οι μέρες του κοινοβουλευτικού εφησυχασμού σας, είναι μετρημένες

«Συνταγματικό ατόπημα καταγράφηκε χθες στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών να επιχειρεί να αποκτήσει υπερεξουσία, καθώς έδωσε στον εαυτό του τη δυνατότητα να κυρώνει μνημόνια, συμφωνίες και συμβάσεις αντί της Βουλής.»[1]

«Αυτός ο κοινοβουλευτικός χειρισμός ήταν συνεπώς αναγκαίος αν και προφανώς ασυνήθιστος λόγω της αναγκαστικής και ασυνήθιστης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα…»[2]

Η κρίση έχει κόστος.. όχι μόνο οικονομικό. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ασύμβατη με την οικονομία της κρίσης.

Είναι δυνατόν να χρειάζονται κοινοβουλευτικές επιτροπές και «γραφειοκρατικές» αγκυλώσεις όταν βρισκόμαστε σε «πόλεμο», έστω οικονομικό; Όταν σε μια μέρα μπορεί να διπλασιαστεί το έλλειμμα ή να χαθεί μια μοναδική ευκαιρία από μια πολύμηνη ατζέντα ενός κοινοβουλίου ή μιας δικαστικής απόφασης, τι πρέπει να κάνει η πολιτεία;

Ποτέ δεν μπόρεσε να σταθεί δημοκρατία όταν υπήρχε φτώχεια… ή, όπως λένε οι προπαγανδιστές του Γιωργάκη, «σοσιαλισμός με δανεικά».

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ

Ο κοινοβουλευτισμός είναι ΜΙΑ εκδοχή της δημοκρατίας. Μόνο 4-5 χώρες σε όλον τον πλανήτη (πχ ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) έχουν μεγάλη παράδοση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μερικές δεκάδες έχουν αρχίσει να τον γνωρίζουν καμιά 30αριά χρόνια τώρα.

Όλος ο υπόλοιπος πλανήτης επί 2 αιώνες τώρα, ζει στον καπιταλισμό σε καθεστώτα με κοινοβούλια ανδρείκελα, όπου οι βουλευτές είναι τσιράκια τοποτηρητές του καθεστώτος και τοπικοί κομματάρχες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι σαν τα ελληνικά κοινοβούλια του `50, σαν αυτό της «δημοκρατίας» του Ισραήλ… στη χειρότερη σαν τους χειροκροτητές του Κινέζικου.

Φυσικά, τα νεόκοπα κοινοβούλια σαν τα Ελληνικά, επειδή φτιάχτηκαν χωρίς την απαραίτητη οικοδόμηση κοινωνικού κράτους πρόνοιας, γρήγορα εκφυλίστηκαν, σε μια σειρά καρεκλοκένταυρους που λυμαίνονται τη δημόσια περιουσία.

Αλλά ακόμα και τα πιο ιστορικά κοινοβούλια που έχουν ισχυρούς δεσμούς κοινωνικής διαβούλευσης, στηρίζονται, παράλληλα, και σε απίστευτους μηχανισμούς αποκλεισμού. Το αμερικάνικο κοινοβούλιο αποκλείει φτωχούς υποψήφιους μέσα από νόμους, δήθεν, οικονομικής διαφάνειας και φυσικά όλη την αριστερά. Η δημοκρατία του Ρουσώ φαντάζει άκρατος κομμουνισμός.

Συμπερασματικά, μέσα σε δύο αιώνες καπιταλισμού, έχουμε μόνο τις 4-5 πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη, όπου χάρις την ιμπεριαλιστική μεταφορά υπεραξίας από τον τρίτο κόσμο, είχαν την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν ένα σύστημα στοιχειώδους δημοκρατικής και κοινωνικής διαβούλευσης… κάτι σαν την Αθηναϊκή δημοκρατία μέσα στη λαοθάλασσα των σκλάβων και των μέτοικων.

