το γήπεδο του Χότζα και το μπακάλικο του Λωλού: άγνωστο αραβικό παραμύθι από τις 2000+9 νύχτες

Μια φορά κι ένα καιρό πάει ο Χότζας το βράδυ στο σπίτι του και ανακοινώνει στη γυναίκα του…

–          Γυναίκα, αποφάσισα αύριο να αγοράσω το διπλανό οικόπεδο ώστε, μαζί με την αυλή μας, να φτιάξω ένα γήπεδο γκολφ για να παίζω με τους φίλους μου.

–          Μα Χότζα μου, το σπίτι μας είναι ένα στενάχωρο αχουράκι που με τα βίας ζούμε εμείς και τα τρία παιδιά μας. Πως θα χωρέσουμε μετά;

–          Σκάσε γυναίκα, εγώ ξέρω.

xotzaΠερνάνε δυο μέρες και ξαναπάει στη γυναίκα του..

–          Γυναίκα, να σου πω… το σκέφτηκα καλύτερα και λέω να στριμωχτούμε λίγο παραπάνω. Λέω να χτίσω κι ένα μπάρμπεκιου, ένα συναυλιακό χώρο και μια αίθουσα να βλέπουμε μπάλα και ταινίες με την παρέα μου.

–          Άντρα μου τρελάθηκες; Εδώ δε ξέρω που θα χωρέσει το γήπεδο κι εσύ λες να βάλεις κι άλλα; Και δε μου λες, για να έχουμε καλό `ρώτημα, που θα τα βρεις όλα αυτά τα λεφτά;

–          Πρώτον γυναίκα θα σου ξαναπώ σκάσε γιατί δεν ξέρεις και δεύτερον, θα πουλήσουμε το οικοπεδάκι που μας έγραψε η μάνα σου… Αυτό που λέγαμε να αφήσουμε στα παιδιά..

Η γυναίκα του Χότζα είχε ρίξει μαύρο δάκρυ. Πάει το σπίτι, πάει και το οικοπεδάκι… Αποφάσισε να  αντιδράσει. Παίρνει τηλέφωνα φίλους και γνωστούς να αλλάξουν μυαλά στον άντρα της. Αρχίζει να ρωτάει δικηγόρους μπας και προλάβει να γράψει το οικοπεδάκι στα παιδιά της.

Περνάνε άλλες δυο μέρες και ένα βράδυ ο Χότζας ανακοινώνει στη γυναίκα του:

–          Γυναίκα το σκέφτηκα αυτό που μου `πες τις προάλλες και αποφάσισα να μην πουλήσουμε το οικοπεδάκι. Έχω άλλες σκέψεις για αυτό…

Πάει να πανηγυρίσει η γυναίκα του, αλλά την κόβει ο Χότζας…

–          Επειδή, όμως, δεν έχουμε λεφτά να φτιάξω το γκολφ και το μπάρμπεκιου, αποφάσισα να γκρεμίσω την κρεβατοκάμαρα των παιδιών, να την παραχωρήσω στο μπακάλη μας τον Λωλό για να φτιάξει σούπερ μάρκετ. Έτσι, αυτός θα χρηματοδοτήσει τα υπόλοιπα έργα.

Η γυναίκα του Χότζα ίσα που γλιτώνει  το εγκεφαλικό. Είδε κι απόειδε κι αρχίζει να παίρνει μέτρα. Ξεκινά δικαστικό αγώνα ενάντια στον άντρα της.  Καταθέτει αγωγή διαζυγίου, γονικής παροχής του οικόπεδου στα παιδιά, διεκδίκησης του μισού αχουριού που μένανε με το Χότζα… και φυσικά επιστρατεύει τα όπλα της Λυσιστράτης. Τέρμα το κοκό για το Χότζα!

Ο Χότζας τα πήρε στο κρανίο. Άρχισε να βρίζει θεούς και δαίμονες. Όλο το σχέδιο για τον παράδεισο που ονειρευότανε κατέρρεε. Όχι γήπεδο δεν έβλεπε, αλλά έχανε και το γάμο του.

–          Θα σε σφάξω εσένα και τα κωλόπαιδα σου…

της πέταξε μια νύχτα πιωμένος. Ίσως και να μην το εννοούσε, αλλά η γυναίκα του – καλού κακού – το βράδυ δεν έκλεισε μάτι. Έπεσαν και τα σόγια στη μέση….

–          Τι κάνεις μωρ` συ; Θα διαλύσεις το γάμο σου; Πως θα κυκλοφορήσεις  στη γειτονία μετά; Πως θα θρέψεις τα παιδιά σου;

…την ρώταγε ένα ολάκερο απόγευμα η μάνα της. Πέσανε και οι ξαδέρφες πως τέτοια πράματα ήτανε πρωτάκουστα στο σόι. Πως καμιά δεν πήγαινε κόντρα στην επιθυμία του άντρα της.

