αύριο η κούκουα θα γραφτεί στο δημοτολόγιο…

Ο Μπομπ Γουίλιαμς είναι από τη Γκάνα και ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 19 χρόνια της ζωής του…26

Όχι! Δεν θα εξετάσουμε εδώ αν έχει άδεια και ποιους σκοπέλους πρέπει να ξεπερνάει κάθε χρόνο για να αποδεικνύει πως δεν είναι ελέφαντας…

Όχι! Δεν θα εξετάσουμε εδώ αν έχει τη δυνατότητα να εκκλησιάζεται αν είναι μουσουλμάνος.

Όχι! Δε θα μας απασχολήσουν καθόλου τα δικά του δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο Μπομπ το 2007 απέκτησε μια κόρη, την Κούκουα και αύριο Σάββατο στις 7 το απόγευμα θα την γράψει ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ στο δημοτολόγιο του Δήμου Καισαριανής.

Λέω «ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ», γιατί στο απάνθρωπο κράτος που ζούμε, αν γεννηθείς από μη Έλληνα είσαι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ, είσαι παράνομος από το πρώτο δευτερόλεπτο..  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά σε όλη την επικράτεια που έχουν γεννηθεί εδώ, πηγαίνουν σχολείο, η μητρική τους γλώσσα είναι, φυσικά, τα ελληνικά και ανά πάσα στιγμή είναι εκτεθειμένα σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Δεν έχουν κανένα πιστοποιητικό π.χ. αν πάνε σε ένα μπαρ ή εμπλακούν σε ένα τροχαίο. Και ξαφνικά στα 18 τους… κινδυναύουν με απέλαση σε μια ξένη για αυτούς χώρα, στην χώρα των γονιών τους!

Η ακτιβίστικη ομάδα «Όχι στο Ρατσισμό από την Κούνια» έχει κάνει πολλές φιλότιμες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αναδείξει το πρόβλημα και να διεκδικήσει τα αυτονόητα…

1 . Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ή συμπληρώνουν τριετή παρουσία στην ελληνική εκπαίδευση.

2. Χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας αόριστης διάρκειας σε όλα τα παιδιά και νέους που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν στην Ελλάδα ή φοίτησαν στην ελληνική εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τη νόμιμη ή μη διαμονή των γονέων τους.

3. Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ο οποίος βασίζεται στην αρχή του ius sanguinis (αρχή του αίματος) με τη θέσπιση της αρχής του ius soli (αρχή του εδάφους) για όσους γεννιούνται στην Ελλάδα ή για κάθε ανήλικο που έχει συμπληρώσει τριετή παρουσία στην ελληνική εκπαίδευση οποιασδήποτε βαθμίδας (και με δυνατότητα επαναβεβαίωσης του ενδιαφερομένου κατά το έτος ενηλικίωσης).

4. Σε κάθε περίπτωση, καθιέρωση της αρχής της κατοικίας προκειμένου για την κτήση της ιθαγένειας (residence citizenship) που θα στηρίζεται όχι στον τόπο γέννησης ή στην καταγωγή βάσει αίματος, αλλά στον τόπο που βρίσκεται η κατοικία και η εργασία του μετανάστη, δημιουργώντας ειδικό δεσμό με τη χώρα.

Πιο αναλυτικά δείτε εδώ το δελτίο τύπου της…

31Αισθάνομαι αδύναμος να παραθέτω επιχειρήματα για αυτό το θέμα. Ο παραλογισμός που διέπει την απροκάλυπτη ρατσιστική στάση της ελληνικής πολιτείας, είναι τόσο ξεκάθαρος που μόνο ερωτήματα μου γεννά..

Γιατί, εμείς οι Έλληνες, δεν γνωρίζουμε αυτή την πολίτική του κράτους μας;

Γιατί οι πολιτικοί μας τη θεωρούν «δευτερεύουσας» σημασίας και αφήνουν να σέρνεται μια βαθειά απέχθεια για το ελληνικό κράτος με κίνδυνο να εκτραπεί σε εθνικό ή φυλετικό μίσος;

Γιατί η αριστερά την πολιτική για τους μετανάστες τη θεωρεί κάτι σαν «πρόσθετο»; Μόνο εθιμοτυπικά, φολκλορικά ασχολείται με τα θέματα αυτά.

