γιατί σκέφτομαι να μη χάσω το μπάνιο μου στις 7 Ιούνη…

Κυκλοφορεί ένα κείμενο από τον Έλικα που προσπαθεί να αντικρούσει τα 10 πιο κλασσικά επιχειρήματα υπέρ της αποχής από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Προσωπική μου άποψη είναι πως στοχεύει λάθος κοινό, με λάθος επιχειρήματα επιτυγχάνοντας το ακριβώς αντίθετο. Εντυπωσιακό, έτσι;

december2008

Δεκέμβρης 2008. Αυτή η διάθεση θα "απέχει" από τις εκλογές. Και θα φταίνε τα υπάρχοντα ψηφοδέλτια για αυτό

Ψηφίζω από το 1993 και έχω ρίξει ότι μπορείτε να φανταστείτε… Από «ΠΑΣΟΚάρα» σε εκείνες τις εκλογές, όλες τις εκδοχές της αριστεράς ως το μου-λου ψηφοδέλτιο στις τελευταίες νομαρχιακές. Γενικά δεν είμαι φετιχιστής στην ψήφο μου. Αλλά πάντα ήθελα να έχω μια «θετική» σχέση με την κάλπη. Για πρώτη φορά με σαγηνεύει η προοπτική του άκυρου και της αποχής. Αλλά δε θεωρώ τον εαυτό μου «αντικειμενικό» δείγμα.  Ας διαβάσουν οι σύντροφοι αυτής της καμπάνιας το ποστάκι της Banshee και να μου πουν σε τι ακριβώς απαντά ο δεκάλογος τους στους προβληματισμούς της. Πολίτες σαν τη Banshee, θέτουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα ίδια, πάνω κάτω, ερωτήματα και αναζητούν κάποιον να προσπαθεί να τα απαντήσει. Ναι… ίσως μετά από 10-15 εκλογές να παύουν να αναρωτιούνται και να μετατρέπονται σε «θεωρητικούς» της αποχής. Αλλά μέχρι τα 30 σου όλο και κάτι «παλεύεις».

Η αριστερά σε αυτές τις εκλογές κινδυνεύει να χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της από αυτούς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της. Αυτοί δεν είναι οι φανατικοί του άκυρου, αυτοί που θεωρητικοποιούν τη στάση τους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Είναι αυτοί είτε ψηφίζουν για πρώτη φορά και τους θεωρούν «όλους ίδιους» είτε κάποιοι που πότε ψηφίζουν και πότε όχι και πάντως δεν έχουν μια κομματική δέσμευση κάπου.

Ο λόγος που οδηγείται ένας νέος άνθρωπος στην αποχή είναι πως δεν βρίσκει από κάπου να κρατηθεί. Δεν μπορεί να ανακαλύψει μια ελάχιστη νότα αισιοδοξίας και θα καταλήξει στην όποια απόφαση του ανάλογα με τον κοινωνικό του περίγυρο. Και επειδή αδυνατεί η αριστερά σήμερα να παράξει ένα πολιτικό ρεύμα , θα αφεθεί στην προσδοκία μιας αγκαλιάς ενός γκόμενου σε ένα νησάκι. Γιατί να χάσει την ευκαιρία να ξεσκάσει ένα τριήμερο;

Το κείμενο ενάντια στην αποχή πέφτει στη λούμπα που θεωρητικά θέλει να αποφύγει. Είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ και, άρα, «παίζει» εξ ορισμού στο γήπεδο της αποχής. Όταν λχ κάποιος αισθάνεται «σκατά» και δε γουστάρει να βγει βόλτα, δεν τους λες πόσο «σκατά» θα περάσει σπίτι αλλά ψάχνεις να βρεις κάτι «ωραίο» για να βγει. Η μεταφορά της συζήτησης από «τα θετικά της κάλπης» στα «αρνητικά της αποχής» είναι η καλύτερη διαφήμιση της.

Το ΚΚΕ το ξέρει αυτό το τρικ και για αυτό προσπαθεί να προβάλλει ότι θετικό του έχει απομείνει. Έτσι απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση, το κίνημα του Δεκέμβρη και την ιστορία για την Κούνεβα προβάλλει:

«Ψήφισε ΚΚΕ γιατί μόνο ο σοσιαλισμός της Κινάς και των παλιών κομμουνιστικών καθεστώτων είναι ο κόσμος που ονειρεύεσαι, χωρίς φτώχεια, χωρίς πείνα. Και θα τον κατακτήσεις παλεύοντας μέσα από το ΣΕΜΜΕ και όχι τις ύποπτους κουκουλοφόρους. Δες πόσο αγωνιστικό και μαχητικό είναι λχ το μαθητικό κίνημα σήμερα. Όχι στις ακρότητες του Δεκέμβρη. Τέλος ο μοναδικός τρόπος για να στηρίξεις την Κούνεβα, είναι διασπώντας το σωματείο της και φτιάχνοντας ένα ταξικό γιατί η ίδια δεν είναι τόσο ταξική. Δες τα υπόλοιπα ταξικά συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι τρώνε με χρυσά κουτάλια γιατί κερδίζουν συμβάσεις που ούτε μπορούν να ονειρευθούν οι συμβιβασμένοι της ΓΣΕΕ». Αυτά εκπέμπει το ΚΚΕ και όσους μπορεί να πείσει, θα τους φέρει στην κάλπη.

Το ερώτημα είναι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ…

Τα έχει κάνει τόσο ρόιδο, που δεν μπορούν να βρουν ένα θέμα να βγουν με ένα τσαμπουκά στο κόσμο. Ρε σύντροφοι, κόφτε την πιπίλα της πολυχρωμίας της αριστεράς και ξηγηθείτε μόρτικα. Ή είσαι με την παρθένα ή με το σατανά. Πες έστω είμαστε παρθένες και έχουμε μια δημοκρατική αντιπολίτευση υπέρ του σατανά. Αλλά όχι τα σουξουμουξου του Χουντή στο ΜΕΓΚΑ της δευτέρας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές απόψεις. Είναι και υπέρ και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτός είναι ο πλούτος μας».

