Σαμαράς, Ντόρα, Ψωμιάδης απαντούν στην ΟΝΝΕΔ Π. Φαλήρου

Το ερωτηματολόγιο της ΟΝΝΕΔ Π. Φαλήρου έχει μια μεγάλη γκάμα ερωτημάτων και αναγκάζει τους υποψήφιους αρχηγούς να «εκτεθούν».

Διαβάζοντας τις απαντήσεις στους «Εγκάθετους», ο Ψωμιάδης δεν παρείχε καμία έκπληξη. Κλασσικός λαϊκοδεξιός που προσπαθεί να ελιχτεί με βάση το ένστικτο παρά τις θέσεις. Αντίθετα, αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι η έλλειψη θέσεων και απόψεων του Σαμαρά. Τις περισσότερες φορές απαντούσε «χρειάζεται μελέτη» ή «υπό προϋποθέσεις», χωρίς, όμως, να τις περιγράφει.

Αυτό το ποστ μου ενίσχυσε την εκτίμηση πως η εκλογή Σαμαρά θα είναι περισσότερο μια αντι-Μητσοτακική συσπείρωση, χειρότερης ποιότητας από αυτή γύρω από τον Καραμανλή junior. Μια πρόταση αδιέξοδη και με ημερομηνία λήξης.

Αντίθετα η Ντόρα προβάλλει ένα κεντροδεξιό σενάριο, με περισσότερη κατανόηση στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πεδίο. Το τεράστιο της πρόβλημα, βέβαια, είναι πως αυτές οι απόψεις, πλέον, φαίνεται να καλύπτονται από το ΠΑΣΟΚ.

Ο δρόμος ανασύνταξης της ΝΔ είναι μακρύς και σκοτεινός, πάντως…

Αναλυτικά όλες οι ερωταπαντήσεις…

Α/ Νέα Δημοκρατία

1.Που πιστεύετε ότι πρέπει να τοποθετηθεί η ΝΔ στον ιδεολογικό άξονα; Είναι κόμμα:

α)φιλελεύθερο β) συντηρητικό γ) κεντροδεξιό δ) άλλο

-Μπακογιάννη: γ). Κεντροδεξιό. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να είναι ένα μεγάλο και σύγχρονο πολιτικό κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς με φιλελεύθερη σκέψη και προσανατολισμό χωρίς όμως να χάνει τα κοινωνικά της αντανακλαστικά.

-Σαμαράς : γ). Κεντροδεξιό.

-Ψωμιάδης: γ) Κεντροδεξιό.

2.Πιστεύετε ότι ένα ποσοστό (π.χ. το 1/3) των υποψηφίων βουλευτών θα μπορούσε να αναδεικνύεται με απευθείας εκλογή από την κατά τόπους βάση (ή τα μέλη) της ΝΔ; α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α).ΝΑΙ. Έχω δεσμευτεί για την εκλογή των υποψηφίων βουλευτών, αλλά και των εκπροσώπων στην Αυτοδιοίκηση από την οργανωμένη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

-Σαμαράς: γ) απαιτεί μελέτη- δεν απαντιέται με ΝΑΙ ή ΟΧΙ

-Ψωμιάδης: α).ΝΑΙ. Και ακόμα μεγαλύτερο, γιατί πρέπει το κόμμα να βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες.

3.Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί εκλογικά/ κυβερνητικά με κάποιο άλλο από τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα;

α)ΝΑΙ, με το ΠΑΣΟΚ β)ΝΑΙ , με το ΛΑΟΣ γ)ΝΑΙ, με άλλο δ)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: δ).ΟΧΙ. Σκοπός ενός κόμματος εξουσίας είναι η υπερψήφιση των θέσεων του και η ανάδειξη του σε κυβέρνηση της χώρας. Και η χώρα χρειάζεται ισχυρές, σταθερές κυβερνήσεις. Σε ένα τόσο ρευστό σκηνικό όμως, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ποτέ ένα ΝΑΙ ή Όχι. Την απάντηση τη δίνουν οι πολίτες.

-Σαμαράς: δ) ΟΧΙ

-Ψωμιάδης: α)ΝΑΙ, με το ΠΑΣΟΚ και β) ΝΑΙ, με το ΛΑΟΣ

Β/Θεσμοί-Πολιτικό Σύστημα

4.Πιστεύετε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ασυμβίβαστο υπουργικής- βουλευτικής ιδιότητας;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: β).ΟΧΙ

-Σαμαράς: α).ΝΑΙ

-Ψωμιάδης: α).ΝΑΙ

5.Πιστεύετε ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να κινηθεί προς το γερμανικό μοντέλο;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α).ΝΑΙ. Ναι, με σεβασμό όμως των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων του πολιτικού συστήματος. Το νέο μοντέλο πρέπει να λάβει υπόψη τον κίνδυνο του να συνθλιβούν τα «μικρά» κόμματα στην περιφέρεια, αν δεν υπάρχουν ολιγοεδρικές περιφέρειες. Και επίσης μια αλλαγή σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται και συνταγματική αναθεώρηση.

