Διδάγματα από τη βία στα γαλλικά προάστια

Απίστευτη βία αντιμετωπίζουν οι οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών στη Γαλλία, με επιθέσεις ανεξέλεγκτων ομάδων ταραχοποιών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους…. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Τραμπλέ-αν-Φρανς, στην Ορλεάνη, στη Νίκαια, στο Σεβράν, όπου οι οδηγοί έγιναν στόχος ταραξιών που τους εξύβρισαν και τους γρονθοκόπησαν. Ένας οδηγός απειλήθηκε με ιαπωνικό ξίφος. Ένας άλλος τραυματίστηκε στα μάτια. Την περασμένη Κυριακή, μια οδηγός λεωφορείου στην παρισινή περιοχή Seine-Saint-Denis δέχτηκε επίθεση από τρεις νεαρές κοπέλες, γιατί αρνήθηκε να υπακούσει στη διαταγή που της έδιναν να τις κατεβάσει όπου αυτές ήθελαν.

Ελευθεροτυπία 12/5/2010

Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο, είναι πολύ εύκολο να καταδικάσεις μια συμμορία αλητών που χωρίς λόγο επιτίθενται σε εργαζόμενους πολίτες. Αυτοί οι «αλήτες» δεν είναι πολιτική ομάδα, δεν έχουν πολιτικούς στόχους και οι εχθροί τους είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου. Χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από το να ζητήσεις τη σύλληψη των υπεύθυνων και να περιθωριοποιήσεις αυτές τις τραμπούκικες επιλογές;

Για να πάμε 20 μέρες νωρίτερα…

Φωτιά στα προάστια της Γαλλίας είναι πιθανό να βάλει ένα περιστατικό αστυνομικής βίας, που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη 14 Απριλίου… Το βίντεο δείχνει τη βίαιη σύλληψη τριών νεαρών, δύο από τους οποίους δεν φορούσαν κράνος. Επτά ή οκτώ αστυνομικοί τους κρατούν και τους χτυπούν, ενώ ένας από αυτούς χτυπάει έναν νεαρό με γκλομπ τουλάχιστον μία φορά. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί απείλησαν να πυροβολήσουν τους νεαρούς.

Όταν το συμβάν άρχισε να διαδίδεται η υποβόσκουσα ένταση, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια. Ακολούθησαν βίαιες επιθέσεις με πέτρες σε λεωφορεία, κάτι που ανάγκασε τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να επισκεφθεί υποβαθμισμένες περιοχές και να δώσει την υπόσχεση, ότι θα πατάξει το έγκλημα και τη βία.

News247 21/4/2010

Αυτό το βίντεο, που σας έχω εδώ, δείχνει μπάτσους σαν δυνάμεις κατοχής, να σημαδεύουν σε ευθεία βολή μια ομάδα πιτσιρικιών. Σαν να βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη όπου η εκπυρσοκρότηση ή μη του όπλου κρέμεται σε μία κλωστή.

Μάλιστα…. Τι αποδεικνύει αυτή η είδηση. Μήπως πως υπάρχει μια εξέγερση  σε εξέλιξη στο Παρίσι; Μήπως υπάρχει μια «δικαιολογημένη» αγανάκτηση των νέων; Κάποιος με μια μηχανιστική αντίληψη της κοινωνίας θα ανακάλυπτε τη γενεσιουργό αιτία της βίας και θα κατέληγε «οι μπάτσοι είναι το πρόβλημα», «η επιθετικότητα της αστυνομίας».

Για να εμπλουτίσουμε λίγο παραπάνω τις γνώσεις μας…

Ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τους αρχηγούς της αστυνομίας να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στα προάστια του Παρισιού μετά από την επίθεση σε ένα λεωφορείο.