 • Μετά το Δεκέμβρη και τη στάση της αστυνομίας, δεν κατεβάσατε ούτε μία πρόταση για τη συνέχεια του αγώνα. Έγιναν δεκάδες διαδηλώσεις και ντου σε αστυνομικά τμήματα και δεν υπήρχε ούτε μία πρόταση για απεργία ή κατάληψη. Ακόμα και η ΠΟΣΔΕΠ που 2 χρόνια πριν «έκλεινε» σχολές για το άρθρο 16 το Δεκέμβρη έμεινε εγκλωβισμένη στους δικούς της ανταγωνισμούς. Οι μαθητές βγήκαν, τα έκαναν λαμπόγιαλο κι ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε ποια ήταν η πρόταση των μαθητών και φοιτητών του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα (υποτίθεται) στις λογικές ΚΚΕ και αναρχικών. Αλλά και στο πολιτικό επίπεδο κατεβάσατε ένα νομοσχέδιο για «εκσυγχρονισμό της, συνεργασία με τους ΟΤΑ και διακομματικό έλεγχο της παράλληλα με αυξήσεις στους μισθούς των μπάτσων». Αν είναι αυτός ο τρόπος για να μη βγαίνουν δολοφόνοι μπάτσοι, βγείτε και υποστηρίξτε το όπως το ΚΚΕ. Αλλιώς ας αποδοκιμάσετε την κοινοβουλευτική σας ομάδα.
 • Μετά το χτύπημα της Κούνεβα στήσατε μια επιτροπή για να αναδείξετε τη φεμινιστική πλευρά της, την ώρα που τα σωματεία σας απείχαν επιδεικτικά, με πρώτο απ΄ όλα αυτό του ΗΣΑΠ. Είναι τόσο εκκωφαντική η σιωπή σας σε εργασιακούς χώρους για αυτό το θέμα, που έχουν αρχίσει να ακούγονται για περίεργες διασυνδέσεις συνδικαλιστών σας, με τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης στην Κούνεβα, τον περίφημο Οικονομάκη. Οι λιγοστές δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μπόρεσαν και συσπείρωσαν πάνω από 65 σωματεία όταν εσείς σφυρίζετε ανέμελα. Βγείτε ανοιχτά και υποστηρίξτε πως το χτύπημα στην Κούνεβα δεν αφορά το συνδικαλισμό και τα σωματεία αλλά τον πολιτισμό, γι` αυτό και κάνουμε μόνο συναυλίες. Αλλιώς κάντε δημόσια αυτοκριτική.
 • Όταν έχουμε όλα αυτά τα γεγονότα μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τη συνδικαλιστική σας παράταξη την Αυτόνομη Παρέμβαση ακύρωσε 2 (δύο!) διαδηλώσεις μέσα σε 5 μήνες. Μία το Δεκέμβρη και μία την Πρωτομαγιά. Παρακαλώ κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ ας εξηγήσει δημόσια γιατί η καινούρια ταχτική των συναυλιών απέναντι στις διαδηλώσεις τη θεωρεί επιτυχημένη. Αυτό να περιμένουμε από το ΣΥΡΙΖΑ τη νέα περίοδο; Μια σειρά δυναμικών συναυλιών που θα ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό;  Ή βγείτε με τσαμπουκά στυλ ΚΚΕ και πείτε «ναι, ρε! Με συναυλίες θα έρθει ο σοσιαλισμός», ή ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΕ αυτή την τακτική.
 • Ακόμα και σήμερα την ώρα που μπάτσοι σκίζουν Κοράνια και φασίστες επιτίθενται καθημερινά σε μετανάστες ANTIFASI 29??? LOWστον Άγιο Παντελεήμονα, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, αρνείστε να διοργανώσετε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τη Δευτέρα έγινε μάζεμα μεταναστευτικών οργανώσεων και αποφασίσατε να απέχετε από το συλλαλητήριο της Παρασκευής. Να υποθέσω πως η καινούρια ταχτική στις ρατσιστικές προκλήσεις είναι η σιωπή και η αποχή;
 • Μετά το Βοτανικό να υποθέσω πως η νέα γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι «επιχορήγηση με δημόσια γη και χρήμα των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών από τους Δήμους και το Κράτος»; Δηλαδή η συνταγή του Συνασπισμένου δημάρχου Ρέντη κ. Ιωακειμίδη – που έχει εκλεγεί σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – έχοντας αγαστή συνεργασία με τον Κόκκαλη για το προπονητήριο του Ολυμπιακού, είναι η «νέα» πρόταση του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ για τους εναπομείναντες ελεύθερους δημόσιους χώρους;

Συμπερασματικά, αν στις εκλογές του 2007 είχες να αναφερθείς

 1. i.            στη διαδήλωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ το 2005,
 2. ii.            την εντυπωσιακή εμφάνιση του Τσίπρα και το 10% στις δημοτικές εκλογές του 2006,
 3. iii.            την μάχη για το άρθρο 16 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας το χειμώνα του 2007,
 4. iv.            την μάχη στην παραλία του Ελληνικού απέναντι στην προσπάθεια των εταιρειών να εκμεταλλευτούν δημόσια γη  το καλοκαίρι του 2007

μετά από 2 χρόνια τα έχεις πετάξει όλα στα σκουπίδια.