Τι να κάνει και η φουκαριάρα… Ζαλίστηκε, μπερδεύτηκε. Άρχισε να φοβάται. Όχι τόσο για τη ζωή της, αλλά για το μέλλον των παιδιών της. Έτσι ζαβλακωμένη την πέτυχε ένα βράδυ ο Χότζας. Είχε φορέσει τα καλά του, είχε φρεσκοξυριστεί και η φωνή του ήταν γλυκιά και ζεστή. Θυμήθηκε το Χότζα που `χε ερωτευτεί πριν από 15 χρόνια. Αψηλός, ρωμαλέος και πάντα στο πλάι της.

–          Είχες απόλυτο δίκιο, της είπε. Το παραξήλωσα. Έβαλα τον εαυτό μου πάνω από σένα και τα παιδιά. Τι μου `ρθε να θέλω να γκρεμίσω το δωμάτιο των παιδιών; Όσο για `κείνο το βράδυ, σιχαίνομαι τον εαυτό μου που τόλμησα να απειλήσω τα εσένα και τα παιδιά. Ξέχνα το σούπερ μάρκετ του Λωλού. Μόνο το γκολφ και το μπάρμπεκιου θα φτιάξουμε. Τα παιδιά στο φινάλε θα μπορούν να παίζουν κι αυτά εκεί στα γενέθλιά τους. Τι να το κάνουμε το οικοπεδάκι, μωρέ; Έτσι κι αλλιώς και το γήπεδο στα παιδιά θα μείνει.

Τρέμοντας από χαρά η γυναίκα του Χότζα τον αγκαλιάζει και τον φιλάει. Δάκρυα ευτυχίας κατρακυλούσαν από τα μάτια της.

–          Επιτέλους… να ο Χότζας που αγάπησα. Να ο παλιός, καλός Χότζας. Το πρότυπο πατέρα σε όλη τη γειτονιά… σπάραζε μ` όλη της τη ψυχή η γυναίκα.

–          Υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι… Είχα υπογράψει ένα προσύμφωνο με το Λωλό και θα πρέπει να του δώσουμε κάποια γρόσια αποζημίωση.

–          Δεν πειράζει άντρα. Την υγειά μας να `χουμε….

Μετά από `κείνο τα βράδυ όλα έγιναν «όπως πριν». Το σουπερ μάρκετ δε χτίστηκε, ο Λωλός πήρε τσαντισμένος9001000 γρόσια αποζημίωση και ξεκουμπίστηκε, το οικοπεδάκι της προίκας πουλήθηκε και το γήπεδο γκολφ, το μπάρμπεκιου και η αίθουσα προβολών μέσα σε δύο χρόνια χτίστηκαν. Το αχουράκι που μένανε, βέβαια, παρέμεινε αχουράκι. Ήταν και λίγο στριμωγμένοι. Δεν υπήρχε πλέον αυλή, ώστε ακόμα και τα πλυμένα ρούχα τα απλώνανε στο δωμάτιο των παιδιών.

Αλλά ήταν τόσο ευτυχισμένοι που όλα αυτά φαντάζονταν λεπτομέρειες.  Υπήρχε τόσο μεγάλη χαρά στην οικογένεια που ξαναμωνιάσανε, ώστε τα παιδιά και η γυναίκα βοηθούσαν και στο κουβάλημα των μπάζων, όταν είχαν χρόνο.

Όσο για τα αντίποινα της Λυσιστράτης, αυτά είχαν «ανακληθεί» από το πρώτο βράδυ, κιόλας. Μάλιστα, ο Χότζας, περηφανευόταν στου φίλους του πως είχε βρει την τέλεια γυναίκα. «Κυρία στο σαλόνι, πόρνη στο κρεβάτι» έλεγε και ξανάλεγε…

Και ζήσαν αυτοί καλά και  `μείς καλύτερα…

(άγνωστο παραμύθι που ανακάλυψα σε μια σκονισμένη, παλιά σοφίτα σε ένα χαμόσπιτο στη Βαγδάτη πριν από 50 χρόνια… )

Advertisements

2 Σχόλια on “το γήπεδο του Χότζα και το μπακάλικο του Λωλού: άγνωστο αραβικό παραμύθι από τις 2000+9 νύχτες”

 1. Ο/Η Μαύρος Γάτος λέει:

  Μμμμμ… ωραίο παραμύθι. Είσαι όντως ξάδρεφος Σ;ο)))

  Η φωτό πόθεν; Μιναρέ βλέπω…. χαλάσματα… αυθαίρετα…

  από το Ελλαδιστάν θα είναι!

 2. Ο/Η gatouleas λέει:

  Είμαστε μεγάλο σόι…
  Η φώτο δεν ξέρω.. Αλλα οι μαχαλάδες μοιάζουν σε όλο τον πλανήτη..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s