Βοτανικός και γήπεδο ΠΑΟ: Πόσο χαμηλά θα πέσουμε ακόμα…

«Με απόφασή του χθες, την οποία υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις πλην αυτής του ΚΚΕ, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας εγγυάται -όπως είχε ζητήσει ο ΠΑΟ- «την ακώλυτη χρήση του μισθίου καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης» και καλεί την ΠΑΕ να ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του γηπέδου»[1]

Μετά την τελευταία απόφαση του Δήμου Αθηναίων για το προχώρημα της διπλής ανάπλασης Λ. Αλεξάνδρας και Ελαιώνα, νομίζω πως έχει φτάσει η ώρα για μια τίμια ανάλυση της κατάστασης για το που βρισκόμαστε σήμερα. Ηelaionas_afisa «υπόθεση Βοτανικού» είναι μία από τρεις του περασμένου χειμώνα (οι άλλες δύο είναι τα Δεκεμβριανά και η Κούνεβα) που θα μπορούσε να χτιστεί μια αντεπίθεση για μια καλύτερη ζωή όλων μας. Κι όμως μετά από τόσα χρόνια αγώνα και τόνων λάσπης, χάνονται όλα κάτω από τη μια φράση «εμείς θέλουμε να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού».

Πριν προχωρήσω παρακάτω, θα ήθελα από την αρχή να ξεκαθαρίσω πως η όποια (έστω και σκληρή) κριτική σε ανθρώπους και επιστήμονες που έχουν δουλέψει χρόνια πάνω στα ζητήματα πόλης, δεν έρχεται να αμφισβητήσει ούτε την προσωπική τους ακεραιότητα, ούτε το σημαντικό έργο που έχουν παράξει. Όλοι μας (και πρώτος απ` όλους εγώ) έχουμε βασίσει τις γνώσεις και απόψεις μας πάνω στο δικό τους έργο. Η κριτική αφορά την πολιτική διαχείριση των πράξεων τους, η οποία αποδεικνύεται αυτοκαταστροφική, ηττοπαθής και αδιέξοδη.

Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ;

Το σχέδιο τις διπλής ανάπλασης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Ελαιώνα είναι η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να αποκτήσει «σύγχρονο ευρωπαϊκό γήπεδο» και του Δήμου Αθηναίων να αξιοποιήσει «προς όφελος των πολιτών» το «σκουπιδαριό» του Ελαιώνα και το «τσιμεντένιο αχούρι» στους Αμπελόκηπους. Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν; Ας δούμε τι προβλέπει – χοντρικά – η συμφωνία.

Η γενική ιδέα είναι πως ο Δήμος Αθηναίων «αγοράζει» τα οικόπεδα του Ελαιώνα και τα  παραχωρεί στην πΑΕ Παναθηναϊκό έναντι συμβολικού τιμήματος για 35 χρόνια ενώ ταυτόχρονα έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για το ίδιο διάστημα. Αυτή θα είναι η ανταπόδοση του Δήμου για α) τη μετατροπή κάποιων χώρων του Ελαιώνα σε πράσινο και την αξιοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας από το Δήμο. Το επιπλέον ζήτημα που προέκυψε στο μεταξύ ήταν μια ενδιάμεση τροποποίηση που ζήτησε η πΑΕ. Συγκεκριμένα πρότεινε αντί την αγορά του οικοπέδου να την επωμιστεί ο Δήμος (τα 26 εκατομμύρια που λέγαμε), να τα πάρει ο Βωβός για να φτιάξει ένα MALL. Οπότε με μια αλλαγή του συντελεστή δόμησης από 0,1 σε 1,6 ο δήμος να γλιτώσει αυτό το κόστος. Πιο συγκεκριμένα:

 • Εγκαταλείπεται οριστικά το ΠΔ του 1995 για τη δημιουργία πνεύμονα πράσινου στον Ελαιώνα με την επιχειρηματολογία  πως ήταν οικονομικά αδύνατον ο δήμος να απαλλοτριώσει 100 στρέμματα (κατά την αντιπολίτευση 56)
 • Έχει δώσει 20.000.000 € ο Δήμος και προβλέπεται να δώσει άλλα τουλάχιστον άλλα 26 για την σημερινή απαλλοτρίωση.
 • Θα εισπράττει για 35 χρόνια το εντυπωσιακό ποσό των 50.000€ ετησίως για εκμίσθωση του Ελαιώνα στον Παναθηναϊκό. Δηλαδή ο Δήμος θα εισπράξει το συγκλονιστικό ποσό των 2.000.000€ . (Όσο κάνει η ενοικίαση ενός εμπορικού κέντρου για ένα χρόνο, δηλαδή).
 • Ο Δήμος αναλαμβάνει να ενισχύσει τον ερασιτέχνη για το ίδιο διάστημα με το ποσό των 49.000.000€

futureΚαι όλα αυτά την ώρα που η ιδιοκτησία του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει αμφισβητηθεί από τον ίδιο το δήμαρχο Κακλαμάνη. Θεωρείται πως ο ερασιτέχνης έχει δικαιώματα ΧΡΗΣΗΣ του γηπέδου και μόνο.[2]

Το μόνο ερώτημα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα, πλέον, είναι αν θα φτιαχτεί MALL και με τι όρους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει παραπέμψει το θέμα των πολεοδομικών ρυθμίσεων για το MALL στην ολομέλεια, γιατί τις θεωρεί αντισυνταγματικές. Ο Δήμος την Δευτέρα 4/5/2009 εγγυήθηκε στην πΑΕ Παναθηναϊκός με αυξημένη πλειοψηφία, μάλιστα, την «ακώλυτη χρήση του μίσθιου από την πΑΕ» και «την τήρηση ρητρών και αποζημιώσεων.. εφ όσον ανακύψει πρόβλημα»[3]. Καταψηφίστηκε η συμπληρωματική πρόταση Τσίπρα για «πολιτική δέσμευση του Δήμο» για να ξεπεραστούν προβλήματα για το ύψος της αποζημίωσης Βωβού και το μητροπολιτικό πάρκο.

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Σε αυτό το σχεδιασμό υπάρχουν και έχουν κατατεθεί πολλές ενστάσεις.

Σε θεωρητικό επίπεδο. Από το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς αλλά και από σοβαρούς σοσιαλδημοκράτες σαν το Φίλιππο Συρίγο, έχει επισημανθεί πως πρέπει να υπάρξει ένας  ξεκάθαρος διαχωρισμός λαϊκού αθλητισμού και αθλητικής βιομηχανίας.

«Από τη μια πλευρά είναι ο αθλητισμός, η φυσική άσκηση των πολλών, η ενεργητική ενασχόληση με αγωνίσματα και αθλήματα. Αυτό το θεωρούμε κοινωνικό δικαίωμα…. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και εκείνος ο αθλητισμός που οι πολίτες προσλαμβάνουν ως θέαμα… ενσωματώνει σημαντικές, διαχρονικές δραματικές κοινωνικές λειτουργίες και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το πιο χαρακτηριστικό, «ζωντανό» λαϊκό δρώμενο. Παράλληλα, όμως, ο αθλητισμός-θέαμα λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της παγκόσμιας βιομηχανίας.»[4]

Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει την ευθύνη προώθησης χώρου αθλητισμού για τον πολίτη , ενώ αντιμετωπίζει την αθλητική βιομηχανία με το ισοζύγιο από τη μία του παραγόμενου πολιτιστικού αποτελέσματος, αλλά και των εργασιακών σχέσεων, οικονομικής εκμετάλλευσης κλπ. από την άλλη.

