κοινοβουλευτικοί server στην υπηρεσία της «πειρατείας»!

Το Σουηδικό Πειρατικό Κόμμα,  αυτό που έχει γίνει διάσημο μέσα από τις καμπάνιες του για ένα ελεύθερο ιντερνετ και file-sharing, εδώ και δύο μήνες έθεσε τους κοινοβουλευτικούς servers που δικαιούται, στην υπηρεσία του Pirate-Bay!

Μετά την καταδίκη του Pirate-Bay πέρυσι από τα Σουηδικά δικαστήρια για παραβίαση των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων, η ιστοσελίδα κατάργησε τον tracker της και έγινε απλή μηχανή αναζήτηση. Αυτό δεν ήταν αρκετό στις εταιρείες του Χόλλυγουντ που με αλλεπάλληλες αγωγές προσπαθούσαν και είχαν καταφέρει προσωρινά μπλοκαρίσματα της σελίδας.

«Βαρεθήκαμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι με τα δικαστικά παιχνίδια του Χόλλυγουντ και από σήμερα 18 Μαΐου παραχωρούμε στο Pirate Bay το bandwidth που μας αντιστοιχεί σαν κοινοβουλευτικό κόμμα» δήλωσε εκπρόσωπος του Πειρατικού Κόμματος.

Από τη Δευτέρα, ακόμα μια υπηρεσία του Pirate Bay χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική ασυλία… Το Pirate Bay θα γίνει internet provider με εγγύηση απόλυτης ανωνυμίας στον χρήστη, όπως στο Ipredator. Ήδη ξεκίνησαν δοκιμαστικές χρήσεις σε μικρές περιοχές με πολύ καλά αποτελέσματα.

Εκπρόσωποι του κόμματος δήλωσαν σε κάποιες εκδηλώσεις, πως δεν πρόκειται να κρατάνε στοιχεία κίνησης ενώ θα αρνηθούν την οποιαδήποτε έρευνα είτε από την κυβέρνηση είτε, πολύ περισσότερο, από αμερικάνικες αιτήσεις. Η όποια προσπάθεια εμπλοκής του κράτους, θα συνιστά συνταγματική εκτροπή.

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και το πανεπιστημιακό άσυλο που αντιστέκεται σε προσπάθειες ελέγχου του ίντερνετ. Πόσο θα άντεχε και αυτή αν οι διώκτες του indymedia πετύχαιναν καμιά δικαστική καταδίκη του;

Άραγε θα τολμούσε κανένα κοινοβουλευτικό μας κόμμα να κάνει κάτι αντίστοιχο με τους Σουηδούς Πειρατές; Για το ΚΚΕ δεν αναρωτιέμαι καθόλου.. είναι τόοοοοσο μακριά.. Αλλά τον δημοκρατικό τους φιλελευθερισμό ο ΣΥΡΙΖΑ ή αύριο οι Οικολόγοι, γιατί δεν τον μετατρέπουν σε κάτι απτό; Αντί να δεσμεύουν τους servers σε μια παλαιολιθική κομματική σελίδα, γιατί να μην δημιουργήσει μία αντίστοιχη πλατφόρμα ώστε να βρίσκει βήμα πχ το κάθε Gamato;

Δεν θα είναι η πιο «γαμάτη» χρήση κοινοβουλευτικής ασυλίας, ever;

Advertisements

8 Σχόλια on “κοινοβουλευτικοί server στην υπηρεσία της «πειρατείας»!”

 1. Ο/Η Maria λέει:

  mor den idrioume kana peiratiko komma elladas kalitera?

 2. Ο/Η kostis λέει:

  Γατουλέα, ο ελεύθερος και ανοιχτός χαρακτήρας του internet είναι ένα πράγμα που μπορούμε και οφείλουμε να διαφυλάξουμε – είναι εντελώς απαράδεκτο (και γελοίο) να ποινικοποιείται η χρήση του διαδικτύου και να σύρονται μεμονωμένοι πολίτες στο δικαστήριο για την online δραστηριότητά τους. Η ελεύθερη παραβίαση του copyright όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό, και δε μπορεί να νομιμοποιηθεί ποτέ σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, ούτε να την υποστηρίζει ένα αριστερό κόμμα. Αυτό που μπορούμε να αξιώσουμε εμείς είναι να πετάξουμε το μπαλάκι στις εταιρίες ώστε να βρουν τεχνικές λύσεις που να διασφαλίζουν την ιδιοκτησία τους, χωρίς να παραβιάζουν τη δική μας ιδιωτικότητα (και χωρίς να απαιτείται καταγραφή των κινήσεών μας στο διαδίκτυο). Από κει και πέρα υπάρχουν οι εναλλακτικές του ανοιχτού λογισμικού και των copyleft αδειών, που επιτρέπουν την ελεύθερη διανομή και τροποποίηση ενός πνευματικού έργου και είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημιουργού να τις χρησιμοποιήσει. Η Αριστερά θα μπορούσε να προωθήσει αυτή την κουλτούρα, στηρίζοντας καλλιτέχνες που διανέμουν τα έργα τους με copyleft licenses.

