Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ! Οι υπόλοιποι;

Περίμενα αυτές τις τρεις βδομάδες για αν μιλήσουν οι «καθ` ύλην αρμόδιοι», τα πολιτικά μας κόμματα. Να μας εκθέσουν τις αναλύσεις τους και τις προτάσεις τους στο μετεκλογικό επίπεδο. Και τι μας παρουσιάζουν, λοιπόν; Μια εκκωφαντική σιωπή μαζί με κρυφά ξεφυσήματα ανακούφισης.

Μια ανακούφιση που βρέθηκε «επιτέλους» ένα ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει αποφασιστικά. Πλέον δε χρειάζεται να διατυπώσουμε συνεκτική διαφορετική πρόταση.

Η ΠΑΣΟΚάρα θα κυβερνά και εμείς θα τσεκάρουμε αν τα κάνει όλα «όπως υποσχέθηκε»… Όχι αν είναι σωστά… Όοοοοχι! Θα λειτουργήσουμε σαν θεματοφύλακες των προγραμματικών δηλώσεων του Γιωργάκη.

Αυτό δε φωνάζανε όλοι προεκλογικά; «Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται χίμαιρες» έλεγε η ΝΔ. «Το ΠΑΣΟΚ αντιγράφει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» μαθαίναμε από τον Τσίπρα.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως από τις 5 Οκτώβρη «ξεχάστηκαν» όλες οι περισπούδαστες αναλύσεις.

Που είναι η συντηρητικοί πολίτες που έκτρεφαν Αγ. Παντελεήμονες;

Που είναι οι ορδές του ΛΑΟΣ;

Που είναι οι συνωμοσίες και οι προβοκάτσιες κόντρα στην «αριστερά» μας;

ΠΑΣΟΚ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ

papandreouΑυτό που είδαμε να διαμορφώνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που έχω περιγράψει πολύ αναλυτικά στα 3[1] προεκλογικά ποστ μου:

Μια αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια στην πολιτική της ΝΔ όπου η συνεχόμενη δεξιά μετατόπιση της αριστεράς οδήγησε στη γιγάντωση του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί έχουν την εντύπωση πως υπάρχει μόνο η «κομπίνα» της εναλλαγής του δικομματισμού. «Η ΝΔ απέτυχε και το ΠΑΣΟΚ έρχεται  να συνεχίσει τα συμφωνημένα», λένε.

Τα πρώτα δείγματα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πχ μαζικές απελάσεις μεταναστών ή επίδειξη πυγμής σε ζητήματα ιδιωτικοποίησεων. Το αντίθετο μάλιστα… Προσπαθεί (και τα καταφέρνει) να αναδειχτεί ως φορέας που εκπληρώνει κοινωνικά αιτήματα.

Απολύει μπάτσους, επαναδιαπραγματεύεται την COSCO και τον ΟΛΠ, καταργεί stage, συνομιλεί με μετανάστες. Να δείτε που γρήγορα θα εκπληρώσει και στοιχειώδη αστικοδημοκρατικά καθήκοντα δυτική Ευρώπης όπως πχ σύμφωνα συμβίωσης ομοφυλόφιλών και ζητήματα δεύτερης γενιάς μεταναστών.

Το αγγούρι για το ΠΑΣΟΚ δεν θα προέλθει από τη διαλυμένη πολιτική αντιπολίτευσή αλλά από την πραγματική οικονομική βάση.

Η κρίση δεν θα αφήσει περιθώρια και η όποια δημοκρατική μεταρρύθμιση θα εξαφανιστεί στην μαζική οικονομική ανέχεια. Γιατί δημοκρατία και να είσαι άστεγος, άνεργος και να έχεις να φας τρεις μέρες δε νοείται.

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ θα έρθει σε περιπτώσεις όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου τα νέα αφεντικά θα παρατάνε στο έλεος του Θεού τις επιχειρήσεις. Το νέο δίλημμα που «επιβάλλει» η οικονομική κρίση θα είναι ή ακόμα πιο αποδιαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις ή λουκέτο. Αυτό είναι το «ρεαλιστικό» πρόβλημα  που η ΝΔ στάθηκε ανίκανη να απαντήσει.

ΝΔ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ

Σε ένα άλλο ποστ[2] περιέγραφα τους λόγους των πρόωρων εκλογών. Η αδυναμία να χαράξει πρόταση για την οικονομική κρίση καθιστά επισφαλή το ρόλο της σαν αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κίνδυνός φυγόκεντρων τάσεων που θα ανιχνεύουν από το μηδέν τις πολιτικές δυνατότητες του χώρου είναι μπροστά μας.

