το Guantanamo δεν κλείνει… νομιμοποιείται…

Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε από όλες, σχεδόν, τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις πως ο νέος πρόεδρος των krtphotoslive285177-CAMP X-RAY.smΗΠΑ επιβεβαίωσε την απόφαση του να κλείσει το διαβόητη φυλακή του Guantanamo. Μπορεί να «υποχώρησε» στις πιέσεις ώστε τα έκτακτα στρατοδικεία να παραμείνουν (κόντρα  στο πάγιο αίτημα της φιλελεύθερης Αμερικής), αλλά «τι διάολο»… οι «νέες κοινωνικές δυνάμεις που ηγούνται στην Αμερική θα βάλουν τέλος στα σύγχρονά γκούλαγκ των ΗΠΑ».

Έχω μείνει εντελώς μαλάκας για την απίστευτη σιωπή των ελληνικών μέσων για την τερατώδη αυτή απάτη… Όλες οι κεντροαριστερές εφημερίδες από την Αυγή και την Ελευθεροτυπία ως ΤΑ ΝΕΑ, «πανηγυρίζουν» για το επίτευγμα της νέας εποχής. Μόνο ΤΟ ΒΗΜΑ και ο Ριζοσπάστης κάνουν αναφορά στο θέμα. Και αυτή σύντομη και στα «ψιλά».

Αντίθετα στα ΜΜΕ των ΗΠΑ καυτηριάζεται η στάση του Ομπάμα και πληθαίνουν τα αρνητικά σχόλια είτε «από τα αριστερά»  σαν το σχόλιο του MSNBC, είτε «από τα δεξιά» όπως στον ECONOMIST. Τι μας είπε ο πρόεδρος στη συνέντευξη της 21ης Μαΐου για την «Εθνική Ασφάλεια»[1];

Όπως ο αείμνηστος Αντρέας Παπανδρέου είχε κλείσει τις αμερικάνικες βάσεις στα 1984 (δίνοντάς τους παράταση, βέβαια), έτσι και ο Ομπάμα από τη μία μεριά εμφανίζεται σαν υπερασπιστής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακεραυνώνει την προηγούμενη πολιτική που «πολέμησε την τρομοκρατία με μεθόδους αστήρικτους και αναποτελεσματικούς, έξω από το νομικό και συνταγματικό μας πλαίσιο και παράδοση»[2]. Αλλά δύο τρεις παραγράφους πιο κάτω αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως «υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων επικίνδυνων για τις ΗΠΑ όπου δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να ασκήσουμε δίωξη. Θα φτιαχτεί ένα νομικό πλαίσιο όπου τέτοιοι άνθρωποι να μην αποφυλακίζονται»[3]!!!!

Αναλυτικά περιέγραψε πέντε κατηγορίες κρατουμένων στο Guantanamo…

 1. Αυτοί που θα διωχθούν, καταδικαστούν και φυλακιστούν από τα δικαστήρια των ΗΠΑ.
 2. Αυτοί που θα δικαστούν από τα έκτακτα στρατοδικεία. (Να υπενθυμίσω πως κανένας από αυτούς δεν έχει συλληφθεί σε πεδίο μάχης και τα στρατοδικεία θεωρούνται πρόκληση στη δημοκρατική και φιλελεύθερη πτέρυγα της αμερικάνικης κοινωνίας).
 3. Αυτούς που θα αφεθούν ελεύθεροι.
 4. Αυτοί που θα φυλακιστούν σε συμμαχικές χώρες. Είναι περιπτώσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες, δεν έχουν προκύψει στοιχεία ενάντια τους αλλά θέλουν να κρατήσουν μια λίγο ουδέτερη στάση γιατί είναι αντιφρονούντες σε «εχθρικές» χώρες. Οι 17 μουσουλμάνοι Ουιγούροι της Κίνας είναι μια τέτοια περίπτωση.  Ο Καναδάς έχει αρνηθεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο, όμως η ΕΕ έχει ανοίξει διάλογο και η Πορτογαλία και η Γερμανία φέρεται να είναι κάποιες χώρες διαθέσιμες να δεχτούν κρατούμενους του Γκουαντάναμο.
 5. Η Πέμπτη είναι και αυτή που υπάρχει το Γκουαντάναμο. Είναι αυτοί που «δεν μπορούν να διωχθούν, αλλά αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ». Γι` αυτούς πρέπει να φτιαχτεί ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που να μην αποφυλακίζεται κανένας επικίνδυνος για τις ΗΠΑ, αλλά να κρίνεται η προφυλάκιση του ανά τακτά χρονικά διαστήματα[4].

Αυτό που κόφτει τον Ομπάμα δεν είναι τα δημοκρατικά δικαιώματα… Το είπε ξεκάθαρα στην ομιλία του. Το Γκουαντάναμο έγινε σύμβολο στρατολόγησης εχθρών των ΗΠΑ. Όποτε αντί να έχει ένα στρατόπεδο εκτός ΗΠΑ, το φέρνει στην Αμερική και το νομιμοποιεί! Μέσα στον επόμενο χρόνο θα έρθει ένας νέος νόμος που θα παρατείνει επ` αόριστον την προφυλάκιση για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο όποιος «κρίνεται» επικίνδυνος για μελλοντική τέλεση εγκλημάτων θα φυλακίζεται! Μήπως είσαι υποστηρικτής «περίεργων» απόψεων; Μήπως είσαι εθελοντής σε καμιά ΜΚΟ στον τρίτο κόσμο; Μήπως το μπλογκ σου κάνει λινκ με κανέναν «ύποπτο» προορισμό; Έχεις κανένα τηλέφωνο ανθρώπων που κάνουν κάτι από τα παραπάνω; Τότε σε όποια χώρα και να βρίσκεσαι, μπορεί να βρεθείς κλεισμένος σε ένα μπουντρούμι για «ένα, δύο, πέντε ή δέκα χρόνια», όπως δήλωσε ο Δημοκρατικός Ομπάμα… Επιστημονική φαντασία ; Νομίζετε! Δείτε την ιστορία του Lakhdar Boumediene.