 3. Ο/Η gatouleas λέει:

  φίλε kosti, κατ` αρχήν… αν το copyright είναι «σωστό» τότε πρέπει να υπάρχει και στο σοσιαλισμό… Αν όμως πρόκειται ΜΟΝΟ για δικαίωμα καπιταλιστικού τύπου, γιατί να το υποστηρίξει η αριστερά; Υποστηρίζει πχ η αριστερα την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής;
  Επι της ουσίας το δικαίωμα του πολίτη στην πληροφορία, δεν πρέπει να εξαρτάται ούτε από την «κουλτούρα» του καλλιτέχνη και, πολύ περισσότερο, της βιομηχανίας εκμετάλλευσης του έργου. Το «δικαίωμα» του καλλιτέχνη εξαντλέιται στο πλαίσιο διάδωσης του έργου. Αν θέλει να το κάνει «μοναδικό» φτιάχνει μία «μοναδική» κόπια (πχ πίνακας) ή και καμία (κάνει μόνο live συναυλίες). Η ψηφιοποίηση αυτού του έργου δεν είναι «εργο».. Η φωτογραφία του πίνακα δεν είναι πίνακας, η εξωτερική ηχογράφηση δεν είναι «μουσικό έργο». Αν ο καλλιτεχνης επιλέξει, όμως, τη ψηφιακή πλατφόρμα, τότε αυτή «πάει πακέτο» με την ψηφιακή διακίνηση της «ώς έχει».
  Διαρκώς ξεχνάμε την κατάχτηση της δημόσιας και δωρεαν βιβλιοθήκης επί φεουδαρχίας… Εδώ και 500 χρόνια είναι πλήρως διαχωρισμένο το «προϊόν» από τη «γνώση».
  Αλλο ο «Άμλετ» και άλλο το βιβλίο ‘Αμλετ» εκδόσεις τάδε κλπ… Το σκανάρισμα του βιβλίου δεν είναι βιβλίο.. Είναι ψηφιακό προϊόν που επειτρέπει τη ταχύτατη και ολοκληρωτική διακίνηση του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα σχολεία θα χρειάζονταν μόνο ένα υπολογιστη και όχι ημιτελής και εν τέλη άχρηστες χάρτινες βιβλιοθήκες.
  «Μα θα αγόραζε κανέις βιβλία;» Όσοι ασχολούνται με το σπορ ξέρουν την ΑΠΟΛΥΤΗ διαφορά «εχω διαβάσει» και «έχω στη βιβλιοθήκη μου». Στο φινάλε ΑΥΤΗ είναι η δουλειά των εκδόσεων. Ν αφτάξουν κάτι παραπάνω από το ξερό κέιμενο..
  Εδώ έχουμε φτα΄σει οι εταιρείες μουσικής να εμπορεύονται το άυλο downloading mp3! Αν δεν είναι αυτό στεγνό νταβατζιλίκι, τόετ οι λέξει ςέχουν χάσει την ενοια τους.
  Καποια στιγμή πρέπει και η αρειστερά να πάψει να είναι δέσμια μεγαλοεκδοτών και πιασμένων καλλιτεχνων και να επιστρέψει στις ρίζες της..
  Στη διεκδίκηση του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στην τέχνη και στη γνώση ΔΩΡΕΑΝ!