Χοντρικά υπάρχουν δύο μπλοκ… Το Μητσοτακικό και το Καραμανλικό, ενώ πάντα υπάρχει και η ακροδεξιά «εφεδρεία» του Καρατζαφέρη.

Τι θα επιλέξουν; Σκληρή κομματική στοίχιση γύρω από τη Ντόρα; Ή θεσμική και «εθνική» στρατηγική γύρω από την παραδοσιακή δεξιά; Ο Καραμανλής, με κάτι σαν πολιτική διαθήκη, στη συζήτηση του προϋπολογισμού ζήτησε στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες δύσκολές μέρες του. Ο Σαμαράς το είχε πράξει βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ στις προεδρικές εκλογές του 1995.

Κατά πάσα πιθανότητα, η ΝΔ έχει πολύ δρόμο να διανύσει και πολλά πράματα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος αποτελεσματικότητας του ΠΑΣΟΚ.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΚΛΑΦΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ

Το μόνιμο πρόβλημα της είναι πως αδυνατεί (ή καμώνεται πως αδυνατεί) να καταλάβει από πού προέρχεται αυτό το «αριστερό» εκλογικό σώμα που δίνει στην κεντροαριστερά 62%, περιορίζει τη δυναμική του ΛΑΟΣ και διαλύει στα χίλια κομμάτια τη ΝΔ.

Δεν «διαβάζει» τις τάσεις ενός κομματιού της κοινωνίας, αυτού που αισθάνθηκε «δικά του» τα παιδιά του Δεκέμβρη, αυτού που συμπαραστέκεται στον μετανάστη, στον άπορο της γειτονιάς του, αυτό που στέκεται αλληλέγγυος στην Κούνεβα, αυτός που ΔΕΝ θέλει άλλο ένα γήπεδο στο πολεοδομικό ιστό της Αττικής, αυτόν που ξαναχτίζει σωματεία στον ιδιωτικό τομέα, όλους αυτούς που αναζητούν μια ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ της κοινωνίας.

Δεν τις διαβάζει και για αυτό δεν κατανοεί πως αυτό το 18% στράφηκε απογοητευμένο στο ΠΑΣΟΚ μπας και δει μια ριμάδα καλύτερη μέρα.

Αντίθετα θεωρεί πως η αριστερόστροφη πορεία ξεκινά ΜΕΤΑ τις 4 Οκτώβρη. Θεωρεί πως η κοινωνία πάει αριστερά ΜΕΤΑ την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό δεν είναι ένα απλό πολιτικό λάθος, μια απλή αντιστροφή της πολιτικής όπου το αποτέλεσμα θεωρείται αίτιο και ανάποδα.

Δεν είναι καν μια ετεροχρονισμένη αντίληψη της πραγματικότητας.

Είναι ένα δεύτερο λάθος, ίσως ακόμα μεγαλύτερο από τα προηγούμενο.

Είναι τραγικό λάθος γιατί συνεχίζει να θεωρεί την ελληνική κοινωνία συντηρητική και να αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ σαν προωθητικό μοχλό δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Η φωτισμένη μας αριστερή ηγεσία παρακολουθεί έκθαμβη το ΠΑΣΟΚ να κάνει πολιτικές που αυτή τρέμανε να σκεφτούνε.

Γιατί στα μυαλά των ΣΥΝασπισμένων αν έβγαινε ο Τσίπρας προεκλογικά και ζητούσε το κλείσιμο της Παγανής (όπως έκανε ο υπουργός Βούγιας) θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία, με ένα αριστερίστικο τυχοδιωκτισμό που «θα έδινε όπλα στο ΛΑΟΣ να συντρίψει την προγραμματική μας αντιπολίτευση».

Την επόμενη περίοδο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να δίνει εξετάσεις συστημικής στήριξης για να πειστεί και ο Πρετεντέρης μάθαμε όλοι το μάθημα μας.

Το μόνο αναπάντητο ερώτημα που υπάρχει είναι το οργανωτικό όχημα του νέου ΣΥΝασπισμού. Οι πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν νέους ρόλους. ΔΕΑ, ΑΚΟΑ, Ρόζα, Κόκκινο κλπ θα αναζητήσουν σε ποια τάση του ΣΥΝ θα ενταχτούν γιατί ξεχωριστή τάση μόνο η ΚΟΕ έχει την οργανωτική και ιδεολογική δυνατότητα να κάνει. Την αυτόνομη πολιτική παρουσία τους, πάντως, την απεμπόλησαν προ καιρού.