Όχι μόνο δεν έχεις πάρει την παραμικρή πολιτική ή κινηματική πρωτοβουλία αλλά και οι αντιδράσεις σου στα σημαντικά γεγονότα της τελευταίας χρονιάς είναι θλιβερή. Παρακολουθείς αμήχανα τις δημοσκοπήσεις και περιμένεις να «μαζέψεις» μέλη και ψηφαλάκια μέσα από τη λογική του ώριμου φρούτου.  Μέχρι το καλοκαίρι πίστευες πως θα κληρονομήσεις ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Όταν ανέκαμψε, «πόνταρες» σε μια επερχόμενη αυτοδυναμία του για να μην «πιεστείς» να συγκυβερνήσεις. Όταν δεν πήγαμε σε πρόωρες εκλογές, πόνταρες σε μια σιωπηλή και μειλίχια ψήφο διαμαρτυρίας στο δικομματισμό. Όταν εμφανίστηκαν οι Οικολόγοι και έχασες και το τελευταίο σου κεντροαριστερό μαξιλαράκι, δεν σου έχει απομείνει τίποτα. Έχει πλάκα να βλέπεις ευρωκομουνιστές αυτοδιοικητικούς, μπλεγμένους με τα μπούνια στην παραγοντική συνδιαχείρηση να ξεσκονίζουν τα κιτάπια τους και να ανασύρουν την «ταξική και κόκκινη οικολογία».

Αυτά με έχουν οδηγήσει να σκέφτομαι την αποχή ή το άκυρο. Μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μου έχει απομείνει σα θετική ψήφος. Γιατί εκεί βρίσκονται οι λιγοστές δυνάμεις που προσπάθησαν τη τελευταία χρονιά να στήσουν τη σωματειακή πρωτοβουλία για την Κούνεβα ή την Επιτροπή για τους μετανάστες που καλεί στη διαδήλωση μεθαύριο. Αυτό που με προβληματίζει είναι η χρόνια ανικανότητα τους να αντιληφθούν τις ευκαιρίες τους, παρά εγκλωβίζονται σε μικροκομματικά παιχνίδια, αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.

Θα είχα καταλήξει στην ψήφο σε αυτούς αν δεν είχα το παράδειγμα της υποψηφιότητας Πανούση στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006. Εκεί η υποψηφιότητα αυτή καταποντίστηκε χωρίς να αναδειχθεί κανένα άλλο της αριστεράς (μάλλον η Γεννηματά βγήκε κερδισμένη) και αυτό είχε θετικά αποτελέσματα για το μέλλον. Μπήκε στην άκρη η λογική της σοσιαλδημοκρατικής διεύρυνσης. Μήπως μια εκλογική συντριβή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, σε δευτερεύουσες εκλογές μάλιστα, λειτουργήσουν σαν καμπανάκι; Μήπως δεν υπάρχουν οι συνθήκες να ηττηθεί ο δικομματισμός σήμερα και ο μόνος «ρεαλιστικός» στόχος είναι το ταρακούνημα της αριστεράς;

Η διαφορά του 2007 με σήμερα είναι πως ΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοιχτά αυτιά να αφουγκραστεί αυτή την αποδοκιμασία, αλλά ΚΑΙ συνιστώσες είχαν ενεργοποιηθεί προβάλλοντας εναλλακτικά πολιτικά σενάρια για την επόμενη μέρα. Σήμερα η αμηχανία και η ηττοπάθεια έχει παγώσει όλες τις διαδικασίες. Αμφιβάλλω αν έχει απομείνουν στελέχη με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση να ανοίξουν μια ουσιαστική συζήτηση. Γι` αυτό και μάλλον δεν θα μπορέσουν να εξάγουν το επερχόμενα αρνητικά αποτελέσματα.

Πραγματικά, δεν είμαι σίγουρος για το αν θα κάνω σωστά και θα απέχω. Μπορεί να με πιάσουν τα ενοχικά και να τρέξω την τελευταία στιγμή στην κάλπη. Αλλά ο στόχος του αρχικού δεκάλογου δεν είναι άνθρωποι σαν κι εμένα. Άνθρωποι σαν κι εμένα έχουμε τη πολιτική κουλτούρα να επεξεργαστούμε τη στάση μας.

Ο στόχος θα έπρεπε να είναι αυτός που έχει μιζεριάσει από τις αέναες κοινοτυπίες. Αυτός που βλέπει τον Τσίπρα να έχει γεράσει πριν την ώρα του, αναμασώντας ανουσιότητες. Αυτός που βλέπει είτε το ΠΑΜΕ είτε τη ΓΣΕΕ του ΠΑΣΟΚ είτε τη ΓΣΕΕ του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αναποτελεσματικοί και εγκλωβισμένοι σε μια μάχη για τις καρέκλες και όχι για ενιαία σωματεία, αγωνιστικά στυλ Κούνεβας…

Και σε αυτό τον απογοητευμένο που βλέπει όλα τα κόμματα ίδια μη του την «πέφτετε».. προσπαθήστε να του περιγράψετε ΜΙΑ (μια) πολιτική θέση της περασμένης χρονιάς που να είστε περήφανοι για αυτήν. Αμφιβάλλω πως θα βρείτε αλλά αξίζει τον κόπο.

Υ.Γ. Και γι ανα χαμογελάσουμε λιγάκι και επειδή ο Gatouleas είναι εδώ να σας βοηθάει και σε δύσκολες αποστολές, αν αισθάνεστε αβέβαιοι και ανασφαλής στη στήριξη του κόμματος σας, έχω να σας προτείνω αυτό που είπα σε σύντροφο που στηρίζει αμήχανα το ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς βάλτε στη θέση του το κόμμα της αρεσκείας σας. Κουβεντιάζαμε, που λέτε, τις προάλλες και μου εξομολογιότανε πως δεν μπορεί να βρει σοβαρά επιχειρήματα στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μου έλεγε:

–         Ρε Gatoulea, αν την ώρα που κολλάω αφίσες με ρωτήσει κάποιος στο δρόμο γιατί στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ τι να κάνω;

–          Άκου… Θα πάρεις το μελαγχολικό αλλά τίμιο ύφος της εργατιάς (στυλ Ξανθόπουλος) και θα του πεις πως ήσουν άνεργος ένα χρόνο και ο Τσίπρας σου έδωσε μεροκάματο. «Δεν ξέρω από πολιτική, αλλά χάρις σ` αυτό το τίμιο παλικάρι έχω ένα μεροκάματο να θρέψω τα παιδιά μου. Οι άλλοι με είχαν αφήσει να πεινάσω».

