DebtOcracy: λιπόψυχα μισόλογα, υπεκφυγές και ανακρίβειες

Βλέποντας προχτές το πολυδιαφημισμένο DebtOcracy, δεν ήξερα τι να πρωτοκάνω…

Να κλάψω ή να γελάσω;

Να κλάψω που πήγε άπατη και στα σκουπίδια η πρώτη σοβαρή προσπάθεια εκλαΐκευσης (αλά Zeitgeist) της μάχης ενάντια στο Μνημόνιο; Να τραβάω τα μαλλιά μου για τη φτώχεια των επιχειρημάτων, τις ανακρίβειες και τις παραχαράξεις του βίντεο; Να λυπηθώ που χρησιμοποιήθηκαν σημαντικά ονόματα (όπως ο Αγγελάκας) για μια ερασιτεχνική συρραφή ανακόλουθων επιχειρημάτων;

Ή αν ξεκαρδιστώ στα γέλια από την αριστερή εκδοχή της ελληνικής κουτοπονηριάς;

Δεν πρόκειται εδώ να αναλύσουμε την πλήρη επιχειρηματολογία των Αριστερών Οικονομολόγων του Συν και της Ανταρσύας που ονειρεύονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κίνα. Θα αρκεστώ σε δύο – τρία σημεία της ταινίας… τα πιο χαρακτηριστικά και διασκεδαστικά.

Κατ` αρχήν πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όχι σαν ντοκιμαντέρ, αλλά σα μια προπαγανδιστική ταινία του ΣΥΝ για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που θα μας σώσει από τα δεινά του Δουνουτού! Δεν βλέπουμε μια δημοσιογραφική έρευνα, αλλά την παρουσίαση μιας ιδέας που «θα μας σώσει από την κρίση».

Η ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ναι! Ο μαρξισμός εγκαταλείπει την ταινία στο 10`!

Μέχρι τότε έχεις μια κλασσική ιστορική αναδρομή για τις καπιταλιστικές κρίσεις. Όμως από δω και πέρα…

ΤΣΑ!

Ξαφνικά δεν υπάρχουν τάξεις! Δεν υπάρχουν καπιταλιστές, επιχειρηματίες και εργάτες!

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του DebtOcracy, ο πλανήτης μεταλλάσσεται (μάλλον από εξωγήινους ή ζόμπι.. δε μας λένε, πάντως από πού) σε μια διαμάχη δύο κόσμων.

Από τη μία έχεις τα κράτη-έθνη-οικονομίες-παραγωγοί και από την άλλη έχεις τις βδέλλες του χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχούν στον πλανήτη. Η παραγωγή μειώνεται αφού ρουφάνε με το μπουρί τις παραγωγικές δυνάμεις και «έχουμε» την οικονομική κρίση.

Κατά τους Συριζικούς οικονομολόγους, αυτή η τραπεζική κλίκα δημιουργεί και τους λακέδες της . Μέσα από μίζες και λαμόγια, δημιουργούνται διεφθαρμένες κυβερνήσεις που, για χάρη του προσωπικού πλουτισμού τους, συναινούν στα δυσβάστακτα μέτρα, παρ` όλο που είναι «ενάντια στη χώρα τους και στην οικονομία της».

Φυσικά, όταν έχεις μια τέτοια αντιμετώπιση, ξεχνάς σοσιαλισμούς και αντικαπιταλισμούς και αναζητείς «έντιμους πολιτικούς», με «εθνική αξιοπρέπεια», άιντε με κανένα «κίνημα» στο πλάι για μαϊντανό, ώστε να αναστηλωθεί η εθνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα.

Για ακόμα μια φορά, η ελληνική αριστερά (ξανα)ανακαλύπτει μετά 2 αιώνες τον homo economicus και υψώνει τη σημαία της Αστικής Επανάστασης.

Έτσι αυτό που αναζητεί στη διεθνή σκηνή, δεν είναι το εργατικό, λαϊκό και αριστερό κίνημα αλλά εθνικιστές ηγέτες που «ανορθώνουν» την οικονομία τους.

ΟΤΑΝ Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ, ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Αφού, λοιπόν, η ταινία έθεσε το πρόβλημα των «απεχθών» χρεών (δηλ. των μη-παραγωγικών δανείων που συνάφτηκαν από αντι-δημοκρατικές κυβερνήσεις και πήγαν για μίζες και ρεμούλες),  με περίσσια περηφάνια μας προτείνει το οικονομικό «θάμα» της «σοσιαλιστικής» (παπαπαπά…) κυβέρνησης του Ισημερινού.

Μπήκα σε πειρασμό να κάτσω να γράψω ένα ποστ μόνο για τον Κορέα (Πρόεδρος του Ισημερινού) και την περίφημη αριστερή κυβέρνηση του, αλλά θα προτιμήσω να παραθέσω μόνο κάποια στοιχεία και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Κατ` αρχήν η ετήσια ανάπτυξη της χώρας (+3% ΑΕΠ), είναι στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη δεκαετία όταν εφαρμοζόταν η πολιτική του ΔΝΤ (μ.ο. +5% ΑΕΠ 2000-2006)[1].

Ο πληθωρισμός έχει εκτινάξει στο διπλάσιο τις τιμές των τροφίμων μέσα σε μια διετία[2].

Οι σημαντικότερες αυξήσεις έχουν δοθεί στους μπάτσους(!!!), όπου τον περασμένο Οκτώβρη οι μισθοί τους εκτινάχτηκαν από τα 355$, στα 750$(!!!!) όταν ο βασικός είναι καθηλωμένος στα 240$ μηνιαίως[3].

Μέσα στην τελευταία διετία ο Κορέα έχει πετάξει στα σκουπίδια κάθε υπόσχεση, κάθε κοινωνική συμμαχία στο εσωτερικό ή εξωτερικό με τις λαϊκές μάζες.

Εκλέχτηκε με μερικούς βασικούς άξονες στην πολιτική

 1. Διαγραφή εξωτερικού χρέους
 2. Εθνικοποιήσεις βασικών παραγωγικών μονάδων
 3. Σεβασμό στο φυσικό πλούτο της χώρας. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει στη φύση δικαιώματα![4]
 4. Συμμαχία με αριστερές κυβερνήσεις και κινήματα

Κι όμως… όλα αυτά ήταν φούμαρα!

Ο Κορέα, έχοντας το φερετζέ και την περίοδο χάριτος που απολαμβάνει ένας «αριστερός» πρόεδρος. Έδωσε εγγυήσεις στα αμερικάνικα και διεθνή κεφάλαια πως τα προγράμματα του ΔΝΤ θα τα περάσει ο ίδιος και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Αυτή η επιτυχή (προς το παρόν) εκπλήρωση του μονεταριστικού του προγράμματος, του έδωσε την δυνατότητα να «κουρέψει» το εξωτερικό χρέος κατά 30-40%.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τεράστιων εκτάσεων γης, όπου σε συνεργασία με Καναδέζικες πολυεθνικές, θα κατασκευαστούν ορυχεία άνθρακα[5]. Αυτές τις Καναδέζικες εταιρείες, μάλιστα, που θεωρούνται υπαίτιες στον Ισημερινό για συγκρότηση παραστρατιωτικών ομάδων και δολοφονίες ακτιβιστών το 2006[6].
 2. Το άνοιγμα των ορυχείων θα επιφέρει και ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας. Δάση θα εξαφανιστούν από το χάρτη και θα προκαλέσουν ελλείψεις και μόλυνση των υδάτινων πόρων της χώρας[7].
 3. Τα ορυχεία θα ξεριζώσουν και τις φυλές του Ισημερινού. Η CONAIE είναι η πανεθνική ομοσπονδία φυλών του Ισημερινού και βασική υποστηρικτής στην ανάληψη της εξουσίας από τον Κορέα. Το πρόγραμμα ορυχείων και ξεριζωμού τους, όμως, τους έφερε στην αντιπολίτευση. Παρ` όλο που στηρίζουν την κυβέρνηση κόντρα στα «δεξιά» πραξικοπήματα, οι ηγέτες της αποκαλούνται «τρομοκράτες» και συλλαμβάνονται από το καθεστώς, επειδή συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις[8].
 4. Την τελευταία διετία, ο Κορέα συνεργάζεται με την πραχτόρικη κυβέρνηση της Κολομβίας κόντρα στο αντάρτικο κίνημα του μαρξιστικού FARC. Τον περασμένο Γενάρη, μάλιστα, ο Υπ. Άμυνας της Κολομβίας συγχάρηκε δημόσια την κυβέρνηση του Ισημερινού για τις συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις των δύο χωρών, που είχαν αποτέλεσμα τη διάλυση ενός στρατοπέδου του FARC[9].
 5. Στα πλαίσια της συμμαχίας του με την Κολομβία, οργανώνει αντι-μεταναστευτικά πογκρόμ. Στον Ισημερινό υπάρχουν πάνω από 250.000 πρόσφυγες και έχει νομιμοποιήσει μόνο το 6%. Πολλοί από το υπόλοιπο 94%, απελαύνονται πίσω στην Κολομβία με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, λόγω του δικτατορικού καθεστώτος[10].
 6. Τέλος, αυτή η επιτυχημένη προσαρμογή του Ισημερινό στη διεθνή νομιμότητα και αγορά, δε θα μπορούσε να μη βρει σύμμαχο τις ίδιες τις ΗΠΑ. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη, επιχειρήθηκε ένα δεξιό πραξικόπημα οι ΗΠΑ ήταν σαφής: «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη δημοκρατική κυβέρνηση του Ισημερινού. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην κυβέρνηση του προέδρου Κορέα»[11]

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο για τις αριστερές κυβερνήσεις που πρόδωσαν τα κινήματα από τα οποία στηρίχτηκαν και ρίξτε μια ματιά στο upsidedownworld.org για μια αναλυτική ματιά στα αριστερά και ακτιβίστικα κινήματα της Λατινικής Αμερικής.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ… ΓΙΑ ΜΑΪΝΤΑΝΟ!

Στο τέλος της ταινίας ακολουθεί άλλη μια κωλοτούμπα..

Αφού κηρύξαμε ένοχους τους κακούς τραπεζίτες και τους λακέδες τους..

Αφού ανακαλύψαμε «έντιμους» εθνικούς ηγέτες που ξαναστήνουν στα πόδια τους την εθνική οικονομία…

Ξαφνικά διαπιστώνουμε μετά από μία ώρα ταινία πως όοοοολα αυτά είναι άχρηστα στην Ελλάδα!

Γιατί ο κ. Λαπαβίτσας κατανοεί πως δεν μπορεί να κατηγορήσει τις εκλεγμένες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις πως δεν είχαν τη νομιμοποίηση να συνάπτουν δάνεια, ούτε μπορεί να ανακαλύψει 350 δις ευρώ μίζες, οπότε…

…σύμφωνα με τους δημιουργούς της ταινίας το χρέος μπορεί να είναι «νόμιμο»!! Τόμπολα! Λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι μας εξομολογούν πως «ακόμα και νόμιμο να είναι, πάλι δεν πρέπει να το πληρώσουμε»!!!

Βρε άνθρωποι του Θεού (που λέει και ο Βέγγος), αφού το έχουμε πάρει απόφαση, τι διάτανο τη θέλουμε όλη αυτή τη μανούρα; Γιατί να τρώμε τις ώρες μας και τα σωθικά μας να ανοίγουμε κιτάπια και επιτροπές αφού «δε θα τα πληρώσουμε»;

Εεεεε;

ΟΤΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΚΛΕΦΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Όλη αυτή η ανούσια φανφάρα για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου είναι μάσκα που καλύπτει το φόβο της Αριστεράς.

Η σύγχρονη Ελληνική Αριστερά τρέμει στην ιδέα να προβάλλει την αντικαπιταλιστική πρόταση του Σοσιαλισμού, τη Επανάστασης, της Λαϊκής Αυτοδιαχείρισης.

Προσπαθεί να βρει ενδιάμεσες και «μαζικές» προτάσεις που να είναι «λογικές»… να μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα από μία αστική κυβέρνηση (σ.G.πρόστέθηκαν 4 λέξεις μεταγενέστερα στο κέιμενο)..

Αναζητεί την ασφάλεια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την νεοφιλελεύθερη ο0μαλότητα της ΕΕ, την στρατιωτική ασφάλεια του ΝΑΤΟ…. Για να κάνει την εποικοδομητική της αντιπολίτευση.

Η ελληνική αριστερά έχει αποκοπεί από την μοναδική ρεαλιστική διέξοδο που μπορεί να βρεθεί για τα θύματα της οικονομικής κρίσης…

.. να στοχοποιήσει τους βασικούς υπεύθυνους: την επιχειρηματική τάξη! Τους Μπόμπολες και τους Βαρδινογιάννιδες!

..για την ιδεολογική, πολιτική και στρατιωτική προετοιμασία για τον Πολεμικό Κομμουνισμό

..τον δικό μας Πόλεμο!


[1] Global Finance. Ecuador country report.

[2] Ecuador Economy. 7-4-2010

[3] IPS news. 7-10-2010

[4] The New York Times 29-9-2008. Ecuador Constitution Grants Rights to Nature. One passage says nature “has the right to exist, persist, maintain and regenerate its vital cycles, structure, functions and its processes in evolution.”

[5] Blumberg Businessweek 8-4-2011. Canada`s Nortec may win mining permit in 5 months.

[6] Canada – Ecuador: when stock exchanges fuel human rights violation.