Στο λεωφορείο επιτέθηκε μια συμμορία κουκουλοφόρων νεολαιών με μολότοφ σε ένα γεμάτο λεωφορείο στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Tremblay-en-France. Ο οδηγός κατόρθωσε να αποβιβάσει  σώους όλους τους επιβάτες. Οι οδηγοί λεωφορείων αρνούνται, πλέον, να οδηγούν σε επικίνδυνα προάστια.

France 24 2/4/2010

Αλληλούια! Οι υπερασπιστές του νόμου και του κράτους δικαιώνονται. Καταρρέει η μπαχαλοσυνωμοσία των ΑναρχοΤσιπρέων. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και έχουμε την αντίδραση των τραμπούκων. Δεν υπάρχει ούτε εξέγερση, ούτε κίνημα. Ένα ξέσπασμα εγκληματικότητας που πρέπει να ελεγχθεί.

Λέτε να κόψω το ποστ εδώ; Αυτά τα τρία κομμάτια δίνουν ένα καλό παράδειγμα, πως είναι να απομονώνεις  ένα περιστατικό και να προβάλλεις μια μονομερή «αναγκαιότητα».

Όμως υπάρχει κι άλλο ζουμί..

Μήπως δεν είναι μια αντιπαράθεση «αντικοινωνικών στοιχείων» και κράτους; Μήπως υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό;

Ο σοβαρός κόμβος του Bloomberg στη Businessweek 8/4/2010, 10 και 15 μέρες πριν από τα επεισόδια, μας ενημερώνει για μια απίστευτη πράξη του δημοτικού συμβουλίου (county) του Saint Denis. Συνέταξαν ελλειμματικό προϋπολογισμό κατά 75 εκατομμύρια €, για να διαμαρτυρηθούν για την ισόποση περικοπή των κοινωνικών δαπανών στην υποβαθμισμένη τους περιοχή. Ο δημοτικός σύμβουλος του Σοσιαλιστικού κόμματος Bartolone, δήλωσε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για την παράνομη αυτή πράξη. Σύμφωνα με το άρθρο, έχει εγκατασταθεί κρατικός διαχειριστής στο δήμο, ενώ τονίζεται η αύξηση του ελλείμματος της Γαλλίας κατά 20%  όπου έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών.

Αυτό το ποστ είναι η χαρά των κοινωνιολόγων και αναλυτών. Μπορούμε να αρχίσουμε να αραδιάζουμε δεκάδες στατιστικά στοιχεία περί ανέχειας, εγκληματικότητας, κοινωνικής έκρηξης και καταστολής.

Μπορούμε να διοργανώνουμε τριήμερα φόρουμ σε πανεπιστήμια, να τυπώνουμε διατριβές . Το αποτέλεσμα θα παραμένει το ίδιο…

Οι μπάτσοι θα κυνηγάνε «απόβλητους», οι «απόβλητοι» θα «εγκληματούν» και όποιος υπερβαίνει τα «όρια» θα ξεσπαθώνει η κάθε πτέρυγα.. Η ακροδεξιά για το «κράτος», η αριστερά για τη «νεολαία» και κάπου ενδιάμεσα οι πασιφιστές με τους φιλελεύθερους θα αναζητούν την ευνοούμενη πολιτεία. Αφού δεν υπάρχει πουθενά καμία πολιτική πράξη, μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι.

Την ώρα που ήθελα να κλείσω το ποστ, ανακαλύπτω την τελευταία ανακοίνωση του anarchy press. Ξαφνικά αποκτώ τη δυνατότητα να μην προχωρήσω σε υποθέσεις αλλά να δούμε παρέα μια μικρή είδηση.

Σύμφωνα με τις Δράσεις των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, μαθαίνουμε πως στις 10 Μάη σε δύο προάστια του Βόρειου Παρισιού, γειτονικά του Saint Denis

Γυμνάσια και λύκεια μπλοκάρονται μετά από ομιλία του Ν. Σαρκοζύ. Ο Πρόεδρος θέλει να περιορίσει τις καλοκαιρινές διακοπές. Το μήνυμα έφτασε σε όλα τα αυτιά και σ’ όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Φίλοι, αδερφοί και αδερφές άρχισαν να μπλοκάρουν τις εισόδους των σχολείων: Léon-Blum στην αρχή, και μετά Bezons, Louvres, και Goussainville και Val-d‘Oise.