Το επόμενο διάστημα θα είναι γολγοθάς για την εκτός του ΠΑΣΟΚ αριστεράς. Η αδυναμία ΚΚΕ-ΣΥΝ να παράξουν ένα ελκτικό εναλλακτικό όραμα κόντρα στην αδυσώπητη πραγματικότητα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης θα τους οδηγήσει σε βαθειά κρίση. Η ιδεολογικοπολιτική τους πενία θα τους στείλει για άλλη μια φορά σε παρωχημένα διλλήματα… σταλινισμός ή σοσιαλδημοκρατία. Και αν το ΚΚΕ έχει αποφασίσει να μας πείσει τι ωραία που ζουν οι άνθρωποι στη σοσιαλιστική Κίνα, ο ΣΥΝ θα ανακαλύψει πως φορέας «ρεαλιστικής» εκπλήρωσης κοινωνικών αιτημάτων υπάρχει και λέγεται ΠΑΣΟΚ. Αν εκτιμούν πως έχουν κάποιες συμπληρωματικές προτάσεις, ο Γιωργάκης πάντα θα είναι πρόθυμος να τους δώσει μια θέση επιστημονικού συμβούλου στο πλάι του.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ

Η διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ θα διαψεύσει γρήγορα κάθε προσδοκία βελτίωσης του εισοδήματος των skaramagaεργαζομένων..

Ναι… μπορεί να φέρει στοιχεία «διαβούλευσης» κοινωνικών ομάδων.

Ναι… μπορεί να φέρει μια πιο νηφάλια προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Όμως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και το αυτό.

Ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία για «να διασωθεί τουλάχιστον η παραγωγική βάση της χώρας».

Όσο η αριστερά θα προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους όπου και η ΔΕΗ να είναι κερδοφόρα, και οι βιομηχανίες να έχουν φθηνό ρεύμα (για να μην ακριβύνει το κόστος παραγωγής) και οι εργάτες να έχουν ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.

Μόνο μια αριστερά που θα την απασχολούν οι χιλιάδες απολυμένοι από τα stage και όχι «το νόμιμον της πρόσληψης των εκ του ΑΣΕΠ» θα έχει νόημα ύπαρξης τα επόμενα χρόνια.

Αλλιώς ας πάμε στο ΠΑΣΟΚ… τουλάχιστον «να είμαστε και σε ένα μαζικό και δημοκρατικό κόμμα που αφήνει να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις». Άσε που μπορεί να πάρουμε καμιά θεσούλα, ίσως βοηθοί στο γραφείο τύπου, ίσως και κανένας επιστημονικός συνεργάτης που να πει και καμιά καλύτερη αλλά «εφαρμόσιμη» πρόταση από τους κλασσικούς ΠΑΣΟΚους.

Υ.Γ. Δύο σχόλια για κάποιες αντιρρήσεις που κυκλοφορούν.

 • «Τα 18άρια δεν υπήρχαν. Ήταν ένα δημοσκοπικό κόλπο για να μας μπερδέψουν». Λοιπόν, τα 18άρια υπήρχαν όσο υπήρχε και η αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι. Όπως κατά τη διάρκεια του 2008 υπήρχε η προσμονή από μεγάλα κομμάτια για το ΣΥΡΙΖΑ (και διαψεύσθηκε), έτσι και υπήρχαν διαλυτικές εικόνες  πριν από τις εκλογές (που προσωρινά ξεπεράστηκαν). Και το 18% και το 2,5% του καλοκαιριού ήταν αποτέλεσμα ΚΑΙ γκάλοπ αλλά ΚΑΙ πραγματικής πολιτικής συσπείρωσης. Άμα δέχεσαι το ένα πρέπει να δέχεσαι και το άλλο. Όχι «τα γκάλοπ έδειχναν διάλυση και ζήτω ο Τσίπρας που μας έσωσε», αλλά «τα γκάλοπ του 18 ήταν εγκάθετα γι ανα μπερδευτούμε». Έτσι σύντροφοι;
 • «Αυτή η ριζοσπαστικότητα γιατί δεν καταγράφεται στις εκλογές; Γιατί η κάθε ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίρνει μερικά χιλιάρικα μόνο;» Οι εκλογές δεν είναι θερμόμετρο αλλά στιγμιαία απεικόνιση του βαθμού ανταπόκρισης των υπαρκτών κομμάτων στο ερώτημα της πολιτικής εξουσίας. Αναλυτικά προσπάθησα να περιγράψω τη διαδικασία αυτή στο προεκλογικό ποστ[3]. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει, πάντως, άλλου τύπου προβλήματα. Αποτελείται από ετερόκλητα σχήματα και άρα καθίσταται μακροπρόθεσμα αναξιόπιστη. Επίσης υπάρχουν κομμάτια που ενώ αναγνωρίζουν με καλύτερο τρόπο αυτό το ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνίας, κάνουν το ανάποδο σφάλμα από την καθεστωτική αριστερά. Ξεχνούν το υπόλοιπο 70% της κεντροδεξιάς κοινωνίας. Υποτιμούν το μέγεθος της σύγκρουσης που χρειάζεται να δώσουν κόντρα σε κρατικούς μηχανισμούς, βαθειά ριζωμένες αντιδραστικές απόψεις και εξαντλούν την επαναστατικότητα τους σε μια προπαγανδιστική ρητορεία. Η συνεχής υποτίμηση από τη μεριά τους καθημερινών αντιστάσεων στα σωματεία και στις γειτονιές  ή η υπεραπλουστευτική αναγωγή των προβλημάτων στο «πλαίσιο πάλης» τους ωθούν επανειλημμένα στο περιθώριο. Τα ριζοσπαστικά κομμάτια αισθάνονται προδομένα. Οι «εξωκοινοβουλευτικοί» τους λένε πχ ο Βοτανικός είναι δευτερεύων θέμα και από την άλλη του ΣΥΡΙΖΑ πως πρέπει να πάνε στα εγκαίνια του γηπέδου του Παναθηναϊκού παρέα με τον Βγενόπουλο. Δεν έχουν δίλημμα. Απλά φρικάρουν…