[7] Correa looks to reopen unpopular mining project in Junin.

[8] Ecuador`s challenge: Correa and the Indigenous movement

[9] Colombia Reports 21-1-2010. Colombia thanks Ecuador for success against FARC.

[10] Refugees in Ecuador: Organizing for human rights

[11] In.gr 30-9-2010


69 Σχόλια on “DebtOcracy: λιπόψυχα μισόλογα, υπεκφυγές και ανακρίβειες”

 1. Ο/Η plagal λέει:

  Ωραιος.

  Μια διαφωνια: το αιτημα για ΕΛΕ ειναι οντως καλο πρωτο βημα.

 2. Ο/Η elasticrash λέει:

  πέρα από πολιτικές απόψεις και οτιδήποτε θα ήσουν χαζός να μην ήθελες να μάθεις (και να κρεμάσεις) αυτούς που φταίγανε. και δεν είναι μόνο μπομπολές αλλά και πολιτικοί, ελληνικές και ξένες τράπεζες.

  όσο το γάμησε όμως το ντοκιμαντέρ, άλλο τόσο το γάμησες και εσύ με το συμπάθιο. Έχουμε κάνει την λέξη προπαγάνδα γλειφιτζούρι.

  Είναι απόψεις. Εμένα μου άρεσε ακόμα και αν διαφωνούσα με το 50% του περιεχομένου.

  Όσο για το αν το χρέος είναι νόμιμο και στην μη αποπληρωμή του ακόμα και εκεί συμφωνώ κατά το 50%. Να το πληρώσουμε αν είναι νόμιμο αλλά με ένα οργανωμένο σωστό χρονοδιάγραμμα ακόμα και 50 ετών και όχι 5 ετών και με την θηλιά στο λαιμό και να αναρωτιέσαι αν θα πέσει ή όχι η καρέκλα από κάτω.

 3. […] του πόστ και σας προτείνουμε να μπείτε στο ίδιο το «ιστολόγιο του «gatoulea», ώστε να το διαβάσετε ολόκληρο και να δείτε και κάποια […]

 4. Ο/Η Sotiris λέει:

  υπαρχουν κομματια της Αριστερας που βαζουν εδω και χρονια το ζητημα της «αντικαπιταλιστικης προτασης του Σοσιαλισμου» και μην σου πω τι παιρνουν εκτοτε,…

  το προβλημμα της αριστερας δεν ειναι στα κειμενα της, ειναι στην μηδαμινη παρουσια της στην καθημερινοτητα του λαου.

  ειδικοτερα το «Προσπαθεί να βρει ενδιάμεσες και «μαζικές» προτάσεις που να είναι «λογικές»… να μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα..» θα μπορουσε να ειναι ενας καλος ορισμος του ορου «πολιτικη τακτική» σε ενα λεξικο!

  Οσο για το χρεος και το αν πρεπει να πληρωθει, αυτο ειναι αποτελεσμα διαπραγματευσης και συσχετισμου δυναμης μεταξυ ελληνικης κυβερνησης-δανειστων. Το αρχικο βημα ειναι η αμφισβητηση του και ο έλεγχος ώστε να εχει η κυριαρχη χωρα τα νομικα και ηθικα επιχειρηματα για την κυρηξη του ως παρανομη και να μην υποστει διεθνη απομονωση.

  Απλοποιεις τα παντα φιλε μου,…

 5. Ο/Η Very New Liberal λέει:

  Μπράβο, χρυσόστομε. Μέλι στάζει το στόμα σου!

  Κάνε μου μια χάρη, για να το βουλώσουμε μια και καλή στους αριστερούς. Γράψε και ένα κείμενο, αν δεν σου είναι κόπος, με πλήρη ανάλυση για την εκτόξευση του δημόσιου χρέους (πόσο ακριβώς είναι, σε ποιους χρωστάμε, πόσο και γιατί, τοκοχρεωλύσια, πότε λήγουν, κτλ). Εμείς δεν θέλουμε Επιτροπές Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους. Αφού τα ξέρουμε λεπτομερώς. Εμείς κυβερνούσαμε τόσα χρόνια, άλλωστε. Για να μην κλαψουρίζουν όμως, γράψτους όλες τις λεπτομέρειες. Όχι «δημόσιοι υπάλληλοι, μίζες, κτλ». Αφού, εμείς οι νεοφιλελεύθεροι έχουμε χειρουργική ακρίβεια στα νούμερα. Μην μας πουν και μπακάληδες οι μαρξιστές αριστερούληδες.

  Α, και μην το πιάσεις από παλιά, και ταλαιπωρηθείς. Πιάσε τα τελευταία 7 χρονάκια (2004-2011) που εφαρμόστηκε η καλύτερη μορφή του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Έτσι, για να δούνε, οι κολλημένοι αριστεροί, την πετυχημένη λύση και πως εκτοξεύονται οι δείκτες! (αν δεν μπορείς να βρεις δείκτες, πες να σε βοηθήσω. Αλλά, σε εμπιστεύομαι. Βρήκες τόσα πολλά για τον Ισημερινό, δεν θα βρεις για την Ελλάδα;)

  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν θέλεις να γίνουμε Κίνα, που είναι η πιο δυνατή οικονομία του κόσμου. Δεν είναι ο καπιταλισμός ο Θεός μας; Μας άγγιξαν ξαφνικά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα; γιατί δεν το πήρα χαμπάρι.

  Α, να γράψουμε και τι Κωλοτούμπες είναι οι αριστεροί (βλέπε πολιτικά κολλήματα και αμετακίνητες στάσεις του ΚΚΕ), και όχι εμείς οι νεοφιλελεύθεροι (βλέπε Καρατζαφέρης). Καλά δεν τα λέω; Κλασσική αριστερή σκέψη είναι άλλωστε και το «όπως μας συμφέρει, αρκεί να γίνεται η δουλειά».

  Μου άρεσε αυτό για τον ιστορικό ρόλο της αριστεράς, στην Ελλάδα. Θα το πω και στους φίλους μου. Αλλά δεν θα τους το γυρίσω στους πολέμους ανεξαρτησίας, στο μέτωπο. Εκεί όλοι ξέρουμε, βεβαίως, ότι πολέμησαν νεοφιλελεύθεροι. Γνωστοί δεξιοί, όσοι κατέβαζαν ναζιστικές σημαίες και ανατίναζαν γέφυρες. Και γνωστοί οι αριστεροί δοσίλογοι με τις κουκούλες (οι πιο πολλοί μάλιστα φιλοξενήθηκαν και στα παλάτια της βασιλείας. Μακρόνησοι, κτλ.)

  Εγώ προτείνω να πιάσουμε τις σημερινές μέρες. Οι «νεοφιλελεύθεροι» κάνουν όλα τα καλά ντοκιμαντέρ (Κούλογλοι, Βαξεβάνηδες, Αυγερόπουλοι, Χ´´στεφάνοι, Τσίμες, κτλ., μπας και μας αφυπνίσουν λίγο… Ο αριστερός Μπάμπης Παπαδημητρίου που είναι, άραγε; ο Πορτοσάλτε; Τα ντοκιμαντέρ του Άδωνι; Ε, ε; που είναι, ρε αριστεροί;
  Μόνο εμείς οι νεοφιλελεύθεροι καίγομαστε να δημιουργηθούν επιτροπές ελέγχων, γιατί η πολιτική που εφάρμοσε η αριστερά, βίασε την σύγχρονη Ελλάδα. Σιγά να μην θέλανε και έλεγχο και οι αριστεροί.

  Αλλά τελικά, μόνο εμείς οι νεοφιλελεύθεροι, είμαστε Έλληνες. Ντου και ξύλο στον αλήτη Πακιστανό, που μολύνει την Ελλάδα μας. Εμείς την θέλουμε καθαρή και αψεγάδιαστη, για να ανέβει η τιμή της, τώρα που θα μας την πάρουν οι τράπεζες. Γιατί καλή η πατρίδα, αλλά Θεός το κεφάλαιο. Όχι, για να μην αμφισβητείται και ο ιστορικός «πατριωτικός» ρόλος όλων εμάς των νεοφιλελεύθερων.

  Ζήτω το Έθνος, sponsored by Goldman Sucks
  Ελλάς, Ελλήνων, Τραπεζών

  • Ο/Η mike λέει:

   Έγραψες μεγάλε!!!
   Απάντησες όπως έπρεπε στην παπαριά μου έγραψε ο gatouleas-tagmatasfaleas!!!

   • Ο/Η gatouleas λέει:

    Παρακαλώ, όταν επισκέπτεσαι ένα μπλογκ ΟΦΕΙΛΕΙΣ να σέβεσαι το συγγρεφέα του. Αν με θεωρείς ταγματασφαλίτη και παπάρα είτε αγνόησε με είτε «χάκαρε» και «κατέβασε» το ασφαλίτικο μου μπλογκ.
    Φυσικά και δεν περιμένω να μου αιτολογήσεις τις βρισιές σου. Εγώ δεν θα κουβέντιαζα με ένα χαφιέ…
    Την ανάρτηση σου την αφήνω (προς το παρόν) επειδή δεν είχα καμία προσωπική, υβριστική επίθεση μέχρι τώρα και δεν έχω κατασταλάξει για την αντίδραση που πρέπει να έχω..

 6. Ο/Η trolling around λέει:

  Εγώ θαύμασα την πρόταση για την ΕΛΕ, και ειδικά τη μέριμνα αυτή η επιτροπή να μην είναι μία επιτροπή σοφών, ακόμα και αν κλιθούν σοφοί από το εξωτερικό να συμμετέχουν. Κάπου στο τέλος ειπώθηκε αυτό. Την επιτροπή να απαρτίζουν αυτός και η παρέα του. (Αυτό είναι δικιά μου προσθήκη, δεν το είπε έτσι, αλλά εγώ ο φτωχός αυτό το συμπέρασμα βγάζω.)

  Έχω κι αυτή την απορία. Τόσα χρόνια βουλευτής ο Γλέζος, δεν πείρε πρέφα? Όλες οι συμβάσεις με την Hochtief για το αεροδρόμιο, οι άλλες για τους ολυμπιακούς αγώνες από την βουλή περνούσαν. Παράνομες συμβάσεις μόνο μια παράνομη βουλή κάνει.

 7. Ο/Η nicholas λέει:

  Τι Κορέα τι Κορρέα.

 8. […] Debtocracy για την έντονη ιδεολογική του τοποθέτηση για μισόλογα, υπεκφυγές και ανακρίβειες και χίλια δυο άλλα ενδιαφέροντα ή […]

 9. Ο/Η gatouleas λέει:

  Sotiris, το θέμα δεν είναι αν υπάρχει πολιτική τακτική, αλλά ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Γιατί ΑΛΛΗ τακτική χρησιμοποιείς για την προετοιμασία πολιτικής-στρατιωτικής μάχης για την εθνικοποίηση της περιουσίας των καπιταλιστών και ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΗ ταχτική χρησιμοποιείς για να μετακυλήσεις ένα ποσοστό του χρέους των καπιταλιστών στις πλάτες των εργαζόμενων (όπως, καλή ώρα, έκανε ο «σύντροφος» Κορέα στο Εκουαδόρ).
  Γι` αυτό Plagal, είναι στρατηγική αυτοκτονία η συγκρότηση Ε.Λ.Ε. που θα ψάχνει το «νόμιμο» ή «απεχθές» χρέος. Θα οδηγήσει μια σειρά πάλαι ποτέ μελών της Επαναστατικής Αριστεράς να συνυπογράφουν-αποδέχονται όλη την διαχείριση του ελληνικού καπιταλισμού και τις διεθνείς συμβάσεις.
  Elasticrash, προφανώς και θέλω να αποκαλύψω τις αστικές λοβιτούρες. Μόνο που αυτό μπορεί να γίνει μέσα από εργατικές επιτροπές και όχι από επιτροπές σοφών. Οι ίδιοι εργαζόμενοι στα λογιστήρια, στις τράπεζες, σε κάθε επιχείρηση ξέρουν πως γίνονται οι λαμογιές. Ποια αριστερά τολμά να ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ τους εργαζόμενους να βγάλουν στη φόρα τα απλυτα των ίδιων των επιχειρήσεων που δουλεύουν; Γιατί πχ ο Γαβρίλης που συνυπογράφει τη συγκρότηση της ΕΛΕ και ήταν τόσα χρόνια πρόεδρος εργαζομένων ΗΣΑΠ δεν βγάζει στη φόρα όλα τα άπλυτα του ΗΣΑΠ;
  Very New Liberal, δεν καταλαβαίνω ακριβώς σε ποιον την «πέφτεις» και γιατί… ούτε και τους αστεϊσμούς σου. Γενικά, έχω να σου πω, πως δεν είναι υπεύθυνη η αριστερά για τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας. Άλλοι κυβερνούσανε. Η δριμύτατη κριτική που της ασκώ βρίσκεται σε ένα και μόνο σημείο.
  Πως η αριστερά έχει καταπιεί ΑΜΑΣΗΤΗ όλη τη νεοφιλέλευθερη αντεπίθεση των τελευταίων 20 χρόνων και νομίζει πως μπορεί να σωθεί με ταχτικισμούς.
  Στην Ιταλία και στον Ισημερινό βρέθηκαν στην κυβέρνηση και εφάρμοσαν ΟΛΗ την ατζέντα του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ. Αν ρώταγες κανένας απ` αυτούς θα σου έλεγε «Ταχτικός ελιγμός! Εφαρμόζουμε δεξιά πολιτική, προς το παρόν, αλλά παραμένουμε στην κυβέρνηση και σε μια πιο ευνοϊκή (για το κίνημα) συγκυρία, το στρίβουμε αριστερά».
  Πόσο διαφορά έχει αυτό από τη δήλωση ΓΑΠ, πως το ΠΑΣΟΚ δεν εφαρμόζει «προσωρινά» σοσιαλιστικό πρόγραμμα λόγω ιδιαίτερων συνθηκών;
  Τέλος, θα δεχόμαστε πχ μια αύξηση τροφίμων στο 100% και ιδιωτικοποίηση των δασικών εκτάσεων αν μας μείωναν το χρέος κατά 10-20 ή 30%; Ότι έκανε ο Κορέα στον Ισημερινό; Θα δεχόταν ένα τέτοιο Μνημόνιο από το ΠΑΣΟΚ, ή θα το δεχόμαστε μόνο αν το υπέγραφε ο Χουντής και ο Λαπαβίτσας;

