθόρμητη ή «αντίπαλη» ενέργεια του κινήματος ως «προβοκάτσια» και διαδηλώνει στο ΦΙΞ!
  Με ποιο υποκέιμενο θα πραγματωθεί η λαϊκή εξουσία, αν όχι με με τους νεολαίους του Δεκέμβρη, με τους κατοίκους της Κερατέας, με τις απανταχού Κούνεβες;
  Όσο θα σφυρίζει κλέφτικα σε ΥΠΑΡΚΤΕΣ κοινωνικές συγκρούσεις και θα αποφεύγει να τις ενισχύει και να τις κλιμακώνει, τόσο θα μου φαίνεται «κούφια» η κάθε εξαγγελλία για «ανυπακοή» και «λαϊκή εξουσία».


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s