Τώρα το πανηγυράκι τέλειωσε… Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.  Οι περικοπές του δημόσιου τομέα θα αφορούν και το κοινοβούλιο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ

Προφανώς δεν υποστηρίζω πως θα δούμε τα τανκς στους δρόμους. Τουλάχιστον όχι μέσα στο 2010…

Χρειάζεται μια ιδεολογική προπαγάνδα πρώτα..

Θα αρχίσουν να βγαίνουν πολιτικοί που «τα πήρανε», κάποια celebrity-λαμόγια – σαν τη Τζούλια και το Βοσκόπουλο – να δοθούν βορά στους πολίτες…  ίσως και μερικά μεγάλα κεφάλια από τους δημοσιογράφους και δικαστικούς… Θα εκβιάσουν και την καθεστωτική αριστερά και με κανένα στέλεχος από πολεοδομία ή πανεπιστήμιο.

Θα δημιουργηθεί η ανάγκη για «καθαρά χέρια»… Να πρέπει να αναδειχθούν οι «άξιοι» που βρίσκονται σε όλα τα κόμματα.

Ίσως να αρχίσουμε και τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μια καινούρια πχ το Νοέμβριο μαζί με τις δημοτικές πως σας φαίνεται;

Μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για αντιμετωπίσει την κρίση;

Επειδή, προφανώς, η κρίση δεν είναι εποχική αλλά το Γενάρη δε θα έχουμε να βάλουμε πετρέλαιο στις πολυκατοικίες και θα απολύονται οι χιλιάδες έκτακτοι του Καλλικράτη στους Δήμους, δεν θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ένα «νέο» πακέτο μέτρων;  Μια Ντόρα που να ξεπροβάλλει σαν σωτήρας; Ή μήπως μια κυβέρνηση «ικανών» ανθρώπων του πνεύματος και της επιχειρηματικότητας για να αναγεννήσει την Ελλάδα;

Είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις…  Για να αρχίσουμε να σιχαινόμαστε την ίδια τη διαδικασία.. . «και τι θα γίνει που θα ξαναψηφίσω για τρίτη φορά σε ένα χρόνο; Σάμπως οι ίδιοι δε βγαίνουνε και δεν κάνουν τα ίδια πράματα;»

Μήπως να υπάρξει και μια αυξημένη λαϊκή πίεση για προσωρινή αναστολή του Συντάγματος, ώστε να έχει αναδρομική ισχύ ο νέος νόμος «περι ευθύνης υπουργών» ώστε να τιμωρηθούν πολιτικοί με «παραγεγραμμένα» αδικήματα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος;

Θέλετε και κανένα πρόγραμμα διμερή περιορισμένου αφοπλισμού Ελλάδας – Τουρκίας που θα τονώσει και κανένα αντιπολιτευτικό συναίσθημα εθνικής μειοδοσίας;

Όλα αυτά, πως σας φαίνονται για ατζέντα του 2011, με χιλιάδες νέους ανέργους και με ύφεση στο -10 και -20%;

Oh aristera where art thou?

Η κατάπτωση του κοινοβουλευτισμού δεν θα (έπρεπε να) ανησυχούσε την αριστερά, αν πράγματι είχε ένα σοσιαλιστικό σχέδιο «διαφυγής».

Δυστυχώς, όμως, αυτό που βλέπω είναι Τσίπρηδες που θα επαναλαμβάνουν μονότονα και βαρετά «όχι τώρα γκρίνιες, να βγάλουμε τα ψηφοδέλτια για τη μάχη».

Βλέπω την καταθλιπτική αριστερά να τρέμει στην ιδέα να χάσει τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Θα καταρρέει το σύμπαν… Τα αφεντικά θα δημιουργούν νέα κέντρα εξουσίας από τη μία και θα εισβάλλουν έξαλλοι διαδηλωτές στη βουλή από την άλλη. Αλλά αυτοί θα γίνουν οι τελευταίοι απολογητές του Πασοκικού Αυριανοτομπρισμού, του Πασοκικού κοινοβουλίου του `80.. της πιο δημοκρατικής περιόδου του σύγχρονου ελληνικού κοινοβουλίου.