-Σαμαράς: γ). Απαιτεί μελέτη

-Ψωμιάδης: β). ΟΧΙ.

6.Τηρουμένων εγγυήσεων διαφάνειας- αξιοκρατίας, πιστεύετε ότι θα πρέπει να αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: β). ΟΧΙ. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει αξιοκρατική συνεχής αξιολόγηση, και από αυτήν να εξαρτάται η εξέλιξη κάθε υπαλλήλου. Να επιβραβεύεται η συνέπεια, η εργατικότητα, η ικανότητα, η αξία, και όχι να διαιωνίζεται το πελατειακό σύστημα και η νοοτροπία των «γνωριμιών» και του «μέσου».

-Σαμαράς: γ). Απαιτεί μελέτη

-Ψωμιάδης: α). ΝΑΙ, αλλά από εδώ και πέρα, ώστε να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή.

7.Πιστεύετε ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα μπορούσε να εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή αντί να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: Δεν μπορεί να απαντηθεί με ναι ή όχι. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ουσιαστική ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

-Σαμαράς: γ) θεωρώ ότι η ίδια (υπό προϋποθέσεις ) θα πρέπει να εκλέγει την ηγεσία της.

-Ψωμιάδης: α) ΝΑΙ.

8.Πιστεύετε ότι θα μπορούσε σε κάθε πολυπρόσωπη δημόσια υπηρεσία (π.χ. Υπουργείο) να δημιουργηθεί ένα Γραφείο Διαφάνειας & Προστασίας Δεδομένων, για να διασφαλίζεται άμεσα η πρόσβαση στην πληροφόρηση από τους πολίτες, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ενημέρωση των υπαλλήλων για τις σχετικές υποχρεώσεις τους;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α).ΝΑΙ. Και πρέπει να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω. Έχω προτείνει να υπάρχει γραφείο Εξυπηρέτησης σε κάθε Υπουργείο.

-Σαμαράς: α).ΝΑΙ.

-Ψωμιάδης: α)ΝΑΙ.

Γ/Εξωτερική Πολιτική

9.Πιστεύετε ότι εάν η Τουρκία κριθεί ότι πληροί τις ήδη τεθείσες προϋποθέσεις, θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. στο εγγύς (1-3 χρόνια) μέλλον;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: Εάν και όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε και μόνον τότε θα μπορέσει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορούν να τεθούν τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτή.

-Σαμαράς: α).ΝΑΙ. Θεωρώ όμως απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο ιδίως σε 1-3 χρόνια.

-Ψωμιάδης: α)ΝΑΙ. Όμως θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για το χρονικό διάστημα που θέτετε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ένταξη με πολιτικά κριτήρια, δηλαδή χωρίς προϋποθέσεις.

10.Υποστηρίζετε την ιδέα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α).ΝΑΙ. Ναι, είμαι υπέρμαχος της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

-Σαμαράς: α)ΝΑΙ.

-Ψωμιάδης: α)ΝΑΙ.

11.Πιστεύετε ότι εφόσον καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα (OHE-NATO) να επεμβαίνει, ακόμη κι αν το κράτος που κατά το διεθνές δίκαιο παρανομεί, επικαλεσθεί ότι προσβάλλεται η εθνική του κυριαρχία;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου και χαρακτηρίζει το επίπεδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Όσον αφορά το ζήτημα των ανθρωπιστικών επεμβάσεων ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ ορίζει σαφώς το πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να επέμβει έναντι ενός κράτους που έχει παρεκκλίνει της διεθνούς νομιμότητας.

-Σαμαράς: β). ΟΧΙ.

-Ψωμιάδης: β).ΟΧΙ. Απαντώ όχι αν εννοείτε στρατιωτικά. Υπάρχουν τρόποι παρέμβασης με βάση το Διεθνές Δίκαιο που δεν πλήττουν την εθνική κυριαρχία και δεν οδηγούν σε πολέμους.