Με αυτό τον τρόπο ΚΑΙ αποφεύγεις δύσκολες πολιτικές συζητήσεις αλλά και αφήνεις μια καλή εικόνα για το κόμμα σου. Μια κομπίνα χρήσιμη για κάθε εκλογική αναμέτρηση..


16 Σχόλια on “γιατί σκέφτομαι να μη χάσω το μπάνιο μου στις 7 Ιούνη…”

 1. Ο/Η Grigoris λέει:

  έλεος είσαι εξαιρετικά μεροληπτικός κατά του Σύριζα και με αυτή την έννοια σου εύχομαι ένα καλό μπάνιο! το κλείσιμο του άρθρου είναι χυδαίο. ταϊζει ο τσιπρας τον φιλο σου που κανεί αφισοκόληση…δεν το πιανω το χιούμορ ..και αυτός δεν ξέρει γιατί θα ψηφίσει συριζα…πάει για μπάνιο και αυτός δηλαδή…
  Η καλυτερη στάση είναι ψηφος το πρωι και μπανάκι το απόγευμα ή το αντίθετο αν προτιμάτε. αποφύγετε πάντως το μπάνιο μεσημεριανές ώρες γιατί θα σας χαλάσει περισσότερο…σοβαρότερα τώρα.
  ο σύριζα έχει δώσει σημαντικά δειγματα γραφής τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να δίνει σε πεδία όπως εργασιακά δικαιώματα (βλ. ασφαλιστικό) εκπαίδευση 9άρθρο 16) ελευθεροι χωροι (ελαιώνας. ασωπός) αναδειξη της περιπτωσης της Κουνεβα στηριξη του ΔΕκέμβρη (αρχικά τουλάχιστο) κλπ κλπ. σαφεστατα δεν ήταν μόνος του σε αυτες τις δράσεις. συμμαχησε είτε άτυπα είτε στα ίσα με κινήσεις και ομάδες πολιτών από τον ευρυτερο αριστερο και αντιεξουσιαστικό χωρο. σε πολλές περιπτώσεις του αξίζουν εύσημα και δικαίωμα περηφάνιας για τις νικες που επιτευχθηκαν.
  Ωστόσο είανι αλήθεια ότι μετα το Δεκέμβρη και τις πιέσεις που δεχτηκε πανταχόθεν υποχώρησε εν μέρει ως προς τη ριζοσπαστικότητα του. στο χερι μας είναι να παλέψουμε αυτή την εσωστρεφεια και τα φοβικά αντανακλαστικά και να του δωσουμε την πνοή που του αρμόζει. εχει πλάκα να σε κατηγορούν τα κοματα ότι ρεπεις στον αριστερισμό και την αναρχία και οι συντροφοι ότι ρεπεις προς τον μικροαστισμό… για συνελεθετε λιγακι…το εγχειρημα του συριζα είναι ενωτικό. πισω του υπαρχει η βαθια πεποιθηση ότι μεσα από τη συσπείρωση των αριστερων δυναμεων μπορούμε να επιτυχουμε ανατροπές στο πολιτικό και κοινωνικό/οικονομικό πεδίο συνακόλουθα.
  η απαξιωση της στασης του συριζα σημερα δεν ανταποκρινεται στην πραγματικότητα και υποκρύπτει καιροσκοπισμό.

 2. Ο/Η grigoris allos λέει:

  Σε γενικές γραμμές η κριτική που κάνεις έχει βάση.Είναι λίγο υπερβολική στα σημεία του Χουντή και του δεκέμβρη αλλά οκ.Το ουσιαστικό πράγμα που ξεχνά μια κριτική σαν τη δικιά σου είναι τα «όρια» αν θες του ΣΥΡΙΖΑ.Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα μετά την μεταπολίτευση που αγκάλιασε μία εξέγερση.Μπορεί να είχε ανεπάρκειες μπρός πίσω κλπ,αλλά γενικά ήταν εκεί και υποστήριξε.Τώρα για το μετά σαφώς υπήρξε αμηχανία μπέρδεμα,αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι η μετατροπή ανθρώπων από συνομιλητές του συστήματος σε πολέμιους του δεν γίνεται σε ευθεία γραμμή.Το ζήτημα είναι να κατανοηθούν και να καταπολεμηθούν οι αδυναμίες,που αφορούν όπως ξέρεις κυρίως το ΣΥΝ ως συνιστώσα. Άρα πιστεύω ότι ειδικά σήμερα πρέπει να στηριχθεί όχι απλά να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η μόνη πολιτική δύναμη,που παλεύει (ή έστω προσπαθεί), μαζί με τα κινήματα και τον κόσμο χωρίς αγοραφοβία και ξερολισμό.Και φυσικά μετά να απαιτηθούν τα αυτονόητα της οργανωτικής ενδυνάμωσης,και της ουσιαστικής δημόσιας εκπροσώπησης.

 3. Ο/Η Greek Rider λέει:

  Δεν έχω καμία γνώση για τα μικρά κόμματα της αριστεράς ούτε και για την ιστορία τους.

  Έχω όμως την εντύπωση ότι η ΑΝΤΑΡΣΙΑ είναι η μόνη λύση. Το ίδιο μάλλον ισχύει και για την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α….

