τελικά, η ΡΙΖοσπαστική Αριστερά έφταιγε για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από 3 μήνες αδιάκοπου και εκτενούς διαλόγου εντός, εκτός και επί τα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε μια πρώτη σημαντική πολιτική απόφαση… Οι πολιτικές προτάσεις του ανανεωτικού μπλοκ είναι πρώτο τραπέζι πίστα και η ριζοσπαστική πτέρυγα θα πρέπει να δώσει τη μάχη της για να έχει ένα συμπληρωματικό ρόλο…

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου είχαν προκύψει δύο αντίθετες εκτιμήσεις για το καταστροφικό αποτέλεσμα….

tsipras_alavanos

το `να χέρι νίβει τ` άλλο και τα δυο γκρεμίζουν ότι έχτισαν αγωνιστες 8 χρόνια τώρα

Οι μεν κατηγορούσαν τους ανανεωτικούς για σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινούσε από την απλή αντίθεση στις πολιτικές συμφωνίες ως και ανοιχτή πριμοδότηση των Οικολόγων. Οι δε κατηγορούσαν τους «αριστερισμούς» των Συριζέων που απομάκρυναν την ανανεωτική και φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα από το ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια και δυο μεριές ήταν λειψές στην ανάλυση τους γιατί τεχνηέντως, απέφευγαν ένα βασικό ερώτημα, για τον καθένα τους. Αν έφταιγαν οι ανανεωτικοί, τότε πως προέκυψε το 5% του 2007 και η δημοσκοπική άνοδος; Και το αντίστροφο… πως οι «καταστροφικοί αριστεριστές» κατάφεραν να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα; Χωρίς να θέλω να επεκταθώ σε μια συζήτηση για την περίοδο 2007-2009, θα ήθελα να επισημάνω, πάντως, πως όλες οι πλευρές συνομολόγησαν ένα και μόνο πράμα… «Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολή, συντηρητική και ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την υπεραριστερή του παρουσία». Κούνια που τους κούναγε… Αντί να κοιτάξουν τα δικά τους λάθη και ανεπάρκεια, τα έριξαν στην «περίοδο».

Ακόμα, όμως, και μέσα σε αυτή την πολιτική φτώχεια και σύγχυση υπήρχαν, τουλάχιστον, αυτά τα αντανακλαστικά. Ο Αλαβάνος, όμως, έμπλεξε ακόμα περισσότερο το σκηνικό… Η στάση του μετέφερε τη συζήτηση από το πολιτικό στο οργανωτικό. Πλέον η συζήτηση μετατοπιζόταν αργά, αλλά σταθερά, στο ποιος φορέας θα οργανώνει τις επιλογές. Για το ποια πολιτική θα υλοποιούσε, ο Αλέκος ήταν ξεκάθαρος όταν θεώρησε σφάλμα την καρατόμηση του Παπαδημούλη «του πιο επιτυχημένου ευρωβουλευτή».

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ

Έτσι φτάσαμε στη κήρυξη των πρόωρων εκλογών και στη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το προφίλ του εκλογικού κατεβάσματος. Αν είχε συνομολογηθεί πως η ευθύνη της ήττας οφειλόταν στους ανανεωτικούς, τότε οι προτάσεις θα έπρεπε να ήταν προς αυτή τη κατεύθυνση πχ την αποπομπή των βουλευτών Φιλίνη, Ψαριανού και Τσούκαλη από τις λίστες που εναντιώθηκαν στο συμφωνημένο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Ευρωσύνταγμα, την ισχυροποίηση της πολιτικής συμφωνίας των 15 σημείων μέσα από την υπογραφή πρωτόκολλου συμφωνίας μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών και την κατάθεση της παραίτησης τους στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κλπ.

Δυστυχώς η εξέλιξη ήταν ακριβώς η ανάποδη… Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως υπάρχει μια πλήρης συμφωνίας ΟΛΟΥ του ΣΥΝασπισμού με την ανανεωτική πτέρυγα και το μόνο που υπήρχε ως ζητούμενο ήταν η προσθήκη «ριζοσπαστικών μπαχαρικών» για να νοστιμίσει η σούπα. Ήταν ολοφάνερο… ο εχθρός και το πρόβλημα ήταν ο «ριζοσπαστισμός» του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς τη στιγμή φάνηκε μια ελπίδα στην άκρη του τούνελ… Δεν φαίνεται να τσιμπάει καμία συνιστώσα (ακόμα και οι πιο φιλικές στο ΣΥΝ), ενώ και η ΚΟΕ προσπαθεί να ορθώσει ένα στοιχειώδες πολιτικό πλαίσιο συγκρότησης διαφορετικού σκεπτικού[1][2].

