Δεν είναι έτσι, ακόμα κι αν έτσι νομίζετε…

«Τα φαινόμενα απατούν»… Πόσες φορές το έχουμε πει ή το έχουμε ακούσει; Τις περισσότερες φορές αρκεί μια απλή οπτική παραμόρφωση από μια σκιά για να μας δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.

Στην παρακάτω φωτογραφία το τετράγωνο Α έχει – όσο και αν σας φαίνεται αδιανόητο – ακριβώς την ίδια απόχρωση του γκρι με το τετράγωνο Β. «Κόφτε» τα με photoshop και θα διαπιστώσετε του λόγου τα αληθές. Απλά, το μάτι μπερδεύεται από τα διπλανά στοιχεία.

Στην επόμενη φωτογραφία το πρόσωπο είναι ακριβώς το ίδιο και στις δύο εκδοχές. Το παιχνίδι με το κοντράστ, διαμορφώνει την «θηλυκότητα» της αριστερής φωτογραφίας ή την «αρρενωπότητα» του δεξιάς της εκδοχής. Η παρατεταμένη χρήση του μεϊκάπ και τα στερεότυπα περί «αντρίλας» και «γυναικωτού» δίνουν την «ψευδαίσθηση».

Δεν είναι μόνο τα παιχνίδια με το φως που δημιουργούν παραισθήσεις. Συνήθως αναγνωρίζουμε κάτι το οποίο ξέρουμε. Οι προηγούμενες γνώσεις μας γίνονται οδηγός για νέες. Στην παρακάτω φωτογραφία όλοι οι ενήλικες «διαβάζουν» έναν ερωτικό εναγκαλισμό ζευγαριού. Όταν η ίδια φωτογραφία παρουσιάζεται σε μικρά παιδιά, όλα βλέπουν ένα χορό δελφινιών (αλήθεια!… υπάρχουν!… κι εγώ έφαγα κάμποση ώρα για να τα βρω).

Αυτές και άλλες 7 οπτικές ψευδαισθήσεις  θα τις βρείτε στο Scientific American, στην παρουσίαση του λευκώματος “169 Best Illusions”.

Το συμπέρασμα δεν είναι να μην εμπιστευόμαστε τα μάτια και τις απόψεις μας.

Μάλλον, σημαίνει συνεπή προσήλωση σε επιστημονικές προσεγγίσεις, ακόμα και κόντρα σε «κοινές» πεποιθήσεις, ευκολίες και ιδεοληπτικά σχήματα.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s