 10. Ο/Η jianpaps λέει:

  το αίτημα για Ε.Λ.Ε. πρέπει να είναι πιο πολύ προβοκατόρικο παρά «ουσίας» γιατι σε εγκλωβίζει στη λογική της «διαχείρησης» και όχι της ανατροπής του συστήματος.Για μένα απλά δείχνει πόσο ξεφτίλα είναι η διαφάνεια του ΓΑΠ που αρνήται ακόμη και αυτό.Από κει και πέρα ο Γατουλέας έχει δίκιο.Δεν θέλουμε έναν ακόμη Ισημερινό,θέλουμε επανάσταση και Σοσιαλισμό.Το DebtOcracy πάντως μου άρεσε πιό πολυ από τα αντίστοιχα ντοκιμαντέρ του Κούλογλου.
  ΕΝΣΤΑΣΗ: στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι πιο πολλοί το αίτημα για Ε.Λ.Ε. το βλέπουν με κριτίκη (έως αρνητική) ματιά, ακόμη και αυτοί που συνεργάζονται με τους «Λαπαβίτσες»

 11. Ο/Η kupepe λέει:

  Zeitgeist wanna-be το debtocracy. Άν το άλλο πήρε τον χρυσό φοίνικα στις Κάννες να ευχήθούμε το δικό μας να πάρει την χρυσή μπανάνα στο φεστιβαλ της Γκάνας ; Αντί να κάτσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε το ρίχνουμε στο κλάμα και την γνωστή ασπίδα του έλληνα. Οι κακοί ξένοι, ο πιασμένος διαιτητής, ο κακός πολιτικός φταίει. Καημένούλη Έλληνα κλαψ… κλουψ. Ολόκληρο site και ντοκυμανταίρ για να πούμε πάλι ότι φταίει πάλι κάποιος άλλος. Βάζω την Αλέκα στο πέμπτο θέμα των ειδήσεων στο megalo καναλι αν είναι ή πάω και για καφέ με τίποτα φίλους.

  http://kupepe.wordpress.com/

 12. Ο/Η alexandra λέει:

  Καλώς ήλθες βρε, κι ας άργησες, όντως το κείμενο για την ΕΛΕ (και προς τον σύντροφο plagal αυτό) θα μπορούσε να «χρησιμεύσει» θεωρητικώς ως μια πρωτοβουλία που συσπειρώνει την ελληνική «αριστερά», είδαμε όμως σε τι βάση? Αν πάμε (βαδίσουμε) έτσι, ακυρώνουμε ήδη την κριτική στο σύστημα από «αντικαπιταλιστική» σκοπιά και ας μαζέψαμε υπογραφές ακόμη και από ριζοσπάστες, που όντως το πετύχαμε…
  Πολλά τα εισαγωγικά ρε γαμώτο…

 13. Ο/Η alexandra λέει:

  Άσχετο αλλά και για να το επεκτείνω λίγο (προβοκατορικώς) … περί δημοσιογραφίας και πληροφόρησης, Βασιζόμαστε υποτίθεται στα λεγόμενα του Νασίμ Αλάτρας, ο οποίος σε οποιοδήποτε σοβαρό αστικό μέσο (όπως η εφημερίδα στην οποία εργάζεται) θα έκανε μόνο ως Σόμπολος στη Λωρίδα της Γάζας (ένα ρεπορτάζ με σφαίρες να υπερίπτανται και σχετική αμφίεση) για να μας πληροφορήσει για το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, ή την Βόρεια Αφρική (ακόμη χειρότερα, πλήρης άγνοια), τον καλούν στα πάνελ, για να μας πει τι? και μας χαλάει το ντοκ του Χ΄΄στεφάνου? Και πολύ μας πέφτει… Γιατί κακά τα ψέμματα είναι ντοκυμαντέρ, δημοσιογραφία, και έχει το κοινό του, εάν εμάς μας «χαλάει» που ο ηγέτης της Ελληνικής Αριστεράς είναι ο Τσίπρας και οι συν αυτώ, με εναλλακτική την Αλέκα και την Ανταρσύα, δικό μας πρόβλημα…

 14. Ο/Η gatouleas λέει:

  elasticrash + alexandra, έχετε δίκιο… είναι, πράγματι, ντοκιμαντέρ. Μισερο και «ελληνικό», αλλά ντοκιμαντέρ.
  Όταν, πάντως, το χαρακτήρισα «προπαγάνδα», δεν χρησιμοποίησα τον όρο για να το απαξιώσω, όσο για να αναδέιξω του ςκύριως εμπνευστές του, τον Τσίπρα και το Χουντή… για να μη μπορέι κάποιος να πει πως το DebtOcracy είναι μια «προσωπική εκδοχή του Χατζηστεφάνου.
  Γιατί και το Zeitgeist ή ο Michael Moore κάνουν προπαγανδιστικό ντοκιμαντερ, αλλά έχουν μία βασική διαφορά από την ελληνική εκδοχή τους…
  Ακόμα και αν εντάσσονται σε πολιτικές στοχοποιήσεις (όπως πχ η μη επανεκλογή Μπους), οι ταινίες τους έχουν ΡΕΠΟΡΤΑΖ!
  Πάνε Κούβα, Καναδά… μελετάνε ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ τα αποτελέσματα διαφορετικής επιλογής.
  Εδώ βασιστήκαμε σε εξαγγελίες πολιτικών, χωρίς να μετρηθούν πραγματικοί δείκτες…
  Ανέβηκε πχ το βιωτικό επίπεδο των πολιτών του Ισημερινού, και με ποιες, ακριβώς, αποδείξεις;
  Μου φαίνεται απίθανο οι εμπνευστές της ταινίας να μην βρήκαν τις πληροφορίες που συνέλλεξα εγώ μέσα σε 48, μόλις, ώρες…
  Οπότε ή κάνανε μια τσαπατσούλικη δουλειά ή τις απέκρυψαν ηθελημένα..
  Αν τις βρήκαν και τις θαωρούν λανθασμένες, πάλι θ αέπρεπε να είχαν κάνει αναφορά στην αντιπολίτευση του Ισημερινού και να παρουσίαζαν τα ψέματα τους (όπως κάνει ο Michael Moore).
  Μια ταινία, τελικά, που δεν παρουσιαζει προβλήματα και δυσκολίες στην εφαρμογή της πρότασης της, παραβιάζει βασικό κανόνα για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της.
  Αλλά, καταλήγωντας, έχιε δίκιο η Alexandra…
  Αν η Ελληνικη Αριστερα έχει ηγέτες την Αλέκα και τον Τσίπρα… δικό μας πρόβλημα…

 15. Ο/Η elasticrash λέει:

  δεν είμαι αριστερός. το λέω για να βγάλει, στην συνέχεια αυτό που θα πω, νόημα.

  Φυσικά και το αίτημα για ΕΛΕ είναι θετικό και εννοείται ότι θα πρέπει να γίνει από μια εντελώς ανεπηρέαστη εξωτερική επιτροπή με έναν τρόπο όμως που ότι βρίσκουν διαβάζουν, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο έγγραφο να δημοσιεύεται και να έχει ο οποιοσδήποτε πρόσβαση. Θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν απόρρητα έγγραφα στα υπουργεία. Και άντε για το Αμύνης να το καταλάβω (που δεν το καταλαβαίνω) αλλά στο γεωργίας (που μου έχει τύχει) τι σκατά μπορεί να είναι απόρρητο.

  γάμησε τα.

  Φυσικά και πολλοί αριστεροί δεν θέλουν μια σωστή και διαφανές ΕΛΕ όσο δεν την θέλουν οι ΠΑΣΟΚΟΙ και οι ΝΔκράτες. Και να μπορεί να ξέρουν πολλά άπλυτα κάποιοι αριστεροί συνδικαλιστές αλλά να μην τα βγάζουν αλλά ξέρεις πολύ καλά αν βγεις και αρχίσεις να φωνάζεις πράγματα χωρίς στοιχεία. Θα σε θάψουν.

  Ο Moore έχει ένα τρελό budget ο Χατζηστεφάνου είχε 8 χιλιάρικα.
  για 8 χιλιάρικα….αν βγάλεις τον ήχο και ξεχάσεις το θέμα…είναι αριστούργημα για ντοκιμαντέρ.

  Όταν βάζεις τον ήχο όπως είπα δεν συμφωνώ σε όλα αλλά μου άρεσε αυτή η προσπάθεια και επιτέλους πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ο κάθε ένας δικαιούται να εκφράζει την αποψή του χωρίς να μπαίνει η ταμπέλα προπαγάνδα. Εγώ το λέω ελευθερία λόγου και δημοκρατία.

  Ο χατζηστεφάνου και σια όσο δεν κατεβαίνει στην πολιτική σκηνή των έχω στα respect πιστεύει αυτά που λέει και τολμάει να τα λέει. Έχεις δικαίωμα να τον κρίνεις και να το κατακρίνεις. Να τον αγαπήσεις ή να τον μισήσεις. Να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις.

  Επιτέλους γαμώτο μου θέλουμε σκεπτόμενα ζώα και όχι απλά ζώα.

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   συμφωνώ 1000% μαζί σου για το Χατζηστεφάνου… γι` αυτό και ξεκαθάρισα πως κρίνω το DebtOcracy μόνο για τις πολιτικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ο Χατζηστεφάνου (και ο κάθε Χατζησταφάνου) στην Ελλάδα ζει, με αυτές τις εκδοχές της αριστεράς συνδιαλέγεται, με αυτες προσπαθεί να εκφράσει ένα διαφορετικό λόγο από το Χατζηνικολάου και τον Πρετεντέρη.
   Δεν μπορώ να κατηγορήσω τις ελάχιστες προσπάθειες που προσπαθούν να σπάσουν την Γκεμπελική προπαγάνδα του ΓΑΠ.
   Ας φρόντιζε η αριστερά να ήταν πιο συνεπής, πιο αξιοπίστη, με σαφής ταξικές αναφορές για να τροφοδοτούσε με περισσοτερο υλικό και αυτοπεποίθηση της επαγγελματίες δημοσιογράφους ή καλλιτέχνες.

   • Ο/Η ΤΤ λέει:

    Δεν καταλαβαίνω γιατί σε κάθε άποψη πρέπει να κολλάμε κομματική ταμπέλα και να μην την αφήνουμε να κριθεί ως έχει.

    Όπως και το πως γίνεται ορισμένοι έχουν επιλέξει την κομματική ταμπέλα και ενστερνίζονται όλες τις απόψεις που έρχονται με αυτή.

 16. Ο/Η papatza λέει:

  ego pou psifisa pasok giati niotho malakas?

 17. Ο/Η Lefteris P. λέει:

  Η ταινία/έρευνα/ντοκυμαντέρ ή όπως αλλιώς ειπωθεί, των Χατζηστεφάνου+Κιτίδη
  είναι σημαντικότατη έτσι και όπως έγινε (γρήγορα, επίκαιρα, ιδιοτύπως χρηματοδοτηθείσα κ.λ.π.).
  Μακάρι να συνεχίσει έτσι (γρήγορα, επίκαιρα, ιδιοτύπως χρηματοδοτούμενη κ.λ.π.)
  Ναι, ναι στην παραγωγή ταινιών, με τη χρηματοδότηση των θεατών.

 18. Ο/Η Twins λέει:

  Η παραγωγή δεν ήταν ασχημη, ειδικά εαν την σχετίσουμε και το budget.

  Ακόμα και εαν κάποια δάνεια, π.χ. πριν 40 χρόνια ήταν «επαχθή», αυτά ξεπληρώθηκαν με νέα δάνεια, και αυτά μέ νέα δάνεια. Ο δανεισμός γίνεται
  μέσω χρηματιστηριακων πράξεων και ο δανείστης προφανών δεν γνωρίζει
  που θα πάνε τα χρήματα του. Οπότε πιθανός λογιστικός έλεγχος δεν θα δείξει
  τίποτα περίεργο.

  Επίσης για να υπάρχουν εξοδα που πήγαν π.χ. σε μίζες, πρέπει να έχουν
  αποδειχθεί αυτές. Οπότε χωρίς καμία καταδίκη για Siemens, υποβρύχεια κτλ
  κτλ υπάρχει το πολύ απλό ερώτημα:
  Εαν ήταν επαχθή γιατί δεν μπήκε ΠΟΤΕ κανεις φυλακή ;;

  Η αναδιάρθρωση χρέους ειναι πιθανή εαν δούμε εμείς και οι δανειστές οτι
  τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα. Ακόμα δεν φαίνεται με σίγουρια κάτι
  τέτοιο… Δανείστες και Δανειζόμενοι θα δούνε τι έιναι πιο καλό για όλους,
  γιατί μία κατέστραμένη οικονομία που δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστες
  της δεν συμφέρει κανέναν.