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ…

empty chairs

Αποκλειστικό! Δύο από τις ριζοσπαστικές καρέκλες της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που αποδείχτηκε την Κυριακή, όμως, ήταν πως η «αντίσταση» στο ΣΥΝ είχε πήλινα πόδια και βασιζόταν σε ξένες πλάτες… Συγκεκριμένα, όλες οι συνιστώσες είχαν στοιχηθεί πίσω από τον τσαμπουκά και την αίγλη του Αλαβάνου. Κάνοντας τη διαδικαστική ντρίμπλα ο ΣΥΝ, όμως, με τη «συλλογική ηγεσία», αφοπλίζει τον πρώην αρχηγό του και αφήνει τις συνιστώσες ακάλυπτες απέναντι του.

Χωρίς τον «φωτεινό ηγέτη» όλες καταρρέουν… Αποδέχονται τους 4 όρους[3] του Τσίπρα και πάνε σαν πρόβατα επί σφαγή σε μάχη χωρίς να έχουν καμία πολιτική εγγύηση. Η ριζοσπαστική αριστερά δεν διεκδικεί καμία εκπροσώπηση. Πάει να μπλέξει με τα γατόνια της σταυροδοσίας, χωρίς επικεφαλής επικρατείας, χωρίς τίποτα. Στηρίζει την παρουσία του Τσίπρα στα κανάλια και αφήνει στις «διαπραγματεύσεις» την «πλουραλιστική» εκπροσώπηση. Ακόμα και οι προκαταβολικές δηλώσεις μη-στήριξης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, πήγαν στην άκρη ως «ακραίες» και «να βρούμε ένα τρόπο να το εξασφαλίσουμε». Η «μάχη» ενάντια στην κεντροαριστερά και το ανανεωτικό μπλοκ μεταφέρεται στους «διαδρόμους» και στην παραπολιτική και αναβάλλεται για μετά τις εκλογές.

Ο Τσίπρας πήρε την υπογραφή τους για να κατέβει σαν ΣΥΡΙΖΑ και μοίρασε «υποσχέσεις» σαν γνήσιος πολιτικάντης του `50. Με μια σκακιστική κίνηση «έφαγε» τον Αλαβάνο «θυσιάζοντας» τον εαυτό του. Στερώντας στη «ριζοσπαστική» πτέρυγα το «βαρύ» της όπλο, ανέδειξε τη γύμνια της.

Πλέον το μόνο που έχει απομείνει στους «αντικαπιταλιστές» και «κομμουνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να δώσουν μάχη τον επόμενο μήνα για το πόση «ριζοσπαστική» γαρνιτούρα θα έχουν οι προεκλογικές περιοδείες του ΣΥΝασπισμού.

Δε λέω…

Είναι και αυτό μια «νίκη»… «Πήγαμε το ΣΥΝ, ένα κλικ πιο αριστερά»….


[1] Οι τοποθετήσεις των συνιστωσών, στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ 4/9/2009. ΕΟΣ

[2] Οι τοποθετήσεις των συνιστωσών, στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ 5/9/2009. ΕΟΣ

[3] «1) Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Άρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που προβλέπεται και από το νόμο για τους συνασπισμούς κομμάτων. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος του. Κανένας αρχηγός συνδυασμού. Οι επικεφαλής των συνιστωσών, de facto επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για λογαριασμό των συνιστωσών που εκπροσωπούν όσο και του ενωτικού ψηφοδελτίου. Όλοι οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με σταυρό, δηλ. κανένας δεν θα κάνει χρήση του προνομίου εκλογής χωρίς σταυρό εκ της θέσεώς του.
2) Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.
3) Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προκύψει, να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της, μετά τις εκλογές.

4) Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια θετικής ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.»TVXS 6/9/2009

Advertisements

12 Σχόλια on “τελικά, η ΡΙΖοσπαστική Αριστερά έφταιγε για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ”

 1. Ο/Η Andriou λέει:

  Πέστα χρυσόστομε!

