απεργία στις 10 Φλεβάρη, αλλά…

Τελικά στις 10 του Φλεβάρη θα έχουμε πανελλαδική, πανεργατική απεργία. Μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ και τον σωτήριο ελιγμό του ΠΑΜΕ, θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια να ανασυνταχθούν οι εργαζόμενοι.

Ήδη υπάρχουν οι πρώτες κινητοποιήσεις στις συντονισμένες αδίστακτες επιθέσεις εργοδοτών-κυβέρνησης. Οι μειώσεις μισθών (όπως στους Αιγύπτιους αλιεργάτες)[1], τα κλεισίματα ή οι μαζικές απολύσεις (όπως στην ELITE)[2], θα συνδυαστούν με την επερχόμενη φοροκλοπή και τις μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με σκοπό την ακόμα παραπέρα οικονομική μας εξαθλίωση.

Δυστυχώς οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν σε ένα κατήφορο θεσμολαγνικής προσήλωσης στη συμμαχία με την ΠΑΣΚΕ-ΓΣΕΕ, αδυνατώντας να παράξουν εναλλακτικό σχέδιο. Όταν η ΓΣΕΕ εδώ και 1-1,5 χρόνο ακυρώνει συγκεντρώσεις, αποκηρύσσει  εργαζόμενους (όπως την Κούνεβα και τους στέιτζερς) και καλεί σε ανοιχτή απεργοσπασία , είναι εγκληματικό και αυτοκτονικό να μην ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΚΑΝ να διαμορφώσεις ένα σχέδιο εργατικής αντίστασης.

Το ΠΑΜΕ στον ιδιωτικό τομέα είχε καταφέρει να συντονίζει διάφορες ομοσπονδίες για απεργία στις 11 του Φλεβάρη. Πολύ λογικά πρότεινε την ίδια ημερομηνία για απεργία στην ΑΔΕΔΥ, ώστε να διαμορφωθεί μια ενιαία ατζέντα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η ΠΑΣΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, χωρίς καμιά απολύτως δικαιολογία, κάλεσαν, όμως, στις 10 με προφανή κίνδυνο να διασπαστεί ο βηματισμός των εργαζόμενων.

Ευτυχώς, σε νέα συνεδρίαση του ΠΑΜΕ αποφάσισαν να μεταφέρουν και αυτή την απεργία στις 10. Είναι προφανές, πως ένοιωσαν μεγαλύτερη ευθύνη από τους καρεκλοκένταυρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί, υποτίθεται, πως ο βασικός λόγος ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ενιαία δράση και αντίσταση των εργαζόμενων.

Είμαι περίεργος, με τι επιχειρήματα θα αντιμετωπίσει ένας συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ την παρακάτω ανακοίνωση του ΠΑΜΕ;

Πόση παραπάνω ξεφτίλα από το να σε αποκαλεί διασπαστή του αγώνα των εργαζομένων και σεχταριστή το ΚΚΕ;

«Οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να απαντήσουν σε αυτή την αντιλαϊκή βαρβαρότητα ακόμα πιο μαζικά, ενιαία και αποφασιστικά απ’ ό,τι στις 17 Δεκέμβρη του 2009. Εκεί στόχευε η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και το κάλεσμά του για απεργία στις 11 Φλεβάρη του 2010.

Για μια ακόμη φορά ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, παίζοντας το παιχνίδι εργοδοσίας και κυβέρνησης, αποφασίζει αγώνα μια μέρα μπρος, μια μέρα πίσω από αυτή που προτείνει το ΠΑΜΕ, κωλυσιεργεί, αποπροσανατολίζει, υπονομεύει και διασπά.

Το ΠΑΜΕ δε θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν το σχέδιό τους για εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων σε κάποιες άμαζες και σε διαφορετικές ημερομηνίες απεργιακές εκδηλώσεις.

Καλεί όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης να πάρουν απεργιακές αποφάσεις για τις 10 Φλεβάρη 2010. Καλεί όσες οργανώσεις είχαν πάρει απόφαση για τις 11 Φλεβάρη να αποφασίσουν για τις 10 Φλεβάρη 2010.»

Ριζοσπάστης 14/1/2010

… και δεν έχετε πιάσει πάτο ακόμα σύντροφοι…


[1] Αναλυτική παρουσίαση του αγώνα, στο aformi

[2] TVXS 16/1/2010, για την «κατάρρευση» και την κατάληψη της ELITE

Advertisements

8 Σχόλια on “απεργία στις 10 Φλεβάρη, αλλά…”

 1. Ο/Η xamogelo λέει:

  @gatulea
  «Πόση παραπάνω ξεφτίλα από το να σε αποκαλεί διασπαστή του αγώνα των εργαζομένων και σεχταριστή το ΚΚΕ;»
  Μήπως κάνεις λάθος ανάλυση για το ΚΚΕ τόσο καιρό; Νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για το ΚΚΕ.
  Εγώ πάντως δεν εκπλήσσομαι από την στάση του… αν και διαφωνώ ως προς κάποια σημεία.
  Ούτε εκπλήσσομαι και για το ΣΥΡΙΖΑ.
  Νομίζω ότι σε κρίσιμες στιγμές φαίνεται τι είναι ο καθένας.

 2. Ο/Η xamogelo λέει:

  Συγνώμη… για να είμαι ακριβής ΣΥΝ όχι ΣΥΡΙΖΑ.