 4. Ο/Η bodyfull λέει:

  Προσοχή! Σε περίοδο προεκλογικού οργασμού, όλες οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες και διαφοροποιήσεις παρακαλούνται να αποσύρονται.
  Τι στο καλό θα κάνουμε την επόμενη των εκλογών…

 5. Ο/Η gatouleas λέει:

  Grigoris, χαίρομαι που βρίσκω έναν από το ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει την παράταξη και τη στάση της στα σημαντικά πράματα σαν σύνολο, θεωρώντας πως υπάρχουν προβλήματα «φοβίας και εσωστρέφειας» μόνο. Άρα – ίσως – να μπορέσεις να μου λύσεις κάποιες απορίες. Θεωρώντας πως όλα τα κόμματα και άτομα της αριστεράς είναι ΜΕΣΑ στα κινήματα, η κριτική που τους κάνω είναι οι πολιτικές τους προτάσεις μέσα σε αυτά.
  Κατ` αρχήν κάνω μια σαφέστατη διάκριση του ΣΥΡΙΖΑ προ και μετά το 2007 την οποία θ εξηγήσω σε ξεχωριστό ποστ μετά τις εκλογές. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κρίνεσαι για το διάστημα που μεσολάβησε. Οπότε παίρνω τις πιο κομβικές στιγμές που μεσολάβησαν. Υπήρχαν κι άλλα.. ο γάμος των ομοφυλόφιλων, η στάση των τριών ευρωβουλευτών για το Ευρωσύνταγμα, η στάση και οι προτάσεις για την οικονομική κρίση, η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής κλπ.
  Έτσι κριτικάρω το ΣΥΡΙΖΑ πως το σωματείο ΗΣΑΠ λχ – που έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ πλειοψηφία ο ΣΥΝ – έχει βουβαθεί μέχρι παρεξηγήσεως. Αυτή η «βουβαμάρα» όχι μόνο δεν έχει καταδικαστεί από κανένα, αλλά ο πρόεδρος του (Γ. Γαβρίλης) προωθήθηκε στην κορυφαία θέση της Αυτόνομης Παρέμβασης σαν εκπρόσωπός της στη ΓΣΕΕ, συμφωνώντας με την αναστολή δύο διαδηλώσεων. Αν αυτή τη συμπεριφορά τη διαβάζεις σαν «ανάδειξη της περίπτωσης Κούνεβα» και «αριστερισμό», τότε έχουμε εντελώς διαφορετικά κριτήρια και απαιτήσεις από την Αριστερά.
  Δεν έχει νόημα να περιγράψω κι άλλες πολιτικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω αναφέρει ήδη μερικές και παραπάνω. Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε κι άλλους σαν κι εσένα, που να μπορούν, τουλάχιστον να υποστηρίζουν τις θέσεις του. Αν μου τις εξηγούσες κιόλας, θα σου ήμουν υποχρεωμένος.
  Όσο για το υστερόγραφο, μετέφερα αυτούσια μια πλάκα που κάνουμε εδώ στον Πειραιά και δεν κρύβει, πίστεψε με, κανένα υπαινιγμό. Αν δεν την «έπιασες» κατηγόρησε με για κακό χιούμορ.

 6. Ο/Η gatouleas λέει:

  allos grigoris, επείδή πρέπει να είσαι μικρός και να μην ξέρεις καλα την ιστορία της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ στα 1990-93 είχε «στηρίξει» το σωματείο της ΕΑΣ όταν με τον ΠΑΣΟΚο πρόεδρο της Κολλά, επιτίθονταν και ξεβράκωναν διμοιρίες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο Αντρέας Παπανδρέου είχε ανέβει στην κεντρική προεκλογικιή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα το 1993 με τη χήρα του Τεμπονέρα.
  Τότε το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στα «επεισόδια» με συνδικαλιστικά του στελέχη. Είναι συνηθισμένο κόμματα να το παίζουν «ευαίσθητα» σε ζητήματα δολοφονίας νέων από την αστυνομία, αλλά να μην οργανώνουν ή προτείνουν το οτιδήποτε.
  Όπως έγραψα στο ποστ, η μόνη συκεκριμένη πρότασηγια τη δολοφονία του Αλέξη, ήταν αυτη της κοινοβουλευτικής ομάδας που ζητά εκσυγχρονισμό της αστυνομίας.. Μήπως έχεις καμιά πρόταση είτε των βουλευτών, είτε συνδικαλιστών, είτε δημάρχων για το πως είτε να οργανωθεί το κίνημα είτε για να αντιμετωπιστούν οι σερίφηδες μπάτσοι;
  Σοβαρά πιστεύεις πως οι συνομιλητές του συστήματος μετατρέπονται σε πολέμιοι; Τουλάχιστον εγώ όταν μπλέχτηκα με αυτα το 2001 κουβεντιάζαμε πως θα ξηλώσουμε αυτούς τους συνομιλητές κι όχι να τους «αλλάξουμε»…
  Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως ΟΛΟΙ οι ΣΥΡΙΖΙΑΚΟΙ που ξέρω μου περιγράφουν τις δυσκολίες που μου επαναλαμβάνεις κι εσύ.
  Αν δεν μπορεί είτε κάποια συνιστώσα είτε κάποια τάση να περιγράψει ένα πολιτικό σχέδιο ανατροπής αυτων των πολιτικών, γιατί να μην υποθέσω πως ΔΕΝ έχετε σχέδιο, παρά βρισκόσαστε σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και μοιράζετε αφειδώς ευχολόγια «για το καλύτερο μέλλον που έρχεται»;

 7. Ο/Η gatouleas λέει:

  Greek Rider, συμφωνώ απόλυτα για την ΑΝΤΑΡΣΙΑ.. για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το σκέφτομαι ακόμα..
  Bodyfull, δεν ήξερα πως «φτιάχνεσαι» τόσο πολύ… Να συγκρατείς τον οργασμό σου, όμως, μη μας γίνεις Πετρούλα :)…