Ο επιχειρηματίας θεωρείται ο πλέον ακατάλληλος να χαράσσει αθλητική και περιβαλλοντολογική πολιτική. Ο ίδιος έχει άλλες προτεραιότητες (δηλ. το προσωπικό του κέρδος) και έχει αποτύχει και στους δύο τομείς.

Σε οικονομικό επίπεδο. Προφανώς σε συσχετισμό με την παραπάνω θέση, θεωρείται αδιανόητο το κράτος και ο δημόσιος τομέας να προσφέρει οικονομικές διευκολύνσεις σε δραστηριότητες ακραίας επιχειρηματικής δραστηριότητας . Δεν υπάρχει καμία άλλη επιχείρηση στην Ελλάδα που να νοικιάζει κατάστημα ή οικόπεδο σε συμβολική τιμή από το δημόσιο. Απλά οι πΑΕ συνεχίζουν την παράδοση των επιδοτούμενων καπιταλιστών. Αυτών που από την μία «βρίζουν» το δημόσιο αλλά ζητάν επιδοτήσεις για «ΔΕΗ, μεταφορές, εφορία κλπ», και «εγγυημένες από το δημόσιο δουλειές».

Έτσι ο Δήμος Αθηναίων στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 100.000.000€ με 2.000.000€ ανταπόδοση, παραιτείται από τα ποσοστά σε εισιτήρια, καταστήματα . Το αντίστοιχο ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ κέρδος της πΑΕ Παναθηναϊκός υπολογίζεται γύρω στα 192.000.000€, δηλαδή το διπλάσιο του κόστους κατασκευής του γηπέδου.

Κι όλα αυτά χωρίς το MALL…

oaka-before

πως σχεδίαζαν το ΟΑΚΑ

Σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο. Η Αθήνα δε «σηκώνει» άλλο γιγάντιο όγκο τσιμέντου. Ιδιαίτερα ένα γήπεδο είναι τρομερά «σπάταλο» επειδή καταλαμβάνει τεράστιους χώρους για χρήση 20-30 ημερών το χρόνο. Το παράδειγμα του ΟΑΚΑ αλλά και των εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών γηπέδων σε όλη την επικράτεια δίνει ατράνταχτα επιχειρήματα. Η χρήση του ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό θα ήταν η μόνη πραγματική «ανάπλαση». Αντίθετα η έλλειψη χώρων πράσινου και αναψυχής  είναι ολοφάνερη.

Ο «δεξιός» και «ανανεωτικός ΣΥΝασπισμός του Κωνσταντόπουλου έλεγε το 2002 για το Στάδιο Καραϊσκάκη:

«…αποφάσισαν να παραχωρήσουν στον Ολυμπιακό το Στάδιο Καραϊσκάκη. … Ταυτόχρονα ανακοινώνουν την παραχώρηση χώρου στον Ελαιώνα για τον Παναθηναϊκό … για να κτίσει γήπεδο και να εγκαταλείψει αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας του οποίου μόνο η χρήση ανήκει στον Παναθηναϊκό η δε κυριότητα στο Δήμο της Αθήνας…. Είναι καιρός να αντιληφθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πως τα μέλη της δεν έχουν δικαίωμα να χαρίζουν την περιουσία του δημοσίου σε ιδιώτες και ότι η Πολιτεία δεν οφείλει τίποτα σε καμία ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Αντίθετα την κοινωνία συμφέρει οι μεγάλοι σύλλογοι να αγωνίζονται στα στάδια που με έξοδα της Πολιτείας έχουν κατασκευαστεί ώστε η συντήρησή τους να μην βαραίνει αποκλειστικά τους έλληνες φορολογούμενους.»[5]

oaka-now

το ΟΑΚΑ σήμερα... βλέπετε κανένα θάμνο, έστω;

Όπως ολοφάνερο είναι το σχέδιο των κυβερνήσεων (εθνικών και τοπικών) να εγκαταλείπουν σε μαρασμό και φθορά δημόσιους χώρους μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σχέδιο οικονομικής αξιοποίησης. Ο χώρος του παλιού αεροδρόμιου του Ελληνικού είναι το επόμενο φιλέτο, ενώ εδώ στον Πειραιά έχουμε 3 χώρους προς εκποίηση: τα παλιά Λιπάσματα που έχουν αφεθεί μέχρι να βρεθεί επενδυτής και τα δύο κομμάτια που έχει βάλει ο Ολυμπιακός στο μάτι… τη ΧΡΩΠΕΙ δίπλα στο Καραϊσκάκη και το Δηλαβέρη που σχεδιάζει το γήπεδο πόλο.

Το χτίσιμο του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα είναι το τέλος για την προοπτική πράσινου στην περιοχή. Μπορεί να υπάρχουν «σχέδια για κάποια στρέμματα» αλλά η εμπειρία των 2 τελευταίων γηπέδων στην Αττική μας έχει διδάξει τα αντίθετα. Όποιος μου βρει ένα, έστω, δενδρύλλιο σε Καραϊσκάκη ή ΟΑΚΑ αμείβεται με το χρυσούν μετάλλιο του εξερευνητή.

Αν όλα αυτά είναι σχετικά γνωστά και τετριμμένα σε μια τυπική αριστερή πολιτική φρασεολογία, έρχεται η απόφαση της «Ανοιχτής Πόλης» δημοτικής κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ανατρέπει άρδην κάθε προηγούμενο.

Ο ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Το θλιβερό είναι πως αυτήν πράξη συνθηκολόγησης δεν την υπόγραψε μια «δεξιά» δημοτική παράταξη, τίποτα ανανεωτικοί «φιλο-ΠΑΣΟΚοι» που είναι τα εύκολα θύματα. Αν αυτή την υπογραφή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την είχε βάλει π.χ. ο Παπαγιαννάκης, αυτή τη στιγμή θα  είχαν συγκαλεστεί 8 γραμματείες του ΣΥΡΙΖΑ και πέντε κείμενα διαμαρτυρίας θα είχαν ήδη κυκλοφορήσει. Όμως το ξεφτιλίκι το έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αυτός ο «αριστεριστής» που ακόμα και κομμάτια της άκρας αριστεράς φαντάζονταν «συστήματα Τσίπρα κόντρα σε δεξιούς και Αλαβάνο για την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ».