Δ/Δικαιώματα

12.Είστε υπέρ της εισαγωγής θετικών μέτρων για όλες τις ομάδες που υφίστανται διακρίσεις (π.χ. γυναίκες, Ρομά κλπ.);

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α). ΝΑΙ. Η εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης είναι ζωτικής σημασίας και χαρακτηρίζει κάθε δημοκρατική και πραγματικά ανοικτή κοινωνία.

-Σαμαράς: Δεν απαντιέται με ναι ή όχι, ιδιαίτερα όταν είναι ασαφής η έννοια της «μειονότητας»

-Ψωμιάδης: α) ΝΑΙ.

13.Είστε υπέρ της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α).ΝΑΙ.

-Σαμαράς: α).ΝΑΙ

-Ψωμιάδης: α)ΝΑΙ. Καταρχήν ΝΑΙ, αν και η απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση μοιάζει αποσπασματική. Πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα λειτουργίας της Δικαιοσύνης στην οποία πάντως θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία.

14.Είστε υπέρ της επέκτασης του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης στα άτομα του ιδίου φύλου;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α).ΝΑΙ.

-Σαμαράς: β). ΟΧΙ.

-Ψωμιάδης: β). ΟΧΙ.

15.Είστε υπέρ της απονομής ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες β’ γενιάς;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α)ΝΑΙ. Ναι, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα ότι ο μετανάστης που γίνεται Έλληνας, πρέπει να μένει αποδεδειγμένα ορισμένα χρόνια στην Ελλάδα. Όπως γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το μοντέλο τύπου Αμερικής που προωθεί η κυβέρνηση είναι επικίνδυνος πειραματισμός.

-Σαμαράς: α). ΝΑΙ, υπό προϋποθέσεις.

-Ψωμιάδης: α). ΝΑΙ, υπό προϋποθέσεις.

16.Συμφωνείτε με το γαλλικό νόμο κατά τον οποίο εάν ένας χρήστης του Διαδικτύου κατεβάσει 3 φορές παρανόμως έργα καλυπτόμενα από πνευματικά δικαιώματα διακόπτεται η σύνδεσή του, δεδομένων των προβλημάτων προστασίας ιδιωτικότητας που δημιουργούνται;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: Ο σεβασμός του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι σεβαστός από τον κάθε ένα που απολαμβάνει αγαθά για τα οποία κάποιος άλλος έχει κοπιάσει να τα δημιουργήσει. Αλλά τα όρια που θέτει ο συγκεκριμένος νόμος είναι πράγματι πολύ αυστηρά και μπορεί ενδεχομένως να λειτουργούν αντιπαραγωγικά.

-Σαμαράς: α). ΝΑΙ.

-Ψωμιάδης: α)ΝΑΙ. Εφόσον είναι σαφώς επισημασμένα ώστε να μην πλήττεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Ε/ Οικονομία- Ανάπτυξη

17.Πιστεύετε σε ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης δια:

α) περιστολής κρατικών δαπανών/ τόνωσης ανταγωνιστικότητας

β)αύξησης δημοσίων δαπανών/ τόνωσης ρευστότητας-αγοραστικής ικανότητας/δημιουργίας υποδομών

γ)άλλο

-Μπακογιάννη: γ). Άλλο. Η οικονομική κρίση απέδειξε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ευελιξία και δημιουργικότητα, όχι δογματισμοί.

-Σαμαράς: γ). Άλλο.

-Ψωμιάδης: α). Περιστολής κρατικών δαπανών/ τόνωσης ανταγωνιστικότητας. Βεβαίως, κινδυνεύουμε και εδώ με αποσπασματική απάντηση. Π.χ. η δημιουργία υποδομών είναι επίσης απαραίτητη σε πάρα πολλούς τομείς.

18.Πιστεύετε στην αναγκαιότητα απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α).ΝΑΙ.

-Σαμαράς: α). ΝΑΙ, υπό προϋποθέσεις –ορισμένες κατηγορίες ΟΧΙ.

-Ψωμιάδης: β).ΟΧΙ. Όχι, αυτή τη στιγμή, διότι εάν δεν υπάρχουν κανόνες και σωστή διοχέτευση των νέων παιδιών στα Πανεπιστήμια και στην αγορά εργασίας, θα οδηγηθούμε σε πληθωρισμό ακόμη και σε αυτά τα επαγγέλματα.