 2. Γατουλέα, θα συμφωνήσω μαζί σου πως έτσι οι λοιπές συνιστώσες μένουν χωρίς εγγυήσεις! Αλλά από την άλλη, δεν μπορείς να προσωποποιείς στον Τσίπρα, εδώ και 5 μήνες τις πολιτικές διαφωνίες σου με τον ΣΥΝασπισμό, και να τσουβαλιάζεις έτσι και αυτούς που θέλουνε μέσα από τον ΣΥΝ διακαώς τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά να θες και εγγυήσεις!
  Τι θέλω να πω:
  Υπήρχαν ιδρυτικές συμφωνίες που μέχρι τώρα δεν είχαν τεθεί σε αμφισβήτηση. Και σε αυτές τις συμφωνίες ήταν και η δέσμευση για πλουραλιστική εκπροσώπηση, για να μην μιλήσω για διάφορες ακόμα «σιωπηλές συμμαχίες». Οι θέσεις στο Επικρατείας η μη κάθοδος στην Α’ Πειραιά στελέχους που θα έκοβε έστω και λίγους ψήφους από τον Δρίτσα.
  Και στο παραπέντε των εκλογών τα θέτεις όλα σε αμφισβήτηση; Προσωποποιώντας το στον Τσίπρα;
  Ο ΣΥΝ είναι κόμμα 20 χρόνων με 15.000 μέλη, και αυτά τα μέλη έχουν υποχρεώσεις έχουν όμως και δικαιώματα.Και δικαίωμα του καθενός είναι και να τσαντίζεται όταν τον τσουβαλιάζεις, δικαίωμα και το να σταυρώνει όποιον θέλει τελικά!
  Και έχει κερδίσει το δικαίωμά του να μην γραμμώνεται ως πρόβατο!
  Έτσι, π.χ. στην Πάτρα (λέω τώρα εγώ)που έχεις την ΚΟΕ από τη μια και τους Ανανεωτικούς από την άλλη, θεωρείς πως πριν από όλο αυτό τον χαμό (το 2007 π.χ.) οι διαφωνούντες με την πτέρυγα τι θα έκαναν; Αυτό που σκέφτεσαι θα έκαναν. Αλλά αν τώρα ακούν την ΚΟΕ να αποκαλεί τον Τσίπρα (τον πρόεδρο που έβγαλαν με 80%)»παιδαρέλι» και την ακούνε επίσης να τους απειλεί με αποχώρηση, λες να στηρίξουν με θέρμη τον υποψήφιό της;
  Έκανε λάθη ο ΣΥΝ, δεκτό! Αλλά το 2008 που είχαν πάρει τα πάνω τους τα δημοσκοπικα ποσοστά το σύνολο των συνιστωσών έβαλε κάτω από το χαλί τα προβλήματα…δεν έφτιαξε καν γραφείο τύπου…άφησε τους φυλάρχους να κάνουν παιχνίδι!
  Και την ύστατη στιγμή δεν έκαναν καν μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι να κάνουμε και πέταγαν το μπαλάκι στον ΣΥΝ. Ε, αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΝ!
  Τον πονάω τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλω να είμαστε όλοι μαζί και την επόμενη μέρα…και ενώ τα χαστούκια τα αντέχω και παραμένω, στα μαχαιρώματα υπάρχει περιορισμένος βαθμός αντοχής…πόσα να αντέξω μέχρι να πέσω κάτω πια;
  υ.γ. Διπλόφαρδο πάλι σεντόνι (με στάμπες όμως…και λίγο ματωμένο)
  Καλημέρα Γατουλέα