dilaveri

πάρκο Δηλαβέρη

Λόγω της σημαντικής θέσης του Τσίπρα, δεν πρόκειται να τον κατηγορήσω για κωλοτούμπα γιατί το θεωρώ πολύ ρεζιλίκι να αλλάζεις απόψεις κάθε τρεις και λίγο. Οπότε θα θεωρήσω πως η συμπεριφορά του Τσίπρα φέρνουν μια de facto αλλαγή των απόψεων του ΣΥΝ. Όχι! Δε λέω πως θα αλλάξουνε τα «γραπτά» αλλά θεωρώ πως κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει την πολιτική δύναμη να επαναφέρει την εγκαταλελειμμένη από τον Τσίπρα επιχειρηματολογία. Λ.χ. πως θα μπορέσουν τα στελέχη του ΣΥΝ στον Πειραιά για το πάρκο Δηλαβέρη ή στη Ν. Σμύρνη να αντιταχθούν στις διευκολύνσεις του Δήμου απέναντι στις πΑΕ Ολυμπιακός[6] και Πανιώνιος για νέα γήπεδα;

Ας δούμε όμως με αυτή την υπογραφή του στο δισέλιδο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων, τι ακριβώς πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 • «Τι ζητάει η ΠΑΕ ΠΑΟ. Κατά τη γνώμη μου, ζητάει κάτι αυτονόητο. Το γήπεδο που θα φτιαχτεί θα είναι δημοτικό γήπεδο το οποίο μισθώνει ο Παναθηναϊκός.»[7] «Άνοιξαν με προκλητικό τρόπο τα ταμεία του κράτους και κατασπαταλήθηκε δημόσιο χρήμα για την σωτηρία των αθλητικών ιδιωτικών εταιρειών… Καταλήφθηκαν ελεύθεροι χώροι για επιχειρηματικές δραστηριότητες και εμπορικές χρήσεις. Με πρόσχημα τον αθλητισμό καταστρατηγήθηκαν ρυθμιστικά σχέδια, πολεοδομικά πλαίσια και κανόνες και υποβαθμίστηκαν οι περιβαλλοντικές συνθήκες σε μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών» [8]
 • «Έχουμε δώσει, επίσης, πάνω από 20 εκ. ευρώ για άλλες απαλλοτριώσεις. Είκοσι-έξι εκ ευρώ είναι η αξία των υπερκείμενων, λέει το συμβόλαιο, εγώ λέω είναι πολύ λιγότερα, γιατί πενήντα έκανε το ολόκληρο το οικόπεδο. Ακόμη όμως και έτσι. Θεωρούμε ότι είναι πολλά για να γίνει ένας χώρος αναψυχής και πρασίνου για τους Αθηναίους πολίτες; Εμείς λέμε, όχι.»[9] «Η επιτροπή μας έχει ήδη καταθέσει μία προσφυγή στο ΣτΕ, που αφορά την αγορά από το Δήμο Αθηναίων σε σκανδαλώδη τιμή των οικοπέδων ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας. Με βάση την εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών το τίμημα όφειλε να είναι 7 εκατ ευρώ, ενώ ο Δ. Αθηναίων πλήρωσε 20,3 εκατ ευρώ.» [10]
 • Ο Δήμος Αθηναίων «υποχρεούται και εγγυάται… την ακώλυτη χρήση του μίσθιου καθ` όλη τη διάρκεια της μίσθωσης». [11] (σ.G. αυτού του «μίσθιου» που θα παίρνει 50 χιλιάρικα το χρόνο….)
 • «Την τήρηση των ειδικών συμφωνιών περί ποινικών ρητρών και αποζημιώσεων»[12] Προφανώς ο Βωβός θα βρεθεί στο αμείλικτο δίλημμα το επόμενο διάστημα… Ή θα δικαιωθεί και θα χτίσει το  MALL του υπό τις «εγγυήσεις νομιμότητας» του Τσίπρα ή θα βρεθεί με μια πλουσιοπάροχη αγοραπωλησία… Θα έχει αγοράσει το «σκουπιδότοπο» του Ελαιώνα και θα τον έχει πουλήσει στο Δήμο σε πολλαπλάσια τιμή χάρις το σχέδιο διπλής ανάπλασης!
 • Την αυτονομία των κινημάτων. Ξαφνικά ο Τσίπρας είναι ο εγγυητής της σύμβασης, αυτός που μιλάει εξ ονόματος της «αυτόνομης επιτροπής του Ελαιώνα».
sxedia gia gipedo

πολλές και διαφορετικές μακέτες για το γήπεδο. Το πράσινο μπαίνει όπου "περισεύει"

Προφανώς έχει πετάξει πολλά περισσότερα απ` ότι υπόγραψε. Περισσότερα απ` όσα φαντάζονται οι ΣΥΡΙΖΑδες, ίσως και ακόμα πιο πολλά απ` όσα υποψιαζόμαστε οι υπόλοιποι. Αναρωτιέμαι μετά από αυτό το πισωγύρισμα πόσο σοβαρά μπορούν να ακουστούν θέσεις του στυλ «Αποσύνδεση των αναγκών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Αμ το άλλο; Που υπήρχε «γιγάντια» διαμάχη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατικοποίηση των τραπεζών αν θα γίνει με ή χωρίς αποζημίωση; Ποιοι θα τα εφαρμόσουν ρε παλικάρια; Οι εγγυητές του «μίσθιου» ή «οι τηρητές των εγγυήσεων και ρητρών;»

ΠΩΣ Η ΠΑΡ` ΟΛΙΓΟΝ ΝΙΚΗ ΕΓΙΝΕ ΗΤΤΑ

Αυτή η ισπανική υποχώρηση που παρόμοια της δεν μπορώ να φέρω στο νου μου έχει εξήγηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η υποβάθμιση της έντασης αυτού του «πολέμου». Πήγαν με εκδρομική στολή στο μέτωπο του Α` Παγκοσμίου Πολέμου.  Άκουσα δεκάδες επιχειρήματα πως δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις από εξαγριωμένους παναθηναϊκούς. Απειλές στα τηλέφωνα του ΣΥΝ, απειλές για πογκρόμ και πολλά άλλα. Σε όλους απάντησα στερεότυπα: «και δεν το περιμένατε αυτό;» Ακόμα και σήμερα αδυνατώ να φανταστώ πως είναι δυνατόν άνθρωποι «αριστεροί» να θεωρούν πως μπορούν δίνουν μάχες χωρίς απειλές, χωρίς κόστος. Ιδιαίτερα στο χώρο των κινημάτων πόλης το φαινόμενο είναι απόλυτα σύνηθες.

Η επένδυση ΠΑΟ-Ελαιώνα-MALL είναι της τάξης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση ενός λ.χ. νυχτερινού κέντρου είναι το 1/10.000 από αυτή..κι όμως όλοι ξέρουμε πως θα έχεις «δύσκολα ξεμπερδέματα» αν κάνεις μια αγωγή ενάντια σε νυχτερινό κέντρο. Η πρώην βουλευτής Πειραιά Αλφιέρη είχε δεχτεί προσωπικούς τραμπουκισμούς για κάποια τραπεζοκαθίσματα στην Πειραϊκή[13].

