Ρώσικη σοσιαλιστική μουσική (;) από τα 70ies… Eduard Khil – Trololo

Αφού το τελευταίο διάστημα καταπιάνομαι με τις παραδόσεις της αριστεράς, τι καλύτερο από το να θυμηθούμε οι παλιότεροι και να μάθουμε οι νεώτεροι τι μουσική «πρότεινε» να ακούμε η μαμά-σοσιαλιστική Ρωσία στα 70ies..

Για όσους δεν γνωρίζουν, η «αναγνωρισμένες» και αποδεκτές μουσικές σχολές στο πάλε ποτέ σοσιαλιστικό στρατόπεδο εξαντλούνταν στην κλασσική ορχηστρική, στην όπερα και στη τζαζ. Αυτές οι μουσικές σχολές, σύμφωνα με τους κομματικούς καθοδηγητές, άνηκαν στην «προοδευτική» περίοδο του καπιταλισμού και μπορούσαν, μαζί με στοιχεία τοπικής παραδοσιακής μουσικής, να χρησιμεύσουν σαν κοινή βάση για τους νέους σοσιαλιστικούς ήχους.

Όλες οι επόμενες φόρμες άνηκαν στην παρακμή του συστήματος, δεν έφερναν τίποτα νέο και έκφραζαν μια απαισιόδοξη και σάπια εκδοχή του μικροαστισμού που πέθαινε. Γι’ αυτό και η ροκ, φανκ, πανκ, ντίσκο, ψυχεδέλεια και γενικά ότι γνωρίζετε από την ιστορία της μουσικής ήταν απαγορευμένη στο Ανατολικό μπλοκ. Χαρακτηριστικά θυμάμαι στα μέσα της δεκαετίας του 80 που οι Ρώσοι πολίτες πρωτοάκουσαν τους Beatles!!

Θα μπορούσα να συνεχίσω με δεκάδες σπαρταριστές ιστορίες γύρω από αυτό το θέμα… Αν δε το έχετε ζήσει, ρωτήστε κάποιο μεγαλύτερο σας να σας διηγηθεί για Κνίτες και ροκ στη δεκαετία του 70.

Στο σημερινό μας τραγούδι, τώρα.

Το I’m Glad I’m Finally Returning Home ήταν ένα λαϊκό-ορχηστρικό άσμα του ’60 και πρωτοπαίχτηκε από τον Valery Obodzinsky. Φαίνεται «άρεσε» τόσο πολύ που έγινε remake στα 1976  από τον, βραβευμένο με το μετάλλιο του Λαϊκού Καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ, βαρύτονο Eduard Khil.

Το τραγούδι έγινε viral στο ίντερνετ πέρυσι ως Trololo, λόγω των λαρυγγισμών του καλλιτέχνη.

Μια παρατήρηση μονάχα πριν απολαύσουμε το βίντεο.

Μπορεί σήμερα να γελάμε μέχρι δακρύων με αυτές τις εμφανίσεις που θυμίζουν κάτι από εισβολή εξωγήινων και Monty Python, αλλά πρέπει να είναι απίστευτα τρομακτικό να είσαι έφηβος και να μεγαλώνεις στα 70ies με αυτά τα τραγούδια…

..και η αυθεντική version για τους ιστορικούς της μουσικής.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s