 19. Ο/Η gatouleas λέει:

  Papatza, μάλλον υγεία δείχνει αυτό… αντιδρά ο οργανισμός σου 😉 Άμα έτρωγες σκουπίδια ή χτύπαγες το κεφάλι σου στο τοίχο, δεν θα είχες ανάλογα συμπτώματα;
  Lefteri, πράγματι είναι μια καινούρια αρχή. Αλλά και μία απόδειξη πως , τελικά, δεν χρειαζόμαστε τα κανάλια και τους Πρετεντέρηδες για να κουβεντιάζουμε ή να προβάλλουμε νέες ιδέες
  Twins, ακόμα και αν ανοίξεις όλα τα βιβλία και τα διασταυρώσεις με κόστος και συνθήκες διαβίωσης των διαπλεκομένων, είναι σχεδόν απίθανο να ανακαλύψεις όλες τις μίζες που (λέγεται) ξεπερνούν το 20% κάθε δημόσιου έργου ή ανάθεσης. Αλλά το ερώτημα είναι άλλο: είναι δυνατόν την επόμενη μέρα να υπάρχουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην εξουσία και οι Κουρήδες-Λαμπράκηδες-Κοκκάληδες και Coca Coles (δηλ. αυτοί που «λάδωναν») εκτός φυλακής και με ανέγγιχτες τις περιουσίες τους; Είναι δυνατόν να υπάρχει «κάθαρση» με τους εμπλεκομένους πάλι στα πράγματα;

 20. Ο/Η trolling around λέει:

  “είναι δυνατόν την επόμενη μέρα να υπάρχουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην εξουσία και οι Κουρήδες-Λαμπράκηδες-Κοκκάληδες και Coca Coles (δηλ. αυτοί που «λάδωναν») εκτός φυλακής και με ανέγγιχτες τις περιουσίες τους; Είναι δυνατόν να υπάρχει «κάθαρση» με τους εμπλεκομένους πάλι στα πράγματα;”

  Αν είναι δυνατόν λέει, βεβαίως είναι δυνατόν και σ’ αυτό η βοήθεια σας είναι ανεκτίμητη. Το πρώτο που έρχεται στο νου κάποιου που είδε αυτή την κάκιστη προπαγάνδα είναι, αν δεν απαρτίζουν τις επιτροπές σοφοί, τότε ποιοι. Μου έδωσες την απάντηση ότι θα αποτελείτε από επιτροπές εργατών. Τα σοβιέτ στην εξουσία λοιπόν. Και το δεύτερο που δεν έλαβα απάντηση από πουθενά είναι, που θα βρεθούν τα λεφτά να κάνεις το αντάρτικο στο ΔΝΤ, καθότι οι άλλοι λένε, αυτό θα κόστιζε πολύ περισσότερο. Πριν γίνει η επανάσταση και κλάψουν μερικά παιδάκια, επειδή θα ξυπνήσουν απότομα και τους έρθει εφιάλτης, καλό θα ήταν να είσαστε λίγο πιο πραγματιστές. Ωραία τα οράματα περί της παγκόσμιας επανάστασης, μόνο μη μείνετε οι ίδιοι και οι ίδιοι να την ονειρεύεστε. Δηλαδή, τρεις και ο κούκος. Δεν σας φταίει το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αν δεν σκαμπαίρνετε αυτά τα απλά.

 21. […] υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν. Κριτική Γατουλέα (μέσω Μανιταριού) και κριτική Δ. Καζάκη. Ενα σημαντικό […]

 22. Ο/Η elasticrash λέει:

  @trolling around
  Εγώ θα έχωνα ένα τσούρμο ακαδημαϊκούς και τρία-τέσσερα τσούρμα φοιτητές (μπορούν να κάνουν υπέροχες διατριβές και δημοσιεύσεις στο θέμα) που έχουν όρεξη και θράσος να ασχοληθούν με αυτό το εγχείρημα.

  γιατί αν δεν μπορούμε να βασιστούμε στην νεολαία…ας καταστραφεί στην τελική και ο γαμωπλανήτης.

 23. Ο/Η trolling around λέει:

  Μα το λέει ξεκάθαρα στο ντοκιμαντέρ. Τις επιτροπές να μην απαρτίζουν σοφοί, έστω σοφοί του εξωτερικού. Εδώ πιο πάνω ειπώθηκε ακόμα πιο καθαρά. Εργατικές επιτροπές. Εκτός αν δεν θεωρείς τους ακαδημαϊκούς σοφούς αλλά εργατιά στο γιαπί.

 24. Ο/Η elasticrash λέει:

  κατά αρχάς δεν το έχω γράψει εγώ το κείμενο και δεν συμφωνώ και μαζί του απλά λέω την άποψή μου. σκέτους ακαδημαϊκούς δεν θα έβαζα δεν μπα να εξαρτιόταν η ζωή μου από αυτό. Τους φοιτητές σαν σύνολο τους θεωρώ πιο σοφούς.

  Οι Εργατικές επιτροπές έχουν και αυτές τα δικά τους συμφέροντα όπως τα έχει και το κεφάλαιο.

 25. […] στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν. Κριτική Γατουλέα (μέσω Μανιταριού) και κριτική Δ. Καζάκη. Ενα σημαντικό […]

 26. Ο/Η φερμ λέει:

  Παιδιά γειά σας κι απο μένα. Το κείμενο του Γατουλέα κάνει ουσιαστική κριτική και φυσικά καταρίπτει την ανάγκη υιοθέτησης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας η οποία φαίνεται οτι πλεον πρωοθείται απο σχεδόν σύσσωμα τα καθεστωτικά ΜΜΕ.
  Και κανένας πλεον δεν μπορεί να ισχυριστεί το οτι δεν υπαρχει ιστορικό προηγούμενο εφαρμογής παρόμοιας πρότασης, οπου εκει που εφαρμοστηκε τα αποτελεσματα ήταν προς το αρνητικότερο.
  Τωρα τα περι νεολαίας ή ακαδημαικών ή σοφών κλπ είναι φτηνά τσιτάτα και οχι επιχειρήματα που μπορει να προωθήσουν μια κουβέντα επι της ουσίας της, δηλ στο επίπεδο της πολιτικής των θεσμών και το ιδιο το συστημα και αν όντος υπαρχει αντισυστημική προοπτική ή σφυρίζουμε περί άλλων μεσα στα πλαίσια που μας παραχωρεί το ίδιο το σύστημα, για υποτιθέμενους λογιστικούς ελέγχους κλπ

  Ωστόσο ο «τρολινγκ» εχει και ενα δίκιο, όσον αφορά τα περί «επαναστασης» που ανέφερε! Για να ξεκαθαρίσω, εννοείται οτι αν αυτή τη στιγμή ξεσπούσε εξέγερση που να μας εδινε τη δυνατότητα εθνικοποιήσεων και την ακύρωση των όρων του μνημονίου, φυσικά δε θα καθόμασταν να ασχολούμαστε με λογιστικούς ελέγχους ή διάφορα άλλα. Ομως οπως βλέπουμε όλοι και ενω η ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι υποθηκευμένη – και οχι απλά χρεωμένη – απο τα βουνά τα νησιά μεχρι τα υπόγεια ύδατα και την δημόσια περιουσία, οχι μόνο δεν μπορούν να δημιουργηθουν επαναστατικές συνθήκες, αλλά δεν ήμαστε ικανοί καν να ρίξουμε τη κυβέρνηση του ΓΑΠ. Το ερώτημα λοιπόν – τουλάχιστον για οσους ενδιαφέροντε πραγματικά για μια σοσιαλιστική κοινωνία την οποία δεν την εχουν τοποθετήσει στη βιτρίνα κάποιου μουσείου – νομίζω οτι είναι με ποια στρατηγική μια αντιμνημονιακή συμμαχία της αριστεράς μπορεί να οδηγήσει τις λαικές μάζες εκτός του καθεστώτος που μας επιβάλει το χρόνιο δανεισμό και την πτώχευση των λαικών στρωματων, εκτός δηλ ΕΕ/ΟΝΕ ξεκινώντας άμεσα και οχι περιμενοντας την επανασταση! αλλά δημιουργόντας τις προυποθέσεις γι αυτήν.

  • Ο/Η elasticrash λέει:

   Πως βγάζεις συμπέρασμα ότι ήταν προς το αρνητικότερο δηλαδή; και τα νούμερα να τρίψεις (που δεν είναι η ουσία εκεί) απλά βλέπεις ότι τα πράγματα δεν γίναν τόσο χειρότερα, που σύμφωνα με τα νούμερα πάλι με το προηγούμενο σοσιαλιστικό καθεστός του Ισημερινού θα ήταν σίγουρα χειρότερα από τώρα.

   Τουλάχιστον από την άλλη οι άνθρωποι εκεί ξέρουν τι χρωστάνε, σε ποιους τα χρωστάνε και σημαντικότερο….γιατί τα χρωστάνε.

   Δεν είμαι υπερ της μη αποπληρωμής του νόμιμου χρέους….αλλά να μας φέρετε το λογαριασμό και όχι να ζητάτε συνέχεια λεφτά …έτσι.

   Ποιος γαμάει τι θέλει η αριστερά, εγώ θέλω ότι θέλει η πλειοψηφία, θέλω μια αυτοδιαχείριση σε ένα επίπεδο που είναι εφικτή στα πλαίσια του καπιταλισμού. Αν ποτέ βάλουμε νιο νιο μπορούμε να κάνουμε και σιγά σιγά βήματα προς την απόλυτη ολική άναρχη δημοκρατία.

 27. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Επειδη επαναλαμβανεται απο τον συγγραφεα συνεχως η αποψη περι ΣΥΡΙΖΑ κι επειδη ειναι τουλαχιστον αδικο να θεωρειται ως πιονι ο Χατζηστεφανου μπορει ο Gatouleas να μας αποδειξει οτι η θεσεις του ντοκυμαντερ ειναι και θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ? Επισης ποιος οικονομολογος του ντοκυμαντερ ειναι και μελος του ΣΥΡΙΖΑ? Εχεις διαβασει τι λεει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρεος και την κριση? Γιατι απο αυτα που γραφεις μαλλον φαινεται πως εχεις μαυρα μεσανυχτα.
  Χρηστος Κ.

  • Ο/Η elasticrash λέει:

   Για να κάνω και λίγη πλακίτσα όπως έχουμε μάθει και από το μέγα οχετό Θ.Πάγκαλο ακόμα και αν οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλες για οτιδήποτε δεν συμφωνούν οι ΠΑΣΟΚοι φταίει φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

 28. Ο/Η Χάρης λέει:

  Μπράβο ρε μαχητικέ γατουλέα.

  Καταρχήν η κρητική στη περίπτωση του ισημερινού είναι μπούρδα ολκής. Κανείς δεν είπε ότι ο corea είναι μέγασ επαναστάτης. Απλά σου λέει δες τι έκανε ο corea και κοίτα μήπως μπρείς να το κάνεις και εσύ.

  Εσύ επίσης που είσαι του επαναστατικού σοσιαλισμού και αντιλαμβάνεσε ότι οι συνθήκες είναι έτοιμες για τη τελική ρίξη με το κεφάλαιο πήγαινε ανέβα στο βουνό και ξεκίνα το ανταρτικο ως κάθε συνεπής Λενιστής οφείλει να κάνει. Εγώ πάλι βλέπω τη πρόταση για ΕΛΕ ως ένα βήμα κοινωνηκοποίησης του προβλήματος και όχι μετάθεσής του σε χαρτογιακάδες φιλελεύθερους ή σε υπερεπαναστατικά αριστερά κόμματα της απόλυτης αλήθειας. Ποίο πιθανή βλέπω τη ζήμωσει του μέσου πολίτη μέσω μιας συζητησης πάνω στο θέμα το επαχθούς χρέους, παρά σε ένα μεσιανικό λόγο για την απόλυτη προλεταριακή επανάσταση στη οποία θα δένουμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και όλα θα είναι κοινωνικοποιήμενα και ρόδινα.