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η μετατροπή ενός τεράστιου πολιτικού θέματος σε πολεοδομική και δικαστική διαφωνία. Έχοντας υποτιμήσει το μέγεθος της σύγκρουσης δεν είχαν οργανώσει το πιο σημαντικό κομμάτι της μάχης , τη ιδεολογική προετοιμασία και τη διαμόρφωση κοινωνικών μπλοκ που να την έδιναν. Έτσι άρχισαν μια σειρά προσφυγών έχοντας αφοσιωθεί σε αυτό το κομμάτι και μόνο.

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεις τέτοια ζητήματα αλλαγής πολεοδομικού ιστού της πόλης και διαπλοκής δημόσιου-επιχειρήσεων με δικαστικό και μόνο τρόπο. Είναι σαν αν προσπαθήσεις να περάσεις την πολιτική σού με δικαστικές ενστάσεις.

Για να το κάνω πιο ξεκάθαρο σας φέρνω τρία υποθετικά σενάρια.

Α) Είμαστε στα 1996 και έχουν κατοχυρωθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Τις ίδιες και περισσότερες ενστάσεις είχε η αριστερά εκείνο το διάστημα. Ας φανταστούμε μια προσφυγή ανάκλησης της ανάληψης των αγώνων η οποία να γινότανε ΔΕΚΤΗ. Τι φαντάζεστε; Η πίεση και η λάσπη που θα έτρωγαν οι προσφεύγοντες θα ήταν αμέτρητη.

Β) EUROVISION 2005. Ας υποθέσουμε μια προσφυγή που θα μπλοκάριζε την ανάληψη της EUROVISION για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Πόση «πίεση» θα τρώγαμε; Σε τι χλεύη και τραμπουκισμούς θα υποβαλλόμασταν;

Γ) Κάνουμε σήμερα μια προσφυγή και ζητάμε να ανοίξουν τα σύνορα για όλους μετανάστες… και προσωρινά δικαιωνόμαστε. Ξαφνικά στον Έβρο, στην Κέρκυρα, στο Κιλκίς, στη Μυτιλήνη καταφτάνουν καραβάνια μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικό έγγραφο. Τι ακριβώς νομίζετε; Δε θα έβγαιναν χιλιάδες πολίτες σε όλη την επικράτεια να ήθελαν να μας γδάρουν ζωντανούς.

parko

Δημοσκόπηση 12/2/2009 για το Βοτανικό. Τόσο άσχημο είναι το 24% μόνο πάρκο;

Αυτό που θέλω να το τονίσω με τα παραδείγματα είναι πως δεν υπάρχουν «εύκολοι αγώνες». Δεν υπάρχουν αυτονόητα αιτήματα που «κερδίζουν», έξυπνα πανανθρώπινα επιχειρήματα που δημιουργούν ευρύτερες πλειοψηφίες. Όλα είναι ζητήματα μάχης, συσπείρωσης και αποφασιστικότητας. Η γνώση πως έχεις μπροστά σου ένα δύσκολο αγώνα δε σημαίνει, ταυτόχρονα, πως υποχωρείς. Η γνώση πως οι συσχετισμοί δεν είναι με το μέρος σου να μη σε οδηγεί σε συμβιβασμό αλλά αναζήτηση δρόμου νίκης.

ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ, ΑΛΛΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ;

Για να μπορείς να κρίνεις ένα σχήμα, μια ομάδα ανθρώπων πρέπει να τους κρίνεις με βάση το ΣΤΟΧΟ που οι ίδιοι έχουν βάλει. Το σχέδιο διπλής ανάπλασης είχε και έχει πολλές πλευρές. Οικονομικές, περιβαλλοντολογικές, ιδεολογικές αθλητικές. Ακόμα και να φτιαχτεί το MALL σίγουρα μπορεί να υπάρξουν θέματα παραβιάσεων της σύμβασης σε οποιοδήποτε επίπεδο.  Αν δώσανε το 15 ή 10 % των εισιτηρίων στο δήμο, αν ο Βωβός έχει εξόδους ασφαλείας, αν τα καταστήματα έχουν μόνιμες πέργκολές, αν τα δέντρα είναι φοίνικες ή ιτιές….

Κάποια θέματα είναι για τις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, κάποια για θεματικές ομάδες πολιτών και κάποια για κομματική δουλειά σε εθνικό ή δημοτικό επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια μάχη πανεθνικής εμβέλειας και τη χάνει σε όλα τα επίπεδα. Όμως ακόμα  και η ήττα αν έχει προέλθει από στοιχειώδης πολιτικούς σχεδιασμούς θα μπορούσε να αφήσει κάτι. Δεν έχω καμία αντιπαράθεση με την όποια θεματική επιτροπή. Αν κάποιος συστήσει μια επιτροπή για το Βωβό, τα αδέσποτα ή το πνευματικό κέντρο λογοδοτεί για αυτό και μόνο. Μια παράταξη και ένα κόμμα, όμως, οφείλει να έχει αρχή, μέση και τέλος στις θέσεις της και στα μέσα που χρησιμοποιεί.

Μία προετοιμασία ιδεολογική, οργανωτική και ψυχολογική για τη διεκδίκηση του Ελαιώνα ως χώρου πράσινου-ΤΕΛΕΙΑ-ΚΑΙ-ΠΑΥΛΑ, διαμορφώνει συγκεκριμένα κοινωνικά μπλοκ και επιχειρήματα. Ακόμα και η ήττα σε αυτό το επίπεδο με μια ανυποχώρητη θέση που δε θα ευδοκιμούσε, θα είχε τη δυνατότητα συσπείρωσης ενός δυναμικού πιο κωλοπετσωμένου, πιο έμπειρου για την επόμενη μάχη. Θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια τακτική «ανταρτοπόλεμου» με μια καταιγίδα προσφυγών οι οποίες μπορεί να ξεκίναγαν για το γήπεδο, να συνεχιζόντουσαν για το MALL, ίσως αύριο για τον αριθμό των δέντρων ή για το πάρκινγκ ακόμα και το μισό μέτρο που θα ξέφευγαν από την αδειοδότηση. Μια στρατηγική τέτοια, προϋποθέτει πως ο βασικός σου σκοπός είναι η ΠΑΡΑΚΩΛΥΣΗ αυτού του καταστροφικού έργου, να το κάνεις οικονομικά ασύμφορο για τον εμπνευστή του.

Αλλά ακόμα κι αν διαπιστώνεις πως δεν έχεις τις δυνάμεις να πραγματοποιήσεις αυτή τη μάχη, χάσε με τρόπο που να δημιουργήσεις πολιτική παρακαταθήκη. Αν έβγαιναν οι 130 της προσφυγής και δήλωναν πως «αποσύρουμε την προσφυγή γιατί δεχτήκαμε απειλές για τη ζωή μας και θεωρούμε τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών πιο σημαντική αξία από ένα γήπεδο», σίγουρα αυτή η «ήττα» θα έφερνε τέτοια πολιτική συζήτηση για τις διασυνδέσεις πολιτικών-επιχειρηματιών και παρανόμων που κάτι θα έμενε πίσω.

Τελικά, ακόμα και ο τρόπος που χάνεις δείχνει αν είχες και κάποια χρησιμότητα και αξία… Αν θα «πάρεις και κανένα μαζί σου» ή θα πας άκλαυτος…

WHY TSIPRAS? WHY?