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   Αχ, βρε αγαπημένη Κοκκινομπαλόνη, θα σε μαλώσω σήμερα για αυτά που έγραψες..
   Οι συνιστώσεις έχουν χίλια μύρια προβλήματα, αλλά όχι και να κατηγορηθούν για εκτροπή της πολιτικής σε πρόσωπικές αντιπαραθέσεις.
   Ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος είναι δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και όχι της ΚΟΕ ή της ΑΚΟΑ και εδώ και μήνες μαλλιοτραβιούνται ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ για το ποιος θα είναι fuhrer του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο έχουν το ίδιο ενιαιο πολιτικό σχέδιο για ανάδειξη των ανανεωτικών ως ιδεολογικής και πολιτικής καθοδήγησης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το ΛΑΘΟΣ της ΡΙΖ.Α. είναι που δεν ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ να αναδείξουν και να αντικρούσουν αυτή την, ακόμα πιο, δεξιά προσαρμογή, αλλά όχι και να κατηγορούνται οτι την ανέθρεψαν.
   Όσο για τις αγνές διαθέσεις του ΣΥΝ να στηρίξει τους υποψήφιους της ΚΟΕ (ή αλλου συμμαχου), αλλά πλέον τώρα «τσαντίστηκαν», συγγνώμη αλλά δεν το χάφτω το παραμύθι… και εξηγούμαι:
   Ο ΣΥΝ είχε όλο το χρόνο (και 2 βουλευτικές και 1 αυτοδιοικητική εκλογές) να δείξει στοιχεία καλής θέλησης απέναντι στους συμμάχους του.
   a) Στον Πειραιά πχ, το αυτοδιοικητικό σχήμα της ΚΟΕ στη Νίκαια δεν έχει καλεστεί σε καμία εκδήλωση του Λιμανιού της Αγωνίας. Τι έφταιγε που εδώ και 5 χρόνια δε μιλιούνται μεταξύ τους; Γιατί κανένας αυτοδιοικητικός παράγοντας της ΚΟΕ δεν έχει καλεστεί σε κοινή εκδήλωση ΠΡΙΝ τη «διένεξη»;
   b) Τι συνέβει στις εκλογές του 2004 και καταποντίστηκαν οι «συμμαχοι» υποψήφιοι; Με τις ίδιες υποσχέσεις αλληλουποστήριξης είχε κατέβει ο Θεωνάς στα Γιάννενα και ο Μπανιάς στην Α Αθηνών. Γιατί ο Θεωνάς ήρθε ΤΡΙΤΟΣ σε σταυρούς και ο Μπανιας χάθηκε στη μέση;
   Δυστυχώς, αγαπημένη μου, το πρόβλημα είναι πως ενώ ΟΛΕΣ οι συνιστώσες έχουν κάνει τεράστια και τίμια βήματα αυτοκριτικής με το παρελθόν τους, ο ΣΥΝ έχει την αίσθηση της πολιτικής επιβεβαίωσης και κορδώνεται σαν λόρδος. Μάλλον έχει ξεχάσει πως είναι να είσαι εκτός βουλής. Και πλέον δεν έχει την ίδια κοινωνική βάση να καλέσει, συναισθηματικά, όπως το 1996.
   Να θυμίσω πως ΔΕΑ – ΚΟΚΚΙΝΟ προέρχονται από διασπάσεις του τροτσκιστικού χώρου ακριβώς για το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΡΟΖΑ προσπαθεί να εξελιχθεί από ομάδα κοιν. παρέμβασης σε πολ. οργάνωση, η ΚΟΕ εγκατέλειψε το ΠΑΜΕ, και όλοι μαζί διαπραγματεύονται μια παολιτική (την ευρωκομμουνιστική και ανανεωτική) που είναι ξένη σε αυτούς ερχόμενοι σε συγκρουση με τη δική τους παράδοση.
   Πότε ο ΣΥΝ διαπραγματεύτηκε κομμάτι της παράδοσης του; Πότε μπήκε σε μια ΣΥΖΗΤΗΣΗ πχ για την υποτιθέμενη αυτονομία των δημοτικών και συνδικαλιστικών σχημάτων που εκτρέφει πολυγλωσσία και παραγοντιλίκι; Την «ελευθερία του λόγου» που αφήνει κάθε εκλεγμένο να υπονομεύει την παράταξη που τον εξέλεξε; Αντίθετα ο ΣΥΝ αντί να έρθει σε ρήξη με το κεντροαριστερό παρελθόν του, ο Τσίπρας δηλώνει περήφανος για τα 20 χρόνια του ΣΥΝ.
   Δεν πάει μακριά η κολλεγιά, έτσι…
   Το ξέρω… πήρα αφορμή το ποστ του και ξεσπάθωσα…
   Αν εσύ έιχες σεντόνι εγώ έστησα τεντόπανο..