[1] Για την ακροδεξιά, Για την συντηρητική ευρώπη και το μηχανισμό των εκλογών, Για τη «δεξιά» στροφή της κοινωνίας

[2] Παραίτηση Καραμανλή: Προσωπικό ή συστημικό αδιέξοδο;

[3] «Μάλλον στραβά αρμενίζουμε» Τα τμήματα “Οι εκλογές ως «επιλογή» κομμάτων” και μέχρι το τέλος


11 Σχόλια on “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ! Οι υπόλοιποι;”

 1. Ο/Η yiannis63 λέει:

  1. Εάν το ΠΑΣΟΚ είναι «εδώ»…τότε σίγουρα η κοινωνία είναι «αλλού».

  2. Οι εκλογές δεν είναι μια «στιγμιαία απεικόνιση» αλλά η συρραφή της φωτογραφικής μνήμης του πρόσφατου παρελθόντος σχετικά με το θέμα της διαχείρησης της εξουσίας. Του βραχύβιου παρελθόντος απελπισμένων λωτοφάγων για την δημιουργία των οποίων φέρει ακέραια την ευθύνη η Αριστερά στο σύνολο της, από όποια ιδεολογική αφετηρία και εαν προέρχεται.

  3. Γνώμη μου είναι -προσωπική και ταπεινή- ότι η Αριστερά δεν χρειάζεται και άλλα κόμματα, και άλλες οργανώσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι η άμμεση σύνδεση της -ιδεολογικά και οργανωτικά- με τα κοινωνικά, αντικαπιταλιστικά, ριζοσπαστικά ανατρέπτικά κινήματα και η μεταφορά της αμεσοδημοκρατικής κουλτούρας στα ενδότερα της. Αυτό προυποθέτει μια νέα «εσωτερική επανάσταση» απέναντι σε μηχανισμούς παραγωγής εξουσιαστικής νομεκλατούρας η όποια υπάρχει ακόμα και στην μικρότερη συνιστώσα ή οργάνωση με την μορφή του άκρατου «παραγοντισμού». Με την ανάπτυξη αυτών των φαινομένων είναι πολύ δύσκολο να ακουστεί η κραυγή της «ξεχασμένης κοινωνίας».

  4. » Τα καλύτερα παιδιά κουραστήκανε και πήγανε στο σπίτι…Το ξημέρωμα αργεί και δεν υπάρχει παρέα για ξενύχτι.»

  5. Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον τίτλο. Πράγματι το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ».

 2. Ο/Η Greek Rider λέει:

  Gatoulea όπως έγραφα αμέσως μετά τις εκλογές:

  http://greekrider.blogspot.com/2009/10/blog-post_07.html

  Κάτι στο οποίο φαντάζομαι συμφωνείς.

  Τι να κάνουμε όμως, αν νομιμοποιήσει τους γάμους που λες ή αντίστοιχα πράγματα τι πρέπει να πούμε όχι;

  Νομίζω ότι μπορεί κάποιος να στηρίζει αυτό που νομίζει σωστό ανεξάρτητα του ποιος κυβερνάει και από την άλλη να υποστηρίζει τις πιο αντισυστημικές αρχές που έχει, αν έχει.

  Ισχύει αυτό που έλεγε ο Καστοριάδης πολύ σωστά ως «Αρχή της Πραγματικότητας».