Αυτό που με παίδεψε περισσότερο είναι γιατί ο Τσίπρας δε το γύρισε σε στυλ ΚΚΕ. Γιατί δεν πλάκωσε τις φανφάρες, τα πολλά και καταγγελτικά λόγια, να καταψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά να μην οργανώσει και καμία κινητοποίηση. Ενώ διακριτικά και με «εγγυήσεις» να απέσυρε ή να «έχανε» την προσφυγή. Γιατί αφού και ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετικούς τρόπους εκτιμούν πως η μάχη για το γήπεδο δεν μπορεί να δοθεί, κάθεται και σέρνεται η Ανοιχτή Πόλη και ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε μια υποχώρηση αρχών άνευ προηγούμενου;

Σίγουρα οι πολλαπλές πιέσεις έπαιξαν το ρόλο τους. Έπρεπε να δώσει έμπρακτα δείγματα «καλής θέλησης» σε Βαρδινογιάννη και Βγενόπουλο, μετά το χουνέρι των προσφυγών. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταψηφίσει αρχικά τη σύμβαση Δήμου-πΑΕ ΠΑΟ, ακολούθησαν οι αγωγές Βγενόπουλου κατά Παπανδρέου και Τσίπρα, και την περασμένη εβδομάδα έγιναν εγγυητές του νέου γηπέδου. Δεν μου αρκεί όμως…

TSiprasGBΗ πιο κρίσιμη λούμπα που πέφτει ΔΙΑΡΚΩΣ ο ΣΥΝ είναι πως τίποτα δεν βλέπει σαν μάχη. Δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα που να έχει ενιαία θέση, ιδιαίτερα στα ζητήματα αυτοδιοίκησης και περιβάλλοντος. Οι θέσεις του αλλάζουν συνεχώς ανάλογα με τους εσωτερικούς πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς.

Η άποψη του ΣΥΝ δεν είναι η προσπάθεια διαμόρφωσής ενός σχεδιασμού της πόλης υπέρ των κοινωνικά αποκλεισμένων πολιτών, μια ταξική (ας πούμε) θεώρηση της πόλης.   Κατά το ΣΥΝ οι πολιτικοί οργανώνουν τη διαβούλευση μεταξύ κοινωνικών ομάδων, ειδικών, επιστημόνων και κομμάτων της πόλης και μέσα από αυτό το διάλογο διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις. Στο ΣΥΝ απουσιάζει η λογική της εφαρμογής μιας ξεκάθαρης εναλλακτικής πολιτικής κόντρα σε μια κοινωνική ομάδα ακόμα κι αν αυτή είναι οι εφοπλιστές ή η εκκλησία. Τα δημοτικά συμβούλια είναι ο μοναδικός υπαρκτός θεσμός της Ελλάδας που «φέρνει» προς αυτό το μοντέλο διαχείρισης. Και για αυτό σκίζονται στην προσπάθεια να καταλάβουν θέσεις «διαλόγου» σε αυτό το σύστημα. Αναλογικό προεδρείο και διαμερισματικό συμβούλιο, συμμετοχές σε δημαρχιακές επιτροπές και δημοτικές εταιρείες. Δώσε τέτοια και πάρε την ψυχή του ΣΥΝασπισμένου…

Έτσι όταν ο Βγενόπουλος τους πέταξε το μπαλάκι να προτείνουν μια «συγκεκριμένη και ρεαλιστική» πρόταση για το γήπεδο του ΠΑΟ, ο ρόλος τους είχε ήδη εξαντληθεί. Από την ώρα που είχαν καλεστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπρεπε «πάση θυσία» να μη φύγουν από εκεί.

Δεν αναγνωρίζουν στον εαυτό τους την πολιτική έκφραση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ κοινωνικών ομάδων, αλλά το ρόλο του τροχονόμου και διαχειριστή των συγκρούσεων.

Δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως ΜΕΛΗ μιας κοινωνικής ομάδας που «σπρώχνει» μια πρόταση, αλλά σαν αφ` υψηλού διαιτητές.

Δεν δίνουν στον εαυτό τους την υποχρέωση της οργάνωσης μιας κοινωνικής διεκδίκησης, αλλά σαν μειλίχιους κατευναστές αυτής.

Για το ΣΥΝ, εν τέλει, δεν υπάρχει «σωστή θέση» αλλά «σωστή διαδικασία».

Τα προβλήματα, όμως, που βιώνουμε όλοι μας δεν είναι διαδικαστικά αλλά ουσιαστικά.

Μακάρι, παιδιά, να σας φέξει αύριο….. αλλά δε το βλέπω. Το `χετε τσακίσει στις γκέλες. Ούτε ο Βύντρα δεν έχει κάνει τόσες…


[1] Αυγή 5/5/2009

[2] Ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα. 10/7/2007

[3] Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων. 4/5/2009

[4] Η Συμβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 2009. Στόχος 8. Για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Κεφάλαιο «Αθλούμενοι-Αθλητές-Θεατές»

[5] Ανακοίνωση του ΣΥΝ για την παραχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη. 27/11/2002

[6] Ριζοσπάστης 1/9/2006

[7] Ανακοίνωση Ανοιχτής Πόλης. 4/5/2009

[8] Η Συμβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 2009. Στόχος 8. Για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Κεφάλαιο «Η Παρούσα Κατάσταση»

[9] Ανακοίνωση Ανοιχτής Πόλης. 4/5/2009

[10] Νέα Προσφυγή της Επιτροπής για τη Διάσωση του Ελαιώνα. 18/4/2008

[11] Απόφαση Δ. Αθηναίων 4/5/2009

[12] Ο.π.

[13] Δήμος κατά ΣτΕ. Ελευθεροτυπία 11/7/2006


9 Σχόλια on “Βοτανικός και γήπεδο ΠΑΟ: Πόσο χαμηλά θα πέσουμε ακόμα…”

 1. Ο/Η Duke λέει:

  Πολύ καλό άρθρο Gatouleas! Πραγματικά, πλήρης επιχειρηματολογία και πολύ καλή τεκμηρίωση. Μπράβο!
  Άγγελος Κ.

 2. Ο/Η yo λέει:

  Φίλε…
  Δες αυτήν την σχετικήανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης.
  Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κάποια πράγματα.

