Παραίτηση Καραμανλή: προσωπικό ή συστημικό αδιέξοδο;

Update: Συναφή ποστ ή Στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε, Μάλλον στραβά αρμενίζουμε, ο Γυαλός είναι πάντα στη θέση του

Εκλογές, λοιπόν… Δεν θα ασχοληθώ σήμερα με τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε όλο το χρόνο να αξιολογήσουμε τις προτάσεις τις αριστεράς. Θα ήθελα να σχολιάσω, λίγο, το πολιτικό πλαίσιο των εκλογών και, πιο συγκεκριμένα, τους λόγους παραίτησης του Καραμανλή.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Σε όλη την νεώτερη ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας, το κυβερνών κόμμα συγκαλούσε εκλογές, μόνο όταν καραμανληςσίγουρό πως θα τις κέρδιζε. Όλες οι κυβερνήσεις που εκτιμούσαν πως οι εκλογές θα ήταν, τουλάχιστον, «ντέρμπι», φρόντιζαν να εξαντλήσουν την τετραετία. Έτσι έπεσε η ΝΔ το 1981 με τον «πγωθυπουγό» Ράλλη, έτσι ο Αντρέας παρ` όλο το σκάνδαλο Κοσκωτά, το Λούβαρη και τη Λιάνη έμεινε μέχρι την τελευταία μέρα του 1989, έτσι και ο Σημίτης έφτασε μέχρι τον Ιούνη του 2004 για να παραδώσει στον σημερινό μας πρωθυπουργό… Αααα… Μη ξεχάσω, πως το ίδιο θα έκανε και ο γουρλής μας ο Μητσοτάκης αλλά τον έριξε ο Σαμαράς το `93. Ακόμα και το 2000, επειδή ο Σημίτης δεν ήταν σίγουρος, φρόντισε και αυτός να πάει μέχρι το τέλος.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτήν την «πολιτική» δεν υπάρχει η έννοια της παραίτησης. Τα κόμματα εξουσίας εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα και αποχωρούν μόνο μέσα από ήττα. Σήμερα ακόμα κι αν ποντάρεις ένα εκατομμύριο, δε θα βρεις ούτε ένα τρελό να βάλει έστω ένα ευρώ στην πρωτιά της ΝΔ. Γιατί, λοιπόν, το έκανε ο Καραμανλής; Και πόσο σοβαρό «ολίσθημα» θεωρείται αυτό στην πολιτική;

Η εξήγηση που κυκλοφορεί έχει δύο, φαινομενικά, ακλόνητα επιχειρήματα…

 1. Ο Καραμανλής τα «έπαιξε»… Κουράστηκε… Θόλωσε και βαρέθηκε να «κυβερνά» με μια παράταξη σκανδάλων, μια κυβέρνηση χωρίς λύσεις…
 2. Παραιτείται για να μην πέσει σε 6 μήνες. Για να συγκρατήσει την πτώση του κόμματος, δίνοντας του στοιχειώδη ρόλο στην επόμενη βουλή.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως το ζουμί είναι αλλού…. Όχι, πως αυτά τα δύο επιχειρήματα δεν έχουν βάση, αλλά τα θεωρώ επουσιώδη.

Η προσπάθεια να δοθεί μια προσωπική χροιά στις εκλογές βασιζόμενη στο «μαλακοπίτουρα» πρωθυπουργό που έχει χάσει την μπον-βιβέρ του ζωή και κάνει τη μία γκάφα πίσω από την άλλη, και συσκοτίζει την πραγματικότητα και «υποβαθμίζει» την απερχόμενη κυβέρνηση.