   • Αγαπημένε Γατουλέα…κάτι έχεις χάσει ή κάτι έχω χάσει εγώ.
    Μόνο ο Αλαβάνος αμφισβητεί τη συμβολή του ΣΥΝ στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ;

    Βρε συ, από το 2004 και μετά (και ειδικά μετά τα όσα έγιναν στις βουλευτικές και τις ευρωεκλογές του ’04) ο ΣΥΝ έχει κάνει 2 συνέδρια που σηματοδότησαν αυτό που αποκαλείται «αριστερή στροφή» με σαφή στρατηγική επιλογή τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Και αυτή η εμμονή στελεχών του ρεύματος είναι που άλλαξε τα πράγματα στις εκλογές το ’07 στις συμφωνίες για το επικρατείας και την δεύτερη θέση στη ΚΟΕ στις Ευρωεκλογές. (είδατε όλοι την ρήξη που έφερε στο εσωτερικό του ΣΥΝ αυτή η επιλογή που την «χρεώθηκε» η νυν ηγεσία του ΣΥΝ που την υποστήριξε κόντρα στους ανανεωτικούς-ξέρω, δεν σας αφορά τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΝ, αλλά το τσουβάλιασμα αδικεί ανθρώπους)
    Αυτό δεν αφαιρεί το δικαίωμα των μελών του ΣΥΝ (και τον νυν πρόεδρο)που από μειοψηφία ως άποψη (αριστερό ρεύμα) βρέθηκαν, με καθημερινό αγώνα να πλειοψηφούν εντός του κόμματος έναντι της άλλοτε πλειοψηφίας (ανανεωτική πτέρυγα) να είναι περήφανοι για αυτά τα 20 χρόνια του ΣΥΝ. Και για την ρήξη που έκαναν, στην πράξη, με το κεντροαριστερό παρελθόν του κόμματος τους! Για φανταστείτε, αντί να μείνουν και να το παλεύουν τόσα χρόνια να είχαν αποχωρήσει…
    Το λιμάνι της αγωνίας δεν ήταν αυτοδιοικητικό σχήμα του ΣΥΝ, ο Δρίτσας δεν είναι στέλεχος του ΣΥΝ π.χ. και το όλο εγχείρημα στηριζόταν πάντα από ανεξάρτητους αριστερούς και για αυτό είχε τόση επιτυχία. Ο ΣΥΝ μετέχει με μέλη του πια από το 2002 ενώ το λιμάνι της αγωνίας υπήρχε και κατέβαινε και πιο πριν!
    Να σου πω επίσης (και το ξέρω από προσωπική πείρα) πως η ΚΟΕ στα συνδικαλιστικά δεν δέχεται σε μια σειρά από σωματεία να κατέβει σε κοινά ψηφοδέλτια με τον ΣΥΝ. Θέλω να πω, πως όσοι μετέχουμε στην υπόθεση της αριστεράς ξέρουμε πως υπάρχουν τοπικές και μετωπικές αντιμαχίες που δεν είναι πάντα αμιγώς με πολιτικά κριτήρια…δεν μπορώ να ξέρω λοιπόν τι συμβαίνει στην Νίκαια.
    Για την Πάτρα που έφερα το παράδειγμα ήταν από μια αγωνία που μου μετέφεραν εχτές άνθρωποι που πονάνε βαθιά το ΣΥΡΙΖΑ ως εγχείρημα και το στηρίζουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες εκεί κάτω…αν θυμάσαι λοιπόν αυτό που συζητάγαμε εδώ στις ευρωεκλογές για την έδρα της Σωτηρίου και τι θα κατανοούσες αν έκανε (όταν την έπαιρνε)…ε, η στάση της ΚΟΕ αυτές τις μέρες ενίσχυσε τον φόβο αυτό σε μέλη του ΣΥΝ.
    Πάντως η ΚΟΕ είναι η πιο επιθετική και μάλλον οφειλεται στο ότι όντως είναι πολύ «έξω από τα ιδεολογικά νερά της». Θέλω να πώ μόνο αυτή είναι τόσο μακριά από αυτό που λέμε ευρωκομμουνισμό. Και αναγνώρισα και στις ευρωεκλογές την εντιμότητα της Σωτηρίου να σταθεί πολύ καλά στα κοινώς συμφωνηθέντα (άλλο αν τις ξέφυγαν κανα δυο που «οι άλλοι» έκαναν παντιέρα!
    Αλλά μη χτυπάει επί δικαίω και αδίκω! Γιατί αδειάζει τους συμμάχους της εντός ΣΥΝ και αυτό δεν είναι έντιμο!
    Την κατάσταση του 2004 δεν θέλω να την ξαναζήσουμε…αλλά πλέον είναι υπόθεση όλων και της στάσης όλων μας. Και θέλει χαμηλούς τόνους στο εσωτερικό και υψηλούς προς τους πραγματικούς εχθρούς που είναι ο δικομματισμός και το ακροδεξιό δεκανίκι του!
    Κατωσέντονα ξενοδοχείου σε φουλ σεζόν άπλωσα…θα φουντώσουμε κι άλλο;

