στη Σομαλία οι πειρατές είναι λευκοί και ευρωπαίοι….

Τον 4ο αιώνα π.Χ. συνέλαβαν ένα διαβόητο πειρατή και τον οδήγησαν σιδηροδέσμιο στο Μέγα Αλέξανδρο. Ο μέγας «εκπολιτιστής των βαρβάρων» ήθελε να μάθει γιατί ο βρωμερός πειρατής ήθελε να εξουσιάζει ένα μέρος της θάλασσας. Ο πειρατής χαμογέλασε και αποκρίθηκε στο Μέγα Αλέξανδρο.

«Εσείς γιατί θέλετε να καταχτήσετε όλο τον κόσμο; Εγώ που προσπαθώ να το πετύχω με ένα άθλιο καραβάκι αποκαλούμαι κλέφτης. Εσείς που το διεκδικείτε με μεγαλοπρεπή πλοία, αυτοαποκαλείστε Αυτοκράτορας.»

Μυθική ιστορία που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στη Σομαλία

Δεν είναι περίεργο που από την Αφρική μας έρχονται εικόνες μια «άλλης» Ελλάδας; Μιας διαφορετικής αντίληψης για την «σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό;» Αλλά δεν είναι το κυριότερο θέμα για αυτό το ποστ.

Είναι τραγικό πως διαμορφώνεται μια ψευδή και συκοφαντική αντίληψη για το Σομαλικό λαό από τα ΜΜΕ. Εδώ και somtoxένα δυο χρόνια κατακλυζόμαστε από τα κανάλια για δήθεν Σομαλούς πειρατές που επιτίθενται σε «αθώα» εμπορικά πλοία που περνάνε από διεθνή ύδατα. Η αλήθεια είναι εντελώς η ανάποδη.

Η λευκή δυτική κοινωνία έχει πολλούς τρόπους να «τιμωρεί» απείθαρχα καθεστώτα. Οι αμερικάνοι δεν μπορούν να ανεχτούν μια χώρα που έχουν εκδιωχθεί με βαριές απώλειες[1], όπου ακόμα και σήμερα ο γερουσιαστής τους αποχωρεί τρέχοντας βομβαρδισμένος από όλμους ακόμα και την ώρα που απογειωνότανε το αεροπλάνο του[2]. Αν μια «λύση» είναι η εισβολή και ο πόλεμος, στη Σομαλία είναι η εκ βάθρων διάλυση του οικοσυστήματος.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι σομαλικές ακτές ήταν ο φτηνός προορισμός των τοξικών αποβλήτων από τις δυτικές βιομηχανίες. Αν σε κάποιες φτωχές χώρες οι εταιρίες πλήρωναν 1000$ τον τόνο για να δεχτούν τοξικά απόβλητα, στη Σομαλία το κόστος έπεφτε στα 2,50$ μόνο, γιατί, πολύ απλά, είχαν μόνο τα «μεταφορικά»!! Χωρίς να έχουν καμιά συμφωνία με τη Σομαλική κυβέρνηση δεκάδες πλοία, προσέγγιζαν κρυφά τη νύχτα τις ακτές και πέταγαν στη θάλασσα βαρέλια με τοξικά.

Η κατάσταση το 2005 με το τρομερό τσουνάμι, έκανε την κατάσταση ανυπόφορη. Το παλιρροϊκό κύμα ξέβρασε στις ακτές  εκατοντάδες βαρέλια. Ο κόσμος έμεινε εκτεθειμένος σε μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας. Χιλιάδες προσβλήθηκαν από ιλίγγους, ενώ υπολογίζονται πάνω από 300 νεκροί ως αποτέλεσμα τοξικής μόλυνσης. Προφανώς είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως είναι αδύνατον να υπολογιστούν πόσοι θα πεθάνουν από μακρόχρονες ασθένειες.

Η καταστροφή του σομαλικού λαού δεν είναι μόνο σε αυτό το επίπεδο.

Τεράστια ποντοπόρα αλιευτικά ψαρεύουν παράνομα από τις σομαλικές ακτές. Υπολογίζεται πως ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, τόνος, γαρίδες και αστακοί αξίας πάνω από 300.000.000$ (τριακόσια εκατομμύρια δολάρια) αλιεύονται ΠΑΡΑΝΟΜΑ από ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρίες. Η Σομαλία είναι μια χώρα με τεράστια πρόσβαση σε θαλάσσιο πλούτο και πεθαίνει στην πείνα γιατί λευκοί δυτικοί έρχονται και κλέβουν το φαϊ τους!!