 29. Ο/Η gatouleas λέει:

  Χρήστο Κ.
  1) δες το ποστ της ΕΟΣ με τίτλο «Ο Τσίπρας ανέλαβε το ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου» που αναφέρει το κεμενο που κατάθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Εκεί θα δεις ΟΛΗ την επιχειρηματολογία του DebtOcracy. Χαρακτηρίζουν το χρέος «παράνομο» και απεθχές, θεωρούν την πηγή του προβλήματςο τις μίζες και τους Ολυμπιακούς κλπ.
  2) Μην ξεχνάμε πως την ΕΛΕ την έχουν συνυπογράψει όχι μόνο ο ΣΥΝ αλλα΄και στελέχη απ` όλο το ΣΥΡΙΖΑ (Πορτάλιου, Γαλανης, Νταβανέλος κλπ).
  3) Επιπλέον στο ίδιο το βίντεο εμφανίζεται ο Γλέζος μόνο για πολιτικό στίγμα, αφού δεν νομίζω να δεν νομίζω πως μπορεί να συνεισφέρει σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ, μιας που δεν είναι οικονομολόγος.
  4) Τέλος μόνο μία πολιτική δύναμη συμμετέχει σύσσωμη στην ΕΛΕ… ο ΣΥΡΙΖΑ.. Ούτε (φυσικά) ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ αλλά ούτε και άλλα τμήματα της αριστερας (πχ ΚΚΕ, ΔηΑρι, Οικολογοι κλπ). Μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει κριτικά την ΕΛΕ κι αυτή με κάπως διαφορετικό σκεπτικό απ` αυτό που προβάλλεται στο DebtOcracy. Εκείνη αναφέρει ένα σχέδιο απεμπλοκής από ΕΕ, Ευρώ και προσπαθεί να σκιτσάρει μια Αντικαπιταλιστική διέξοδο διαμέσου του εργατικού ελέγχου.
  ΤΤ, το DebtOcracy προβάλλει μόνο τη θεσμολαγνική εκδοχή της ΕΛΕ του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και πάλι δεν με ενδιαφέρει να καυτηριάσω την ημιτελή ή όχι προσπάθεια του Χατζηστεφάνου. Σου μιλάω ειλικρινά, ΜΑΚΑΡΙ να φτιάχνονται ΠΟΛΛΑ βίντεο προπαγάνδας ή ντοκιμαντέρ από την Αριστερά. Αντιστρατεύομαι ως ηττοπαθή τις συγκεκριμένες απόψεις που εκπορεύονται από το συγκεκριμένο χώρο.
  Φερμ, δεν θεωρώ τον εαυτό συγγραφέα πολιτικής τακτικής μόνο στρατηγικά κριτήρια προβάλλω. Οι ταχτικές είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ πεδίο συλλογικοτήτων… που και αυτές (θα έπρεπε να) τις διαμορφώνουν ανάλογα την ποσότητα ανθρώπων που τις υλοποιεί. Πχ αντικαπιταλιστική ταχτική μπορεί να έχει ΚΑΙ μια γκρούπα 15 ατόμων, αλλά ΚΑΙ ένα κόμμα μερικών χιλιάδων.. Αντικαπιταλιστική ταχτική μπορείς να έχεις και σε επαναστατική έκρηξη και σε πισογύρισμα. Αλλά αυτή δεν εξαρτάται από τα χρέη και τις δεσμεύσεις των αφεντικών μας. Τότε πχ η εξέγερση ενάντια σε κατοχικές δυνάμεις (όπως στη Γερμανία του `40 ή τις σημερινές ΗΠΑ στο Ιράκ) θα ήταν αδύνατη.
  Χάρη, αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι το αγωνιστικό θερμόμετρο που έχει ένα τμήμα της αριστεράς. Πρέπει να είναι ένα ειδικό εργαλείο που το έχουν οι ΣΥΡΙΖέοι και το χρησιμοποιεί το DebtOcracy και δείχνει με ακρίβεια πως οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να κοντράρουν το ΔΝΤ, να διώξουν τις κυβερνήσεις του με ελικόπτερο αλλά δεν μπορούν να εθνικοποιήσουν τις περιουσίες των κάθε Βαρδινογιάννιδων. Επιτέλους! Ή το «κούρεμα» του χρέους μπορέι να γίνει «ομαλά» και με σύμφωνη γνώμη ΔΝΤ – ΕΕ- ΝΑΤΟ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – και Λάτσηδων (οπότε, επέτρεψε μου να αμφισβητώ τα όποια κοινωνικά οφέλη που θα έχει) ή θα είναι ΚΟΝΤΡΑ σε αυτούς, θα γίνει με κινήματα, εξεγέρσεις και θα το σκάνε με καράβια και ελικόπτερα οι οχτροί μας, οπότε γιατί να μην πάρουμε και την πολιτική-οικονομική εξουσία;
  Elasticrash, αν ο καπιταλισμός μπορούσε αν ήταν μόνιμα σε ανθίση ούτε έγω θα είχα καμιά σκορδοκαϊλα να τον ανατρέψω. Ας είχα μια αξιοπρεπή διαβίωση κι ας ζουσε ο δίπλα με τα 10πλάσια και βάλε. Το πρόβλημα είναι πως βρίσκεται σε βαθιά κρίση… κι αυτό που βλέπω είναι να εξελίσσεται το σενάριο του 1ου μισού του 20ου αιώνα.. Μέχρι να ξαναβρεθεί σε ανάκαμψη θα σπείρει τον όλεθρο και την ερήμωση (όπως με τους 2 παγκόσμιους πολέμους). Δεν σου μυρίζει πως οι κυβερνήσεις ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ πάνε να διαλύσουν κάθε ίχνος κοινωνικής ευημερίας; Νομίζεις πως πχ η ελληνική κυβέρνηση ή η γερμανική μπορέι να δεχτεί ξανά τους παλιούς μισθους και τις συντάξεις; Του χρόνου, μάλιστα, όταν θα κλείνουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία οι σημερινές συνθήκες θα μοιάζουν με παράδεισο

 30. Ο/Η φερμ λέει:

  Μάλιστα… η τεκμηρίωση για τη καταστροφή που ακολούθησε στην περίπτωση του Ισημερινού είναι «μπούρδα ολκής»καθώς και οτι η χώρα εχει καταντήσει σε χέστρα των πολυεθνικών και των ακροδεξιών οργανώσεων! ενω το επιχορηγούμενο ντοκυμαντέρ απο την ΕΕ είναι το «σωστό» , αυτό που ενδύκνειται δηλ για να «ζυμωθεί» και να «κοινωνικοποιηθεί» ο κόσμος, μεσα απο την ίδια την ΕΕ που μας επιβάλει την πληρη αποδιαρθρωση της παραγωγικής βάσης και της καταστροφής κοινωνικών κεκτημένων που αποκτήθηκαν με αγώνες αίμα και πείνα.
  Αυτοί δηλ που μας εξαθλιώνουν και επιβάλουν το άνοιγμα των αγορών και το χρόνιο δανεισμό, αυτοί θα μας «κοινωνικοποιήσουν» κι όλας…
  Με ποιο τρόπο; Ε απλό , κοίτα να ασχοληθείς με το σύμπτωμα (χρεος) και οχι με τις αιτίες που το δημιούργησαν (αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και ανύπαρκτη αυτοδύναμη οικονομία).
  Βεβαια τα εξυπνακίστικα σχόλια ίσως να μπορούσαν να απαντήσουν και στο ερώτημα: «ακόμα και αν διαγραφόταν ολόκληρο το χρέος αυτή τη στιγμή, σε πόσες μερες άραγε αυτό θα ξαναεμφανιζόταν με τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας αφου στο μονο που στηρίζεται είναι τα δάνεια;» απο την «αριστερή» «δημοκρατική» ΕΕ!!

 31. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Αγαπητε Gatoulea, εαν καποιος εχει μια παρομοια αποψη για την ΕΛΕ σημαινει οτι ειναι υποκινουμενος?
  Ενα προς ενα αυτα που λες λοιπο,
  1)Η επιχειρηματολογια του debtocracy λεει καποια πραματα που συμφωνουν με την προταση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτο σημαινει οτι εχουν τους ιδιους πολιτικους προσανατολισμους? Δεν θα το ελεγα. Στη δε «ανακαλυψη» που κανεις για τα αιτια που προτεινει ο ΣΥΡΙΖΑ σε παραπεμπω σε ομιλια του Μηλιου εδω, http://rnbnet.gr/details.php?id=2171. Ακουσε την για να μη λες οτι ναναι.
  2) Το σημειο αυτο ειναι επαναληψη του πρωτου ισως για δωσεις εμφαση στα λεγομενα σου.
  3)Ο Γλεζος εμφανιζεται για να μιλησει για το γερμανικο δανειο. Τα αλλα που λες ειναι καθαρη συνομωσιολογια.
  4)Επαναλαμβανεις τα ιδια. Μονο που κανεις και λαθροχειριες. Στη προταση της επιτροπης συμμετεχουν και ανενταχτοι αλλα ενταγμενοι σε αλλα κομματα και ανεξαρτητοι βουλευτες. Βεβαια το τελειωμα της απαντησης σου προς εμενα λεει επιτελους τα πραματα με τ’ ονομα τους. Εχει κομπλεξ με το χωρο. Πεστο επιτελους να ξερουμε για τι μιλαμε.
  Να σου θυμισω φυσικα οτι εκανες γαργαρα την ερωτηση μου για τους οικονομολογους του ΣΥΡΙΖΑ. Ακομα περιμενω.
  Υ.Γ. Και να φανταστεις οτι ουτε εγω πολυσυμφωνω με το debtocracy αλλα για τους ακριβως αντιθετους λογους. Δηλαδη γιατι προβαλει αλλους λογους και αιτιες για το χρεος αλλα και γιατι προτεινει κατι εντελως αντιθετο με αυτο που προτεινει ο πολιτικος χωρος που ανηκω.

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   Χρήστο Κ., μου φαίνεται κολάμε στους τύπους κι όχι στο περιεχόμενο. Δεν κατηγορλώ τον Χατζηστεφάνου ούτε πιόνι ούτε υποκινούμενο. Επίσης (για μένα) η προπαγάνδα δεν είναι κακή καθ` εαυτή .. σημασία έχει ΤΙ προπαγανδίζεις. Λοιπόν, θεωρώ πως ο Χατζηστεφάνου ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ αλλά ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ προέβαλλε τη θέση του για συστημική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Και αυτή η θέση είναι ακριβώς η ίδια του ΣΥΡΙΖΑ.. Προφανώς και υπάρχουν πολίτες που δεν ανήκουν στο ΣΥΝ αλλά στηρίζουν αυτή του την πρωτοβουλία. Αλλά δεν πάυει να βρίσκεται στον ΠΥΡΗΝΑ της απολιτικής αντίληψης του ΣΥΝ και αυτή να γίνεται ελκτική ακόμα και από κομμάτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ που ρέπουν στην προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα «εφικτό οικονομικό σχέδιο» χωρίς σοσιαλισμους και αντικαπιταλισμούς.
   Αν θέλεις να το πάμε και πιο βαθειά δεν αντέχω τα τελευταία 60 χρόνια, όποιος κρατικοποιέι μια πετρελαιοπηγή ή ένα ορυχείο, όποιος σηκώνει μία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, να βαφτίζεται «σοσιαλιστής» όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μπααθ και ο Σανταμ στο Ιρακ, ο Νάσερ στην Αίγυπτο, ο Μακάριος στην Κύπρο (τον έλεγαν Κάστρο της Μεσογείου!) και τώρα ο Τσάβεζ και ο Κορρέα. Ο Λούλα και ο Καντάφι ήταν «σοσιαλιστές» και ξαφνικά το στρίψανε σε «καπιταλιστές».
   Κι ο Τσαουσέσκου, παλαιότερα, είχε μηδενίσει το εξωτερικό του χρέος και η Ρουμανία ήταν περήφανη και ανεξάρτητη. Μόνο που δεν είχαν οι πολίτες θέρμανση το χειμώνα. Να τη βράσω τέτοια διαγραφή χρέους
   Τώρα.. στο 1ο επιχειρήμα αναδεικνύω την πλήρη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ, στο 2ο δείχνω πως δεν είναι μόνο ο ΣΥΝ (αν κάποιοι το επιχειρήσουν) , στο 3ο θεωρώ πως η χρήση μιας καθαρόαιμης φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ σαν του Γλέζο δεν προσφέρει στο επιχείρημα για ΕΛΕ παρά μόνο για πολιτικό συμβολισμό, στο 4ο επισημαίνω πως η ΕΛΕ δεν εμφανίζει καμιά ιδιαίτερη ευρύτερη συνεργασία πέρα από αυτή που έχει καταγραφεί από τις διάφορες επιτροπές και πρωτοβουλίες οικονομολόγων της αριστεράς.
   Τώρα η σχέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με οικονομολόγους είναι πολυσυλλεκτική. Ιδιαίτερα ο Μηλιός είναι μια εντελώς ξεχωριστή πορεία την οποία δεν θα ήθελα να περιγράψω εδώ.
   Αυτό που έχει καταγραφέι πάντως είναι πίστη στο ευρώ, στην ΕΕ, στην αποφυγή έστω και λεκτικής ρητορείας για σοσιαλισμό και για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους .
   Εγώ από το DebtOcracy βλέπω μια αποφυγή ρήξης με ΕΕ και Ευρώ, δεν υπάρχει αναφορά σε σοσιαλισμό και καταφέρνει να εκτρέπει ακόμα και το Λαπαβίτσα να υποστηρίζει το «κούρεμα» του χρέους του Ισημερινού και να οδηγείται στη θέση του ΣΥΝ για διαπραγμάτευση, παρατώντας ακόμα και αυτό που , υποτίθεται, σηκώνει παντιέρα…. Την ΟΛΙΚΗ διαγραφή του χρέους..

   • Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

    Εχω κολησει και θα ξεκολησω μολις παραδεχτεις οτι διεπραξες λαθροχειρια.
    Λες, «Δεν πρόκειται εδώ να αναλύσουμε την πλήρη επιχειρηματολογία των Αριστερών Οικονομολόγων του Συν και της Ανταρσύας που ονειρεύονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κίνα. Θα αρκεστώ σε δύο – τρία σημεία της ταινίας… τα πιο χαρακτηριστικά και διασκεδαστικά.»
    Περιμενω να ονοματισεις τα μελη του ΣΥΝ που μιλουν στο ντοκυμαντερ και ειναι και οικονομολογοι.
    Τα αλλα που γραφεις περι «απολιτικής αντίληψης του ΣΥΝ» τα αφηνω ασχολιαστα. Δεν εχει νοημα ο διαλογος με ανθρωπους που μοιραζουν πιστοποιητικα αριστεροσυνης και επαναστατικοτητας. Ιδιως οταν ολα αυτα ειναι τζαμπα μαγκιες σ’ ενα μπλογκ.