Για να βρεθείς σε υψηλά κομμάτια διαχείρισης σε οποιοδήποτε επίπεδο (οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό κλπ) έχεις δώσει πολλές «εξετάσεις» προηγουμένως, έχουν «εγγυηθεί» πολλοί για πάρτη σου. Ειδικά όταν μιλάμε για τον πρωθυπουργικό θώκο που αποφασίζει πόσοι άνθρωποι θα ψωμολυσσάνε από την πείνα κάθε μέρα, πρέπει να έχεις ατσαλένια άντερα. Αναλογιστείτε την πίεση ενός διευθυντικού στελέχους σε μια πολυεθνική και πολλαπλασιάστε τη με το χίλια.  Αν ο Σφηνιάς δεν άντεξε και στούκαρε από την ταράτσα των γραφείων του, θυμάστε κανένα πολιτικό που να αυτοκτόνησε για μια λάθος απόφαση του; Φυσικά και όχι…

Δεν αμφισβητώ πως υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο στην πολιτική. Αν όμως το πρόβλημα ήταν ο «κουρασμένος» Καραμανλής τα πολιτικοοικονομικά τζάκια θα είχαν ήδη μεθοδεύσει τη

μεθοδεύσει την αντικατάσταση του. Η αμηχανία για το αύριο της ΝΔ, δείχνει κάτι πολύ περισσότερο.

ΜΠΑΧΑΛΟ ΗΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;

Μήπως έπεσε η ΝΔ γιατί, πέρα από κούραση, υπάρχει και μια «κακή» κυβέρνηση σκανδάλων που έχει χάσει το λαϊκό έρισμα, αλλά είναι και αναποτελεσματική; Κατά την προσωπική μου άποψη, ούτε αυτός είναι σημαντικός παράγοντας. Υπήρχαν προηγούμενες κυβερνήσεις πιο «προκλητικές» σε σκάνδαλα και πολύ πιο αντιλαϊκές σε μέτρα. Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση είχε την ευτυχία να έχει αντιπολίτευση ένα ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη παντελώς άνευρο, ένα ΣΥΡΙΖΑ υπό διάλυση κι ένα ΚΚΕ ήσυχο και κλεισμένο στους τοίχους του Στάλιν και του Περισσού.

Το 2007 της δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσει το σχέδιο που ανακόπηκε μετά την αποτυχία της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Ένα σχέδιο που προέβλεπε την πλήρη παραχώρηση ζωτικών τομέων της οικονομίας στους όρους του ιδιωτικού κεφαλαίου και τη συντηρητική αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής – δημόσιου χώρου. Έτσι, κουτσά στραβά, ιδιωτικοποιήθηκαν τα λιμάνια και η Ολυμπιακή, είχε ξεκινήσει δια μέσου της ΕΕ η νομιμοποίηση των ιδιωτικών Πανεπιστήμιων,  ενώ στα σκαριά ήταν το μεγάλο φιλέτο της δασικής γης (βλ Βατοπέδι κλπ). Η ΠΟΣΔΕΠ είχε ηττηθεί και ο νόμος πλαίσιο προσπαθούσε να αλλάξει τους δημοκρατικούς συσχετισμούς στο Πανεπιστήμιο, ενώ προσπαθούσαν να βάλουν «χέρι» και στο ενοχλητικό, μερικές φορές, δικαστικό σώμα. Οι κάμερες επανερχόντουσαν «για την ασφάλεια μας», μαζί με την οπλοφορία των ιδιωτικών security συντηρώντας τη βολική μικροαστική υστερία. Δεν ήταν, λοιπόν, και μικρό το έργο της για 1,5 χρόνο κυβέρνηση.

Άρα, γιατί έπεσε η ΝΔ;

Το κομβικό σημείο ήταν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η ΝΔ ήταν προετοιμασμένη να δώσει «γη και ύδωρ» στους υποψήφιους επενδυτές, μόνο που αυτοί έπαψαν να παίρνουν ακόμα και το έτοιμο φαί.

Η κρίση μετέτρεψε ακόμα και τα ετοιμοπόλεμα γεράκια στυλ Βγενόπουλου σε «homo καβατζώνους». Όταν κλείνουν οι στρόφιγγες σε Κίνα και Σαουδική Αραβία, το κεφάλαιο στην Ελλάδα δεν επενδύει ούτε σάλιο.

ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

η MARFIN έχει αρχίσει να "μαζεύεται" κι αυτή...