19.Πιστεύετε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να μειώσει την παραγωγή ενέργειας από ρυπογόνες πηγές (π.χ. λιγνίτη) και να αξιοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακόμη κι αν αυτό βραχυπρόθεσμα έχει μεγάλο κόστος;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α).ΝΑΙ. Θεωρώ ότι οφείλουμε, τόσο απέναντι στο περιβάλλον όσο και στις μελλοντικές γενιές των ελλήνων, να επενδύσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

-Σαμαράς: α).ΝΑΙ- υπό προϋποθέσεις: π.χ.: μπορεί ο λιγνίτης να γίνει φιλικός προς το περιβάλλον μέσω νέων τεχνολογιών;

-Ψωμιάδης: α) ΝΑΙ. Σταδιακά.

20.Σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος. Είστε υπέρ ενός συστήματος:

α) ενιαίου φορολογικού συντελεστή

β) προοδευτικών-κλιμακωτών φορολογικών συντελεστών

γ) διττού, όπου οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός ενιαίου με απαλλαγές κι ενός προοδευτικού με εκπτώσεις

-Μπακογιάννη: Το μείζον ζήτημα στην Ελλάδα είναι κυρίως η πάταξης της φοροδιαφυγής, ώστε να σταματήσει το κύριο βάρος της φορολογίας να πέφτει στους μισθωτούς.

-Σαμαράς: γ). ΔΙΤΤΟΥ- υπό προϋποθέσεις (ύψους συντελεστών και ορισμού βάσεων)

-Ψωμιάδης: Είμαι υπέρ ενός δίκαιου φορολογικού συντελεστή ώστε ο καθένας να σηκώνει το βάρος που του αναλογεί και μπορεί να αντέξει. Κάποτε στο θέμα της φορολογίας θα πρέπει να πλησιάσουμε την πραγματικότητα.

ΣΤ/Κοινωνική Πολιτική

21.Είστε υπέρ ενός συστήματος όπου οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν υποχρεωτικά ένα ποσοστό εισφορών για τη διασφάλιση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα και μιας ελάχιστής εγγυημένης σύνταξης , αλλά ως προς το υπόλοιπο θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός δημοσίου ή ιδιωτικού προγράμματος κεφαλοποιητικού χαρακτήρα;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α).ΝΑΙ.

-Σαμαράς: α).ΝΑΙ, υπό προϋποθέσεις.

-Ψωμιάδης: α).ΝΑΙ.

22.Πιστεύετε στη μερική οικονομική- διοικητική αυτοτέλεια των δημοσίων σχολείων;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α). ΝΑΙ.

-Σαμαράς: Άλλο οικονομική, άλλο διοικητική –έτσι δεν μπορώ να απαντήσω

-Ψωμιάδης: β). ΟΧΙ. Γιατί, σε ορισμένους ευαίσθητους τομείς, όπως είναι σίγουρα η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει η πολιτεία να έχει σαφή ρόλου εγγυητή της ορθής και δωρεάν παρεχόμενης παιδείας.

23.Πιστεύετε στην καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε πολίτη;

α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

-Μπακογιάννη: α). ΝΑΙ.

-Σαμαράς: β). ΝΑΙ, υπό προϋποθέσεις.

-Ψωμιάδης: α). ΝΑΙ.

Σημείωση Αντώνη Σαμαρά: «Συγγνώμη, σε δύσκολες ερωτήσεις , το ΝΑΙ και το ΟΧΙ γίνονται πολλές φορές αυθαίρετες έννοιες.»

Advertisements

3 Σχόλια on “Σαμαράς, Ντόρα, Ψωμιάδης απαντούν στην ΟΝΝΕΔ Π. Φαλήρου”

 1. Ο/Η Banshee λέει:

  Δεν περίμενα ότι ο βασιλιάς (των δημοσκοπήσεων, Σαμαράς) θα ήταν τόσο… ρακένδυτος, για να μην πω γυμνός.

 2. Ο χρόνος είναι χρήμα
  ΕΡΩΤΑΠΟΚΡΊΣΕΙΣ

  Γιατί έβαλες υποψηφιότητα;
  Ο ΖΟΡΌ (για πρώτη φορά απορών)
  Απορώ.

  Τι έχετε για να ελπίζετε ότι γι αυτό θα εκλεγείτε;
  ΑΛΌΓΑ (παθιάρικα)
  Η φλόγα!..

  Αν κερδίσει ο Σαμαράς θα γίνεις αντιπρόεδρος;
  ΔΑΝΔΉΣ (πεισματοναζιάρικα)
  Μμμμ…θα δεις.

  Τι σ’ έκανε και είσαι υποψήφιος;
  ΣΑΜΑΡΆΣ (μετά από σκέψη, σοβαρά)
  Ο παράς.

  Γιώργης Χολιαστός


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s