ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος

Πριν από 4 μήνες είχα γράψει για την παραίτηση της ΝΔ

Υπάρχει ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στους επόμενους μήνες… Το ΠΑΣΟΚ έχει στοιχειώδες σχέδιο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης; Γιατί αν και ο δεύτερος πυλώνας εξουσίας στην Ελλάδα αποδειχτεί νούλα, τότε η κρίση στη ΝΔ θα αποδειχτεί πως είναι συστημική.

Από ότι φαίνεται πάμε ολοταχώς σε βαριά πολιτική κρίση…

Πραγματικά έχω μείνει άναυδος στην ένδεια οικονομικών προτάσεων από το ΠΑΣΟΚ. Το μόνο νέο νομοσχέδιο που φέρνει είναι η ξαναζεσταμένη σούπα της κατάργησης του αφορολόγητου όριο του Αλογοσκούφη. Ένα μέτρο που διέλυσε το σύστημα εισπράξεων του ΦΠΑ και έστειλε τον «τσάρο» της οικονομίας στα αζήτητα.

Θεωρώ πως η επερχόμενη κατάθεση του φορολογικού νομοσχέδιου θα διαλύσει την κοινωνική υποστήριξη (ή ανοχή) που έχει η κυβέρνηση. Μια συναίνεση που την έχει χτίσει είτε μέσα από «δημοκρατικές» παραχωρήσεις σε ζητήματα αστυνόμευσης και μετανάστευσης είτε από την προσμονή μιας ευνοϊκής ρύθμισης του Τειρεσία και των χρεών σε τράπεζες.

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΛΗΣΤΕΙΑΣ 500ΕΥΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ

Το μέτρο της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου και ο συνδυασμός του με το «κυνηγητό» αποδείξεων θα έχει ένα διπλό αποτέλεσμα:

1)      Επέκταση της φοροδιαφυγής (μέσα από την επερχόμενη μείωση ΚΑΙ των εσόδων από ΦΠΑ)

2)      Την αύξηση φορολόγησης των μισθωτών

Δεν πρόκειται να σχολιάσω το απαράδεκτο γεγονός που κουβεντιάζεται, δηλαδή να τιμωρούνται οι πολίτες που με τα βίας τα βγάζουν πέρα. Αν εξαιρεθούν από την «έκπτωση» νοίκια, κοινόχρηστα, πετρέλαιο, ΔΕΚΟ και σουπερμάρκετ, από πού θα μαζευτούν οι καταναλωτικές αποδείξεις; Το 30 με 50 % είναι στα όρια της επιβίωσης. Φαίνεται πως οι εμπνευστές του νομοσχέδιου ζουν την εικονική πραγματικότητα των κουτσομπολίστικων εκπομπών των μεσημεριανών ζωνών. Νομίζουν πως οι άνεργοι και οι 700ευροι είναι στις καφετέριες και στις ταβέρνες, ενώ πάνε σε ιδιωτικούς γιατρούς για το συνάχι τους κουβεντιάζοντας για τα 12ποντα Manolo Blahnik και τα τριήμερα στην Αράχοβα.

Αλλά έτσι κι αλλιώς το μέτρο αυτό είναι εν τη γένεση του άχρηστο για τον υποτιθέμενο σκοπό του.

Αυτή τη στιγμή ανάμεσα στον καταναλωτή/πελάτη και στον έμπορο/επιτηδευματία υπάρχει ένα άδηλο παζάρι. Και οι δυο γνωρίζουν πως ο πελάτης είτε κόψει είτε δεν κόψει απόδειξη δεν θα πληρώσει φόρο και από την άλλη ο πάροχος ΑΝ κόψει απόδειξη θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό γύρω στο 50% (19% ΦΠΑ +20-30% φόρος εισοδήματος). Έτσι δημιουργείται μια «έκπτωση» ανάμεσα το 19 και στο 50% και οι δυο πλευρές είναι ικανοποιημένες.

Αν με το νέο νομοσχέδιο ο φόρος εισοδήματος για τα πρώτα 10000€ είναι πχ 10%, το παζάρι δεν θα κυμαίνεται πλέον όχι από το 0 στο 50%, αλλά από το 10 στο 50%.