 3. Ο/Η yo λέει:

  Επίσης
  Η Ανοιχτή Πόλη και ο Τσίπρας δεν υποχώρησαν από κάτι. Από την αρχή εδώ και χρόνια και αυτά υπάρχουν όλα στο site της Ανοιχτής Πόλης έλεγαν Ναι σε γήπεδο και πάρκο. Καλώς ή κακώς. Αυτό όμως έλεγαν και ακριβώς αυτό έκαναν. Γι αυτό και τους την έπεσαν όλοι. Αλλά δεν μάσησαν και ο Βωβός μάλλον πάει περίπατο, μαζί και με το άλλο εμπορικό.
  Αυτό που κέρδισε η περιοχή και η Αθήνα από αυτή τη μάχη είναι πολύ μεγάλο. Και αυτό το έκανε η Ανοιχτή Πόλη, ο ΣΥΡΙΖΑ και η επιτροπή κατοίκων. ΟΛΟΙ οι άλλοι, από τα αριστερά απείχαν διακριτικά. Και ξέρουν πολύ καλά γιατί απείχαν. Και την σύμβαση του γηπέδου την καταψήφισαν και ΚΚΕ και Ανοιχτή Πόλη στο δήμο, αλλά κυρίως κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ την πήγε και αυτήν στο ΣτΕ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ? Που είναι όλοι οι άλλοι επαναστάτες? Sorry για το τσαντισμένο ύφος αλλά δεν ξέρεις τι τραβήξαμε ο κόσμος του Ελαιώνα 3 μήνες για να αντέξουμε το πέσιμο και τις απειλές. Και τώρα να βλέπουμε διάφορους φούφουτους σαν το ΚΚΕ να κάνουν και κριτική. Αυτοί που πήραν συγχαρητήρια από τον δήμαρχο γιατί δεν κάνανε τίποτα.

 4. Ο/Η gatouleas λέει:

  Thanx Angel!.. Θα τα λέμε πλέον και δια μπλόγκιν… ;P
  Yo, νομίζω πως είναι αντιληπτό πως το κείμενο που ανέβασα έχει βγει μετά από αρκετή σκέψη, ψάξιμο και ΠΟΝΟ και δεν εξυπηρετεί κανένα γενικόλογο ανάθεμα. Η παραπομπή που παραθέτεις αλλά και η κραυγή σου «πού είναι το ΚΚΕ και οι επαναστάτες», δεν απαντάνε σε κανένα σημείο του άρθρου.
  Θέτεις μόνο πως δεν ήταν κανένας εξ ορισμού αντίθετος στο γήπεδο του ΠΑΟ.
  Τώρα, αν αρχίσουμε και συνδικαλισμό μεταξύ μας, τι να πω… ΟΚ… Ας δηλώσω κι εγώ πως είμαι υπέρ του γηπέδου, φτάνει να τηρηθούν όλες οι αιτιάσεις της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για τον ΕΛΑΙΩΝΑ. Δηλαδή:
  α) να μη φτιαχτεί MALL
  β) να τηρηθεί η αναλογία πράσινου του ΠΔ του 1995
  γ) να παραδοθεί η καταπατημένη έκταση της Λ. Αλεξάνδρας από τον ερασιτέχνη ΠΑΟ στο Δήμο (χωρίς αποζημίωση φυσικά)
  δ) να αγοράσει ή υπενοικιάσει η πΑΕ ΠΑΟ από το δήμο ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ αξία, τα στρέμματα που χρειάζεται
  ε) να ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση για το σκάνδαλο της υπερτιμημένης αγοράς των οικοπέδων του Ελαιώνα από το Δήμο
  Ναι… έτσι «ας φτιαχτεί γήπεδο»…
  Ελπίζω να γίνομαι ακόμα πιο κατανοητός πλέον, για το τι κριτικάρω στο ποστ μου.

  Υ.Γ. Επειδή μπορεί και να υπονοείς πως «τόσα μπορέσαμε, τόσα κάναμε», θέλω να σου υπενθυμίσω πως ο Τσίπρας υπέγραψε συνεγγυητής του γηπέδου; Αυτό δεν είναι «δεν μπόρεσα παραπάνω», αλλά ΔΕ ΘΕΛΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…

 5. Ο/Η Υο λέει:

  Αυτό που ίσως να μην καταλαβαίνεις στην υπερψήφιση «να ξεκινήσει το γήπεδο» είναι το εξής:
  Αν ξεκινήσουν οι εργασίες γα το γήπεδο, το ΣτΕ θα κλιθεί να αποφασίσει για τον Βωβό έχοντας απαλλαγεί από την πίεση του ΠΑΟ. Πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την απόφαση. Ο τελευταίος που ήθελε να δώσεις εγγυήσεις για το γήπεδο είναι ο Κακλαμάνης και όχι τα ΚΚΕ, γιατί προτιμούσε όταν αποφασίσει το ΣτΕ, να είναι ακόμα το γήπεδο στο περίμενε. Γι’ αυτό και αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης ότι θα προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του οικοπέδου του Βωβού, αν χάσει στο ΣτΕ ο Βωβός. Θέλει να κρατήσει τον εκβιασμό ζωντανό. Η Α.Π. ελπίζοντας πως αν απαλλοτριωθεί ο Βωβός, λόγο γηπέδου, τότε θα έχουμε μια τεράστια έκταση για πάρκο, πήγε πολιτικά προς τα εκεί.
  Από τη μία ο δήμαρχος να παραδεχτεί ότι τελειώσαμε με τον Βωβό, από την άλλη να δεσμευτεί για τον χώρο. Αν αυτό γίνονταν θα ήταν πια πολύ απλό για το ΣτΕ να κάψει τον Βωβό. Όπως ελπίζουμε ότι θα γίνει. Άλλωστε είναι φανερό από τις εισηγήσεις στο ΣτΕ ότι δεν καίει το γήπεδο. Αυτό θα γίνει. Παρά το ότι η προσφυγή μας είναι κατ του νόμου και άρα θα μπορούσε το ΣτΕ και να τα κάψει όλα. Άρα τι μας μένει; Να κερδίσουμε το πάρκο.

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   Αυτα τα σενάρια πως «αν στηρίξουμε το γήπεδο, διευκολύνουμε το ΣτΕ να κάψει το Βωβο» δε μου προκύπτουν από πουθενά. Δεν έχω ούτε κληρονομικό χάρισμα, ούτε «πληροφορίες» από το ΣτΕ. Στο φινάλε τα πολιτικά μου εργαλέια δεν περιλαμβάνουν τις λογικές «πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους». Μάλιστα θα σου υπενθυμίσω πως το μπλοκάρισμα του Βωβού ήλθε όταν «φαινόταν» πως η Επιτροπή ήταν κόντρα ΚΑΙ στο Βωβό ΚΑΙ στο γήπεδο. Αρά μήπως πρέπει να διαβάσουμε από την ανάποδη τα μηνύματα; Μήπως πρέπει να πάμε «για όλα» μπας και κερδίσουμε «λίγα»;
   Παράλληλα συνεχίζεις να μην απαντάς καθόλου πάνω στα εκτός-Βωβού ζητήματα, θα ήθελα να μου δώσεις δύο ξεκάθαρες απάντήσεις, αν μπορείς…
   1) το σχέδιο διπλής ανάπλασης προ-Βωβού που ανέτρεψε το ΠΔ του 1995 ήταν μια χαρά δηλαδή; Θεωρείς πως εσφαλμένα μπλοκάριζε η Επιτροπή για τον Ελαιώνα το γήπεδο του ΠΑΟ πριν το 2006;
   2) Θεωρείς πως η οικονομική σύμβαση Δήμου-ΠΑΟ είναι ικανοποιητική για τους πολίτες; Η ανακοίνωση στις 10/7/2007 της Επιτροπής είναι εσφαλμένη;
   Γιατί με την υπερψήφιση της περασμένης εβδομάδας η Ανοιχτή Πόλη τα κάνει γαργάρα…