    • Ο/Η gatouleas λέει:

     Σεντόνι δε θα ξαναπλώσω, απλά θα σου επισημάνω πως αυτό που αποκαλείς «στρατηγική στροφή του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ και κόντρα στην κεντροαριστερά» εγώ ισχυρίζομαι πως ΗΤΑΝ τακτικίστικη. Σε άλλο ποστ θα αναφερθώ αναλυτικά.
     Παντώς αυτό είναι το νόημα του αρχικού μου σχόλιου…
     Το Ρεύμα και το Κοκινοπράσινο αναλωσε όλο το καλοκαίρι για μια νέα αναβαθμισμένη συμφωνία με τους ανανεωτικούς, καθιστώντας το ΣΥΡΙΖΑ προαιρετικό.
     Αν το Ρευμα θεωρούσε τη ριζοσπαστική στροφή και τη ρήξη με τους ανανεωτικούς ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κατεύθυνση, θα τράβαγε την κόντρα ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ συμμάχους. Θα πέταγε έξω από τα ψηφοδέλτια Τσούκαλη και Φιλίνη ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ. Ακόμα και στην κεντρική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο 16 και την ΠΟΣΔΕΠ, το Ρεύμα δεν κάλυψε Μάιστρο και Απέκη και συντάχθηκε με τους δεξιούς.
     Λυπάμαι, αλλά επιβεβαιώνεται πως μία στρατηγική συμμαχία έχει το ρευμα που δεν αλλάζει εδώ και 20 χρόνια… Τους ανανεωτές του κόμματος του…

 3. Ο/Η Greek Rider λέει:

  Εγώ μια φορά προσπάθησα να πω κάτι για τον Σύριζα, και μάλιστα πρόσφατα, και είπα στο τέλος βλακεία μια βλακεία.

  Θα πω λοιπόν αυτό που καταλαβαίνω στα σίγουρα: Υπάρχει κόσμος με εργασίες σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και τράπεζες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι είναι πετυχημένοι και κερδίζουν πολλά χρήματα και τους οποίους κάνω παρέα και είμαστε είτε γνωστοί είτε φίλοι και οι οποίοι είναι ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει αριστερά.

  Αντικαπιταλιστές εκ πείρας και από την βαθιά γνώση του πώς λειτουργεί η αγορά.

  Χωρίς να έχουν ψηφίσει ούτε μια φορά αριστερά, χωρίς να ξέρουν την ιστορία της αριστεράς, χωρίς να έχουν διαβάσει ποτέ ούτε μια σελίδα Μάρξ.

  Και σου μιλάνε και είναι σαν να διαβάζεις τον Μάρξ.

  Αυτά δεν μπορεί να τα δει κάποιος ;; Τι σημαίνει ανανεωτές; Ότι τραβάνε την αριστερά δεξιότερα προς το κέντρο;; Γιατί αν περι αυτού πρόκειται τότε οι άνθρωποι είναι 20 χρόνια πίσω….

  Καμιά φορά νομίζω ότι μιλάω πάνω στο Γκράντ Κάνυον και ακούω μόνο τον αντίλαλο της φωνής μου….

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   Φίλε και σύντροφε (γουστάρεις;) Greek Rider, «ανανεωτής» είναι ένας πολιτικός που νομίζει πως αν βρεθεί στην καρέκλα του υπουργού (ή του διευθυντή κλπ) με ένα μελετημένο πρόγραμμα, θα είναι ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ από τον κοινωνικά ανάλγητο και απολίτιστο «δεξιό».
   Κι όμως! Αυτό το απλουστευμένο φιλοσοφικό σόφισμα, αυτή η απλοικοτητα του ουτοπικού ουμανισμού του 19ου αιώνα, είναι που καταδυναστεύει την πολιτική σκέψη της αριστεράς…

 4. Ο/Η head charge λέει:

  Θα συμφωνήσω στο ότι η από-τα-δεξιά αυτοκριτική του ΣΥΝ το τελευταίο διάστημα δείχνει την πρόθεση κυρίως της ανανεωτικής πτέρυγας (κι ίσως όχι μόνο) να ξεφορτωθεί τα «αριστερά βαρίδια», καθώς η πολιτική συγκυρία είναι ίσως η ιδανικότερη από ποτέ για την επίτευξη μιας συγκεκριμένης πολιτικής στρατηγικής χρόνων: συγκυβέρνηση με το μη αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ. Βρίσκω αρκετά ενδεικτικό το πρόσφατο άρθρο του (θεωρούμενου ως ανεξάρτητου) Ψαριανού, όπου όσοι δεν υποστηρίζουν το «άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία» και τις «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα διακυβέρνησης» χαρακτηρίζονται ως: «πούντηδες, ρίτες, κοροβεσπιέροι», «ερυθροί χμερ», «στάζι», «αν-ελεύθερα και αντι-δημοκρατικά μαγαζάκια και παραμάγαζα» – μεταξύ άλλων κι οι πολιτικοί σύμμαχοι του ΣΥΝ, δηλαδή!

  Ο Τσίπρας νομίζω ότι προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες, τουλάχιστον προσωρινά, ώστε οι εξαιρετικά αποκλίνουσες θέσεις και επιδιώξεις μεταξύ ανανεωτών και ΡΙΖ.Α. να μην οδηγήσουν στη διάσπαση. Δεν μπορώ να κάνω δίκη προθέσεων, ούτε και γνωρίζω τα εσωτερικά του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αλλά μου φαίνεται κάπως αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι επιδίωξη της τελικής πολιτικής απόφασης είναι η πρόθεση να περιθωριοποιηθούν οι λοιπές συνιστώσες. Αν όντως η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τους εξαρτάται από την πριμοδότησή τους σε μια διαδικασία προαποφασισμένης σταυροδοσίας, τότε η ίδια η διαδικασία είναι εγγενώς προβληματική κι όχι η καθοδήγησή της. Η σημερινή ηγεσία φαίνεται να επιθυμεί τη συνέχιση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί όμως να κάνω και λάθος. Νομίζω ότι οι αριστεροί σύμμαχοι του ΣΥΝ είχαν πολύ καλές σχέσεις με τον Αλαβάνο και σε προσωπικό επίπεδο (χάρη σε αυτόν δημιουργήθηκε εξάλλου και ο ΣΥΡΙΖΑ) και εκεί έγκειται η τωρινή καχυποψία τους. Όμως η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Αλαβάνου (ανάδειξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου, υπονόμευση Τσίπρα μετά τις Ευρωεκλογές, παραίτηση, ξεπαραίτηση) ήταν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση.

  Πάντως, γεγονός είναι ότι το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά θολό, καθώς όλα τα ενδεχόμενα (βλ. κυβερνητική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ) μένουν ανοιχτά.

 5. Ο/Η gatouleas λέει:

  φίλε head charge, στην πολιτική δεν πρέπει να κανουμε ποτέ δικη προθέσεων. Δυστυχώς, πολλές φορές κρίνουμε τους πολιτικούς από το τι ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ για αυτούς και όχι από το τι ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ για αυτούς.
  Το ερώτημα που απαντά αυτο το ποστ είναι…
  Αν δεχτούμε πως υπάρχει μια αντιπαράθεση και μια πολιτική άβυσσος αναμεσα στο ΡΙΖΑ και στους ανανεωτικούς, το Ρευμα, ποιο κομμάτι θεωρεί πως δεν πρέπει να χάσει ΕΠ` ΟΥΔΕΝΙ; Αν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα σε Ρούντι και Κουβέλη, Νταβανέλο και Φιλίνη, Μπανιά και Παπαδημούλη, ποιον επιλέγει; Εντέλει, γιατί επιλέγει να θεωρεί κομματικούς συντρόφους τους ανανεωτές και οχι την ΡΙΖΑ;
  Προσπάθησα να απαντήσω με τα πολιτικά στοιχεια που διαθετω (κειμενα και δημόσιες τοποθετήσεις) και όχι με όρους συμπάθειας..
  Για αυτό και γίνομαι «κακός» πολλές φορές 😛 …

 6. Ο/Η bodyfull λέει:

  Λίγη κακία ποτέ δεν έβλαψε

 7. Ο/Η Greek Rider λέει:

  Σύντροφε gatoulea, από το πολύ σκοτάδι και τα μικρά γράμματα εδώ μέσα θα βγάλω τα μάτια μου, γουστάρω όμως.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s