Σε μια συνέντευξη του ο Sugule Ali, ένας Σομαλός «πειρατής» δήλωσε:

«Πειρατές είναι αυτοί που κλέβουν τα ψάρια μας και μολύνουν τα νερά μας. Δηλαδή, εσείς τι φανταζόσαστε; Θα καθόταν ο σομαλικός λαός πεινασμένος, να τσαλαβουτά χαρωπά στα τοξικά νερά βλέποντας σας να κλέβετε τα ψάρια του για να τα τρώτε στα εστιατόρια σας στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Ρώμη;

Η μόνη λύση που έχουμε, είναι να σας σταματάμε! Αλλά δεν σας νοιάζει τίποτα. Μόνο όταν διακόπτουμε την πορεία ενός πετρελαιοφόρου σας, τρέχετε και στέλνετε τα πολεμικά πλοία.»

Τα τελευταία χρόνια έχει συσταθεί η VCS (Volunteer Coastguard of Somalia), μια εθελοντική ένωση modernpirates_bigπροστασίας της θάλασσας, ακτών και αλιείας απέναντι στις δυτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο σομαλικό ειδησεογραφικό site Wardeernews το 70% του σομαλικού λαού υποστηρίζει τους «πειρατές» και την «πειρατεία».

Μήπως όμως θα μπορούσε να υπάρχει μια διπλωματική οδός; Μήπως η δημοκρατική Ευρώπη μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης θα μπορούσε να παίξει ένα θεσμικό ρόλο; Μήπως τίποτα σοσιαλδημοκράτες επίτροποι έχουν καμιά πρόταση;

Ο Ould-Abdallah, απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Σομαλία ήταν κατηγορηματικός. Έγιναν κάποιες ερωτήσεις και νύξεις αλλά από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η απάντηση ήταν κάθετη.

«Δεν θα βοηθήσουμε στον καθαρισμό, δε θα δώσουμε καμία αποζημίωση, το ναυτικό μας δε θα προχωρήσει σε καμία μελλοντική αποτροπή». («Nothing. There has been no clean-up, no compensation, and no prevention.»).

Αλήθεια… μια που έχουμε και ευρωεκλογές, από σήμερα θα αντικατασταθεί η φρεγάτα «Ψαρά» από το «Νικηφόρο Φωκά» και πιθανά να συνεχίσει να ηγήται της αποστολής «ΑΤΛΑΝΤΑ» στα σομαλικά ύδατα, της πρώτης ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Μήπως «κακοί ιμπεριαλιστές» δεν είναι μόνο οι αμερικάνοι αλλά και κάποιοι έλληνες; Μήπως τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία είναι ελληνικών συμφερόντων και γι’ αυτό δεν ακούγεται ούτε κουβέντα από τις ελληνικές τηλεοράσεις;

Εγώ σαν Gatouleas δηλώνω πάντως ρητά και κατηγορηματικά πως σε μια εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας με Σομαλούς, η καρδούλα μου θα είναι με τα μαύρα αδέρφια μου. Με αυτούς που προσπαθούν να φάνε το ψωμί τους δουλεύοντας. Κι όχι με τους κλέφτες και τους ένοπλους τραμπούκους τους.

Δείτε ακόμα:


[1] Η Μάχη Του Μογκαντίσου/1993. 18 νεκροί και 73 τραυματίες Αμερικάνοι πεζοναύτες. Η ταινία Black Hawk Down, βασίστηκε σε αυτά τα γεγονότα

[2] Επίθεση από Σομαλούς αντάρτες δέχτηκε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Ντόναλντ Πέιν, καθώς την ώρα που αναχωρούσε με το αεροσκάφος του από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου. TVXS 13/4/2009

Advertisement

10 Σχόλια on “στη Σομαλία οι πειρατές είναι λευκοί και ευρωπαίοι….”