    • Ο/Η gatouleas λέει:

     το α μπήκε κατα λαθος τα άλλα αυρι0 😉

    • Ο/Η eddie λέει:

     @ Χριστος Κ

     προφανως και δεν υπαρχουν οικονομολογοι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο ντοκυμαντερ.

     ΟΜΩΣ, η θεση που βγαινει απο το debtocracy ποσο διαφερει απο τη θεση ΣΥΝ για επαναδιαπραγματευση του χρεους μεσω της ΕΛΕ και οτι αφηνουμε ανεγγιχτα ΟΝΕ και ΕΕ;

     Δεν ειναι ζητημα πιστοποιητικων αριστεροσυνης, αλλα πολιτικης κριτικης φιλε μου. Ειτε ηθελημενα, ειτε οχι, το ντοκυμαντερ εβγαλε πολιτικη γραμμη ΣΥΝ.

     ΥΓ. Ειναι αηδιαστικα τα σχολια που αντιμετωπιζουν μια αριστερη κριτικη με τοση απαξιωση οσο το δικο σου και του αλλου συνασπισμενου της παρεας, Χαρη. Επιτελους, που πηγε ο «πολιτικος πολιτισμος» σας συντροφοι;

    • Ο/Η gatouleas λέει:

     Χρήστο, δεν θέλω να αναπτύξω μέσα από σχόλια και ατάκες ένα διαφορετικό θέμα που χρειάζεται πολύ περισσότερη ανάλυση. Αυτό ανέφερα και στην εισαγωγή, πως δεν «σηκώνει» το συγκεκριμένο ποστ να αναπτύξω τη μεθοδολογία της περισσότερης αριστεράς που ταυτίζει το σοσιαλισμό με την κρατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και θεωρεί καθεστώτα σαν την Κίνα «σοσιαλιστικά». Ακόμα και η πιο φιλο-δυτική πτέρυγα του ευρωκομμουνισμού (όπως ο Μπίσκι και η Φιλίνη) εκθειάζανε τη «θετική πορεία του σοσιαλισμού» στην Κίνα στην επίσκεψη του ΚΕΑ το 2008. Δες το άρθρο της εδώ. Μια πρώτη προσέγγιση έχω στο ποστ μου «Σταλινισμός: τα παθήματα του κομμουνιστικού κινήματος που δεν γίνονται μαθήματα».
     Τώρα, για τους αριστερούς οικονομολόγους σου απάντησε ο Eddie πιο πάνω. Επειδή κατάλαβα πως δεν ξέρεις καθόλου το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, θα δοκιμάσω να σου τον περιγράψω μέσα σε δυο αράδες (έστω και χοντροκομμένα) την πολυσυλλεκτική ταχτική του. Αυτή η παράταξη ενσωματώνει πολλές διαφορετικές εκδοχές της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να εκφράσει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο «ανεξάρτητες» δράσεις και κινήσεις.. Τις περισσότερες από αυτές, είναι ΑΠΟΛΥΤΑ λογικό να συμμετέχουν , ενθαρρύνουν μέλη ή φίλοι του ακόμα κι αν δεν εκφράζουν τον Όλο-ΣΥΝ. Χαρακτηριστικό παραδείγμα, η επιτροπή για το άρθρο 16. Άλλες τέτοιου τύπου κινήσεις είναι η επιτροπή για τον Ελαιώνα, η ομάδα που βοήθησε τους μετανάστες να καταλάβουν τη Νομική και τώρα η Ε.Λ.Ε.. Δεν επικρίνω αυτή την ταχτική, ούτε την καυτηριάζω. Επίσης είναι δικαίωμα του ΣΥΝ να προσπαθεί να διατηρήσει την, όποια, «ανεξαρτησία» αυτών των ομάδων ώστε να δημιουργεί χώρους υποδοχής ευρύτερων κοινωνικών κομματιών. Αυτό δε σημαίνει πως κι εγώ πρέπει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Εγώ θα λέω πω η ΕΛΕ είναι πολιτικό δημιούργημα του ΣΥΝ κι όποιος θέλει ας με καταγγέλει. Και, φυσικά, θεωρώ το DentOcracy κομμάτι αυτής της κίνησης. Δεν λέω πως ο Χατζηστεφάνου είναι «υπάλληλος» και άβουλος εντολοδόχος του ΣΥΝ, αλλά συνειδητός υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας. Ας καταγγελθώ και γι` αυτή την «παραχάραξη» απ` όσους «πέφτουν από τα σύννεφα» και δεν ξέρουν την ταχτική προσέγγιση του ΣΥΝ.
     Αλλά, ήδη κουβεντιάζουμε άλλα πράματα και όχι την ίδια ιδέα της ΕΛΕ και της διαπραγμάτευσης του χρέους, που είναι το ουσιαστικό θέμα του ποστ.

 32. Ο/Η elasticrash λέει:

  νομίζεις από το σύμπτωμα δεν μπορείς να οδηγηθείς στις αιτίες; Αν κάνεις καλή δουλειά;

  Τις αιτίες από που θα τις πιάσεις από πρόσωπα; ή ψάχνοντας να βρεις αποδείξεις;

 33. Ο/Η bhoy λέει:

  Φοβάμαι πως επικοινωνιακά (ή ίσως συγκυριακά) η κριτική σου και φαίνεται κακοπροαίρετη και δείχνει «μονόχνωτη». Θα μου πεις τώρα, με τί όρους σε «εγκαλώ» ;
  Ίσα ίσα, η κριτική σου πρέπει να σταλεί βασικά απευθείας εκεί που πρέπει αλλά και σε όσους το έχουν υπερασπιστεί δημοσίως (απέναντι σε τεχνοκράτες και νεοφιλελεύθερους,πχ. http://pitsirikos.net/2011/04/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-debtocracy/) και λογικά και στα social media του ντοκυμαντέρ. Ειδάλλως θα είσαι μια απομονωμένη φωνή κριτικής…

 34. Ο/Η Diama4 λέει:

  Φίλε Γατουλέα,
  αν και διαφωνώ σχεδόν σε όλα αυτά που λες (δεν έχω χρόνο να τα αναλύσω), αλλα το οτι αφήνεις αναρτημένα τα αντίθετα της γνώμης σου σχόλια , σε τιμά και δείχνει οτι είσαι δημοκράτης και οτι δεν φοβάσαι τον αντίλογο. Από σήμερα , γι αυτό και μόνο το λόγο, θα παρακλουθώ με ενδιαφέρον τα όσα γράφεις.

  Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω είναι πως ο Χατζηστεφάνου και οι υπόλοιποι συντελεστές του «Χρεοκρατία» (καράβι για τη Γάζα , κλπ) παίζουν το κεφάλι τους κορώνα- γράμματα.
  Ίσως θα ήταν καλό όλοι μας, αφού διαφωνήσουμε με τον διπλανό μας , να υπενθυμίζουμε πάντα τα λόγια του Βολταίρου «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.»
  Μην πετάμε τους «Χατζηστεφάνου» (μάχιμους αντιμνημονιακούς δημοσιογράφους) στον κάλαθο των αχρήστων γιατί έρχονται πολύ δύσκολες μέρες

 35. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

  Ρε έξυπνες λες μόνο σου:
  «Για να ανακαλύψουμε αυτό που υποψιαζόμασταν από την αρχή»

  Ποιοι υποψιαζόμασταν;;;;;;
  Οι 100.000 Έλληνες που ενημερώνονται από το διαδίκτυο ή
  οι 5.000.000 Έλληνες που χάβουν ότι τους πλασάρει ο Μπόμπολας και ψηφίζουν πασοκ-νδ-λαος?
  Μηπως οι τελευταιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι και πρέπει κάποιος να τους ανοίξει τα μάτια? μήπως???

  • Ο/Η Xanadu λέει:

   «οι 5.000.000 Έλληνες που χάβουν ότι τους πλασάρει ο Μπόμπολας και ψηφίζουν πασοκ-νδ-λαος?
   Μηπως οι τελευταιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι και πρέπει κάποιος να τους ανοίξει τα μάτια? μήπως???»

   μηπως (λεω μηπως) ειναι ευθυνη τους

  • Ο/Η Xanadu λέει:

   «οι 5.000.000 Έλληνες που χάβουν ότι τους πλασάρει ο Μπόμπολας και ψηφίζουν πασοκ-νδ-λαος?
   Μηπως οι τελευταιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι και πρέπει κάποιος να τους ανοίξει τα μάτια? μήπως???»

   μηπως (λεω μηπως) ειναι ευθυνη τους; δηλαδη ολοι εμεις που γνωριζαμε για τα αιτια της κρισης αλλα και τροπους διεξοδου και απο αυτην αλλα και γενικοτερης ανατροπης του συστηματος τι ειμαστε; πιο έξυπνοι; θεοι; ή μηπως υπηρχαν ήδη οι γνώσεις μέσα μας;

   εδω και δυο χρονια ενα σωρο ανθρωποι εχουν μιλησει για αυτα τα πραγματα απλο googlarisma χρειαζεται… οχι απειροστικο λογισμο

  • Ο/Η eddie λέει:

   ρε μανια ολοι να βρισετε και να ειρωνευτειτε οποιον ειναι αριστεροτερα απο σας!
   Τι ζορι τραβατε επιτελους;
   Καταρχην, για να διαφωτισεις το ευρυ κοινο του ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!
   Οχι να ανακυκλωνεις ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ οτι δηθεν με μια ΕΛΕ θα καταφερεις να πεισεις την κυβερνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ να βγαλουν μεγαλο μερος του χρεους επαχθες, να το διαγραψουν και να ζησουμε ολοι σαν εθνος (αφεντικα και δουλοι, γιατι «ειναι πατριωτικο το ζητημα» οπως μας λεει ο Γλεζος) καλυτερες μερες.
   Και φυσικα η μεγαλυτερη αυταπατη απο ολες, ειναι οτι αρκει ενας ηγετης στυλ Κορεα να φερει την αλλαγη (α ρε κακομοιροι, τιποτα δε μαθατε απο τον δικο μας λαοπλανο Παπανδρεα και την «Αλλαγη» του?). Ε σορρυ κιολας, αλλα αυτα για «ζυμωσεις στο λαο» και «αφυπνησεις» ειναι μπουρδες τρισχειροτερες. (Για να μην αναφερθω στην μπουρδα του «ανθρωπινου καπιταλισμου» και της καλης ΕΕ, ετσι Χαρη μου?)

 36. Ο/Η Dario Faux λέει:

  Στενάχωρη η στάση του γατουλέα – σοσιαλισμός, «καθαρός» μαρξισμός, επανάσταση – πίσω από τις μεγάλες λέξεις και τα παχιά λόγια η αριστερά κρύβει την πλέρια ανικανότητα της να μιλήσει απλά – συγκεκριμένα – αποκαλυπτικά – ΠΟΛΙΤΙΚΑ (ενάντια στην κυβέρνηση, υπέρ του λαού) για τα ζητήματα στα οποία ο αντίπαλος έχει παίξει μπάλα όλο το προηγούμενο διάστημα και διαμορφώνει γύρω από αυτά την ηγεμονία του:
  – χρέος
  – ευρώ
  – μονόδρομος μηνμονίου

  Μήπως υπάρχει διαφωνία και με τον σαφή υπαινιγμό του ντοκιμαντέρ στο φινάλε με την αποχώρηση του Παπανδρέου με ελικόπτερο επειδή «το θέμα είναι τα μονοπώλια και όχι οι διαχειριστές – ακόμα κι αν φύγει το ΠΑΣΟΚ θα έρθει άλλος»;;;

  Ο Χατζηστεφάνου μιλάει πολιτικά για αυτό και έχει αυτήν την απήχηση. Απλά και όμορφα.
  Κρίμα για τον γατουλέα και αυτούς που συμμερίζονται αυτήν την πολεμική για ενέργειες όπως το Debtocracy.

  Συνυπογράφω τον «πιτσιρίκο»:

  http://pitsirikos.net/2011/04/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-debtocracy/

  • Ο/Η Xanadu λέει:

   το κείμενο του πιτσιρίκου είναι μία μπούρδα και μισή (και σορυ για την αθυροστομια μου) γεμάτο υπερβολλές και θεοποιήσεις! μιλάει λες και κατέβηκε ο θεός επί γης να μας σώσει! ελεος με τις υπερβολλές! σιγά «Το Κεφάλαιο» να πουμε!

 37. […] Debtocracy: λιπόψυχα μισόλογα, υπεκφυγές και ανακρίβειες, Gatouleas […]

 38. […] Debtocracy: λιπόψυχα μισόλογα, υπεκφυγές και ανακρίβειες, Gatouleas […]

 39. Ο/Η vkp λέει:

  συμφωνώ τόσο πολύ. Τα έχει πει και ο καζάκης στο μπλογκ του.
  http://www.baspal.blogspot.com

 40. Ο/Η bhoy λέει:

  «Δαρείο Φο» κοίτα και λίγο πιο πάνω,μην κάνουμε και τον «πιτσιρίκο» πρώτη μούρη ΚΑΙ από δω!
  Δε νομίζω πως βάσει των παρελθοντικών του αναρτήσεων ο «γαοτυλέας» κάνει πολεμική,ίσως πάλι να σφάλλω! Επαναλαμβάνω πως γέννησε προσδοκίες ο Α.Χ. δίχως να έχει δώσει και δικαίωμα κατά το παρελθόν.Θυμάμαι που μου είχε απαντήσει σε μια σειρά από email μου σχετικά με τον «αντιΑμερικανισμό» του πως αν ζούσε στην Ρώμη θα ήταν π.χ. «αντιΡωμαίος». Το ότι γράφει ΚΑΙ στο «ΠΡΙΝ» δεν σημαίνει πως ο Α.Χ. είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑς – εδώ καλά καλά δεν ήταν (με τα μπούνια) ΕΑΑΚίτης (έτσι για να χαζολογήσουμε).

