κι αν διαγραφεί ή «κουρευτεί» το δημόσιο χρέος, θα ανοίξουν οι δουλειές, θα ξαναβρούμε τους μισθούς μας και το κοινωνικό κράτος;

Η συνθηκολόγηση της αριστεράς με διαχειριστικές λογικές του συστήματος, την οδηγούν να κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο.

Την ώρα που ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε κλιμακούμενη κρίση υπερανάπτυξης, κομμάτι της αριστεράς περιπτωσιολογεί και χάνει τη «Μεγάλη Εικόνα» και τον όλεθρο που μας ετοιμάζουν.

Θεωρεί πως έχουμε κρίση δημόσιου χρέους και την αποκόπτει από την οικονομική κρίση, στις ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία κλπ. Έτσι χάνει το δάσος και αδυνατεί να απαντήσει στα καθημερινά ζητήματα του λαού.

Ο ελληνικός καπιταλισμός έχει πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της περιόδου και κάνει μια γιγάντια επίθεση αναδιάρθρωσης στις κοινωνικές καταχτήσεις δύο αιώνων.

Οι μέρες μοιάζουν σαν ένα αιώνα πριν. Κανείς δεν αμφισβητούσε την Αντάντ. Κανείς δεν περίμενε πως η κρίση θα φέρει τον λυσσαλέο ανταγωνισμό και τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο.

ΕΣΤΩ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ;

Αυτό είναι το κομβικό δίλημμα που θέτει το καθεστώς στους πολίτες και στην αριστερά.

Οι υπερασπιστές του συστήματος υποστηρίζουν, πως αν από τα μέσα της δεκαετίας του `80 είχε πέσει μαχαίρι στο φαύλο σύστημα των μιζαδόρων εργολάβων του δημόσιου τομέα, στις εξωφρενικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και τα προνόμια των συντεχνιών, αν είχαν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις , τότε η Ελλάδα θα ήταν πιο αποτελεσματική, πιο ισχυρή απέναντι στην παγκόσμια κρίση κι έτσι δε θα χρειαζόμαστε Μνημόνια και ΔΝΤ.

Οι νεοφιλελεύθεροι θέτουν συνεχώς νέα ατζέντα..

 • Πρέπει να έχουμε αθρόα εισροή μεταναστών; Πόσους εργαζόμενους μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία;
 • Ακόμα κι αν διαγραφεί το χρέος, μπορούμε να ξαναπεράσουμε σε ένα μοντέλο χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με συντάξεις στα 45 και 50, 14 μισθούς και επιδόματα «προθέρμανσης αυτοκίνητου»;
 • Ακόμα κι αν διαγραφεί το χρέος, μπορούμε να μην πληρώνουμε όλη την υγεία, παιδεία, μεταφορές, διόδια;
 • Μπορούμε να συντηρούμε έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα που αναπαράγει το βόλεμα και τη διαπλοκή;
 • Μπορούμε να συνεχίσουμε να επιχορηγούμε δήθεν-αγρότες μέσα από φαύλες γεωργικές επιδοτήσεις;
 • Μπορούμε να διατηρήσουμε προνόμια συντεχνιών και κλειστών επαγγελμάτων;

Οι νεοφιλελεύθεροι ισχυρίζονται πως το κρατικοδίαιτο πελατειακό σύστημα είναι υπαίτιο για τα δημόσια ελλείμματα. Πως το δημόσιο έλλειμα θα επανερχέται συνεχώς, αν διατηρούμε το διεφθαρμένο «σοσιαλιστικό» κράτος των τεμπέληδην παρατρεχάμενων και λαμογιών που εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚ στα `80.

Η Αριστερά, δυστυχώς, επειδή δεν είναι αντισυστημική-αντικαπιταλιστική, εμφανίζεται είτε να επιθυμεί την διατήρηση της αδράνειας του παλιού διαπλεκόμενου καθεστώτος, είτε να συντάσσεται μαζί με τους νεοφιλελεύθερους για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Μόνο μια ανεξάρτητη πολιτική πρόταση, ενάντια στην ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, τον φαύλο αστικό κοινοβουλευτισμό τους θα μπορούσε να πετάξει στο καλάθι των σκουπιδιών τα ψευτοδιλήμματά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ας δούμε την κρίση στον Τύπο για να σκιτσάρουμε πιο παραστατικά τα πολιτικά και οικονομικά διλήμματα.

Τα απανωτά κλεισίματα των εφημερίδων και οι απολύσεις προσωπικού, δεν οφείλονται στο ίντερνετ και στην διαδικτυακή πληροφόρηση. Είναι μια μικρή παράμετρος, αλλά δευτερεύουσα.

Ο κύριος λόγος είναι πως έχει κλείσει η στρόφιγγα του δημόσιου χρήματος. Δεκάδες κρατικές διαφημίσεις, χρηματοδοτούσαν επί δεκαετίες επιχειρηματίες, εκδότες και μεγαλοεργολάβους.