 1. Ο/Η HearNothing λέει:

  πολύ σωστά το έθεσες το θέμα,
  όταν η εκμετάλλευση παίρνει τη μορφή της βοήθειας τότε αυτοί πρέπει καπως να ζήσουν…ιμπεριαλισμός, νεο αποικιοκρατικό καθεστώς μεσω διεθνώς οργανισμών όπου εσκεμμένα διατηρούναι στη φτώχεια…
  για αυτούς είναι επιβίωση ενώ για τους δυτικούς είναι πλήγμα στην ναυτιλία, ςπίσης άκουσα σήμερα ότι συλλάβαν ένα νεαρό 16 χρονων «πειρατή» για τον δικάσουν στις ΗΠΑ..μην ξεχνάμε κιόλας ότι μέχρι τώρα καμμία χώρα δεν αναλάμβανε τα δικαστικά έξοδα γιατί απλά συνέφερε παραπάνω απο τα χρήματα που λαμβάνανε απο τις ασφάλειες…

 2. Ο/Η Maria λέει:

  Μπράβο Γατουλέα μου!
  Θυμηθηκα το ρεπορταζ που ειδα σημερα με τον χιμπαντζη που βλεπει το μελλον.Ετσι ακριβως ελεγε το ρεπορτάζ!Παραξενο σκεφτηκα.Χιμπαντζης Μερλιν,τι ειν ειναι παλι τουτο?
  Καθε απογευμα που κλεινει ο ζωολογικος κηπος παει και μαζευει πετρες μεσα απ το κλουβι ή ξεκολα απο τον τοιχο κομματια μπετον και το πρωί που παει ο κοσμος τους πεταει τις πετρες.
  Και το ρεπορταζ ελεγε οτι μπορει και βλεπει «λεει» στο μελλον και το κανει αυτο.
  Δεν εχει σιχαθει το κλουβι,τους επισκεπτες και την ζωη του ekei μεσα……αλλα βλεπει στο μελλον τους επισκεπτες που θα ερθουν γι αυτο και μαζευει τις πετρες…..
  Το μεγεθος τις «διαστροφης» που παιζει στην Αφρικάνικη γη,ουτε που να το φανταστω μπορω…

 3. Ο/Η Ο Λύκος της Στέππας λέει:

  Gatouleas: πιθανότατα το ξέρεις ήδη, αλλά το πιο εξοργιστικό στοιχείο είναι το ποιοι έχουν αναλάβει τη «βρώμικη δουλειά» της μετατροπής των σομαλικών ακτών σε χωματερή τοξικών —πιθανότατα και πυρηνικών— αποβλήτων για λογαριασμό των καλών καγαθών εταιριών «μας».

 4. Ο/Η gatouleas λέει:

  HearNothing, δεν ήξερα πως πέρα από Παλαιστίνιους 16χρονους τρομοκράτες, Έλληνες συνομήλικους «κουκουλοφόρους» του Δεκέμβρη, έχουμε και αντίστοιχους Σομαλούς «πειρατές»… ;:

  Maria μου, τώρα που το ξανασκέφτομαι, μπορεί και η πειρατεία στη Σομαλία να οφείλεται σε καμια μαύρη κανιβαλίστικη τελετουργία. Δεν έχουν γίνει ακόμα «άνθρωποι» οι δυστυχείς αφρικανοί.. :p

  Λύκε, εικάζω πως κάποιο ελληνικό καράβι έχει αναλάβει το θεάρεστο έργο της «ανακύκλωσης» τοξικών απόβλητων. Αν έχεις κάτι διαφορετικό ή κανένα συγκεκριμένο όνομα, θα ήθελα να μας πληροφορήσεις όλους μας…

 5. Ο/Η Ο Λύκος της Στέππας λέει:

  gatouleas: δες εδώ.

 6. Ο/Η Ο Λύκος της Στέππας λέει:

  Ο δαίμων του Matt.

  • Ο/Η gatouleas λέει:

   Ευχαριστώ για το άρθρο. Πάντα είναι ευχάριστο να ανακαλύπτεις Έλληνικά ψαράδικα με τις συμμορίες τους, να αποκαθιστούν τη φήμη της «ελληνικής λεβεντιάς» στα πέρατα της οικουμένης..

 7. Ο/Η drainbramage λέει:

  Καλά κάνεις και αποτυπώνεις την εναλλακτική -δεν θα πω πραγματική- εικόνα της κατάστασης, την οποία συστηματικά αποσιωπούν τα μμε, μάλλον, όπως λες, επειδή εμπλέκονται και τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας -αυτό δεν το είχα σκεφτεί.

  Όμως μία ερώτηση: πέρα από αυτό που θα θέλαμε να είναι αυτή η μορφή πειρατείας, και πέρα από αυτό που υποστηρίζουν οι ίδιοι οι Σομαλοί, πιστεύεις πραγματικά ότι πρόκειται εδώ για ένα είδος «κοινωνικής ληστείας»; Γιατί τα όσα γράφεις για τον τρόπο με τον οποίο εξεγείρονται οι Σομολοί όντας, χωρίς αμφιβολία, θύματα απίστευτης εκμετάλλευσης, υποδηλώνουν κάτι τέτοιο.