ht_prison_florence_mn

φυλακές υψίστης ασφαλείας Florence

Ο Lakhdar Boumediene είναι αλγερινός, μέλος της Ερυθράς Ημισελήνου (ο Ερυθρός Σταυρός για τους ισλαμιστές) και το 2001 ήταν Σεράγεβο. Αυτός και έξι φίλοι του κατηγορήθηκαν από τις ΗΠΑ για απόπειρα βομβαρδισμού της αμερικάνικης πρεσβείας. Σε δίκη που έγινε στη Βοσνία το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο ήταν ένα χαρτί με ένα τηλέφωνο υποτιθέμενου μέλους της Αλ Κάιντα. Οι κατηγορίες κατέρρευσαν, αλλά βγαίνοντας από το δικαστήριο και οι 7 απάγονται από αμερικάνους στρατιώτες, τους φοράνε κουκούλες και τους μεταφέρουν στο Γκουαντάναμο. Μετά από εφτά χρόνια κράτησης απελευθερώνονται, αφού δεν βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία. Νομίζετε πως ο Lakhdar ήταν καλύτερα αν αντί στο Γκουαντάναμο ήταν σε κάποιο στρατόπεδο σαν τις φυλακές υψίστου ασφαλείας Φλόρενς;

Αυτό που με φρίκαρε περισσότερο δεν είναι η κυνικότητα του Ομπάμα… Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι, σιγά μην έκανε κάτι λιγότερο. Αυτή ένοχη σιωπή των μίντια είναι που με τρομάζει. Είμαι σίγουρος πως όλοι οι δημοσιογράφοι του διεθνούς ρεπορτάζ έχουν διαβάσει και τη συνέντευξή και έχουν παρακολουθήσει την εσωτερική κριτική στις ΗΠΑ. Άραγε σιωπούν επειδή έχει πέσει «γραμμή» να μη χαλαστεί το προφίλ του «δικού μας Ομπάμα» ή έχουν τόσο συμβιβαστεί πως θα μεγαλώσουμε σε ένα πλανήτη χωρίς στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα;

Για την αριστερά περιμένω να αντιδράσει μετά τις εκλογές…. Και μέχρι τις επόμενες…

Υ.Γ. Sorry, που δεν ασχολούμαι με πολιτική και τις εκλογές αυτό το ΣΚ αλλά με κουτσομπολιό και ανώφελα σχόλια.


[1] Ομιλία Ομπάμα New York Times 21/5/2009

[2] “the decisions that were made over the last eight years established an ad hoc legal approach for fighting terrorism that was neither effective nor sustainable — a framework that failed to rely on our legal traditions and time-tested institutions, and that failed to use our values as a compass” ο.π.

[3] “there may be a number of people who cannot be prosecuted for past crimes, in some cases because evidence may be tainted, but who nonetheless pose a threat to the security of the United States”… “But I want to be very clear that our goal is to construct a legitimate legal framework for the remaining Guantanamo detainees that cannot be transferred” ο.π.

[4] “Let me repeat: I am not going to release individuals who endanger the American people”… “In our constitutional system, prolonged detention should not be the decision of any one man. If and when we determine that the United States must hold individuals to keep them from carrying out an act of war, we will do so within a system that involves judicial and congressional oversight. And so, going forward, my administration will work with Congress to develop an appropriate legal regime so that our efforts are consistent with our values and our Constitution” ο.π.

Advertisements

4 Σχόλια on “το Guantanamo δεν κλείνει… νομιμοποιείται…”

 1. Ο/Η χαρη λέει:

  Γατουλέα το ‘δα από χτες βράδυ το ποστ αλλά μέ…απόκαμε, και ήμουν ήδη χάλια. Έχεις δίκιο, η στάση τών μεμε είναι το πρόβλημα, οι πολιτικοί τη δουλειά τους κάνουν, και δυστυχώς την ξέρουμε πια τη δουλειά τους.
  Κι εμένα (και σ’ αυτό και σε πολλά άλλα ζητήματα, που άπτονται ακόμα και τών «τεχνών» – ο καθένας το βιολί του βέβαια) αυτό που με εκνευρίζει είναι αυτή η αρμονική συμπαιγνία και συνεννόηση και συνωμοσία σιωπής. Δεν τα πολεμάς αυτά αλλιώς (εκεί έχω καταλήξει) παρά μόνο με προσωπικές δράσεις (έστω και ελάχιστες) και…με το ιντερνέτ! 😛

  ελπίζω να τούς πολεμήσουμε – αποφασισμένα άγρια – και αποτελεσματικά – όταν θελήσουν να μάς φιμώσουν κι εδώ 👿

  (γιατί θα το επιχειρήσουν) 👿 👿

 2. Ο/Η χαρη λέει:

  υγ: φίλε μου, πάλι ο δαίμων (στο σχόλειο)

 3. Ο/Η gatouleas λέει:

  αυτό το «σχόλειο» που το βλέπεις; Γιατί κάθομαι και ψάχνω τα ποστ μου και δεν το βρίσκω…

 4. Ο/Η lousy λέει:

  Βοηθητική η παρέμβαση μου αυτή τη φορά, η χάρη μάλλον εννοει το avatar της κατω απο το σχόλιο (κ όχι σχολειο). Αν παλι κανω λάθος, δείξτε κατανοηση κ συγχωρήστε με…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s