Οι πεταλούδες εξαφανίζονται: Ασκήσεις λογικής

Η είδηση:

Εξαφανίζονται οι πεταλούδες; Ερευνητές διαπιστώνουν ανησυχητική συρρίκνωση 17 κοινών στην Ευρώπη πληθυσμών πεταλούδων, ως συνέπεια της απώλειας των άλλοτε πλούσιων σε λουλούδια λειβαδικών εκτάσεων σε πολλές χώρες.

Ναυτεμπορική 10/12/2010

Ανάλογα με το ποιόν σου, τις απόψεις σου μπορείς να κάνεις κάποιες δεύτερες σκέψεις…

Κάποιος ανησυχεί για τις αλλαγές στο οικοσύστημα, κάποιος άλλος παραμένει απαθής γιατί το θεωρεί κομμάτι της εξέλιξης… έτσι κι αλλιώς, είδη δημιουργούνται και εξαφανίζονται.

Ένας άλλος θα προσπεράσει την είδηση… είτε γιατί έχει κουραστεί να ακούει δυσάρεστα νέα, είτε γιατί το θεωρεί σαν ένα κομμάτι της ψεύτικης και παραπλανητικής κινδυνολογικής προπαγάνδας των ΜΜΕ.

Πάντα, κάποιος ρομαντικός θα κλάψει γιατί θα εξαφανιστεί ένα στοιχείο ομορφιάς από τον πλανήτη.

Κάποιος κυνικός, βέβαια, θα του υπενθυμίσει πως η πεταλούδα υπάρχει μερικά εκατομμύρια χρόνια και έχει θεωρηθεί σύμβολο ομορφιάς τις τελευταίες εκατονταετίες, μόνο. «Θα βρούμε νέα σύμβολα ομορφιάς» θα του πει και θα γελάσει με την ακατανόητη παιδικότητα του συνομιλητή του.

Όμως η πεταλούδα είναι και ένα σύμβολο του Χάους… ένα μικρό έντομο αρνείται τη θεϊκή παρέμβαση στον κόσμο που ζούμε.

«Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα», «Το πέταγμα της πεταλούδας στη Βραζιλία, μπορεί να προκαλέσει έναν τυφώνα στο Τέξας»

είναι κάποια από τα παραδείγματα που κυκλοφορούν για τις πολλαπλές παραμέτρους που συνθέτουν το σύμπαν μας.

Κάποιοι που παπαγαλίζουν ρητά και ξεπατικώνουν θεωρίες, πιστεύουν πως η εξαφάνιση της πεταλούδας θα φέρει το τέλος των βροχών και των τυφώνων. Αυτούς τους βλέπουμε συχνά σε πολιτικά επιτελεία. Είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως η οικονομία θα σωθεί αν πεθάνουν οι πολίτες… βρίσκονται και στην αριστερά… πιστεύουν πως η σταδιακή αύξηση των απεργιών θα φέρει την ταξική συνείδηση και το σοσιαλισμό.

Δεν καταλαβαίνουν πως η αναγνώριση του Χάους, δεν προβλέπει το μέλλον, δεν το προετοιμάζει. Απλά σου δίνει το βαρύ καθήκον, τη γνώση πως η κάθε κίνηση, η κάθε πρωτοβουλία έχει επίδραση στη ζωή μας.  Το μόνο που έχεις να επιλέξεις είναι τα κριτήρια παρέμβασης… το αξιακό σύστημα που θα προτείνεις στην κοινωνία.

Τέλος, υπάρχουν και οι θρησκευόμενοι.

Ομολογώ πως η εξαφάνιση των πεταλούδων τους δίνει ένα ακόμα επιχείρημα για την ύπαρξη του Θεού.

Αν υπάρχει Θεός, δε θα εξαφάνιζε το σύμβολο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να τον αρνηθούν; Πόσο πιο καθαρό μήνυμα Δύναμης να στείλει;

Εγώ, πάντως, μόνο ένα τέτοιο θεό θα παραδεχόμουν… Φανατικό δεξιό και είρωνα… Να πλακώνει με βροχή και κρύο τις διαδηλώσεις και να εξαφανίζει τις πεταλούδες των άθεων Χαοτικών.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s