  Χρήσιμος ο ρόλος του ντοκιμαντέρ,συζητήσιμο το επίδικό του,αλλά απείρως πιο χρήσιμη η μέθοδος παραγωγής/διανομής του…

 41. Ο/Η gatouleas λέει:

  Bhoy, νομίζω πως το editorial μου παραμένει επίκαιρο… . Πάντως, το ποστ μου είναι μια μορφή διαλογου με το DebtOcracy και άλλες απόψεις. Νομίζω, αν πόσταρα στα μπλογκ τους τις διαφωνίες μου, μάλλον θα έμοιαζε με τρολάρισμα. Κάνουνε μια προσπάθεια να αναδείξουν κάποιες προτάσεις και στα φόρουμ τους πρέπει να γίνεται συζήτηση που να επεξηγούν τις ΔΙΚΕΣ τους απόψεις. Ναι! Αν δεν είχα μπλογκ, θα το έκανα. Αλλά τώρα μου μοιάζει, λίγο, με «Όχι, θα σου πω θες – δε – θες, τη δικιά μου αποψάρα». Θα συμμετείχα σε κάποια συζήτηση άλλου μπλογκ, είτε αν έθιγαν θέμα που δεν ανέπτυσσα στο δικό μου, είτε σαν διακριτικό συμπλήρωμα ή διαφωνία, κάτι που να χώραγε σε μια-δυο παραγράφους. Στην περίπτωση μας, όμως, έκρινα πως χρειαζόταν ποστ ξεχωριστό και νομίζω δικαιώθηκα. Πάντως δεν αντιμετωπίστηκε απ` όλους αρνητικά.. Έχω αρκετά δείγματα θετικής αποδοχής.. 😉
  Diama4, σε ευχαριστώ για τη νηφάλια συνεισφορά σου. Μιας, όμως, που ανέφερες το καράβι γι α τη Γάζα, ας θυμηθούμε λίγο πως η αγνή προσπάθεια συμπαράστασης για τους Παλαιστίνιους υποχώρησε μπρος στα «ενιαία εθνικά μας αιτήματα». Επειδή η «κομμουνιστική κυβέρνηση» (χαχαχα) στη Νότια Κύπρο είναι στενά δεμένη με το Ισραήλ, απαγόρεψε το απόπλου του πλοίου. Όμως η ελληνική αποστολή αρνήθηκε να επιβιβαστεί από τη Βόρεια και επέστρεψε. Χωρίς να θέλει να ανοίξω στα σχόλια το θέμα της Κύπρου, επισημαίνω πως η ελληνική αποστολή ΕΚΡΙΝΕ πως το ΕΘΝΙΚΟ αίτημα για τη Βόρεια Κύπρο είναι πιο σημαντικό από τα φάρμακα για τα παιδιά της Παλαιστίνης. Αυτή την εθνική ομοψυχία κατακρινω ΚΑΙ στην πολιτική άποψη του DebtOcracy. Μια ομοψυχία, που ποτέ δεν εχεί βγει σε καλό στην ιστορία του εργατικού κινήματος.
  Dario Faux, υπάρχει μια περίεργη αντίληψη «ρεαλισμού» την οποία θα σχολιάσω σε επόμενο ποστ. Θεωρούμε ρεαλιστικό σενάριο να πετάξουμε ΔΝΤ και ΓΑΠ έξω με ελικόπτερο, αλλά υπερεπαναστατικό να αυτοκυβερνηθούμε (δηλ να κάνουμε σοσιαλιστική επανάσταση); Όλοι αυτοί που θα μπουκάρουν στη Βουλή και ξηλώσουν την κυβέρνηση, τους λακέδες τους και τα παπαγαλάκια τους, ξαφνικά θα «παγώσουν» και θα πούνε «απαπα.. .όχι εργατική αυτοκυβέρνηση, όχι εργοστασιακές επιτροπές ελέγχου παραγωγής». Που το κρύβετε αυτό το θερμόμετρο μέτρησης θερμοκρασιών της εξέγερσης;

 42. Ο/Η Κ.Π. λέει:

  Η αλήθεια είναι πως το ντοκιμαντέρ θα μπορούσε να πει πολύ περισσότερο, θα μπροούσε κανείς να έχει περισσότερες προσδοκίες, αλλά νομίζω ότι αδικούνται τελικά οι συντελεστές του. την προσπάθεια πρέπει να την ρίνουμε με βάση τον στόχο. Ο στόχος είναι να απονομιμοποιήσει τη λογική του μονόδρομου, δηλαδή ότι πρέπει σώνει και καλά να πληρώσουμε το χρέος και να προβληθεί το αίτημα της διαγραφής. Στόχος είναι να σπάσει η σιωπή της άλλης άποψης. Οι συντελεστές δεν ενδιαφέρονται για τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο που έκανε ο Κορέα αυτό που έκανε, αλλά για το γεγονός ότι το έκανε, ότι δηλαδή μπορεί να γίνει…

 43. Ο/Η Omadeon λέει:

  Αντιφατικές σκέψεις μου δημιούργησε η κριτική σου, Γατουλέα, αλλά μερικές άλλες σκέψεις μου είναι κατασταλαγμένες πλέον…

  Κατ’ αρχήν, είσαι πάρα, πάρα, πάρα πολύ αυστηρός. ΤΟΣΟ αρνητικός απέναντι στη Χρεοκρατία, ώστε έγινες διάσημος… από εφημερίδα του κατεστημένου, για ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ λόγους από τις (πραγματικά ειλικρινείς) αριστερές προθέσεις σου. Το γάμισες και ψόφισε (που λένε)… κι είσαι πλέον στοιχείο που επικαλείται το «Βήμα» !!!

  Μετά…. όποιος τα θέλει ΟΛΑ, θα χάσει και τα λίγα, λέει μια παροιμία. Αν η Ε.Λ.Ε. ήταν τόσο πολύ αρνητικό πράμα, όσο νομίζεις, για το λαό, τότε ΓΙΑΤΙ η άρχουσα τάξη της Ελλάδας και/ή η κυβέρνηση δεν προχώρησε ΗΔΗ σ’ αυτή? ΛΙΓΟ το θεωρείς, το κακό που θα πάθουν αν βγεί ΕΣΤΩ ΚΑΙ ένα μέρος από τις βρωμιές τους στη φόρα?

  Μετά… Δεν θες καθόλου ΕΛΕ? Ε, να σου πω ΤΙ παίρνεις τότε (χεχε) αλλά… άστο καλύτερα, αφού είσαι σύντροφος και εκτιμώ πολύ τα ποστ σου, κατά καιρούς…

  Ειλικρινά ΔΕΝ κατανοώ ΓΙΑΤΙ μία ΕΛΕ αποκλείει άλλα πράματα, ΟΥΤΕ το γιατί χωρίς αυτήν οδεύουμε πιο καλά σε… σοσιαλισμό. Τώρα βέβαια, ΕΥΚΟΛΟ είναι και να την υποστηρίξει κανείς, ΕΥΚΟΛΟ ήταν και για το ΣυΡιΖα να ταχθεί υπέρ της, αφού δε χαλάει καν ορισμένες άλλες θέσεις του, που υπαγορεύονται όχι τόσο πολύ από… κομμουνισμο-φοβία, όσο από ευρωφυγο-φοβία (φοβούνται ότι χωρίς το ευρώ είμαστε όλοι χαμένοι από χέρι, κ.ο.κ.)

  Μετά… συγχέεις τον τρόπο που δουλεύει ο Χατζηστεφάνου, σαν δημοσιογράφος, με προπαγάνδες κομμάτων, κ.ο.κ. Ε, ο Χατζηστεφάνου ΔΕΝ έκανε τίποτε άλλο από αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από όλους. Το να φτιάξει ένα ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΜΑ, απευθυνόμενο στον αδαή μέσο, απληροφόρητο πολίτη (κυρίως) και ΜΕΤΑ σε όλους τους άλλους, τους διαβασμένους (όπως εσύ)…
  Και το «ταρακούνημα» σαφέστατα δεν ήταν ΤΟΣΟ πολύ «υπέρ της ΕΛΕ» όσο κατά της κατεστημένης προπαγάνδας του ΔΝΤ και του ΠΑΣΟΚ που ο λαός τρώει με το κιλό κάθε μέρα (και μάλλον… ξέχασες, ή τουλάχιστον υποτίμησες).

  Ο Χατζηστεφάνου έχει μια τάση να απλουστεύει τα θέματά του, βγάζει έξω από αυτά τις πολυπλοκότητες που μπερδεύουν τον απληροφόρητο θεατή, ώστε να του περάσει πιο καθαρά ένα μήνυμα. Αν π.χ. έβαζε στο ντοκυμαντέρ και ΟΛΑ αυτά που παραθέτεις (πολύ σωστά) για τον Κορρέα, ο μέσος θεατής ΣΙΓΟΥΡΑ θα μπερδευόταν, θα έπρεπε να σκεφτεί πολύ πιο βαθιά από όσο ήταν διατεθειμένος, αν επέλεξε να δει το ντοκυμαντέρ χωρίς ιδιαίτερη αριστερή / πολιτική παιδεία. Από αυτή την άποψη, ναι, ο Χατζηστεφάνου δρα ΚΑΙ σαν «προπαγανδιστής», μόνο που δεν λέει ούτε ψέματα, ούτε στερεί από το θεατή ΟΛΗ την αλήθεια, επειδή δεν την περιλαμβάνει ΟΛΗ. Ισα-ίσα του δημιουργεί κίνητρα ΓΙΑ να μάθει περισσότερα…

  Εχω διαβάσει εκατοντάδες άρθρα, έχω δει εκατοντάδες βίντεο, και ΔΕΝ χρειάστηκε η Χρεοκρατία για να μαθω και καινούργιο. Και όμως… ΚΑΤΙ έμαθα, κι εγώ, που ΔΕΝ το ήξερα. -Εμαθα για το «απεχθές χρέος» του Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράκ, τον τρόπο που το «βαφτίσανε από κρέας ψάρι» (Χεχε) κλπ.

  Η παρακολούθηση ντοκυμαντέρ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όπως νομίζεις (ασυναίσθητα) πλήρης και συνεπής μύηση σε ολοκληρωμένες πολιτικές αναλύσεις και σε χάραξη πλήρους πολιτικής. Τα ντοκυμαντέρ είναι απλά ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ του γραπτού λόγου, όπως είναι και οι φωτογραφίες. Και είναι επίσης έργα τέχνης. Από αυτές ειδικά τις απόψεις, για μένα η Χρεοκρατία πέτυχε και είναι ΑΡΙΣΤΗ δουλειά. Ας πρόσεχες να έρθεις σε επαφή με το Χατζηστεφάνου, ΕΓΚΑΙΡΩΣ, να του έδινες καλύτερες ιδέες και για το μπλα-μπλα που συνόδευσε τον κορμό του βίντεο (χεχε).

