ευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια στην επέκταση των πνευματικών δικαιωμάτων στη μουσική

Σήμερα στην Ευρώπη κάθε μουσικό έργο μετά τα 50 χρόνια από τότε που πρωτοπαίχτηκε, γίνεται «ελεύθερο». Δηλαδή μπορείς να το αντιγράψεις , να το ακούσεις και να το αναμεταδόσεις χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να καταβάλεις οποιοδήποτε αντίτιμο.

Όμως, επειδή μπαίνουμε στη «χρυσή» εποχή της μουσικής, αρχίζουνε τα κόλπα. Από το 2010 και μετά θα πρέπει να απελευθερώνονται τα «βαριά» χαρτιά της μουσικής βιομηχανίας, δηλαδή τα τραγούδια των 60ies.  Τα τραγούδια των Beatles, Rolling Stones και τόσων άλλων συγκροτημάτων θα είναι free. Έτσι στην Αμερική αρχίζουν να επεκτείνουν τα δικαιώματα από τα 50 στα 75 χρόνια, ενώ σιγά σιγά υπάρχουν σκέψεις να επεκταθούν και τα συγγραφικά δικαιώματα από τα 95 στα 150!! Βλέπετε, αν δεν το κάνουν το Μίκυ Μάους και ο Walt Disney δεν θα έχουν τις πατέντες..

Επειδή η αγορά είναι διεθνοποιημένη, θα είναι γελοίο να είναι σε περιορισμό η μουσική στις ΗΠΑ αλλά όχι στην Αγγλία. Ήδη η ιδιαίτερη νομοθεσία της Σουηδίας, έχει δημιουργήσει απίστευτα μπλεξίματα στις Αμερικάνικες πολυεθνικές. Τι έκαναν; Πίεσαν αφόρητα τη ΕΕ και ετοιμάζεται να περάσει κοινοτική οδηγία που να επεκτείνει τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα από τα 50 στα 70 χρόνια.

Η Open Rights Group έχει ετοιμάσει για σήμερα ολοήμερες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθεί για αυτή την προοπτική.

Όπως ισχυρίζεται, το 90% των παρακρατούμενων εσόδων για πνευματικά δικαιώματα παραμένει στις πολυεθνικές, το 9% στο 20% των πιο «ισχυρών» καλλιτεχνών, και η «πλέμπα» μοιράζεται το υπόλοιπο 1%. Η παραπέρα επέκταση, θα επιφέρει πιο ακριβά cd και περιορισμό της διακίνησης της τέχνης.

Δείτε και ένα ενδιαφέρον βιντεάκι (στα αγγλικά) της ομάδας…

Advertisements

5 Σχόλια on “ευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια στην επέκταση των πνευματικών δικαιωμάτων στη μουσική”

 1. Ο/Η plagal λέει:

  Να δουμε, μπορει η ΕΕ να αποφυγει ενα Ευρωπαικο Mickey Mouse Act?

 2. […] ευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια στην επέκταση των πνευματ… […]

 3. Να σημειωθεί ότι τα έργα του γραπτού λόγου (λογοτεχνία κτλ.) έχουν ήδη πάρει παράταση δικαιωμάτων, από 50 χρόνια που ήταν (μετά το θάνατο του δημιουργού τους) σε 70. Αυτό έγινε επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη περί το 1992. Έτσι, ο Καβάφης που είχε βγει από το κοπιράιτ (πέθανε το 1933) ξαναμπήκε -και το 2003 ξαναβγήκε. Τα νεανικά ποιήματα του Βάρναλη, γραμμένα το 1905, έχουν κοπιράιτ μέχρι το… 2045.

 4. Ο/Η gatouleas λέει:

  Αν μπορούσανε θα «ξανακλείδωναν» τα πνευματικά δικαιώματα του Ευριπίδη και του Σαιξπηρ, ενώ θα μετέτρεπαν τις δανειστικές βιβλιοθήκες σε book-club με ενοικίαση 1€ την ημέρα…

 5. Ο/Η How copyright extension in sound recordings actually works Video λέει:

  […] (vbc) vbc.style.visibility = ‘hidden’; e.style.backgroundColor = ‘#fff’ }); }); Jan 26 ευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια… trackback from post […Σήμερα στην Ευρώπη κάθε μουσικό έργο […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s