η ακραία επαναστατική ρητορεία και πρακτική, δημιουργεί ασήμαντες γκρούπες;

Δεν πρόκειται να κάτσω να γράψω καμιά μελέτη για την εξαφάνιση της Αριστεράς από τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη.

Τα αίτια και τα αποτελέσματα βρίσκονται σε μια δυναμική αλληλεπίδραση με την εξέλιξη της Ιστορίας… όσο τα ψάχνουμε και αλλάζουμε τους εαυτούς μας, τόσο αλλάζουμε και την ίδια την Αριστερά.

Αφορμή για το σημερινό σχόλιο είναι μια φράση του Sotiri από το ποστ μου για τη DebtOcracy:

υπάρχουν κομματια της Αριστερας που βαζουν εδω και χρονια το ζητημα της “αντικαπιταλιστικης προτασης του Σοσιαλισμου” και μην σου πω τι παιρνουν εκτοτε

Αυτός είναι ο πυρήνας των αιτιών, που οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι της Επαναστατικής Αριστεράς στην αγκαλιά της Κεντροαριστεράς.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ στην Ελλάδα ΔΕΑ, ΚΟΕ κλπ αναζητούν πολιτική διέξοδο μέσα από χτίσιμο κοινού πολιτικού φορέα μαζί με τους Ευρωκομουνιστές, μινιμάροντας και την πολιτική τους πλατφόρμα και πραχτική. Ειδικά οι 4 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΕΑ, Κόκκινο, ΑΠΟ, Οικοσοσιαλιστές) αποχώρησαν το 2001 από το ΣΕΚ για αυτό ακριβώς το λόγο… Θεωρούσαν την τότε ηγεσία του ΣΕΚ ανίκανη να φτιάξει ένα μαζικό κόμμα ανταγωνιστικό του ΚΚΕ και ΣΥΝ, αφού σπαταλούσε τις ευκαιρίες της δεκαετίας του `90.

Το πρόβλημα είναι, πως δέκα χρόνια μετά, καμιά πολιτική ομάδα δεν μπορεί να υπερηφανευτεί πως έχτισε καμιά σοβαρή πολιτική οργάνωση.

Αν το δούμε στο πλαίσιο όλης της Ευρώπης, παρακολουθούμε πως και οι νέες μετωπικές ταχτικές  έχουν αποτύχει. Η πολιτική ενότητα Επαναστατικής Αριστεράς και Ευρωκομουνισμού έχει λειτουργήσει μόνο προς τη μία μεριά… Το Μπλόκο της Πορτογαλίας , το Die Linke της Γερμανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώθηκαν στο ΚΕΑ και φλερτάρουν με τη σοσιαλδημοκρατία.

Αλλά και η ευρωκομμουνιστική εκδοχή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Σε όλες τις χώρες συμπιέζεται από τη Σοσιαλδημοκρατία…. Στην Ιταλία εξαφανίστηκε μετά τη συγκυβέρνηση.. στην Πορτογαλία κατέβηκε στις εκλογές μαζί με το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα του Μνημονίου, στη Γερμανία στηρίζουν την ευρωπαϊκή επέμβαση στη Λιβύη.

Η Αριστερά, λοιπόν, δεν έχει πρόβλημα λόγω του (τυχόν) ακραίου πολιτικού της λόγου. Καμία εκδοχή της δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πόλο έξω από τη σοσιαλδημοκρατία.

Εγώ δεν ισχυρίζομαι ούτε πως έχω πλαίσιο αναδιοργάνωσης της Αριστεράς, αλλά καταθέτω διαχωριστικά κριτήρια και τομές…  Και ένα από αυτά είναι η οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική αυτονομία από τη σοσιαλδημοκρατία και τις διαχειριστικές λογικές.

Μόνο η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ δημιουργίας πρότασης ΕΞΩ και ΚΟΝΤΡΑ στον καπιταλισμό έχει ενδιαφέρον.. αλλιώς … ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Όσοι ισχυρίζονται πως η ακραία επαναστατική πραχτική οδηγεί στο περιθώριο, μάλλον θα πρέπει να μελετήσει περισσότερο την ανάπτυξη του Αντιεξουσιαστικού χώρου την τελευταία διετία.

Μόνο οι ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ (για ένοπλο ή πολιτικό λόγο) αντιεξουσιαστές είναι περισσότεροι σε αριθμό από τα μέλη κάμποσων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ… και η πολιτική-οργανωτική τους εμβέλεια είναι ακόμα ισχυρότερη… και δεν είναι οι «κλασσικοί αναρχοφρίκουλες» του παρελθόντος.