Έτσι η μεν ΝΔ έδινε έτοιμα τα λιμάνια, αλλά πλέον δεν υπήρχαν αγοραστές. Ο Βγενόπουλος την πήρε την Ολυμπιακή, αλλά μάλλον το έχει μετανιώσει. Τα δάση μπορεί να καίγονται συνεχώς, αλλά οι τουριστικές εταιρείες που ακούστηκαν το 2007 έχουν πάει περίπατο. Οι επεκτάσεις στο Μετρό πάνε όλο και πιο πίσω, ο Βωβός θα πανηγυρίζει που του μπλόκαραν το MALL και θα πάρει την έτοιμη αποζημίωση του Δήμου Αθηναίων και το Τραμ στον Πειραιά το περιμένουμε από το 2004 και έχουν χαθεί τα ίχνη του. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα έρθει μαζί με τον αριστερό χαφ του Ολυμπιακού και γενικώς η ΝΔ κατάφερε να κάνει την Ελλάδα μαγαζί «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», μονό που πλέον δεν πατάει πελάτης.

Ο αιφνιδιασμός της πέρυσι ήταν τόσο μεγάλος, ώστε την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις έπαιρναν μέτρα τόνωσης της αγοράς, εκείνη προχωρούσε στην παραπέρα αφαίμαξη μέσω της περίφημης κατάργησης του αφορολόγητου εισοδήματος στα δελτία παροχής υπηρεσιών και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ΝΔ έπεσε γιατί ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης αδυνατούσε να βρει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Και αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο κρίσιμο σημείο των ημερών μας…

Αν το πρόβλημα ήταν ο Καραμανλής, θα τον προσπερνούσανε και θα έμπαινε μπροστά πχ ο Σουφλιάς ή η Ντόρα. Η ανικανότητα όλου του συστήματος της ΝΔ να παρεμποδίσει τον Καραμανλή προς την «αυτοκτονική» παραίτηση, δημιουργεί στην παράταξη απίστευτη κρίση αξιοπιστίας.

Το ξέσπασμα του Λιάπη ακριβώς αυτό σηματοδοτεί. Η επερχόμενη εκλογική ήττα της ΝΔ δεν θα είναι σαν όλες τις άλλες. Ο κίνδυνος συστημικής περιθωριοποίησης και της μετατροπής της ΝΔ σε «τσόντα» του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό που φοβούνται κύκλοι της Ρηγίλλης.

Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στους επόμενους μήνες… Η πολιτική κρίση αφορά μόνο τη ΝΔ; Το ΠΑΣΟΚ έχει στοιχειώδες σχέδιο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης; Γιατί αν και ο δεύτερος πυλώνας εξουσίας στην Ελλάδα αποδειχτεί νούλα, τότε ο κίνδυνος συστημικής αστάθειας θα είναι πλέον υπαρκτός.

Ο Γιωργάκης θα δώσει τα «ρέστα» του… Άραγε η αριστερά έχει αφήσει κάτι στην άκρη να παίξει και αυτή;

Έστω το ταπί μας….

Advertisements

3 Σχόλια on “Παραίτηση Καραμανλή: προσωπικό ή συστημικό αδιέξοδο;”

 1. Ο/Η Db0 λέει:

  Πολύ καλή ανάλυση. Ας ελπίσουμε η γενική κατάρευση του κοινοβουλευτισμού στην ελλάδα να δώσει χώρο για αναρχικές κινήσεις και να κάνει μερικούς ακόμα να παραιτηθούν απο ελπίδες για την κυβέρνηση και να αρχίσουν να πέρνουν άμεση δράση.

  Αν όχι, απλά το Ελλαδιστάν θα καταρεύσει απο τό ίδιο του το βάρος και βλέπω κάνα Λιακόπουλο στο τιμόνι στο τέλος…

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   Καλά βρε Dbo… εγώ είμαι ονειροπαρμένος… αλλά είσαι κι εσύ αλλού αντ` αλλού…
   Στην Ελλάδα σοβαρές αναρχικές κινήσεις;
   Αριστεροί που εγκαταλείπουν τις ελπίδες για κυβέρνηση και περνούν στην άμεση δράση;
   Χαρά στο κουράγιο σου να το το γράφεις, έστω ως ελπίδα…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s