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   omadeon, κι εγώ έμεινα έκπληκτος από την αναπαραγωγή του ποστ από ΒΗΜΑ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Κατ` εμέ, όμως, αυτή έιναι άλλη μία απόδειξη για τη φτώχεια του πολιτικού οπλοστάσιου της δεξιάς και του συστήματος.
   Επι του προκειμένου, τώρα…
   Δυστυχώς η ελληνική πολιτική παράδοση, μας έχει μάθει πως κριτική=ανάθεμα. Προσωπικά, αρνούμαι σε αυτό τον πολιτικό συμβιβασμό όπου έχουμε διδαχθεί όσοι έχουμε περάσει από αριστερές οργανώσεις και αναπαράγει το μοτο «Αν διαφωνείς, ΣΚΑΣΕ αλλιώς δίνεις όπλα στον οχτρό».
   Φαίνεται πως πρεπει να γράψω σε καμια προμετωπίδα πως «δεν επιθυμώ το κάψιμο και την διαγραφή του DebtOcracy και δεν ευχομαι να μην είχε γυριστεί».
   Έχω απόλυτη συναίσθηση πως το σύνολο της αριστεράς κυριαρχείται από συμβιβαστικές πολιτικές που θεωρούν τον αντικαπιταλισμό σαν «γκαόυ» και «μειοψηφική» πρόταση. Αυτές οι απόψεις, λοιπόν, είναι που δημιουργούν τα Debtocracy, τις ΕΛΕ, τις «ανυπακοές» του ΚΚΕ με τις πορείες στο ΦΙΞ, δηλ. την ΑΤΖΕΝΤΑ της αριστεράς.
   Όμως αυτό δε σημαίνει πως πρέπει και να σιωπώ.. είδικά όταν θεωρώ πως κάποιες προτάσεις είναι ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΕΣ για την αριστερά και το κίνημα.
   Το DebtOcracy λοιπόν (πάντα κατ εμέ) θα μπορούσε να είχε την ίδια ΜΑΖΙΚΗ επιτυχία ακόμα κι αν κατέληγε όπως το βιντεακι του Χαρβευ που παρέθεσα την περασμένη εβδομάδα. Η δύναμη του είναι το μέσο και ο τρόπος διανομής και η ΑΔΥΝΑΜΙΑ του είναι η πολιτική του πρόταση.
   Γιατί ο Χατζηστεφάνου προτείνει την ΕΛΕ του ΣΥΝ και αποκρύπτει την ΕΛΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ.
   Με ρώτάς αν είμαι υπέρ της ΕΛΕ…
   Εγώ γνωρίζω ποια ΤΑΞΗ πρέπει να κάνει λογιστικό έλεγχο στους τραπεζίτες και στο κεφάλαιο. Αυτή απουσιάζει εντελώς από το πολιτικό προσκήνιο κι όχι κοινοβουλευτικοί και οικονομικοί αστέρες..
   Για να το γυρίσω ανάποδα… Αν η ΕΕ σχηματίσει μια ΕΛΕ για να πιστοποιήσει το χρέος με συμμετοχή Παπακωνσταντίνου – Μπακογιάννη – Καραμανλή και Τρισέ εσύ θα είσαι ικανοποιημένος; Αν σου έχωνε και κανα πασόκο από ΓΣΕΕ και κανα ΔΑΠιτη από φοιτητές τι θα λέγαμε; ΄»Καλή ΕΛΕ, είναι μόνο η δικιά μας ΕΛΕ. Των σωστών και αριστερών»;
   Αν η ΕΛΕ μπορεί είναι με την έγκριση του ελληνικού κοινοβούλιου και της ΕΕ, θα είναι κάτι μεταξύ κοινοβουλευτικής και ανεξάρτητης επιτροπής. Το DebtOcracy ΑΥΤΗ την επιτροπή προτείνει κι όχι μια επιτροπή ΚΟΝΤΡΑ σε κεφαλειο – ΕΕ και κοινοβουλευτισμό.
   Η ιδέα πως μπορεί να φτιαχτεί μια επιτροπή που δεν θα πηγάζει από μια οργανωτική-στρατιωτική-πολιτική ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ των εργαζομένων ώστε να ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ στο κεφάλαιο, αλλά θα προκύπτει από ένα δημοκρατικό κίνημα που δεν θα αμφισβητέι την ηγεμονία του καπιταλισμού και του κοινοβουλευτισμού και θα πειθει «όλη» την κοινωνία, είναι αντι-ιστορική, καταστροφική και δημιουργεί αυταπάτες.
   Αντι η αριστερα΄να αναζητεί κοινωνική και πολιτική πόλωση .. αντί να οργανώνεται για τη μαχη ζωής και θανάτου που ετοιμάζεται, προσπαθεί να βρει μια θεσούλα μεσα στο σύστημα..
   «Δώστε μου κι εμένα μια καρέκλα να διαβουλευτούμε μια λύση»

   • Ο/Η Omadeon λέει:

    Νομίζω ότι είναι θετικό να είναι κανείς απαιτητικός, μέχρι και… τελειομανής, αλλά κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, για τον εαυτό του. Τους άλλους οφείλουμε να τους κρίνουμε πιο ανοιχτόμυαλα, νομίζω. Π.χ. Χμ…

    Έχω απόλυτη συναίσθηση πως το σύνολο της αριστεράς κυριαρχείται από συμβιβαστικές πολιτικές που θεωρούν τον αντικαπιταλισμό σαν “γκαόυ” και “μειοψηφική” πρόταση.

    Αυτό έχει _κάποιο_ποσοστό αλήθειας, αλλά… η έκφραση «σύνολο της αριστεράς» είναι υπερβολή (πρώτα-πρώτα).
    Επισης, το καυτό και ρεαλιστικό θέμα δεν είναι κατά πόσον ο αντικαπιταλισμός θεωρείται «γκάου» και «μειοψηφικός» σαν πρόταση «από την αριστερά», αλλά το κατά πόσον θεωρείται έτσι… ΓΕΝΙΚΑ, από την κοινωνία και το λαό σήμερα, μετά από τόση προπαγάνδα, καθώς και… μεγάλη ανεπάρκεια εκ μέρους της αριστεράς στο φλέγον θέμα των ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ βημάτων και σχεδίων για μια αντικαπιταλιστική κοινωνία.

    ΔΕΝ υπάρχει Ελληνας Richard Wolff, δυστυχώς! Και το ΚΚΕ ταυτίζει τον αντικαπιταλισμό με τον ελαττωματικό (από τη φύση) του «ορθόδοξο» Κεντρικό Σχεδιασμό. Για οσο διάστημα υπήρχε το Ανατολικό μπλογκ, λειτουργούσε σαν πρότυπο (για όσους πίστευαν το μύθο της «ανωτερότητάς του» απέναντι στον καπιταλισμό). Ο μύθος κατάρρευσε, αλλά σήμερα πολύ ελάχιστοι έλληνες αριστεροί σκέφτονται _θετικά_, για έναν _υλοποιήσιμο_ αντικαπιταλισμό.

    Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίει το Debtocracy για όλα αυτά, ούτε και ήταν… υποχρεωμένο να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής οργάνωσης! 🙂

    Αυτές οι απόψεις, λοιπόν, είναι που δημιουργούν τα Debtocracy, τις ΕΛΕ, τις “ανυπακοές” του ΚΚΕ με τις πορείες στο ΦΙΞ, δηλ. την ΑΤΖΕΝΤΑ της αριστεράς.
    Όμως αυτό δε σημαίνει πως πρέπει και να σιωπώ.. είδικά όταν θεωρώ πως κάποιες προτάσεις είναι ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΕΣ για την αριστερά και το κίνημα.

    Ε, καμμία σχέση δεν έχει το Debtorcacy με τις «ανυπακοές» του ΚΚΕ και την Ατζέντα της αριστεράς. ΔΕΝ έδρασε σαν κομματικός αριστερός ο Χατζηστεφάνου, ούτε… διανοείται καν, κάτι τέτοιο! Εδρασε σαν αυτό που είναι: Tίμιος, νέος και αδέκαστα ερευνών δημοσιογράφος. Με αριστερές ιδέες στο μυαλό, αλλά χωρίς συγκεκριμμένο πρόγραμμα ή σχέδιο, για πολιτική δράση. Αυτά τα ψάχνει γύρω του και μαθαίνει από όσα του λένε οι άλλοι, οι πηγές που βρίσκει, κ.ο.κ.
    Και… εδώ που τα λέμε ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να του δώσει ένα απτό πρόγραμμα για αντικαπιταλιστική αλλαγή, διότι πολύ απλά τέτοιο πολιτικό πρόγραμμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και το ΚΚΕ δρα ΣΑΝ να υπήρχε, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα…

    Το DebtOcracy λοιπόν (πάντα κατ εμέ) θα μπορούσε να είχε την ίδια ΜΑΖΙΚΗ επιτυχία ακόμα κι αν κατέληγε όπως το βιντεακι του Χαρβευ που παρέθεσα την περασμένη εβδομάδα. Η δύναμη του είναι το μέσο και ο τρόπος διανομής και η ΑΔΥΝΑΜΙΑ του είναι η πολιτική του πρόταση.

    Δεν θυμάμαι αν το είδα, αυτό το βίντεο τώρα, γιατί έχω δει πάρα πολλά του Χάρβεϊ και τον εκτιμώ ιδιαίτερα (όπως και… ο Χατζηστεφάνου -χεχε). Εδώ όμως λες κάτι ενδιαφέρον, ππολύ εποικοδημητικό, γιατί εντοπίζοντας τις διαφορές του ενός βίντεο με του άλλο, μπορούμε να βρούμε ακριβώς ΤΙ «έλειπε από τη Χρεοκρατία»! Ακόμη και να… ενημερώσουμε τον (πάντα ανοιχτό σε ιδέες) Χατζηστεφάνου). Αλλωστε… ΤΙΠΟΤΕ δεν εμποδίζει να βγεί ένα… «Debtocracy II» !!!
    (πάω να ελέγξω το βίντεο που είπες…)

    Γιατί ο Χατζηστεφάνου προτείνει την ΕΛΕ του ΣΥΝ και αποκρύπτει την ΕΛΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ.

    Εδώ… ξέφυγες μάλλον. ΚΑΜΙΑ διάθεση δεν θα είχεο άνθρωπος να προβάλλει τη μία ΕΛΕ αντί της άλλης, απλά ΕΣΕΝΑ πρέπει να σου φάνηκε έτσι., γιατί έτυχε να μην είσαι ανάμεσα σε κείνους που ο Χατζηστεφάνου… ρώτησε, σχετικά με το θέμα της ΕΛΕ! χαχα

    Παρεμπιπτόντως, έχω διαβάσει κατεβατά και σεντόνια από όλους που λες, της αριστεράς, κι ακόμη δεν έχω καταλάβει ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΩΣ να διακρίνω έναν… μαυρόασπρο πιγκουίνο της μίας ΕΛΕ από έναν… ασπρόμαυρο πιγκουίνο της άλλης ΕΛΕ. Το μόνο που ξέρω είναι η μανία ορισμένων να μη βγει η χώρα από το Ευρώ. Το ΠΩΣ θα οργανωθεί η ΕΛΕ δεν είναι καν ένα τόοοσο μεγάλο θέμα καυτών αντιπαραθέσεων…

 44. Ο/Η Omadeon λέει:

  Υ.Γ. Για δες και μια κριτική κατά του… θαψίματος της ‘Χρεοκρατίας’ από (φιλο)δεξιούς

  http://omadeon.wordpress.com/2011/04/19/anti-debtocracy-pigs/

 45. Ο/Η Stelios λέει:

  gatoulea δεν προτεινεις τιποτα.κανεις κριτικη προπαγανδα και τιποτα περισσοτερο.αν νομιζεις οτι εισαι καποιος ή οτι επιτελεις με τον καθαρτηριο(sic)λογο σου κατι,καλυτερα να το ξανασκεφτεις.το μονο που γινεται εδω ειναι κριτικη χωρις επιχειρηματα.μηπως εχεις μανια καταδιωξης απο την αριστερα?

 46. Ο/Η MPAGIA λέει:

  Ολα καλα , μια χαρα τα γραφεις και μια χαρα τα λες, μονο που αυτοι οι αριστεροι που τους καταλογιζεις τοσα βγηκαν επωνυμα και υπευθυνα και εβγαλαν ενα βιντεο, σωστο η λαθος θα το κρινει ο κοσμος, εσυ ποιος εισαι? τι σημαινει το γατουλεας? εμενα το μυαλο μου οτι μπωρει να εισαι και ενας απο αυτους που μας εβαλαν στο μνημονιο.

 47. Ο/Η gatouleas λέει:

  Omadeon, κατ` αρχήν σορυ για την αργοπορημένη μου επανεμφάνιση… Η αιχμηρότητα στην κριτική μου (όχι μόνο σε αυτό το ποστ!) επειδή υπάρχει μια συνεχόμενη εγκατάλειψη μαρξιστικών εργαλείων ακόμα και από κομμάτια της άκρας αριστεράς.
  Όλοι ψάχνουν ένα «έξυπνο» εύρημα, ένα «μαζικό» σύνθημα, μια ιδέα που θα παρακάμψει την αδίστακτη πραγματικότητα..
  …πως πρέπει να συγκροτήσεις ένα μάχιμο και ετοιμοπόλεμο εργαλείο που θα ξεχαρβαλώνει το αστικό μηχανισμό και κυριαρχία.
  Δεν θα κριθεί, λοιπόν, η ΕΛΕ από ευφάνταστα και έξυπνα σχέδια… Ο εργατικός έλεγχος πχ πάνω στα βιβλία του κράτους ή της Marfin, της Eurobank, της Siemens και της Motor Oil ΟΠΟΤΕ έχει έρθει στην κοινωνία, έχει συμβεί από κοινωνικές πολώσεις, ένοπλες συγκρούσεις και βαθύτατο ταξικό μίσος.
  Βλέπεις καμιά αριστερά, λοιπόν, να ασπάζεται την πολιτική της πόλωσης; Να αποδέχεται τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ πάλης του Δεκέμβρη και της Κερατέας;
  Βλέπεις έστω ένα διανοούμενο, συγγραφέα που να σιγοντάρει ή να «νομιμοποιεί», έστω, την «αντικαπιταλιστική» (κι όχι την αντιΓΑΠ ή αντι-Μέρκελ) πολιτική όπως η διανόηση στις ΗΠΑ και Αγγλία;
  Όλα τα άλλα είναι ένα μπλα-μπλα κουρασμένων σαραντοπενηντάρηδων
  Stelio, μπλογκ λόγου είναι εδώ… κι δεν δίνει «γραμμή» δράσης. Κριτήρια, σχόλια και αναλύσεις θα βρεις.. Αν είναι «κούφια» και στερούνται επιχειρημάτων, τότε σύντομα θα γίνω ο τρελός του χωριού… 😉

 48. Ο/Η Δήμος Νίκου λέει:

  dead thread resurrecting…………….OK

  Βρε τι μακάκες που είστε όλοι απο πάνω!!!

 49. Ο/Η Βασίλης Θ. λέει:

  Μπράβο Gatoulea
  Έστω και αργά είδα την κριτική σου.
  Το Debtocracy είναι ένα ντοκιμαντέρ – απάτη με συνειδητή παραποίηση στοιχείων. Αναλυτικά εδώ: https:
  //www.anasyntaxi.gr/index.php/diagrafi-tou-xreous


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s