Μάλλον, η αριστερά αποκόπτεται όλο και με περισσότερα κομμάτια του κοινωνικού ιστού και εγκλωβίζεται μέσα στην αυτοαναφορική της δειλία.


4 Σχόλια on “η ακραία επαναστατική ρητορεία και πρακτική, δημιουργεί ασήμαντες γκρούπες;”

 1. Ο/Η Left G700 λέει:

  Φίλε Gatouleas,

  Αν και διαφωνούμε με τα πορίσματα της ανάρτησής σου, θέλουμε να χαιρετήσουμε τις καθαρές κουβέντες σου. Όπως λέμε και στους φίλους της ΕΟΣ, σε έναν εν εξελίξει διάλογο στο τσαρδί μας, «[…] είναι καιρός να τα πούμε όλα, ο καθένας τα δικά του. Είναι η βασική προϋπόθεση. Όχι για να συμφωνήσουμε υποχρεωτικά. Αλλά, τουλάχιστον, για να αρχίσουμε να συνεννοούμαστε…».

  Τα λέμε

 2. Ο/Η Lefteris P. λέει:

  «Η ακραία επαναστατική ρητορεία και πρακτική, δημιουργεί ασήμαντες γκρούπες?»
  Σωστότερος (και πληρέστερος) θα ήταν ο τίτλος:
  «Η ακραία επαναστατική ρητορεία χωρίς αντίστοιχη πρακτική, δημιουργεί ασήμαντες γρούπες?». Δηλαδή…
  Μοιάζει με επίθεση/πόλεμο στα Sante του Κωνσταντίνου ή στο 22 του Γεωργιάδη ή
  στα Σέρτικα Λαμίας ή στα Αριστα Ματσάγγου, τους έκλεισες το εργοστάσιο και τώρα αγνοείς τα Σεκαπ ή τα Καρέλια και καπνίζεις Marlboro. Γεια χαρά!

 3. Ο/Η gatouleas λέει:

  Left, δεν είμαι αισιόδοξος… Είμαστε ΠΟΛΥ, μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ πίσω από την κρισιμότητα των ημερών… και δε θέλουμε «ανάλυση», αλλά ΔΡΑΣΗ
  Lefteri, ο τίτλος ειναι εξ επίτηδες προβοκατόρικος… Ακόμα και επαναστατική ΡΗΤΟΡΕΙΑ μπορεί να είναι πιο μαζική από τις κεντροαριστερές προτάσεις ΣΥΝ ή Οικολόγων. Η επαναστατική πραχτική μπορεί να εχει και απτά αποτελέσματα 😉

 4. Ο/Η yiannis63 λέει:

  λοιπόν….ας το ξεκαθαρίσουμε (για να μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες).
  1. Υπάρχει «πολιτικό κόστος» από την υιοθέτηση της επαναστατικής πρακτικής.
  2. Δεν πρέπει να συγχίζουμε τον Πρετεντέρη και τον Καψή. Είναι μεγάλοι άνθρωποι…
  3. Έχουμε χρέη. Ως εκ τούτου πρέπει να μπούμε στην βουλή για να επιβιώσει οικονομικά ο πολιτικός οργανισμός.
  4. «Στηρίζουμε» εξ απαλών ονύχων (τόσο, όσο να μης μας «κακοχαρακτηρίσει» το σύστημα) ….αγώνες όπως αυτός της Κερατέας.

  Παρεπιπτόντως….το τριήμερο στην Κερατέα υπήρχαν τραπεζάκια μόνο από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ανατολικής Αττικής και από (σύσσωμο;) τον Αντιεξουσιαστικό χώρο.
  Κάποια παιδιά επίσης μοιράζαν κείμενο (πολύ καλό) από το ΞΕΚΙΝΗΜΑ.

  Κατά τα άλλα…ένα πανώ της ΚΟΕ στην μέση του πουθενά, και ένα ακόμη του ΣΥΡΙΖΑ (Αγιας Παρασκευής) το οποίο ανέβηκε Κυριακή απόγευμα….
  Απλός κόσμος, απλοί σύντροφοι ήταν όλοι εκεί…..
  Οι πολιτικοί μας χωροι για μια ακόμη φορά απουσίαζαν….
  Όμως…όπως η φύση δεν αφήνει κενά….έτσι και το πεδίο της επαναστατικής πρακτικής δεν πρόκειται να μείνει ακάλυπτο…..Να είσαι σίγουρος γι αυτό….


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s