 6. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Και να που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και 4 χρόνια μετά αποδεικνύεται στην πράξη πως οι ισχυρισμοί και οι μακρόσυρτες αναλύσεις κάποιων δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αέρας κοπανιστός, αμπελοφιλοσοφίες και κοινή μπουρδολογία μαριναρισμένη με «επιχειρήματα» του κώ(τσου).
  Καλά ειδικά εκείνο το «τρανταχτό» επιχείρημα με το ΟΑΚΑ και τα φωτογραφικά πειστήρια για το πως το σχεδίαζαν και (καλά) το πως «προέκυψε», αγγίζει τα όρια της προπαγάνδας. Η εικόνα με το φερόμενο ως σχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα από τα δεκάδες αρχικά, πρόχειρα και ανεπίσημα ΠΡΟσχέδια . Η εικόνα μάλιστα το φωνάζει από μόνη της και για αυτούς που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες και δεν έχουν τεχνικές γνώσεις, αφού στο υποτιθέμενο «σχέδιο» απεικονίζεται αυτούσιο το παλιό στάδιο που κατασκευάστηκε το 82. Διακρίνονται ακόμη και οι παλιοί πυλώνες φωτισμού. Το σχέδιο που υιοθετήθηκε ήταν και αυτό που τελικά κατασκευάστηκε.
  Είδαμε και βλέπουμε τι έγινε και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα λιγοστά δέντρα και το πράσινο πέριξ του σταδίου. Βλέπουμε επίσης σε τι κατάσταση βρίσκεται και ο υπόλοιπος χώρος σε διάφορα σημεία που έχει χορταριάσει. Λογικό ποιος να φροντίσει για όλα αυτά, οι βυσματίες υπάλληλοι του ΟΑΚΑ; Αυτοί κοιτούσαν πως να αράζουν και πως να εξασφαλίζουν κανένα επιπλέον επίδομα. Βλέπουμε επίσης πως έχει καταντήσει ο χώρος από τις «πολιτισμένες» παρεμβάσεις αυτού του λαού με το υψηλότατο δείκτη παιδείας που τον χαρακτηρίζει. Μπουκάλια, κυπελάκια του καφέ και κάθε είδους σκουπιδαριό σε διάφορα σημεία, graffiti και συνθήματα σε τοιχία, στα βάκτρα των στεγάστρων και στις βάσεις αυτών κ.α
  Είναι εύκολο νομίζω να φανταστούμε τώρα σε τι κατάσταση θα βρισκόταν το όποιο πάρκο και αν είχε κατασκευαστεί. Ή εικόνα ερημοποίησης από την πλήρη εγκατάλειψη θα παρουσίαζε ή θα έμοιαζε με ζούγκλα πάλι από την έλλειψη παντελούς συντήρησης ή στην χειρότερη θα το είχαν κάψει οι διάφοροι χούλιγκαν ύστερα από την λήξη κάποιου ντέρμπι.
  Ορίστε λοιπόν το «μέγα σκάνδαλο» και η «κομπίνα» των σαρκοφάγων καπιταλιστών με το δημόσιο δεν προχώρησε ποτέ στην πράξη και είναι να απορεί κανείς. Μα με τόση γερή μπάζα που είχαν κανονίσει να εξασφαλίσουν οι σαρκοφάγοι καπιταλιστές πως και εγκατέλειψαν το σχέδιο;
  Μα είναι απλό κανείς στον κόσμο δεν είναι τόσο μαλάκας ώστε να παρακαλάει για κάμποσα χρόνια ώστε να κάνει μία επένδυση. Να δίνει εξηγήσεις σε 100 διαφορετικές «ανεξάρτητες» επιτροπές (πυροβολημένων) πολιτών που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια με το που ανακοινωθούν οι προθέσεις για κάποια επένδυση και να περιμένει στη συνέχεια για το πότε θα βγουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων στα οποία προσφεύγουν οι κάθε λογής πυροβολημένοι.
  Πάει και το άλλο «επιχείρημα» με το γήπεδο της λεωφόρου και τον ερασιτέχνη. Οι αποφάσεις που έχουν παρθεί άλλα δείχνουν.
  Ωραίες παπαριές λέγατε και γράφατε τότε όλοι, σας κακοφαινόταν το (μόλις) 24% μόνο πάρκο, αλλά είμαστε πλέον στο 2013 και εγώ βλέπω στον βοτανικό να υπάρχει ο σκουπιδότοπος όπως ήταν πάντα, που ούτε αρουραίοι δεν κυκλοφορούν εκεί. Που πήγαν όλες οι «ανεξάρτητες» επιτροπές πολιτών; Που πήγαν όλοι οι αγωνιστές του λαού, πως και δεν κινητοποιήθηκαν για να φτιάξουν το πολυπόθητο πάρκο; Περιμένουν μήπως τον άγιο καπιτάλα να έρθει να τους το φτιάξει τσάμπα και να τους πει «ορίστε σας το παραδίδω έτοιμο και αναλαμβάνω και την συντήρησή του εφόρου ζωής χωρίς να σας χρεώσω μία»; Ή μήπως περιμένουν να το χρηματοδοτήσει σύσσωμος ο Ελληνισμός ακόμη και οι γιαγιάδες της ηπείρου που δεν ξέρουν καν κατά που πέφτει ο βοτανικός; Που είναι λοιπόν οι αγωνιστές που κόπτονται για το καλό του λαού; Δεν πήραν χαμπάρι πως στην δημοσκόπηση ο λαός δεν έδωσε ούτε μία ψήφο στο «να μη γίνει τίποτα, να παραμείνει ο χώρος σκουπιδότοπος και αχούρι»;
  Μιλάμε για μεγαλεία και φοβερές επιτυχίες των αγωνιστών του κώ(τσ)ου. Να φτιάξετε κανένα βίντεο και να το συμπεριλάβετε σε ένα αφιέρωμα με τίτλο «οι αγώνες και τα έργα μας για τον λαό», παρέα με την «επανάσταση» των «Δεκεμβριανών» του 2008 που έκαναν οι άλλοι αγωνισταράδες. Τότε που ξέρανε να βγάλουν τον κόσμο στους δρόμους κάνοντας αβάντα και στα σιχάματα της διαπλοκής με τα ΜΜΕ τους. Για να ελευθερώσουν τον λαό από την «τυραννία» της «δεξιάς» του μπουλούκου του Κωστάκη. Το καταφέρανε κι αυτό κι ευτυχώς ήρθαν πάλι οι σοσιαλ(η)σταράδες στην εξουσία για να ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο στα νεοφιλελεύθερα σκουλήκια να αλωνίσουν σε Ελλάδα και Ευρώπη, τα οποία με την σειρά τους μας έδωσαν μπόνους τώρα την (ακρο)δεξιά των Σαχλαμαράδων, των Φαήλων, των τσεκουράτων και των Μπουμπούκων παρέα με τα χρυσαύγουλα στην βουλή και τις μονάδες υποστήριξης Μάνου και Τζήμερου που βγήκαν στην επιφάνεια από τον πάτο. Τώρα όμως ξέχασαν πια την τέχνη του να βγάζουν τον κόσμο στον δρόμο, άσε που είσαστε και απασχολημένοι όλοι με το να κάνετε αντιπολίτευση και να παίζετε σφαλιάρες μεταξύ σας.
  Από το κακό στο χειρότερο είμαστε, σταθερά.