 4. Ο/Η kostis λέει:

  Γατουλέα, το copyright υπάρχει ξεκάθαρα για να διασφαλίσει τα κέρδη του ιδιοκτήτη πνευματικής ιδιοκτησίας – δεν υπάρχει καμία ηθική «σωστό/λάθος» σε αυτό. Στον καπιταλισμό η πνευματική δημιουργία είναι δυστυχώς ακόμα μία εμπορική δραστηριότητα, άρα και τα αποτελέσματά της (λογοτεχνικά έργα, έργα τέχνης, επιστημονική έρευνα) είναι εμπορικά προϊόντα. Αν απαγορεύσεις την ιδιοκτησία σε αυτά (δεν ξέρω αν στέκεται αυτό νομικά!), καταργείς και το βασικό καπιταλιστικό κίνητρο για την παραγωγή τους, δηλαδή το κέρδος. Προφανώς στο σοσιαλισμό τα κίνητρα θα ήταν διαφορετικά και το copyright θα ήταν περιττό – αλλά δεν έχουμε σοσιαλισμό και το copyright είναι κάτι θεμελιώδες για το σύστημα. Παρόμοιας φιλοσοφίας και στηλοβάτες του καπιταλισμού είναι και οι πατέντες, με τις πατέντες φαρμάκων φτάνουν στα όρια της καφρίλας. Εφ’ όσον η εταιρία επενδύει για την παραγωγή μιας φαρμακευτικής χημικής ουσίας που καταπολεμά την Χ αρρώστια, μέσω της πατέντας της εξασφαλίζεται το μονοπώλειο και η δυνατότητα να χρεώνει όσο γουστάρει για 20 χρόνια, εκβιάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώσουν ή να αφήσουν τον κόσμο να πεθάνει.

 5. Ο/Η kostis λέει:

  Αυτό που προσπαθώ να πω είναι: Μπορεί η αριστερά σε ένα καπιταλιστικό σύστημα να διεκδικεί δωρεάν γνώση και τέχνη (τα οποία έχουν εξελιχθεί παρεμπιπτόντως σε μια ολόκληρη -εμπορικότατη και χαμηλής ποιότητας- βιομηχανία) παραβαίνοντας συνειδητά το νόμο πνευματικής ιδιοκτησίας; Νομίζω ότι έτσι δικαιώνεις αντί να καταργείς την εμπορική κουλτούρα. Μπορεί όμως να εμφυσήσει και να προωθήσει μια άλλη κουλτούρα διάδοσης της τέχνης και της γνώσης, την οποία θα πρέπει να ασπαστεί ο κόσμος και οι καλλιτέχνες. Μάλιστα η αρχή έχει ήδη γίνει – το ανοιχτό λογισμικό και η Wikipedia δείχνουν το δρόμο. Το free software movement δημιουργήθηκε ακριβώς για να αμφισβητήσει τα μονοπώλεια των κλειστών εταιριών λογισμικού, και στην πράξη τους κατάφερε συντριπτικό χτύπημα. Πολύ μεγαλύτερο μάλιστα και πολύ ουσιαστικότερο από όλους τους πειρατές λογισμικού μαζί.

 6. Ο/Η gatouleas λέει:

  φίλε kosti, θα μπορούσα να σου απαντήσω με τον τυπικό νομικιστικό τρόπο που απαντα το pirate bay στο κράτος…. Το PB λέει λοιπόν:
  «Κύριοι, με τους νέους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, θεωρείτε τον κάθε χρήστη εν δυναμει πειρατή, ζητάτε την άρση του απορρητου της ιντερνετικής του πρόσβασης και καθισταται υπεύθυνο κάθε isp, να ελέγχει και να καταχωρει τις κινήσεις του κάθε pc, ώστε όταν κρίνετε την όποια παραβατικότητα, να μπορείτε τιμωρείτε το δικαιούχο.
  Αυτή είναι κατάφωρη παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων γι` αυτό κι εμείς θα δημιουργήσουμε μια εταιρεία isp με βάση το bandwidth που δικαιούμαστε σαν κοινοβουλευτικό κόμμα και δηλώνουμε πως δε θα κρατάμε φάκελο των πελατών μας και θα αρνηθούμε όποιο κρατικό έλεγχο.
  Τυχόν είτε άρνηση παραχώρησης bandwidth, είτε παραβίασης κοινοβουλευτικού απορρήτου συνομιλιών και ασυλίας, θα συνιστά συνταγματική παρεκτροπή.»
  Σα να λέμε πως υπάρχει μαζική παρακολούθηση τηλεφώνων και το PB παραχωρεί τα κοινοβουλευτικά του τηλέφωνα στο λαό.
  Αυτό τον κοινοβουλευτικό «αχτιβισμό» γιατί να μην μπορεί να τον κάνει η αριστερά;
  Όμως εγω πάω ένα βήμα παρακάτω και θεωρώ πως η όλη επιχειρηματολογία περι copyright είναι μεσαιωνική… Πρέπει να πάψει η ενοχοποίηση του fair use, της οικιακής χρήσης, του «κατεβάσματος» που όλοι κάνουμε (οι μεγαλύτεροι κάνανε «γράψιμο κασετών»).
  Το γιατί το εξήγησα πιο πάνω και σε αναλυτικό προηγούμενο ποστ.
  Όμως το free software movement και τα open source είναι κινήματα ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ. Εγώ υποστηρίζω πως στα έργα δεν μπορούν να υπάρχουν περιορισμοί πρόσβασης. Δεν είναι δικαίωμα του συγγραφέα να μη μπει το βιβλίο του σε δημόσια βιβλιοθήκη.
  Η αριστερα, προφανώς, και μπορέι να παραβεί συνειδητά το νόμο πνευματικής ιδιοκτησίας.. Το έχει κάνει για πολλούς άλλους (πχ η απαγόρευση αφισοκόλησης), αλλά εξ άλλου τον παραβαίνει, ήδη, μερικώς.
  Αμφιβάλω αν στα πάρτυ των νεολαιών της ή στη μουσική επένδυση πολιτικών συγκεντρώσεων και απεργιών πληρώνονται δικαιώματα στην ΑΕΠΙ.. αμφιβάλλω αν σε μια κατάληψη ανεβει ένα εργο του Μπρεχτ, πληρωνονται πνευματικά δικαιώματα.
  Προφανώς υπάρχει μια ημιτελή ρήξη με αυτό το σύστημα γιατί το κριτήριο της καθεστωτικής αριστεράς δεν προέρχεται από συνειδητή στάση για το ζητήμα, αλλά από άγνοια και μικροαστικό, νομοταγή, κοινοβουλευτικό καθωσπρεπισμό.