 3. Ο/Η gatouleas λέει:

  yanni, καιρό ειχαμε να τα πούμε! Συμφωνώ σε όσα προσθέτεις… το «στιγμιαία» δε θέλει να πει χωρίς μνήμη και συνέχεια, περισσότερο θέλω να τη διαφοροποιήσω από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες όπου οι συσχετισμοί μπορουν να ανατραπούν οποιαδήποτε στιγμή.
  Ακλόμα και εγώ δεν πιστεύω πως το πρόβλημα βρίσκεται σε κάποιο νέο «καλό» κόμμα… όπως και δεν ελπίζω σε οργανωτίστικες μεταλλάξεις των υπάρχοντων.
  Προσπαθώ να δώσω έμφαση στην ανάγκη επεξεργασίας μιας νέας πολιτικης αντίληψης κόντρα στις λογικές του «εφικτού». Αν θα είναι νέο ή παλιο, εντος ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ με ή χωρίς τους Οικολογους και το ΚΚΕ, αυτό θα κριθεί από αυτούς θα θελήσουν να επαναχαράξουν αυτή την προοπτική.
  Σύντροφε Greek Rider, το είχα διαβάσει αυτό το κέιμενο σου (αμφιβάλλεις πως σε παρακολουθώ; χαχαχαχα). Προφανώς, όχι μόνο δεν εχω πρόβλημα αλλα θα χαρώ είλικρινα νομοθετήσει στοιχειωδη εκσυγχρονιστικά μέτρα. Μαλιστά θεωρώ αδιανόητο να μην τα εφαρμόσει (μπορώ να σου πω και άλλες μεταρρυθμίσεις που μπορει να κάνει όπως πχ η κατάργηση του ναρκοπέδιου του Έβρου κλπ).
  Δεν κοροϊδεύω όταν στο ποστ θεωρώ το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα-φορέα του εφικτού μεταρρυθμισμού. Το ίδιο θεωρώ πως πιστευεις κι εσύ.
  Και για αυτό θεωρώ ανούσια την προσπάθεια να χτίζω ΠΑΣΟΚ ιμιτασιον ανανεωτικού τύπου.
  Ομως, τα όρια της οικονομικής κρίσης δεν αφήνουν περιθώρια βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.
  Και επειδή δεν θέλω να είμαι ο 25ος (ή 125ος) υπάλληλος της όποιας France Telecome και να πηδήξω από κανένα μπαλκόνι, λέω να αναζητήσω λύσεις ΚΟΝΤΡΑ στο καπιταλιστικό σύστημα.
  Ο καθένας λοιπόν στο ρόλο του. Το ΠΑΣΟΚ να αναζητεί το Δισκοπότηρο που θα αφήνει κέρδη στους βιομήχανους και θα αυξάνει τους μισθο των εργαζομένων, κι η Ριζοσπαστική Αριστερά το όπλο που θα πάρει τα κέρδη και την οικονομία από τα αφεντικά και θα τα διαχειριστούν οι εργαζόμενοι.

 4. Ο/Η Greek Rider λέει:

  Gatoulea αν δεν πει κάποιος και τα θετικά του αντιπάλου δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει εγκυρότητα.

  Από την άλλη όσα θετικά μέτρα πολιτικού φιλελευθερισμού και αν παρθούν η οικονομία θα παραμένει σε μαύρα χάλια. Το υπάρχον μοντέλο εξαντλήθηκε, αυτό δεν το ξεχνάμε.

  Είμαστε σε τέτοιο σημείο που δε νομίζω ότι θα ξαναβγούμε στην επιφάνεια, ούτε εμείς, ούτε και στο εξωτερικό.

 5. Ο/Η Vaggos λέει:

  Γιωργο αν εχεις το κουραγιο να ξαναδιαβασεις το κειμενο σου θα διαπιστωσεις πως αυτο που υπαινισεται-αθελα σου ειναι αληθεια-πως η μονη σωστη αναλυση και η μονη ελπιδα για την αριστερα στην Ελλαδα εισαιεσυ και λιγακι η ΚΟΕ Θα μπορουσα να σου υποδειξω ενα καρο λαθη στην αναλυση σου αλλα γιατι να εχω εγω δικιο. Απλα σκεψου οτι ο καθενας αν εκφραζει μονο τον εαυτο του μπορει να ειναι οσο ασυμβιβαστος θελει μονο που ειναι τζαμπα γιατι φανταζομαι οτι θα συμφωνεις οτι το συλογικο για διαφορους λογους υπερεχει του ατομικου και η αριστερα ειναι πανω κατω συλογικη υποθεση.

