Χωράνε οι απολυμένοι του ΔΟΛ στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και με ποιους όρους;

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ των απολυμένων στα «Ελληνικά Γράμματα» και στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ» της 19ης Σεπτέμβρη 2010, επιτροπή απολυμένων έφαγε «πόρτα» στο φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή.

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» του Λαμπράκη έβαλαν λουκέτο στις αρχές του μήνα αφήνοντας 90 εργαζόμενους στο δρόμο. Από τότε έχει ξεκινήσει ένας αγώνας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνθηκαν στην οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ της ΚΝΕ που, όχι μόνο δεν τους παρείχε βήμα σε κάποιο πάνελ αλλά, δεν τους επέτρεψε καν να μοιράσουν την προκήρυξη τους.

Οι ίδιοι εργαζόμενοι θεωρούν – καλοπροαίρετα – πως πρόκειται για παρεξήγηση και οργανωτίστικου τύπου σφάλμα. Εξ άλλου ο «Ρ» έχει γράψει τουλάχιστον δύο[1] φορές για το γεγονός.

Απ` ό τι φαίνεται, δυστυχώς, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν να παλέψουν μόνο με την εργοδοσία του Λαμπράκη που δεν τους αναγνωρίζει ως νόμιμο σωματείο. Θα έχουν να ξεπεράσουν γραφειοκρατικές αντιλήψεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Όπως ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ μαζί με το ΠΑΜΕ διαχωριζόντουσαν από το σωματείο της Κούνεβας ως «εξωθεσμικό συνδικαλισμό», αντίστοιχα η επιτροπή των απολυμένων των Ελληνικών Γραμμάτων αντιμετωπίζεται σαν «κουκουλοφόρους προβοκάτορες» από το ΚΚΕ και ΠΑΜΕ.  Γιατί μόνο «εργοδοτικός συνδικαλισμός» δεν χωρά στα ψευδεπίγραφα καλέσματα ενότητας πάλης της Αλέκας προς τους αγωνιστές εργαζόμενους. Τελικά οι απολυμένοι «υπάρχουν» για το ΚΚΕ μόνο αν είναι πειθήνια μέλη της «ταξικής» ομοσπονδίας Χάρτου και της Ένωσης Λιθογράφων.

Περίμενα και το σημερινό «Ρ» μήπως και είχε καμιά συγγνώμη ή διευκρίνιση για το συμβάν, αλλά μάλλον θεωρούν οι σ. πως «αν δεν το μάθουμε, δεν υπάρχει».

Πόσο κούφιες αποδεικνύονται οι ίδιες και οι ίδιες εξαγγελίες….

«Ενότητα» κραυγάζουν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ… τα αυτάρεσκα μαγαζάκια τους κοιτάνε μόνο, σε μια διεστραμμένη και αποτυχημένη παράφραση του μύθου του μέρμηγκα…

Ακολουθεί η ανακοίνωση.

Πρωτοφανή πόρτα «έφαγαν» οι απολυμένοι στα Ελληνικά Γράμματα από το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ο σύλλογός τους, σε μια προσπάθεια να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα, έχει ζητήσει παρεμβάσεις σε πολιτικές και άλλες εκδηλώσεις. Απευθύνθηκε και στην οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, όπου πήρε την απάντηση ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ έχουν συνολική απάντηση, στην οποία δεν χωρά ο συγκεκριμένος σύλλογος και γι’ αυτό δεν τους επιτρέπουν κάποια σύντομη παρέμβαση σε εργατικό πάνελ, ούτε καν να μοιράσουν την ανακοίνωσή τους έξω από το φεστιβάλ! Εάν ένα μαχόμενο σωματείο απολυμένων δεν χωρά στην πρόταση του ΚΚΕ, επειδή ίσως δεν ανήκει στο ΠΑΜΕ, τότε ποιος στα αλήθεια χωράει;”

Ελπίζουμε ότι πρόκειται για διαδικαστικό γραφειοκρατικό λάθος γιατί οι 94 εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα που έμειναν στο δρόμο και ο αγώνας τους χρειάζονται τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των δυνάμεων της κοινωνίας που αντιστέκονται στο φασισμό και τον πολιτισμό του τρόμου και φυσικά και του ΚΚΕ που αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωμένη δύναμη. Ο αγώνας τους είναι πέρα από παρατάξεις και κομματικά συμφέροντα.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, 19.9.2010


[1] Απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα, 7/9/2010 και Ο «Ρ» στους τόπους δουλειάς, 15/9/2010.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s