«…υπερβολές και αναλήθειες (…) έχουμε ζήσει και εμείς στη Γερμανία…»

Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Σε τι τρώγλες θα τους στοιβάζαμε στη σημέρινή Ελλάδα, εμείς οι καλοζωισμένοι νεοέλληνες;

Οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία μέσα από ένα σωματείο τους τον Δορυφόρο, κυκλοφόρησαν ένα κείμενο υπογραφών για το δικαίωμα των μεταναστών στην ελληνική ιθαγένεια. Ένα σωματείο που ιδρύθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα του 1991 και μας ενημερώνει πχ πως μόνο στα τελευταία 8 χρόνια, 12601 Έλληνες έχουν πάρει τη γερμανική υπηκοότητα.

Αυτοί οι Έλληνες μετανάστες έρχονται να μας θυμίσουν τη μια πλευρά της Ελλάδας:

…αυτής που δουλεύει και καταλαβαίνει τον πόνο του μεροκάματου.

…αυτής που ψάχνουν στα πέρατα της γης ένα πιάτο φαΐ και μια αξιοπρεπή δουλειά.

…αυτής που αναγκάστηκε να αλλάξει τα ονόματα της σε κάτι σαν «τζον πάπας».

…αυτής που ΕΜΑΘΕ να συμβιώνει είτε με αυστραλούς, είτε με αιγύπτιους.

…αυτής  που χλευάστηκε, που δέχθηκε ρατσιστικές επιθέσεις.

…αυτής ήθελε να πολιτογραφηθεί σαν αμερικάνος ή γερμανός πολίτης, αλλά και να έχει το δικαίωμα να γιορτάζει σε εκκλησίες και με φουστανέλες την παράδοσή του είτε στην Αστόρια, είτε στο Μόναχο.

… αυτής που είναι περήφανοι που είναι ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

Αυτή η Ελλάδα έρχεται σε σύγκρουση με μια άλλη Ελλάδα. Οι σύγχρονοι νεοέλληνες δεν είναι μετανάστες… έχουν μετανάστες στη δούλεψη τους.

Αυτή η «άλλη» Ελλάδα θα ταυτιζότανε με τους κάθε λογιών φασίστες και εθνικιστές όλου του κόσμου.

Άραγε οι σύγχρονοι νεοέλληνες θα «παραχωρούσαν» ισονομία σε κάποιους ρακένδυτους μετανάστες, σαν τους δικούς μας πριν από 50 και 80 χρόνια;

Παραθέτω όλο το κείμενο και όποιος θέλει στέλνει mail υποστήριξης στο doryforos@web.de

Συλλογή υπογραφών για τη στήριξη των δικαιωμάτων των μεταναστών στην πατρίδα μας


Ο χρόνος που επέλεξε η Ελληνική Πολιτεία να προωθήσει νόμο για την απόδοση ιθαγένειας σε ομάδες αλλοδαπών που ζουν χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη.

Εμείς οι απόδημοι Έλληνες της Γερμανίας, οι οποίοι ήρθαμε σ’ αυτή τη χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη και παρότι βιώσαμε τον αποκλεισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό εργαστήκαμε, διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια ισότιμη θέση στην εδώ κοινωνία, υποστηρίζουμε απόδοση της ιθαγένειας στους νόμιμα εργαζόμενους για πολλά χρόνια στην Ελλάδα μετανάστες,

Εμείς οι Έλληνες που ζούμε στη Γερμανία, που γνωρίζουμε τη σημασία που έχει η απουσία της ισονομίας, που γνωρίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν στις κοινωνίες από την περιθωριοποίηση και γκετοποίηση συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών όπως είναι οι μετανάστες, που διεκδικούμε ως δικαίωμα ζωής την δυνατότητα να μπορούμε να συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας,

Χαιρετίζουμε την απόφαση της ελληνικής πολιτείας να δώσει στους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας τη δυνατότητα ουσιαστικής ένταξης στην Ελληνική κοινωνία,

Στηρίζουμε την απόφαση και συμμετέχουμε στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας έτσι ώστε να περιοριστούν απόψεις και θέσεις υποτιμητικές για τους συνανθρώπους μας που ζουν στη χώρα μας και προπάντων απόψεις που ενισχύουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Επισημαίνουμε με αγωνία ότι υπερβολές και αναλήθειες που εκφράζονται επίσημα και ανεπίσημα και έχουμε ζήσει και εμείς στη Γερμανία οδήγησαν στα φαινόμενα του 33 προπολεμικά και στο Sollingen[1] και Rostock[2] μεταπολεμικά.

Η Ελλάδα, χώρα της φιλοξενίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης έχει την υποχρέωση να αγκαλιάσει όλους τις νέες και νέους που μετέχουν στην ελληνική παιδεία και νιώθουν την χώρα μας ως δική τους πατρίδα.

Διαφωνούμε με το λογική του δημοψηφίσματος, όχι γιατί μας προβληματίζει το αποτέλεσμα, αλλά διότι το δικαίωμα της ισοτιμίας δεν είναι θέμα πλειοψηφιών και μειοψηφιών.

Στέλνουμε μήνυμα στους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και τους τονίζουμε ότι καμία κοινωνία δεν αντιμετώπισε πρόβλημα όταν εφάρμοζε τις αρχές της δημοκρατίας. Ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση δημιουργεί εντάσεις και ρήγματα στις κοινωνίες και οδηγεί σε συγκρούσεις, διακρίσεις και ρατσισμό.

Η απόδοση της ιθαγένειας είναι μια πολιτική πράξη που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη και κατά συνέπεια την κοινωνική ειρήνη.

Όποιος επιθυμεί να το συνυπογράψει να στείλει E-Mail στο doryforos@web.de


[1] Σ. G. Sollingen 1993. Ναζιστική επίθεση σε σπίτι Τούρκων με 5 νεκρούς.

[2] Σ. G. Rostock 19911992. Μαζικά πογκρόμ σε σπίτια μεταναστών. Για πολλά χρόνια αυτές οι επιθέσεις ήταν σύμβολο της ακροδεξιάς αναδίπλωσης στην Ευρώπη.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s