Εύχομαι η αυριανή κίνηση του Δήμου Καισαριανής να μην είναι μια τουφεκιά στον αέρα… Βλέποντας την αμήχανη σιωπή ΟΛΩΝ των κοινοβουλευτικών κομμάτων και παρατάξεων του Δήμου της Αθήνας, στα τελευταία γεγονότα με την καταστροφή συμβόλου θρησκευτικής πίστης από κρατικό όργανο, δεν αισθάνομαι και πολύ αισιόδοξος…

Advertisements

4 Σχόλια on “αύριο η κούκουα θα γραφτεί στο δημοτολόγιο…”

 1. Ο/Η lousy λέει:

  Εχω την αισθηση πάντως πως το ius sanguinis υιοθετείται απο ολες τις χωρες της Ευρωπαίκής Ένωσης κ όχι μονο απο την Ελλαδα. Φυσικά όλα αυτά εντάσσονται στα πλαίσια μιας ευρύτερης και συλλογικής προσπάθειας των κρατών της Ε.Ε να αποτραπεί η απορρόφηση ατόμων προερχόμενων απο αλλες χώρες (κ κυρίως χώρες της Αφρικής και της Ασίας που αποτελούν και το μεγαλύτερο μεταναστευτικό προς την Ευρώπη πληθυσμό) προκειμένου αφενός να μην παρέχονται κίνητρα μεταναστευσης προς την Ευρώπη μέσω μιας τετοιας ευνοίκής ρύθμισης και αφετέρου να μη διαταραχτεί η σχετική ομοιογένεια του «ευρωπαίκού πληθυσμου». Δεν ειμαι σιγουρη πως η εν λογω τακτικη στηρίζεται τόσο σε ρατσιστικές αντιλήψεις όσο στο γεγονός ότι τα κράτη -κ δη τα αποκαλούμενα οικονομικώς ανεπτυγμένα- προκειμενου να αποφύγουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις που συνεπάγεται η νομιμοποίηση της παραμονής των λαθρομεταναστών (στην προκειμενη περιπτωση των απογόνων τους μέσω της χορήγησης ιθαγένειας) αποφεύγουν την προσέγγιση μιας «φιλάνθρωπης» πολιτικής. Γιατι να θελει ενα κρατος να δημιουργήσει νομικούς δεσμούς με το παιδι ενος μεταναστη, όταν αυτό που το φοβίζει περισσοτερο δεν ειναι ουτε το χρωμα του, ουτε η καταγωγη του, ουτε δεν ξερω εγω τι, αλλα το οτι θα πρεπει να επιβαρυνθει με επιπλέον κοινωνικές δαπάνες για την περίθαλψη, την εκπαίδευση, την ασφάλιση. Κ αν σκεφτει κανεις οτι η Ελλαδα είναι ενα κράτος που λόγω της θεσης του διευκολύνει την εισροή μεταναστατών και που ο πληθυσμός της τα τελευταια χρόνια εχει δεχθεί αρκετές προσμίξεις, ίσως τελικα να μην ακουγεται τόσο παράλογη -πλην αντιανθρωπιστική- η συγκεκριμενη πρόβλεψη της νομοθεσίας. Πάντως αν υπήρχε πρόβλεψη για την παροχή σε αυτα τα παιδια ενός πακέτου νομικών ρυθμίσεων που θα τους εξασφάλιζε κάποια αξιόλογη προστασία μη ισοδύναμης βέβαια με την παρεχόμενη μέσω της ιθαγένειας, ισως τα πράγματα να ταν καλυτερα κ για τις δυο μεριες…ισως η χρυση τομη να ειναι η ρεαλιστικα καλυτερη λυση που μπορουμε να διεκδικήσουμς όταν αντιπαλο ειναι το ιδιο το κρατος…

 2. Ο/Η gatouleas λέει:

  Χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, γνωρίζω, πάντως, πάρα πολλούς Έλληνες που έχουν διπλή υπηκοότητα. Δηλαδή, έχοντας γεννηθεί Γαλλία ή Γερμανία να αποκτούν αυτόματα τα δικαιώματα του Γερμανού ή Γάλλου πολίτη.
  Πάντως πρέπει να καταλάβουμε πως η μετανάστευση δεν είναι τουρισμός. Δεν μεταναστεύει κάποιος «επιλέγωντας» τη χώρα που θα πάει. Η ανάγκη τον σπρώχνει. Και θα συνεχίσει να το κάνει με καλύτερους ή χειρότερους όρους.
  Υπάρχουν πολλοί λόγοι, λοιπόν, να υποστηρίζεις τους μετανάστες.
  Ένας από αυτούς είναι πως διαμορφώνουμε μια κοινωνία που, όπως δηλώνεις στο σχόλιο σου, «δεν ακούγεται τόσο παράλογη, μια αντιανθρωπιστική νομοθετική ρύθμιση».
  Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με αυτή τη λογική. Σου εύχομαι ολόψυχα να μη το κάνεις κι εσύ Lousy!