Παράδειγμα: Πάει μισθωτός για αγορά παντελονιού (ή χειρουργική επέμβαση) και ο έμπορος του λέει «100 με απόδειξη 60 χωρίς (ή 1000 με απόδειξη και 600 χωρίς). Αν ο μισθωτός ΔΕΝ πάρει απόδειξη θα πληρώσει συνολικά 60 (ή 600)€ + την εφορία αδήλωτου εισοδήματος, γιατί ΠΑΛΙ θα είναι λιγότερα από το «κόστος με απόδειξη». Όσο θα υπάρχει «διαφορά» ανάμεσα στο φόρο που θα πληρώσει ο καταναλωτής και στο φόρο που θα πληρώσει ο πάροχος υπηρεσίας/εμπορεύματος, τότε θα δημιουργείται «χώρος» παζαριού.

Με τα νέα μέτρα θα πληρώσει την παραπάνω εφορία ο «πελάτης», οι έμποροι-επιτηδευματίες θα «προσαρμόσουν» τα έσοδα τους στις αποδείξεις που θα συλλέγουν (μειώνοντας τα έσοδα από ΦΠΑ… θυμηθείτε τα μέτρα Αλογοσκούφη) και η φοροδιαφυγή θα βασιλεύει.

Μόνη λύση το «Πόθεν  Έσχες» για το κάθε φυσικό πρόσωπο, δραστική μείωση του ΦΠΑ και «φόρος διαβίωσης» είτε για φυσικά είτε για νομικά πρόωπα. Αγοράζεις κότερο; Φέρε 100 χιλιάρικα… Έχεις βίλα; Άλλα τόσα… Το ίδιο και αν περνιούνται σαν έξοδα ΑΕ. Θεωρείς πως για το status της επιχείρησης πρέπει να έχεις ιδιόκτητα κότερα; Φέρε ένα μυριάκι το χρόνο και θα αυξηθεί αν έχεις εταιρικές λίμο και χρυσές εταιρικές πιστωτικές κάρτες.

ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ;

Τα φορολογικά συστήματα «εσόδων – εξόδων», προϋποθέτουν, χαμηλό ΦΠΑ και χαμηλή και ΕΝΙΑΙΑ φορολογική κλίμακα εισοδημάτων. Έτσι το «κόστος» αποδείξεων να είναι χαμηλό και ο φόβος από δυσανάλογα υψηλά πρόστιμα λειτουργεί αποτρεπτικά.

Στις ευρωπαϊκές χώρες έχει θεωρηθεί αυτό το σύστημα κοινωνικά ανάλγητο γιατί εξισώνει εισοδήματα 8000 και 800.000€ αφού πληρώνει φόρο και ο συνταξιούχος και ο εφοπλιστής. όπως και «ίδιο» φόρο για αγορά ντομάτας ή κότερου. Ίδιος φόρος είτε για βασικές ανάγκες είτε για «πολυτέλεια».

Για αυτό επιλέγεται  ένα αφορολόγητο εισόδημα που είναι κοντά στα επίπεδα διαβίωσης, ενώ υπάρχει κλιμακωτή φορολογική κλίμακα.

Αυτό που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα (και όχι μόνο) είναι πως υπάρχει μια ομάδα υψηλά αμειβόμενων που παρακάμπτει το φορολογικό σύστημα με τρεις τρόπους.

1)      Μειώνει εικονικά τα εισοδήματα του και εκμεταλλεύεται το αφορολόγητο

2)      Περνάει σαν έξοδα επιχείρησης το κόστος προσωπικής διαβίωσης, και

3)      Έχει τη δυνατότητα να κάνει διεθνή συναλλαγές είτε με off shore είτε με χώρες που έχουν χαμηλότερο φόρο.

Για να «χτυπήσεις» αυτά τα εισοδήματα θέλει απλά πολιτική βούληση η οποία απουσιάζει από το τρέχον νομοσχέδιο. Μια στροφή της φορολογίας προς τα «αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης», με παράλληλη ενίσχυση του ανοίγματος των οικονομικών στοιχείων των ιδιωτικών εταιρειών στην κοινωνία.[1]

Θα πλακωνόμαστε με τον κάθε φουκαρά πλανόδιο ή καφετζή για την «απόδειξη», θα τουμπεκιάζουμε στον μεγαλοδικηγόρο ή μεγαλογιατρό που «θα τον έχουμε ανάγκη και σιγά  που θα πλακώνομαι μαζί του για απόδειξη την παραμονή της εγχείρησης ή της δίκης» (και για να γλιτώσουμε τα «έξτρα» 1000€ του φόρου) και η ζωή θα συνεχιστεί.

Μόνο στο τέλος  της χρονιάς κάποιοι μισθωτοί θα έχουν 500€ περισσότερο παρακράτηση μισθού  και θα κλαίμε  όλοι παρέα.


[1] Ο Greek Rider είχε ένα θαυμάσιο σχόλιο για την απόκρυψη των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s