 6. Ο/Η gatouleas λέει:

  Greek Rider, δεν νομίζω πως τίθεται θέμα «απόκρυψης» των όποιων θετικών που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ. Μόνο τα ακραία «κομματόσκυλα» των άλλων κομμάτων θα καμώνουν πως δεν υπάρχουν.
  Πρςο το παρόν, όμως,έχουμε πολλές (πράγματι) και ελπιδοφόρες υποσχέσεςι αλλά από πράξεις έχουμε τις εξης τρεις…
  Παραίτηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την αστυνομική αυθαιρεσία, αλλά χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων και επιβεβαίωση των αυξήσεων των τιμολογιων των ταξί.
  Στη δημοκρατια καλά, αλλά στην οικονομία τα βάρη συνεχίζουν και μεγαλώνουν στους μη-έχοντες.
  Vaggo, σιγά μην είμαι «ελπίδα» για την αριστερά. Ένας φρικαρισμένος αριστερούλης είμαι. Ένας από τους δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους της, αλλά που τη θεωρέι ταυτόχρονα και «λίγη» για τις ανάγκες της κοινωνίας.
  Δεν θεωρώ πως η αναλύσεις μου έχουν καμια τεράστια σοφία ή πληρότητα. Επισης δεν έχω απολυτως καμία πρόταση για τη συνέχεια. Αν είχα θα τη δοκίμαζα.
  Πάντως, η μη ενταξη μου σε οργάνωση δεν είναι σταση ζωής. Τη θεωρώ παροδική και συνεχώς υπό αναιρεση.
  Πειράζει που κάνω ένα refresh για κανα-δυο-τρια-τεσσερα χρόνια;
  Btw, μήπως θα ήθελες να μου επισημάνεις κάποια από τα λάθη μου;
  Πάντως δε θεωρώ ούτε την ΚΟΕ λύση και δεν ξέρω από που βγαίνει αυτή η εικόνα…

 7. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Να κάνω μία μικρή παρέμβαση τη δεύτερη νομίζω στο ιστολόγιό σου και συγνώμη για το σεντόνι….

  ….Νομίζω ότι η Αριστερά (τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ μιας και αφιερώνεις το μεγαλύτερό σου κομμάτι σ’ αυτόν) κατ΄ αρχάς «διαβάζει» και ξέρει πολύ καλά τις τάσεις της κοινωνίας….το ζήτημα είναι πως τις ανακόπτεις αυτές τις τάσεις….δε χρειάζεται να τις περιγράφει και να τις υποδεικνύει κανείς, αλλά και σύμφωνα και με τους Κατσιμιχαίους χρειάζεται «ο ποντικός που θα κρεμάσει τη κουδούνα στην ουρά»…το να διαπιστώνεις λοιπόν και να περιγράφεις δεν αρκεί….η πράξη μας ενδιαφέρει …η συγκεκριμένη πράξη όμως…για να μπει η κουδούνα στην ουρά του ποντικού…..
  Αμάν πλέον μ΄αυτό το 18%…καλύτερα να το παίρναμε μια φορά και να το χάναμε την άλλη μέρα, παρά αυτή η μουρμούρα…Τι είναι ο κόσμος;….ξαφνικά θαμπώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ή για λίγο κι ενώ το ΠΑΣΟΚ σπαράσσονταν έστρεψε τη κεφαλή προς τ΄ αριστερά; Μάλλον το δεύτερο ,αυτό πιστεύω εγώ και στιγμιαία μάλιστα, γιατί το βήμα ήταν προσανατολισμένο για αλλού…αυτό το στρέψιμο της κεφαλής κάποιοι το κατάλαβαν ως μόνιμη αλλαγή προσανατολισμού, το εξήγησαν με υπερβολικό τρόπο, αν και κάποιοι φώναζαν τότε….άλλοι θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα να γίνει η μεγάλη αριστερά…κι αυτό από τι;…από πού ;…οι ερμηνείες τότε και τώρα για το 18% καλά κρατούν….εκείνο που πρέπει να κάνει η αριστερά είναι να εκμεταλευτεί αυτό το στρέψιμο της κεφαλής…και το ποσοστό που έχει πραγματικά και όχι στα γκάλοπ, να εκμεταλλευτεί και δε μ΄αρέσει η λέξη, το βλέμμα τους κυρίως που μας έριξαν στιγμιαία αυτοί οι άνθρωποι γιατί δεν υπήρχε κανένας επιπλέον λόγος από το Σεπτέμβρη του 07 να μας δώσουν και τη ψήφο τους…και μην αναζητούμε την άρνησή τους αυτή στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αντισυστημικός όσο χρειάζονταν…..δηλαδή τι εννοείς;…ο κόσμος ήταν με τα παιδιά του Δεκέμβρη, με τη Κούνεβα, με την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και ο ΣΥΡΙΖΑ δε κατάφερε να τους καθοδηγήσει;…και αυτός ο ριζοσπαστικός ο κόσμος… στράφηκε στο ΠΑΣΟΚ;…τι σόι ριζοσπαστικοποίηση ήταν αυτή; Μήπως αυτοί ήταν οι πολίτες που έτρεφαν Παντελεήμονες….ήταν το συντηρητικό κομμάτι που μία πάει ΝΔ και μία ΠΑΣΟΚ;….δε χρειάζεται να το λες…αν και η Βαγενά το είπε δηλ….
  Πότε και που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η αριστερόστροφη στροφή της κοινωνίας ξεκινάει επί ΠΑΣΟΚ, μετά τις 4 Οκτώβρη;…πότε και που θεώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μοχλός εκσυγχρονισμού;…και μη μου αναφέρεις την προγραμματική αντιπολίτευση…γιατί πρέπει να εξηγήσεις στο κόσμο που μπορεί να προσδοκεί από το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν πρέπει να προσδοκεί…με επιχειρήματα όμως….
  Και τι είναι αυτό ότι «….ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να δίνει εξετάσεις συστημικής στήριξης για να πειστεί και ο Πρετεντέρης μάθαμε όλοι το μάθημα μας»…και οι επιθέσεις όλου του συστήματος στο Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το επεισόδιο στα Εξάρχεια;….σου φάνηκε ότι έχουμε όρεξη για εξετάσεις; Μάλλον αυτό λες, αλλά θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι είναι άδικο…..και καλά ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο ο ΣΥΝ( αφού επικεντρώνεσαι σ΄ αυτούς) πρέπει να περνάει εξετάσεις ή από το σύστημα ή από το έξω σύστημα;
  Η επικεφαλίδα σου Η Αριστερά..κλάφτα Χαράλαμπε αναφέρεται μονομερώς για το ΣΥΡΙΖΑ λες και το ΚΚΕ δεν έπαθε(καλά αν έμαθε θα το δούμε) τίποτε σ΄αυτές τις εκλογές, χωρίς να εξηγείς αιτίες κλπ. Δικαίωμά σου βέβαια αλλά αυτό δείχνει μάλλον ότι έστω κι έτσι από το ΣΥΡΙΖΑ περιμένεις και συ…..και καλά κάνεις….
  ΥΓ: όσο για τη Παγανή βλέπε το επ΄αριστερά στις 14/9/2009 http://syrizalesvou.blogspot.com/2009/09/blog-post_7846.html
  Τη καλησπέρα μου….