  Προσωπικά διατηρώ επιφυλάξεις. Έχει συμβεί πολλές φορές η αριστερή, με την ευρεία έννοια, κριτική να κλείνει το μάτι σε μορφές ‘εγκλήματος’ επειδή πίστευε ότι εκεί ζυμώνεται η κοινωνική επανάσταση, και τελικά διαψευδόταν. Ο υπόκοσμος και το οργανωμένο έγκλημα, τουλάχιστον στις αστικές κοινωνίες της δύσης, φαίνεται να έχει περισσότερες επαφές με τους λακέδες των ελίτ και τις ίδιες της ελίτ, παρά με τα επαναστατικά στοιχεία. Οπότε μήπως βιάζεσαι να βαφτίσεις τη σομαλική πειρατεία σε κάτι το οποίο δεν είναι; Δηλ σε μια κοινωνική ληστεία με σπέρματα εξέγερσης;

  Να πω μόνο ότι σε ρωτάω από προσωπικό προβληματισμό και για χάριν της κουβέντας. Αν όπως λες έπρεπε τώρα να πάρουμε θέση στην εμπλοκή Σομαλών και ελληνική φρεγάτας θα συμφωνήσω μαζί σου και τα περισσότερα λόγια είναι περιττά…

 8. Ο/Η gatouleas λέει:

  Ξέρω πως είναι αδιανόητο να συλλάβουμε το μέγεθος του βιασμού του αφρικάνικου λαού και γης από τους λευκούς. Οι άνθρωποι εκει πέρα έχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουν από τη διαμόρφωση πολιτικών «κοινωνικής ληστείας». Δεν είναι ούτε θεωρούν τον εαυτό τους «κοινωνικό επαναστάτη». Απλά σώζουν το τομάρι τους και των παιδιών τους.
  Πως να φανταστούμε ανθρώπους σε κάποια άλλη ήπειρο που ΕΥΧΟΝΤΑΙ να έχουν ΕΙΤΖ για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό;
  Επειδή ποτέ δε θα έχουμε καθαρή και κρυσταλλινη εικόνα από την Αφρική, απλά συλλογίσου και αποφάσισε.
  Ναι.. πάντα και σε κάθε μέρος του πλανήτη θα υπάρχουν κάποιοι τυχοδιώκτες και λαμόγια που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν μια αναμπουμπούλα για να κάνουν περιουσία.
  Αν αυτός είναι ο κανόνας βάζω στοίχημα πως πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης θα πετάγανε τη σκούφια τουw να πάρουν μια συνέντευξη από το αρχι-λαμογιο «βασιλιά των πειρατών». Και σίγουρα θα είχαμε μάθει για τις όποιες «βολεμένες ομάδες πλουσιόπαιδων» που κάνουν πειρατεία για ιδεολογικούς λόγους.
  Έχω μια υποψία πως δε θα μπορεσεις να βρεις έστω μια αράδα. Γιατί και ο πιο χυδαίος Πρετεντέρης δύσκολα θα μιλούσε για «Σομαλούς των βορείων προαστείων». Και η Υβρις θα φάνταζε πταίσμα μπροστα του.

 9. […] Πρώτα με τους Σομαλούς πειρατές στον Κόλπο του Άντεν, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από την πλειοψηφία των μέσων ως εγκληματίες, δολοφόνοι και πλιατσικολόγοι. Οι μεγάλες εφοπλιστικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και η… Ελλάδα (ναι, συνεχίζουμε να έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο, έστω και με ξένες σημαίες στα περισσότερα πλοία) έστειλαν πολεμικά πλοία για να περιπολούν τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το “κέρας της Αφρικής”. Αυτή είναι όμως μόνο η μισή αλήθεια. Η Σομαλία είναι μια χώρα της Ανατολικής Αφρικής που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια τα πάνδεινα: λιμό βιβλικών διαστάσεων, αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, μια γιάνκικη εισβολή την οποία απέκρουσε με ταπεινωτικό τρόπο για τους εισβολείς, παράνομη αλιεία μεγάλων διαστάσεων στα χωρικά της ύδατα από ξένα αλιευτικά καθώς και τεράστια οικολογική καταστροφή από τα τοξικά λήμματα που αποθέτουν οι βιομηχανικές χώρες της Δύσης στις ακτές της. Κάποιοι αποφάσισαν να μην τα ανεχθούν όλα αυτά. Κατατοπιστικότατο είναι το σχετικό θέμα του Γατουλέα. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s