24ωρη απεργία στο Δήμο Ρέντη

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κλείσει ή μετατραπεί σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές μορφές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009.

Ο Δήμος του Ρέντη συνεχίζει και κωλυσιεργεί, αρνούμενος να εντάξει τους εργαζόμενους στο μόνιμο δημοτικό προσωπικό.

Σε μια περίοδο μεταβατική, αφού είναι μπροστά η εφαρμογή του Καποδίστρια 2 και η ενοποίηση του Δήμου με κάποιον διπλανό του, όσοι εργαζόμενοι δεν μεταταχθούν, πετιούνται στο δρόμο..

Το σωματείο του Δήμου έχει κηρύξει την πρώτη 24ωρη απεργία κόντρα στην κεντροαριστερή δημοτική αρχή και ετοιμάζεται για περισσότερα.

Εδώ είναι η προκήρυξη που κυκλοφόρησαν προς τους δημότες.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΝΤΗ

Αγαπητές δημότισσες, αγαπητοί δημότες,

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε τόσο για τις αλλαγές που συντελούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και για προβλήματα που εμείς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε στο Δήμο μας και τη Δημοτική Επιχείρηση. Απευθυνόμαστε σε σας, γιατί και σεις είσαστε εργαζόμενοι και κατά συνέπεια θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής της ανεργίας, του παγώματος των μισθών, της καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της άγριας φορολόγησης.

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο Ρέντη, όπως και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα, είναι θύματα αυτής της πολιτικής για την οποία ευθύνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι. Παρά την ειδυλλιακή εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν όλοι τους για τους δήθεν «προνομιούχους υπαλλήλους» και την πολιτεία ή το δήμο που νοιάζεται «για το καλό του δημότη», η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Ασφαλώς, όσοι δεν γνωρίζουν κάποια πράγματα θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι στο δήμο μας εργαζόμενοι που κάνουν την ίδια δουλειά αμείβονται με διαφορετικό τρόπο, συχνά με μεγάλες μισθολογικές διαφορές, και υπάρχει μια πληθώρα συμβάσεων και σχέσεων εργασίας, από τον μόνιμο υπάλληλο ως τις οκτάμηνες συμβάσεις, τους συμβασιούχους έργου (δηλαδή με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία), τα stages (ανασφάλιστη εργασία) αλλά και εργαζόμενους που δεν έχουν καθόλου σύμβαση εργασίας.

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα άσχημα στη Δημοτική Επιχείρηση, όπου το προσωπικό εργάζεται κυρίως στις κοινωνικές δομές (Παιδικός και Βρεφικός Σταθμός, Βοήθεια στο Σπίτι και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – ΚΔΑΠ), τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Είναι υπηρεσίες απαραίτητες στον δημότη και κατά συνέπεια, απαραίτητοι είναι και οι εργαζόμενοι, που πολλοί από αυτούς εργάζονται από την εποχή ίδρυσης της Δημοτικής Επιχείρησης, το 1997 και σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον όλων αυτών των εργαζομένων, και κατά συνέπεια, των υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες, γιατί σύμφωνα με το νόμο όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κλείσει ή μετατραπεί σε συγκεκριμένες μορφές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009. Επίσης, μέχρι τότε, τα μισθώματα και οι διαφημίσεις που έχουν εκχωρηθεί από τους Δήμους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις πρέπει να έχουν επιστρέψει στο Δήμο, ενώ η χρηματοδότηση των προγραμμάτων δεν μπορεί να συνεχίσει παρά μόνο αν έχουν μετατραπεί σε Κοινωφελείς. Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ορίζει ότι το προσωπικό μπορεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταταχθεί στο Δήμο. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλεία τους και οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργούν και να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους δημότες.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ρέντη και τη Δημοτική Επιχείρηση αγωνιζόμαστε για δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μόνιμη-σταθερή δουλειά για όλους. Για αυτό αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή επιχείρησης στο Δήμο μας και για τη μεταφορά όλου του προσωπικού στο Δήμο. Απαιτούμε:

v Να μην απολυθεί κανείς! Εξασφάλιση της εργασίας για όλο το προσωπικό της Δημοτικής Επιχείρησης ανεξαρτήτου σύμβασης, με ίσο μισθό με τους συναδέλφους τους στο Δήμο.

v Άμεση έναρξη των διαδικασιών μεταφοράς όλου του προσωπικού Αορίστου Χρόνου στον Δήμο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2009, καθώς και απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το προσωπικό που δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Κώδικα, αλλά παρόλα αυτά εργάζεται χρόνια στην επιχείρηση είναι αορίστου χρόνου.

v Όλες οι προσλήψεις από δω και μπρος θα είναι μόνο μόνιμου προσωπικού στο Δήμο και όταν μεταταχθούν όλοι οι υπάλληλοι της επιχείρησης αυτή θα κλείσει γιατί δεν νοείται να γίνεται κοινωνική πολιτική με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Για όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στο Δήμο και την Δημοτική Επιχείρηση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου και αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, εργαζόμενοι στον Δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση και δημότες να αγωνιστούμε για ένα δήμο με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα, ικανό να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της πόλης, ένα δήμο που δεν θα αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα διεκδικεί τα χρήματα που παρακρατά η κεντρική εξουσία και δεν θα καταφεύγει στη φορολόγηση των δημοτών.

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ρέντη



Σχολιάστε