νέα από τον κόσμο των ρομπότ

Δύο σημαντικές εξελίξεις είχαμε την περασμένη εβδομάδα.android1

Στην πρώτη περίπτωση είχαμε το πρώτο ρομπότ που περπατάει. Στον κόσμο της μηχανικής το ανθρώπινο περπάτημα θεωρείται ένα μικρό θαύμα. Η κατασκευή της HRP-4C,  αυτού του cyber ύψους 1,58 και βάρους 43 κιλών έχει προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού. Αν δείτε το μικρό βίντεο ο τρόπος που στρίβει, γέρνει το κεφάλι και κινεί τα χέρια αρχίζει και θυμίζει άνθρωπο.

Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ακόμα τεράστια. Ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα με τα γόνατα. Είναι αδύνατον, προς το παρόν, να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που να μπορεί να ισορροπεί και περιπατεί χωρίς λυγισμένα γόνατα.

evolutionΑλήθεια… δεν σας θυμίζει κάτι αυτό; Και ο άνθρωπος δε χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να ξεπεράσει το ίδιο πρόβλημα;

πηγή:dailymail

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε την πρώτη κατασκευή του Brain Machine Interface (BMI), του πρώτου μηχανισμού που κινεί ρομπότ με τη ΣΚΕΨΗ του χειριστή. Ακόμα είναι σε πρωτόλεια μορφή. Ο χειριστής (όπως βλέπεται και στο βίντεο) φορά την κάσκα και επιλέγει κάποια προκαθορισμένη λειτουργία. Μετά σκέφτεται π.χ. την ανύψωση του αριστερού χεριού και το ρομπότ την πραγματοποιεί.

Ακόμα ο BMI είναι ογκώδης, αφορά μικρές αποστάσεις και εντελώς απλουστευμένες κινήσεις. Επίσης υπάρχει και χρονική καθυστέρηση ανάμεσα στην εντολή και στην πράξη.

Αλλά όταν τα πράματα μπαίνουν σε ένα ρυάκι, όλα φαντάζουν ελπιδοφόρα…

πηγή:Honda

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s