 8. Ο/Η grigoris allos λέει:

  Ας τα πάρουμε απ την αρχή «μεγάλε».
  α)Για την σημαντικότατη απεργία της ΕΑΣ,στην οπoία είχα την τύχη να συμμετέχω,ως υποστηρικτής,από την πρώτη μέρα εως τις συγkρούσεις στο μηχανοστάσιο του Βοτανικού,θεωρώ πως ήταν μια από τις σημαντικότερες απεργίες από τη δεκαετία του 80 και μετά.Ρζοσπαστικοποίησε κόσμο,και αντιλήψεις γι αυτό και υποστηρίχτηκε από την άλλη αριστερα.Είναι σημαντικό για κινήματα,να αμφισβητούν κυβερνήσεις,(ιστορικό και σωστό το σύνθημα ΑΕΡΑ-ΑΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΧΟΛΕΡΑ).Το ποιός ήταν πρόεδρος του σωματείου ήταν εντελώς άσχετο ακριβώς γιατί οι εξελίξεις τούς ξεπερνούν.Οι εργατικοί αγώνες πρέπει να νικούν.Εξάλου ήταν και άκρως διαπαιδαγωγιτικό το ξεβράκωμα (στην κυριολεξία),όχι των ματατζήδων αλλά των απεργοσπαστών.
  β)Το κίνημα του 91 που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων,φυσικά και δεν υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ παρά μόνο μετά την δολοφονία Τεμπονέρα.Αυτή η μάχη πολιτικοποίησε μια γενιά και επανέφερε μια άλλη στο προσκήνιο.Σε καμία περίπτωση η αριστερά δεν πρέπει να φοβάται στα κινήματα,αλλά να τα πολιτικοποιεί.
  Στις μέρες μας τώρα.Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και το έχει ο ΣΥΝ.Αν παρακολουθούσες ανακοινώσεις όλων των συνιστωσών θα έβλεπες ότι έχει τεθεί με μεγάλη ένταση,δημόσια,και αφορά την ανανεωτική πτέρυγα.
  Εδώ είναι και το μεγάλο ζήτημα,που έχει να κάνει με την αναγνώριση της εποχής.Κατά τη γνώμη μου η ένταση της επίθεσης θέτει και συγκεκριμένα καθήκοντα με ένα από τα πιο βασικά να ειναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση (κοινώς ενότητα της αριστερας),με συγκεκριμένους στόχους και καθήκοντα.Και σε γενικές γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ ΈΧΕΙ ΥΠΗΡΕΤΉΣΕΙ αυτα τα καθήκοντα κάνοντας παρα πολλά και ακριβώς γιατί έχει δυναμική κέρδισε σε αρκετά απο αυτα.
  Τώρα για τον δεκέμβρη.Αν θες συγκεκριμενα πράγματα δες «σχέδιο ψηφισμάτων σε γενικές συνελεύσεις» μπες και στα site KOE μαθητών ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ κλπ.Αν θες σχέδιο μπες στο koel.gr
  να δεις το γιατί ΣΥΡΙΖΑ (όχι το προεκλογικό) από συνιστώσα.Οσο για τον ΗΣΑΠ πάλι μεταφέρεις ένα πρόβλημα του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ.Αυτά για την ώρα περισότερα αν προκληθώ.

 9. Ο/Η gatouleas λέει:

  Grigori allos, δεν ήθελα να το παίξω «μεγάλος και έμπειρος» αλλά νόμισα πραγματικά πως ασχολείσαι ελάχιστο χρόνο με την πολιτική. Διαβάζοντας τη απόλυτα ορθή και συνεκτική σου παρουσίαση των γεγονότων που παρέθεσε, βλέπω πως δεν «τσιμπας» με το ΠΑΣΟΚ όταν βγαίνει στα λόγια να στηριξει (γενικώε και αορίστως) τους ΕΑΣιτες και μαθητες. (Αν και στην ΕΑΣ η ΠΑΣΚΕ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και το ξέρεις).
  Ακριβώς για την ιδια και χειροτερη συμπεριφορά κατηγορώ το ΣΥΡΙΖΑ! Μαλιστα η Αυτόνομη Παρέμβαση είχε πιο παθητική στάση από την ΠΑΣΚΕ της ΕΑΣ. Σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της περιοδου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ να τα καλύψει με μια αριστερή ρητορεία. Σε Δεκέμβρη, Κούνεβα, Ολυμπιακή, μετανάστες και Πρωτομαγιά αρνείται να προχωρήσει σε μια οποιαδήποτε οργανωτική ή πολιτική πρόταση. Ακόμα και στο Βοτανικό, που ήταν μια πρωτοβουλία του προηγούμενης περιοδου, τα μαζεύει άρον-άρον και δημιουργεί όρους σιωπής για ανάλογα γεγονότα.
  Έχω κουβεντιάσει με κάποια παιδια από την ΚΟΕ στον Πειραιά και με διαβεβαίωσαν πως δεν έχει κατατεθεί καμια δημόσια πολιτική διαφωνία της ΚΟΕ για όλους αυτούς τους χειρισμούς (κοινοβουλευτική πρόταση για αστυνομία, στάση Αυτόνομης Παρέμβασης, Κούνεβα, Βοτανικός κλπ). Αν έσυ έχεις να με παραπέμψεις κάπου, το περιμενώ με λαχτάρα.. Στο site, σε μια πρόχειρη ομολογουμένως ματια, δεν βρήκα κανένα τέτοιο κείμενο..
  Όταν ασχολήθηκα με το Φόρουμ, και μετά με το ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είχα στο νου μου.. Μια συσπέιρωση που θα ξεκινά από την ενότητα δράσης και θα διερευνά ευρυτερη προοπτική. Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ πως η συγκέντρωση δυνάμεων είναι προωθητική για το κινημα.
  Δυστυχώς την τελευτάια διετία η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να «τραβά» δυσκίνητους γραφειοκράτες, μπλοκάρει και σταματά δυνάμεις γνήσια κινηματικές. Η Κούνεβα απέδειξε πως μια χούφτα συνδικαλιστών από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ήταν πιο αποτελεσματική ΕΞΩ από το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έφτιαξαν την Πρωτοβαθμια πρωτοβουλία σωματείων. Οι συνδικαλιστές της «αριστερας του ΣΥΡΙΖΑ» όχι μόνο δεν «περέσυραν» τους συνασπισμένους, αλλα ενσωματώθηκαν στην πρωτοβουλία για να ξεφύγουν από τη θλιβερή αδράνεια του κόμματος τους.
  Τέλος δεν μεταφέρω εγώ τα «προβλήματα του ΣΥΝ» στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελεγχεται απόλυτα από το ΣΥΝ. Η κοινοβουλευτική ομάδα, οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης.. Αν εσύ έχεις μια άλλη (φαντασιακή κατ` εμε) εκόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να την αντικρούσω.
  Παρ` εκτός κι αν έχει η ΚΟΕ κανένα σχέδιο οργανωτικής και πολιτικής κυριαρχίας στο ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στο ΣΥΝ. Αν αυτό δεν είναι όνειρο θερινης νυκτός, τότε…
  Τέλος θα σου πω αυτό που είπα και στην ΚΟΕ. «Αν μου πείτε πως σκοπός είναι να βγάλετε τον ευρωβουλευτή και μέσα στο επόμενο πχ 6μηνο την «κάνετε» από το ΣΥΡΙΖΑ (με έναν εύσχημό τρόπο, προφανώς), αυτό το θεωρώ σοβαρό πολιτικό σχέδιο. Θα έχετε έναν ευωβουλευτή να «χτίσετε» γύρω του και γι` αυτό, αν και δεν είμαι ΚΟΕτζης, θα σας στηρίξω με νύχια και με δόντια. Αν δεν μου το λέτε, όμως, ή με περνάτε για κορόιδο ή είσαστε εσείς κορόιδα που δε βλέπετε τι συμβαίνει. Οπότε δεν μπορώ να σας στηρίξω».

 10. Γατουλέα, διαφωνώ μαζί σου αλλά εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο γράφεις τη διαφωνία σου.
  Μέσρι που έφτασα στην τελευταία παράγραφο του σχόλιού σου. Με τη τελευταία αυτή παράγραφο, με έστειλες. Πραγματικά απογοητεύτηκα γιατί είναι απλά ακραίος οπορτουνισμός, πράγμα για τον οποίο όλοι, μέσα και έγω από τον ΣΥΡΙΖΑ , κατηγορούν τον ΣΥΝ. Και ναι η Αυτόνομη Παρέμβαση στηρίζεται βασικά από τον ΣΥΝ και αν τα κάνει σκατά (ενίοτε) φταίει που και κάποιοι άλλοι (όχι μόνο η ΚΟΕ) προτιμούν να μείνουν στην απ΄έξω, για να μη λερωθούν! Κι έχω προσωπική εμπειρία, δυστυχώς!

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   Αγαπημένη μου Κοκκινομπαλονου, αισθανομαι παρα πολύ άσχημα για τα τελευταία μου ποστ. Θα ήθελα να σου εξηγήσω τη στάση μου, αλλά αποφάσισα να τραβηχτώ λιγάκι από τα προεκλογικά ζητήματα και δεν πρόκειται να απαντήσω ή να γράψω για κανένα τέτοιο θέμα. Πάντως μόνο οπορτουνισμός δεν υπάρχει σε αυτά…
   Ελπίζω να έχω την κατανόηση σου..
   Υ.Γ. από περιεργεία… φαντάζομαι πως τελευταία παράγραφο εννοείς την άποψη μου για το βουλευτή της ΚΟΕ, έτσι δεν είναι;

 11. να μην αισθάνεσαι άσχημα για τα ποστ…την άποψή σου είπες. Και αυτή δεν ήταν σε καμία περίπτωση οπορτουνισμός. Και καλό είναι να γράφουμε αυτά που σκεφτόμαστε, μόνο κέρδος είναι.
  Αλλά ναι, για την ευροβουλευτή της ΚΟΕ, είναι που μίλησα για οπορτουνισμό. Η θέση σου σε αυτό με απογοήτευσε. Και ελπίζω να μην διανοηθούν να το κάνουν!

 12. ΕΚΛΟΓΈΣ ΕΦΤΆ ΙΟΎΝΗ

  Τι ο καψερός να κάνω στου Ιούνη τις εφτά;
  Για την παραλία να πάω δεν υπάρχουνε λεφτά.
  Με τη γκόμενα να βγω; Γκόμενα πού να βρεθεί
  που λεφτά θέλει να φάει, να ψωνίσει, να ντυθεί…
  Να ψαρέψω θα ‘ν’ καλά. Μα πού βάρκα ν’ ανοιχτώ;
  Και με τι λεφτά να πάω σε ξενύχτι να ριχτώ;
  Να μου είχανε αφήσει λίγα οι άθλιοι ευρώ
  κάτι πιο φτηνό να κάνω θα βρισκότανε θαρρώ.
  Τηλεόραση; Στραβώνει. Να βολτάρω; Τρε μπανάλ.
  Και δεν άρχισαν ακόμα ούτε και τα φεστιβάλ.
  Πού να πάω στου Ιούνη τις εφτά; Να κάνω τι;
  Να το ρίξω στο τσιγάρο-να το ρ’ίξω στο πιοτί;
  Κάτι θα ‘βρω για να κάνω και την Κυριακή αυτή,
  στης Ελλάδας τα κιτάπια που αποφράδα θα γραφτεί.
  Ένα μόνο δε θα κάνω-να βρεθώ στην κάλπη εμπρός-
  στο χαμό μου δε θα πάω-ας ερθεί να μ’ έβρει αυτός.