 3. Ο/Η gatouleas λέει:

  Χαμόγελο, το ΚΚΕ θεωρεί την οργανωτική υπεροχή του κόμματος του σαν τον πρωτεύοντα πολιτικό στόχο της εργατικής τάξης. Με αυτή την πολιτική αντίληψη (που υπάρχει και σε άλλους χώρους) διαφωνώ κάθετα, οριζόντια και διαγώνια.
  Απλά το ΚΚΕ «βρίσκει και τα κάνει». Όταν οι «αλλοι» λιώνουν στο βούρκο της συνδιαχείρισης, το παίζει large και ενωτικό.
  Επι της ουσίας είναι αφάνταστα διστακτικό. Θυμήσου μόνο με πόση δυσκολία στήνοντουσαν οι ενιαίες διαδηλώσεις για το άρθρο16. Ή την «ακατανόητη» επιμονή να διατηρει ξεχωριστό σωματείο καθαριστριών από την ΠΕΚΟΠ της Κούνεβα.

 4. Ο/Η xamogelo λέει:

  » θεωρεί την οργανωτική υπεροχή του κόμματος του σαν τον πρωτεύοντα πολιτικό στόχο της εργατικής τάξης»
  οκ δεν διαφωνώ απαραίτητα και εμένα μου το βγάζουν αρκετές φορές.

  «Απλά το ΚΚΕ “βρίσκει και τα κάνει”. Όταν οι “αλλοι” λιώνουν στο βούρκο της συνδιαχείρισης, το παίζει large και ενωτικό.»
  Δεν νομίζω ότι το νοιάζει να βγει ενωτικό… ούτε και είναι εύκολο να βρει και να τα κάνει έτσι «απλά». Υπάρχει αρκετή δουλειά από τα μέλη του και σε αντίξοες συνθήκες.

  «Θυμήσου μόνο με πόση δυσκολία στήνοντουσαν οι ενιαίες διαδηλώσεις για το άρθρο16»
  Τις έζησα από κοντά. Μπορεί να έκανε κάποιες μλκιες αλλά και πάλι τουλ. Ηράκλειο είχε θετική επιρροή στον κόσμο. Τέσπα

 5. Ο/Η Yorgo λέει:

  H Αυτόνομη Παρέμβαση κατέθεσε στην εκτελεστική γραμματεία της 19 ΙΑΝ πρόταση για να πραγματοποιηθεί απεργία στις 10/2 μαζί με την ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ δεν συμφώνησε στο πλαίσιο και δεν πάρθηκε απόφαση. Να σε αποκαλεί το ΠΑΜΕ διασπαστή είναι ανέκδοτο.

 6. Ο/Η gatouleas λέει:

  Yorgo, τη διάβασα και τη χθεσινή εξέλιξη… και λοιπόν;
  Θα παιξουμε την κολοκυθιά ποιος είναι πιο ενωτικός ή ποιος είναι συνεπής;
  Όμως το ΚΚΕ βάζει λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς και πλαισιου και διαφωνεί με τους άλλους χτίζοντας τριτοβάθμιο συντονισμό εξω από τη ΓΣΕΕ.
  Το ερώτημα που έβαλα είναι πως, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσχωρεί σε αυτή την αντίληψη, γιατί προχωρεί σε μια αντι-ΚΚΕ οργανωτίστικη αντιπαράθεση, υπαναχωρώντας από την αντίληψη της «κοινής δράσης»;
  Αυτά τα παζάρια ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το δικαίωμα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να διασπάσουν το μετώπο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
  «11 απεργία… Όχι 12!, και γιατί 12 και όχι 19;»
  Και ο κόσμος να ξενερώνει…

 7. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Ξεχάσαμε κιολας σ. τι έλεγε και λέει το ΚΚΕ για το Δεκέμβρη…σφουγγάρι; …που λέει κι ο Αντωνάκης;….έτσι γιατί απλά ξέρει ή θέλει κι οργανωνει καλύτερα;
  Ξαφνικά το ΠΑΜΕ έγινε υπερασπιστής της ενότητας;…τόσο καιρό που αλλου πήγαινε;…απλά εκπλήσσομαι…το επόμενο βήμα είναι να μου πεις ότι έκανε και καλή ανάλυση για το σοσιλισμό και για το Στάλιν….

  ΥΓ:Πάλι μπορεί να έκανα λάθος και να μη σε κατάλαβα…μακάρι να είναι αυτό!

 8. Ο/Η gatouleas λέει:

  Προφανώς δε με κατάλαβες.. Αυτό που καυτηριάζω είναι τη συνεχόμενη έκπτωση αξιών και πολιτικών στόχων του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καταντα «κενό περιεχομένου» η έκκληση του για «ενότητα της αριστερας κόντρα στο νεοφιλευθερισμό».
  Όταν δηλώνεις «όποτε θελετε απεργία, εκτός από τις 17 δεκέμβρη του ΠΑΜΕ», κάπου το έχεις πάρει στραβά το πράμα. Δεν είναι δυνατόν να έχεις μια αριστερα σε οπισθοχώρηση και να μην προσπαθείς ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ, να διαμορφώσεις ένα μπλοκ κόντρα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ..
  Και η στάση της Αυτόνομης Παρέμβασης, προφανώς, είναι ΕΝΑ κομμάτι από το παζλ του κατήφορου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s