Μπήκε φωτιά σε σκουπίδια, πολλές μολότοφ έπεσαν εναντίον των μπάτσων, που κλήθηκαν να επαναφέρουν την τάξη.

Όπα; Τι έγινε εδώ πέρα; Δεν είναι ούτε τυχαία και άσχετα γεγονότα, αλλά ούτε ενιαίο σχέδιο με ενιαίο στρατηγείο και οργανωμένους στόχους. Βέβαια, κάποιοι θα μπορούσαν να περηφανεύονται για την ισχύ των ιδεών και ομάδων τους. Και κάποιοι άλλοι, αντίθετα, να υποτιμήσουν την είδηση και να την εντάξουν σε καυχησιολογία και μικρομεγαλισμό των αναρχικών ομάδων.

Η πραγματικότητα δεν είναι ούτε «απλή», αλλά ούτε «κάπου ενδιάμεσα».

Πάντα υπάρχει η δυνατότητα, βέβαια, να εθελοτυφλούμε. Να εκπέσουμε στην περιπτωσιολογία. Να απομακρυνθούμε από την ουσία και να βλέπουμε μόνο το ρεπορτάζ. Μπάτσος πυροβόλησε πιτσιρικά; Αίσχος στον δολοφόνο , να τιμωρηθεί παραδειγματικά κλπ. Μαθαίνουμε τη δολοφονία ενός μαγαζάτορα από ληστές αλλοδαπούς; Φωτιά και τσεκούρι στον αλήτη, το πρεζόνι το μπήξε το δείξε… Κάθε μέρα θα παρακολουθούμε τα κανάλια και θα «καταδικάζουμε τη βία απ` όπου κι αν προέρχεται».

Μα η ευθύνη δεν είναι ισότιμη. Η οργανωμένη πολιτεία έχει 100% ευθύνη για την όποια «εγκληματικότητα» ή «παραβατικότητα» υπάρχει μέσα της.

Απλά παλαιότερα τα ζητήματα κοινωνικής έντασης, μπορούσαν να καλυφτούν κάτω από το χαλί του κράτους πρόνοιας. Το κράτος μπορούσε να υπόσχεται κοινωνικά προγράμματα, μείωση της ανεργίας, όραμα κοινωνικής ανέλιξης σε κατώτερα στρώματα.

Οι φιλελεύθεροι μπορούσαν να φαντασιώνονται πως η «παρεκκλίνουσα συμπεριφορά» θα αντιμετωπιστεί, φτάνει το κράτος να καθιέρωνε ισονομία και να μην προβάλλει άδικα και διεφθαρμένα πρότυπα.

Όμως σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα που η παγκόσμια υπόσχεση είναι η εξαθλίωση των πολιτών, η αυξανόμενη κοινωνική ένταση θα οδηγήσει ένα κομμάτι σε παθητικές αντιλήψεις.

Θα αναλύει τα κοινωνικά αίτια σαν συνεπής κοινωνιολόγος, αλλά θα αφήνει τους πολιτικούς να παίρνουν τις δύσκολες αποφάσεις. Αυτοί, ίσως, και να υποκύπτουν σιγά-σιγά και στη γοητεία του «νόμου και της τάξης». Μια ακροδεξιά ή μια κυβέρνηση αυξημένων αρμοδιοτήτων.