 3. Ο/Η lousy λέει:

  Αυτοματα με την έννοια του οτι παω στη Γαλλια για να γεννησω το παιδι μου κ αυτο αποκτά αμέσως την γαλλική ιθαγένεια δεν υφίσταται ( κ προφανως δεν εννοεις κάτι τέτοιο), ωστόσο χώρες όπως η Γαλλία κ η Γερμανια μιας κ το εθιξες εφαρμόζουν το ius soli υπο προυποθεσεις (π.χ. στη γερμανία για να χορηγηθεί ιθσγένεια στο παιδί θα πρέπει ο ενας εκ των 2 αλλοδαπός γονέας να εχει συμπληρώσει 8 χρόνια διαμονής στο γερμανικό έδαφος και να εχει για τουλάχιστον 3 χρόνια άδεια παραμονής στη χώρα http://germany.usembassy.gov/acs/dual_nationality.html). Αν και σ αυτές τις χώρες, λοιπόν, εχουμε εφαρμογή του ius soli (εσφαλμένη κ ελλειπης η διατυπωση μου στο πρώτο μου σχόλιο, δεν παρουσιαζομαι ως αυθεντία σε νομικα ζητηματα) σίγουρα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με την ιδια θερμη κ αποδοχή που αντιμετωπίζεται το ius sanguinis. Δεν νομιζω οι εν λόγω χώρες που ταλανιζονται απο τη συγκεντρωση μεγάλου μεταναστευτικού πληθυσμού στην επικράτεια τους να «επιτρέπουν» τόσο εύκολα την πλήρωση των προαπαιτουμενων για την αποκτηση της ιθαγενειας τους.

  Συν τοις αλλοις μιλώντας πριν για ευνοϊκα νομοθετικα πακετα έλαβα γνώση του ν. 3386/2005 ο οποίος προσφέρει κάποια σημαντικα, επιτρεψε μου να πω, προνόμια στους μεταναστες δευτερης γενιας(συνοπτικά εδώ: http://www.reconstruction.gr/actions_dtls.php/46 αλλιώς αναλυτικά ο νόμος: http://www.taxheaven.gr/show_law.php?id=5311).

  Δεν εμφανίζομαι ως υπερμαχος της τακτικής του ελληνικού κράτους ουτε της αποκλειστικής εφαρμογής του ius sanguinis,για την ακριβεια δεν εχω γνώμη σιγουρη επι του θεματος. Απλά δεν μου έχεις παραθεσει καποιο πειστικό επιχείρημα -κ οχι τοσο σε μενα οσο στο ιδιο το κρατος- για μια αλλη θεαση των πραγματων. Κατ αρχας ποια η συνδεση της μεταναστευσης με τη χορήγηση της ιθαγενειας? Οταν μου λες οτι οι μεταναστες εξαναγκαζονται σε ολη αυτην την ταλαιπωρια κ οτι δεν εχουν αλλη λυση εγώ αυτόματα θα πρέπει να σκεφτώ πως το κράτος υποδοχής κανει «φιλανθρωπίες» κ αρχίζει τις «υιοθεσίες»? Δηλαδη με αυτη τη λογικη ας παρακινησουμε ολον τον ασιατικο κ αφρικανικό πληθυσμό που δεν μπορει να ορθοποδήσει στη χώρα του να ερθει στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιων του. Ούσα ρεαλιστρια -ίσως παραπάνω απ όσο συνηθιζεται σε ατομα της ηλικίας μου- δεν μπορώ να δεχθώ ότι το κρατος ενσαρκώνει το ρόλο του πονοψυχου θετου πατέρα που παίρνει υπο την προστσία του το ορφανο. Σαφως κ θα θελα ολοι οι ανθρωποι κ δη οι αδυναμοι να δεχονται τη στηριξη της πολιτείας αλλα από την αλλη ερχεται το κρατος να σου αντιταξει την προστασια του.

  Μαλλον μακρηγόρησα, αλλα με βρισκουν καχύποπτη κ αντιδραστική ολες αυτες οι ουτοπικες λύσεις που συχνά παραπέμπουν σε εκθεση ιδεών του λυκειου κ σε θεωριες περι εξιδανικευμενων πολιτειών, μη δυναμενες να υλοποιηθούν. Οι μεταναστες ειναι ομαδα που πρέπει να χαιρει σεβασμού κ ευνοικης μεταχειρησης. Αλλά όταν ερχεσαι αντιμετωπος με το ιδιο το κρατος, κατα βαση ανυποχώρητο- πρέπει να διεκδικεις με υπευθυνα επιχειρηματα γνωριζοντας εκ των προτερων πως ισως να πρεπει καπου να συμβιβαστεις μ αυτο. Γι αυτο κ μιλησα πριν για χρyση τομη.