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   Έχουν ενδιαφερον τρεις παρατηρησεις..
   1) Για το Βοτανικο που δεν φτιαχτηκε και την καταντια του χώρου φταινε η Αριστερα και οι ακτιβιστες, αλλα και για για αυτά που ΔΕΝ καταφερε να παρεμποδίσει ΠΑΛΙ αυτή φταιει. Είναι σημάδι της ιδεολογικής αντεπαναστασης της Δεξιάς να θέλει να φορτώσει όλες της ευθύνες της Μεταπολιτευσης στην αντοπολιτευόμενη Αριστερα του 10% και όχι στον εαυτο της που είναι ο υπευθυνος στρατηγικου σχεδιασμου και υλοποίησης όλου του κοινωνικού χώρου που βιώνουμε
   2) Τις 800 λέξεις που θυμήθηκε να γράψει ο «αυθόρμητος» συγγραφέας για ένα κείμενο προ 4 χρόνων σε ένα μπλογκ που τελεί σε περισυλλογή και προετοιμάσία για τη νέα περίοδο που έρχεται
   3) Για τα συνεχόμενα «σεντόνια» που δεχεται ο Gatouleas σε διάφορα άρθρα κάτι μεταξυ σε troll και spam.. Άφησα ανοιχτό το πιο σχετικό…

   Ο Gatouleas δε μασαει και δεν «παραχωρεί» το χώρο του.. Ψαξτε αλλού

   • Ο/Η Χρήστος λέει:

    Έλεος ρε φίλε δηλαδή τι να πω. Παντού ίντριγκες βλέπεις μου φαίνεται. Και πάντα προφανώς ο άλλος πρέπει ανήκει σε κάποια πλευρά (γράφεις και συμφωνείς σε ΌΛΑ είσαι με εμάς, γράφεις και διαφωνείς πάει τελείωσε είσαι με τους άλλους).
    Αν πάσχεις από σύνδρομο καταδίωξης και είσαι βαθύτατα προκατειλημμένος, λυπάμαι που στο λέω αλλά ΔΕΝ σου φταίει κανένας.
    100% αυθόρμητος είμαι και ανεξάρτητος. Και για να δεις τα βλακώδη (συγνώμη ε αλλά…) συμπεράσματα που έβγαλες σε ρωτώ τα εξής: Έχεις ή δεν έχεις στην διάθεσή σου την διεύθυνση του mail μου; Για κοίταξε το καλά, τι βλέπεις; Έχει ή δεν έχει την κατάληξη otenet.gr; Ο οτε παρέχει λογαριασμούς mail μόνο στους πελάτες του ναι ή ου; Επομένως οποιοσδήποτε κινηθεί νομικά βρίσκει την ταυτότητά μου και ποιος είμαι ναι ή ου;
    Πάντως αν έχεις τόσο μεγάλο πρόβλημα σου δίνω τα στοιχεία μου ανά πάσα στιγμή αρκεί να μου τα ζητήσεις, το μικρό μου το ξέρεις ήδη.
    Εγώ φίλε μου κότα δεν υπήρξα ποτέ.
    Ναι 4 χρόνια μετά γιατί τώρα βρήκα το άρθρο σου (και τον χώρο σου) τυχαία ύστερα από μια
    αναζήτηση που έκανα για τον Παναθηναϊκό (φίλος του ΠΑΟ γαρ).
    Διάβασα το άρθρο σου εντόπισα τις παπαριές (κατ εμέ πάντα) που έγραφες τότε και είπα να γράψω την άποψή μου (παύλα κριτική) για το θέμα και για την εν γένη μαλακισμένη στάση και πρακτική ορισμένων.
    [Τα γεγονότα και τα ερωτήματα παραμένουν. Το γήπεδο δεν έγινε ποτέ, το mall δεν έγινε ποτέ (παρά το υποτιθέμενο κλείδωμα της υπόθεσης που γράφατε τότε) και φυσικά ούτε κανένα πάρκο έγινε ποτέ. Ο σκουπιδότοπος παρέμεινε σκουπιδότοπος. Επομένως ποια είναι τα αποτελέσματα των υποτιθέμενων αγώνων που έκαναν τότε κάποιοι;
    Εκ του αποτελέσματος το απόλυτο τίποτα]
    Αυτό ήταν όλο κι όλο το έγκλημά μου το παραδέχομαι.
    Εντύπωση πάντως μου προκαλεί το γεγονός πως εξέλαβες το παραπάνω ποστάρισμά μου ως επίθεση κατά της αριστεράς την στιγμή μάλιστα που από τις 800 λέξεις (όπως λες) που το συνθέτουν ΔΕΝ υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη αριστερά. Ούτε μία.
    Έκανα λόγο για αγωνιστές του κ(ώ)τσου, για βυσματίες υπαλλήλους του ΟΑΚΑ, για «ανεξάρτητες» επιτροπές πυροβολημένων πολιτών, για αριστερά όμως δεν μίλησα.
    Για τις μαλακίες (όχι εδώ δεν ζητώ συγνώμη) που έγραψες περί
    «ιδεολογικής αντεπαναστασης της Δεξιάς να θέλει να φορτώσει όλες της ευθύνες της Μεταπολιτευσης στην αντοπολιτευόμενη Αριστερα»
    λυπάμαι αλλά δεν προκύπτουν από πουθενά στο παραπάνω σχόλιο που έγραψα και ειδικά η κατακλείδα του δεν συνηγορεί με τίποτα σε αυτό.
    Ειλικρινά αν ήξερα πως θα σε ενοχλούσε τόοοοοοοσο ο σχολιασμός μου και η κριτική μου διάθεση ΔΕΝ θα το έγραφα.
    Sorry αλλά νόμιζα πως ο χώρος ήταν ανοικτός για όλους και ίσχυαν σε αυτόν οι ελευθερίες του λόγου και της άποψης (και της διαφορετικής και της κριτικής). Δεν είδα καμία σχετική προειδοποίηση που να το απαγορεύει, ούτε είδα να αναγράφονται κάποιοι ιδιαίτεροι κανόνες και πάντα ψάχνω γι’ αυτά πριν ποστάρω το οτιδήποτε.
    Τέλος θα σε συμβούλευα να γράψεις σε κάποιο εμφανές σημείο πως δεν γίνονται δεκτές διαφορετικές απόψεις πάνω στα όσα αναγράφονται εδώ ούτε κριτικές φυσικά. Να γλιτώσεις κι εσύ από αυτές, να γλιτώσουν και οι μελλοντικοί ανυποψίαστοι, που θα θελήσουν να γράψουν κάτι διαφορετικό, από το κράξιμο.
    Λέξεις αυτή την φορά ακριβώς 522.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s