 8. Ο/Η fyge λέει:

  Καλημέρα –
  κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ανάρτηση.

  Θα διαφωνήσω σχετικά με την άποψη που εφκράζεται για «όλους αυτούς που αναζητούν μια ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ της κοινωνίας».
  Πιστεύω πως ο κόσμος βγάζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις με την λογική πως τα πράγματα «πρέπει να λειτουργούν». Λίγο ενδιαφέρει αν είσαι υπέρ ή κατά των μεταναστών, υπέρ ή κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος: το κοιτάνε από τη σκοπιά της κοινωνικής «δυσλειτουργίας»: κάποια κομμάτια της κοινωνίας έρχονται σε σύγκρουση (λόγω δυσλειτουργίας) και πρέπει να λύσουμε το θέμα. Η ιδεολογία που κυριαρχεί είναι αυτή της διαχείρισης: ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Αυτά έρχονται δεύτερα, συμπληρωματικά. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε απλά τη δουλειά μας». Γι αυτό και ο «κακός καπιταλισμός», «οι εργάτες», η «οικονομική κρίση» κλπ δε λειτουργούν συμβολικά για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας ώστε να συσπειρώσει κόσμο γύρω από την όποια αριστερά. Μπορούν να λειτουργήσουν συμβολικά για τους 10 με 12 στους εκατό και όχι παραπάνω.
  Η λογική της ανάθεσης εξουσίας στον καταλληλότερο για μια τέτοια διαχείριση (χωρίς κοινωνικές εντάσεις) δε θεωρώ πως είναι προοδευτική, γιατί της λείπει τουλάχιστον η ταξική προοπτική.

  Από την άλλη δεν ξεχνώ πως ο συριζα προεκλογικά είχε απέναντί του εκατό ανθρώπους και απευθυνόταν στους 3 από τους εκατό («3% και την ψήφο σου) ενώ το κκε το ακούν οι 7 με 8 στους εκατό.
  Τουλάχιστον το βλέπω ως μια αυτογνωσία κάτω από το χαλί: ξέρουμε πως ο κόσμος δε συσπειρώνεται από το λόγο μας και τις πράξεις μας, οι δε εσωκομματικές έριδες που και καλά ανέκοψαν τη δυναμική μας είναι στάχτη στα μάτια: δικαιολογεί την πραγματική αδυναμία μας μπροστά σε αυτό το «αιώνιο» 3 με 5% ή 7 με 8%. Κοντολογής στις έριδες αυτές βρέθηκε (πάντα ως ένα βαθμό) και ο απαραίτητος εχθρός στα μάτια όχι μόνο του συριζα αλλά και των ψηφοφόρων του. Στο δε κκε τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί ο κόσμος του ακόμα προσπαθεί να βρει τον εχθρό για τη μείωση του εκλογικού ποσοστού.