  Γιώργης Χολιαστός

 13. Ο/Η Spiti tou Laou λέει:

  Χαχα, καλό φίλε Γατουλέα. Ιδίως το κομμάτι που λες για την «τιμωρία» των κομμάτων της Αριστεράς.
  Στο σπαρίλα πάντως καταλήξαμε και παραθέτουμε τους λόγους.
  Άλλωστε, Κυριακή κοντή γιορτή, που είπε κι η Αλέκα.

 14. Ο/Η papax λέει:

  Ενα μακροσκελές σχόλιο…
  Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι έκανε ο αντρέας στη μεταπολίτευση. Ο αντρέας πήρε τα τα όνειρα, τα συνθήματα, τις ελπίδες του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης – και τη μισή επαναστατική αριστερά – τα μαγείρεψε καλά σε ένα καζάνι που γραφε «σοσιαλισμό στις 18» για να τα διαψεύσει ένα προς ένα τα χρόνια που ακολούθησαν.
  Μόνο που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, η ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα. Τη Γένοβα τη βαφτισε «δική του», το αντιπολεμικό κίνημα «δικό του», το ΕΚΦ «δικό του», τα κινήματα πόλης «δικά του», οι φοιτητικές καταλήψεις «δικές του», οι μετανάστες «δικοί του» – και όλα αυτά με τα πιστοποιητικά «ενότητας» και «επαναστατικότητας» που του προσέφεραν οι «συνιστώσες» για να ξεχαστεί ο Κωσταντόπουλος.

  Χρειάστηκαν μόνο λίγοι μήνες (εκεί που στο ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν 15 χρόνια)για να απογοητεύσει μεγάλη μερίδα από το 12-15-18% που πέρσι ΄τετοιον καιρό πίστεψαν ότι κάτι αλλάζει.

  Λίγοι μήνες ταξικής πόλωσης, για να φανεί ότι η στάση του στη ΓΣΕΕ και σε μια σειρά συνδικάτα είναι δίπλα στον Παναγόπουλο ενάντια σε μια επανάληψη απεργιακού μπαράζ στυλ 90-93. Για να πετάξει έξω από την ΠΟΣΔΕΠ τον Απέκη και το Μαϊστρο. Για να τα κάνει πλακάκια με το Βγενόπουλο, τον Πατέρα και το Βαρδινογιάννη για την «ανάγκη» να γίνει το γήπεδο του παναθηναϊκού στο Βοτανικό.Εδωσε συναίνεση και δεν μπόρεσε να πει έστω και μια καθαρή κουβέντα για τα γεγονότα του Δεκέμβρη,την ίδια στιγμή που ακύρωνε μαζί με το ΠΑΣΟΚ τα συλλαλητήρια. Και από τότε που άρχισε η προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος με τη συμμαχία ΝΔ-ΛΑΟΣ με τις ρστσιστικές επιθέσεις, κάνει την πάπια, μην και χάσει κάνα δεξιό ψήφο.

  Τώρα προσπαθεί να καλύψει αυτήν την ανεπάρκεια με τα μέσα που διαθέτει. Μαζί με το ΚΚΕ, που στήριξε όπως μπορούσε την κυβέρνηση, έχουν επιδοθεί σε ένα κωμικοτραγικό ανταγωνισμό ποιός θα κυκλοφορήσει τα περισσότερα τηλεοπτικά σποτάκια (σχεδόν όσα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ)για να μην τους περάσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

  Στο τρακτέρ του αγροταρά που γκρεμίζει τα συρματοπλέγματα της ΕΕ απαντάμε με τους μαθητές που φιλιούνται(σκπετικό:»αυτά είναι μικρά και χαζά ρε, ρίξτους κανα απολιτικο μπας και πάρουμε καμιά ψήφο). Σε ποιούς; στους μαθητές που το δεκέμβρη σπάγαν τα αστυνομικά τμήματα.

  Είμαι βέβαιος, ότι και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ για κάτι θα πανηγυρίζουν την κυριακή το βράδυ. Που «κρατήσαμε τις δυνάμεις μας», «που ανεβήκαμε μισό%», που «ήλθαμε τρίτοι». Και είμαι επίσης βέβαιος ότι ακόμα και αυτήν την εκλογική δύναμη που θα τους δώσει ο κόσμος, θα την κάψουν από τις 8 Ιούνη και μετά. Με ή χωρίς συγκυβερνήσεις, γιατί η μόνη προοπτική που βλέπουν είναι αυτή του κοινοβουλίου, των θεσμών και της συνδιαχείρησης.

  Ο βασικός λόγος που αξίζει να στηρίξει κανείς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι οι δυνάμεις που την απαρτίζουν σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις που προανέφερα δεν φοβήθηκαν την πόλωση με την άρχουσα τάξη. Ανοίγουν μάχες όπως οι φοιτητικές καταλήψεις, η απεργία των δασκάλων και δεν τρέχουν να κρυφτούν όταν η αντίπαλη τάξη πάει να περάσει στην αντεπίθεση. Και για ένα άλλο λόγο: Γιατί σγα-σγα, και με χιλιάδες προβλήματα, κάτι πάει να γίνει- κάτι είναι ανάγκη να γίνει

 15. Ο/Η papax λέει:

  Ps(συναισθηματικόν)προς γατουλέα.
  Αν και τρεις και ο κούκος, στο παπουτσάδικο αντε να πήγαμε μια φορά για μπάνιο. Δεν θα πάμε τώρα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s