  Σ ευχαριστώ που μου εδωσες την ευκαιρια πάντως να ψάξω λίγο παραπανω το θεμα και σου στελνω φιλικους χαιρετισμούς ( αν κ θα πρεπε να κρατώ μουτρα για την παράφραση του σχολίου μου βλ. “δεν ακούγεται τόσο παράλογη, μια αντιανθρωπιστική νομοθετική ρύθμιση”)

  με εκτιμηση, lousy

 4. Ο/Η gatouleas λέει:

  1) Είμαι σίγουρος πως δεν παρεξήγησες την παράφραση του σχόλιου σου. Δεν το έκανα για να αλλοιώσω τις απόψεις σου.
  2)Είμαι ικανοποιημένος που σου έδωσα έστω και μια μικρή ώθηση να ψάξεις το θέμα παραπάνω. Δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά μην παραγίνεσαι ρεαλίστρια. Έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου και πίστεψε με… μόνο προς το πιο πολύ ρεαλισμό θα κινείσαι… 🙂
  3)Με ανησυχεί που βλέπεις «σημαντικά προνόμια στους δευτερης γενιάς μετανάστες». Το site που η ίδια παραπέμπεις αναφέρει ρητά:
  «Ο μετανάστης δεύτερης γενιάς, ο οποίος εξομοιώνεται πλήρως με τους λοιπούς αλλοδαπούς, αντιμετωπίζει μετά την ενηλικίωση το πρόβλημα της συνέχισης της παραμονής του στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η άδεια διαμονής που του παρέχεται με βάση την οικογενειακή συνένωση μπορεί να ανανεώνεται κάθε ένα έτος, αλλά πάντως μέχρι την συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του. Στη συνέχεια, η άδεια διαμονής πρέπει να ανανεωθεί για έναν από τους λόγους που προβλέπονται στο νόμο, διαφορετικά έχει προθεσμία ενός έτους προκειμένου να εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος.»
  Ποιος 21χρονος/η έχει ένσημα που να δικαιολογούν παραμονή; Οι μισοί Έλληνες θα είχαν απελαθεί με αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτό είναι το παράλογο της υπόθεσης.
  4) Ανοιχτά σύνορα για όλους χωρίς όρους; Εύλογο το ερώτημα σου και η ανησυχία σου. Προφανώς μια λεπτομερή απάντηση θέλει ιδιαίτερο άρθρο (ή και άρθρα). Δύο + ένα ερωτήματα για προβληματισμό.
  α) Αν υποστηρίζουμε την ελέυθερη κίνηση του χρήματος και επενδύσεων δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι να ακολουθούν αυτή τη ροή; Όταν πας σε μία χώρα παίρνεις το πετρέλαιο, την ξυλεία, τα ψάρια, τα διαμάντια ή ανοίγεις ένα εργοστάσιο και τα κέρδη τα εξάγεις στη χώρα σου, οι κάτοικοι αυτής της περιοχής δεν θα ακολουθήσουν τα εξαγόμενα προϊόντα και κέρδη;
  β) Όταν εισβάλλεις σε μια χώρα (π.χ. Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Ιρακ, Αφγανιστάν κλπ) τάχα μου «να τη σώσεις», αλλά μέχρι να την ορθοποδήσεις έχεις διαλύσει τον οικονομικό κοινωνικό ιστό της, δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι σε αυτές τις χώρες να αναζητήσουν προσωρινά σε καποια άλλη χώρα δουλειά;
  γ) Γνωρίζεις πως η Ελλάδα έχει θετικό ισοζύγιο μετανάστών; Πως οι Έλληνες εξωτερικού είναι περισσότεροι από τους μετανάστες που «φιλοξενούμε»; Σε μια στυγνή οικονομική ανταλλαγή πληθυσμών σε τι κατάσταση θα οδηγούμαστε;
  Όπως βλέπεις θεωρώ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των ευρωστων χωρών την ομαλή και απρόσκοπτη ένταξη των μεταναστών, και όχι φιλανθρωπία.
  Συμφωνώ απόλυτα με τη λογική και ρεαλιστική προσέγγιση που πρέπει να έχουμε για τα αιτήματα μας. Φτάνει, όμως, να εξυπηρετούν τους αρχικούς και βασικούς μας στόχους. Την ομαλή συμβίωση μεταξύ μας…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s