Μέσα από τη διαπλοκή κράτους και ιδιωτικού τομέα, είχε δημιουργηθεί ένα τραστ που ο ένας φύλαγε τα συμφέροντα του άλλου… Οι επιχειρηματίες θησαύριζαν χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο, έπαιρναν και κανά δημόσιο έργο άνευ  ή «στημένου» διαγωνισμού και το κράτος δημιουργούσε «παπαγαλάκια» φιλικά στο καθεστώς.

Έτσι είχαμε εφημερίδες με μερικές εκατοντάδες φύλλα να βγαίνουν για δεκαετίες.

Από την ώρα, λοιπόν, που δεν υπάρχουν αυτά τα «εύκολα» χρήματα οι ιδιοκτήτες τους τα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο.

Οι νεοφιλελευθέροι προβοκάρουν την αριστερά, λοιπόν:

Έστω πως διαγράφεται το χρέος, πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο φαύλο καθεστώς των επιδοτήσεων δημόσιου χρήματος σε κάθε Κουρή, για να τυπώνει την κάθε Αυριανή των 1000 φύλλων για να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους;

Εμ;

Πως απαντάμε σε αυτή την αστική επίθεση υποστηρικτές του «μίνιμουμ» προγράμματος, του ενδιάμεσου μη-ακραίου πολιτικού λόγου, της στάσης πληρωμών ή του «κουρέματος» του δημόσιου χρέους; Πως αντιμετωπίζουμε τις μαζικές απολύσεις μέσα ή έξω από την ΕΕ, με Ευρώ, Δραχμή, Χελώνες ή Τάλαντα;

Μπορεί να υπάρξει Αριστερά αν δεν αναδείξει τους επιχειρηματίες και καπιταλιστές σαν την κύρια πηγή των δεινών , σαν αυτούς που ασελγούν στα πεινασμένα μας κορμιά αυγατίζοντας τις «επενδύσεις» τους;

Μπορεί να υπάρξει Αριστερά που να μη θέτει τη δήμευση της περιουσίας του κάθε Κουρή, Μπόμπολα, Λαμπράκη και Μάνιας Τεγοπούλου;

Μπορεί να υπάρξει Αριστερά αν δεν διεκδικεί την εθνικοποίηση των ΜΜΜ; Αν δεν απαλλοτριωθεί το Mega, Ant1, Sky, Alpha, Ελευθεροτυπία, ΝΕΑ κλπ;

Μπορεί να υπάρξει μέλλον για τους εργαζόμενους αν δεν κόψουμε τα χέρια εκεί που μας κλέβουν;


One Comment on “κι αν διαγραφεί ή «κουρευτεί» το δημόσιο χρέος, θα ανοίξουν οι δουλειές, θα ξαναβρούμε τους μισθούς μας και το κοινωνικό κράτος;”

 1. Ο/Η kupepe λέει:

  Τσά !!!! Να μαι και εγώ. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε ιδεολογίες δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους και τέτοια. Πείθεται ο κόσμος από υποσχέσεις ; Γιατί αυτό είναι και τα τρία σε παγκόσμιο επίπεδο. Διάλεξε το παραμύθι που θα σου πεί πως θα φτάσεις στο όνειρο. Η οικονομική θρησκεία και ο δρόμος για τον επίγειο παράδεισο. Όμως τα χρόνια πέρασαν, οι λαοί μορφώθηκαν και δεν θέλουν πλέον δόγματα αλλά πειστικές λύσεις που έχουν αποτελέσματα. Μήπως αυτό που βλέπουμε και στην Ελλάδα και παγκοσμίως δεν είναι ένα γερικό ετοιμοθάνατο σώμα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην ζωή. Σε σημείο μάλιστα που καταντάει αφύσικο και επιβλαβές. Το καινούργιο έρχεται και δεν περιλαμβάνει τίποτα απο τις παλιές ιδεολογίες και θρησκείες. Οι απαντήσεις έρχονται απο την επιστήμη, το νοικοκυρίο στον τρόπο διαχείρησης του πλανήτη και τον σεβασμό στον άνθρωπο. Όσο και να θέλει μια άρχουσα τάξη του παλιού κόσμου να μην το δεί αυτό θα αναγκαστεί γιατί αν συνεχίσει να φέρεται έτσι τότε κάποιοι θα τις χτυπήσουν την πόρτα και δεν θα είναι με λοστούς. Δες τι έγινε στο σικ Λονδίνο. Πρέπει και αυτή να εξελιχτεί ώστε όποια εξουσία διατηρήσει να είναι με νέα μορφή που θα περιλαμβάνει και απαντήσεις στα αιτήματα των νεών κοινωνιών.

  http://kupepe.wordpress.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s