Μην δοκιμάσουμε να αναστήσουμε τα φαντάσματα της δημοκρατίας τους.

Τουλάχιστον ας πέσουμε παλεύοντας για τα δικά μας «φαντάσματα»… του κομμουνισμού!


[1] Ελευθεροτυπία 8/5/2010

[2] Ανακοίνωση σχετικά με την ψήφιση του νόμου 3845/2010 Υπουργείο Οικονομικών 7/5/2010


8 Σχόλια on “οι μέρες του κοινοβουλευτικού εφησυχασμού σας, είναι μετρημένες”

 1. […] για τα δικά μας «φαντάσματα»… του κομμουνισμού! [1] Ελευθεροτυπία 8/5/2010 [2] Ανακοίνωση σχετικά με την […]

 2. Ο/Η Μαρξ Φακτορ λέει:

  Υπάρχει και το αντιεξουσιαστικό κίνημα

 3. Ο/Η yiannis63 λέει:

  «όχι τώρα γκρίνιες, να βγάλουμε τα ψηφοδέλτια για τη μάχη και να μην ξεχάσουμε να προσλάβουμε σαν υπάλληλους στην βουλή τους υιούς και τις κόρες των βουλευτών, αλλά και τους κολητούς μας»

  Γατουλέα μου sorry….στο συμπλήρωσα λίγο…

 4. Ο/Η spizaetos λέει:

  Στις δημοτικές εκλογές θα ψηφίσουν οι λαθρομετανάστες, μην το ξεχνάμε….

 5. Ο/Η el romandante λέει:

  δε ξέρω για την επόμενη, αλλά για τη μεθεπόμενη προβλέπω και την ακροδεξιά στο σχήμα

 6. Ο/Η gatouleas λέει:

  @Μαρξ Φάκτορ, τα ΑΝΤΙ (καπιταλιστικά, εξουσιαστικά κλπ) κινήματα υπάρχουν ανεξάρτητα των, όποιων, οργανωμενων δράσεων. Η χυδαιότητα του συστήματος γεννά ΑΝΤΙδράσεις.. μόνο οι νεκροί δεν αντιδρούν. Συνειδητή πρόταση για μια αταξική κοινωνία δεν βλέπω να προωθείται…
  @yanni63, πάνω που αυτολογοκρίνομαι έρχονται κάτι «προβοκάτορες» σαν κι εσένα, που τα «χώνουν» αβέρτα… Δεν ξέρεις πως κρατιέμαι και δεν βγάζω στη φόρα τη συζήτηση που είχα την περασμένη εβδομάδα με πρώην βουλευτίνα του ΣΥΝ. Κόντευα να πάθω εγκεφαλικό με τα ποσά που βάζουν στη τσέπη τους οι «βουλευτάδες» μας… Κι έχω και τον Ψαριανό να μου κλαίγεται…
  @spizaeto, δεν είναι και τόσοι πολλοί αυτοί που θα έχουν δικαίωμα ψήφου… αν και μάλλον ΠΑΣΟΚάρα τους βλέπω να πηγαίνουν.
  @el romandante, εγώ δεν ανησυχώ για το ΛΑΟΣ. Γρήγορα θα ενσωματωθεί στη ΝΔ (η σε καποια Ντορική εκδοχή). Υπάρχουν μερικές χώρες που δεν έχουν δυνατά φασιστικά ή ακροδεξιά κόμματα, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Μία από αυτές αίναι και η Ελλάδα. Βλέπεις, είναι τόσο εθνικιστικές και ρατσιστικές οι επίσημες κρατικές πολιτικές και τόσο ανύπαρκτος ο κομμουνιστικός κίνδυνος, ώστε δεν υπάρχει λόγος μιας «υπέρβασης» της αστικής πολιτικής.

 7. […] Oι μέρες του κοινοβουλευτικού εφησυχασμού σας, είναι μετρημένες 08/06/2010 Γράψτε ένα σχόλιο Go to comments by https://gatouleas.wordpress.com/ […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s