 7. Ο/Η kostisceid λέει:

  Το επόμενο σενάριο DRM (φτου, σκόρδα) που σχεδιάζουν οι εταιρίες, θέλει να επιβάλει ακρόαση μουσικής «σαν βιβλίο», δηλαδή να ακούγεται από μία μουσική πηγή κάθε φορά. Δηλαδή δεν τους πειράζει τόσο να ανταλλάσσονται τραγούδια και βιβλία μεταξύ φίλων (αυτό είναι όντως «fair use» και υπάρχει ακόμα και στη νομολογία των ΗΠΑ) αλλά να ανταλλάσσονται ανεξέλεγκτα (π.χ. ένας να το δίνει σε 1000 αγνώστους). Τέλος πάντων επειδή το κουράσαμε, το copyright όπως λειτουργεί συνήθως (εξασφαλίζει τεράστια υπεραξία σε εταιρίες εκμετάλλευσης για … 50 χρόνια και οι καλλιτέχνες παίρνουν ψίχουλα) είναι όντως μεσαιωνικό. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και ο δημιουργός δεν έχει δικαίωμα να αξιώσει αμοιβή για την εργασία του (ακόμα και σε άυλη μορφή) από όσους την απολαμβάνουν, όπως έχει και το δικαίωμα να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση για μη κερδοσκοπική χρήση (copyleft άδεια) και να χρεώνει μόνο την εμπορική χρήση – το σημαντικό είναι να αποφασίζει ο ίδιος και με την πειρατεία του στερούμε αυτό το δικαίωμα. Η Αριστερά οφείλει να πιέσει για εξυγίανση του copyright (ας το κάνει και με κινήσεις πολιτικού ακτιβισμού που υπερβαίνουν τη νομιμότητα για να περάσει το μήνυμά της) αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις που έχουν εφαρμογή στο σήμερα. Και σήμερα δε μπορούμε να επιβάλλουμε στους δημιουργούς να επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση της δουλειάς τους «χωρίς περιορισμούς πρόσβασης». Μπορούμε όμως να βάλουμε όρια στην αισχροκέρδεια των δισκογραφικών και των εκδοτικών οίκων.

 8. Ο/Η gatouleas λέει:

  Κουβεντιάσαμε για το copyright και καλά κάναμε.. Μπορεί να διαφωνούμε για το ιδανικό πλαίσιο του, και το θεωρώ απόλυτα θεμιτο..
  Το νόημο, όμως, του συγκεκριμένου ποστ είναι η καταπάτηση της ανωνυμίας της χρήσης του ίντερνετ και η ακτιβίστική διάθεση του κοινοβουλευτικού bandwidth από μεριάς των Σουηδών Πειρατών..
  Σε αυτό, επιμένω, πως ο καθωσπρεπισμός της ελληνικής (αλλά και της ευρωπαϊκής αριστερας» δε θα τολμούσε να προσβάλλει το savoir vivre της πολιτικής σκηνής, ακόμα και για ένα θέμα που συμφωνεί(;) 100 %.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s