Αλλά θα υπάρχουν οι φιλελεύθεροι δημοκράτες και η καθεστωτική αριστερά. Όταν θα μεγαλώνει η εξαθλίωση και η τυφλή βία, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται είτε «το σχέδιο της ακροδεξιάς» είτε το «σχέδιο των προβοκατόρων», αυτοί θα είναι φανατικοί υποστηρικτές του χρεωκοπημένου «δημοκρατικού αστικού κράτους». Αυτοί θα φτάσουν να υπερασπίζονται το γκωλικό κράτος  ως την καλύτερη δημοκρατία που έχει υπάρξει ποτέ. Θα προσπαθήσουν να φαντάζουν οι εξεγερμένοι νέοι του Μάη του `68, κάτι σαν καλοζωισμένα, αχάριστα κωλόπαιδα, που αντί να λένε κι ευχαριστώ αναζητούσαν φαντάσματα καίγοντας περιουσίες.

Υπερβολές;

Θα δείτε σε λίγο καιρό, που θα ξεχαρβαλώνεται η ελληνική εκδοχή του, θα αναγκάσει τους έλληνες φιλελεύθερους και αριστερούς να γλύφουν εκεί που έφτυναν.

Θα ανακηρυχτεί το ΠΑΣΟΚικό κράτος των πρασινοφρουρών της δεκαετίας του `80, ως η πιο δημοκρατική περίοδος της Ελλάδας, ως το ανώτατο στάδιο της Δημοκρατίας, ως όραμα για τη νέα γενιά… και θα αναρωτιούνται γιατί τρώνε ροχάλες από τους πιτσιρικάδες.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι οι πιτσιρικάδες που χρησιμοποιούν τα «μπάχαλα» και τις μολότωφ  για να αντιδράσουνε. Αντίθετα, είναι υγεία… ακόμα και όταν είναι στρεβλή και ανάποδη είναι ΚΑΛΗ. Δείχνει ΖΩΝΤΑΝΟ οργανισμό, χτυπάει σφυγμός.

Αυτά τα όπλα έχουν, αυτά χρησιμοποιούν…Τους έχουν πήξει με τα λαμόγια τους πολιτικούς, τους χαραμοφάηδες δημόσιους υπάλληλους, τους φοροφυγάδες μικρομαγαζάτορες, τους μιζαδόρους γονείς τους που λαδώνουν για το αυθαίρετο… και ξαφνικά τους ζητάνε «να τους σεβαστούν»… να δηλώσουν «νομιμόφρονες» και συμβιβασμένοι σε ένα διεφθαρμένο καθεστώς!

Γιατί έχουμε πρόβλημα που τα «μικρά» υλοποιούν τα μπινελίκια των «μεγάλων»;  Γιατί μας ενοχλεί που μας πετάνε στη μουρή όλες τις αηδίες και τα ψέματα που τους έχουμε φλομώσει;

Μάλιστα θα γίνονται και ελκτικά σε ευρύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Οι πολιτικοί θα γιαουρτώνονται, τα κοινοβούλια θα οχυρώνονται στρατιωτικά και θα απονομιμοποιούνται πολιτικά.

Αν θέλουμε λύση, ας δημιουργήσουμε καλύτερα αντισυστημικά εργαλεία, πιο αποτελεσματικά.

Δρόμο, όπλα και όραμα να φτιάξουμε… Και να φροντίσουμε να είναι διαφορετικά από αυτά τα σάπια που δουλεύαμε μέχρι σήμερα.

Advertisements

One Comment on “Διδάγματα από τη βία στα γαλλικά προάστια”

  1. Ο/Η spizaetos λέει:

    Αμφιβάλλω για το αν θα βρούμε λύση, μάλλον αυτή θα βρει εμάς. Κάποια στιγμή το «σύστημα» θα ισορροπήσει σε διαφορετικό σημείο. Πάντως είναι εντυπωσιακό το ό,τι ο κόσμος αντί να δείξει την οργή του, καταλήγει στους ψυχιάτρους ή/και αυτοκτονεί. Την ημέρα που μπήκαμε στο ΔΝΤ οι εφημερίες μάζεψαν περισσότερο κόσμο….


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s