 9. Ο/Η gatouleas λέει:

  Καλησπέρα Αστυάνακτα, απ` όλες τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σου θα σχολιάσω 2-3 τρία σημεία μόνο,
  Α) ασχολούμαι περισσότερο με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήμουν μέλος του μέχρι πριν ένα-δύο χρόνια και μάλιστα σε αρκετά «χωμένος». Ακόμα και σήμερα είναι μέσα φίλοι και σύντροφοι μου που τους ξέρω πάνω από 20 χρόνια. Για το ΚΚΕ έχω γράψει σε προηγούμενο ποστ πως «Το ΚΚΕ χάνει 1% γιατί πληρώνει την οχταετή παθητικότητα του στις σημαντικότερες κοινωνικές μάχες».
  Β) Τσίπρας 8/6/09 «Η συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος αποτελεί αναμφίβολα μια αρνητική εξέλιξη.» Τσίπρας 4/10/09 «Πρόκειται για μια ήττα της δεξιάς πολιτικής, για μια ήττα της πολιτικής που προκάλεσε περισσότερη φτώχεια, μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».
  Ή ο κοινωνικός συσχετισμός δεν είναι τόσο συντηρητικός, τελικά ή το ΠΑΣΟΚ «επέβαλλε» κόντρα σε ΝΔ και «συντηρητικοποίηση» μια «προοδευτική πρόταση.
  Τι άλλαξε λοιπόν και μπορεί να γίνει αντιρατσιστική συναυλία στις 2 Νοέμβρη στον Αγ. Παντελεήμονα; Γιατί δεν μπορούσε η αριστερά να την κάνει προεκλογικά; Μήπως ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και κάποιοι συνειδητοποίησαν πως δε ζούμε στη χιτλερική Γερμανία;
  Η κοινωνία δεν «πάει» δεξιά ή αριστερά στο σύνολο της. Υπάρχουν κοινωνικές αντιπαραθέσεις ως και συγκρούσεις (όπως το Δεκέμβρη). Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια έχει πάψει να προσπαθεί να οργανώσει τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση.
  Ακόμα και σήμερα που η κυβέρνηση απολύει τα stage, σφυρίζει κλέφτικα για την Cosco, επικυρώνει τις αυξήσεις στα ταξί τα ναυπηγεία πάνε για κλείσιμο, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η τακτική της Αυτόνομης Παρέμβασης και που διαφέρει από την ΠΑΣΚΕ;
  Λόγια, λόγια, λόγια… ή μάλλον «ετοιμάζονται προγραμματικές θετικές προτάσεις στο κοινοβούλιο»…
  ΥΓ. Ναι δεύτερη φορά και με κάνεις και ντρέπομαι, γιατί δεν έχω ανταποδόσει την «επίσκεψη» σου 😉

 10. Ο/Η gatouleas λέει:

  fyge, η αγωνία μου δεν βρίσκεται στα ποσοστά της αριστεράς, αλλά στο τι πρεσβεύει και οργανώνει.
  Μπορεί να έχεις 3% αλλά να στηρίζεις επιτροπή ενάντια την αναθεώρηση του Συντάγματος, να προκαλείς διχοτόμηση στο ΠΑΣΟΚ και εν τέλη οι δυνάμεις της αριστεράς να καταφέρνουν να μπλοκάρουν ακόμα και μια κοινοβουλευτική διαδικασία που έχει συμφωνήσει ο δικομματισμός.
  Όμως το 5 ή το 4,7 % να ΜΗ ΘΕΛΕΙ να οργανώσει αντίστοιχες επιτροπές, για τον Αλέξη, την Κούνεβα, τους μετανάστες του Κορανίου και του Αγ. Παντελεήμονα, τους απολυμένους στα stage, το λιμάνι της cosco και να ΑΠΟΠΕΜΠΕΙ την ηγεσία του άρθρου 16.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ του Μάιστρου και Απέκη είχε δημιουργήσει μια ελπίδα πως ίσως υπάρχει μια διαφορετική πρόταση. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι «χρήσιμος υπό όρους» στον Πρετεντέρη και τον Πάγκαλο.
  Btw, υποννοεί κάτι το ψευδώνυμο σου; Που να πάω; 🙂

 11. Ο/Η fyge λέει:

  Σοβαρό ψευδώνυμο βρήκα ε; 🙂
  φυσικά και δεν υποννοεί τίποτα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s