υπόθεση Κούνεβα: άλλη μια υπόθεση ντροπής για ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΝ..

Κλείνουμε ένα μήνα από τη δολοφονική απόπειρα ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ένα μήνα! Και το κράτος kouneva_dem_photoμας, αυτό που μέσα σε 5 ώρες είχε κάνει τη βαλλιστική έρευνα για τον μπάτσο, δεν έχει ξεκινήσει καν την έρευνα για αυτή την υπόθεση. Γι’ αυτό και η αστυνομική αναφορά, επιστράφηκε από την εισαγγελέα ως απαράδεκτη. Στη μεθοδευμένη συγκάλυψη αυτού του μαφιόζικου χτυπήματος στο συνδικαλισμό , υπάρχει μόνο μια απάντηση… της πρωτοβουλίας των 54 σωματείων… Τι έκαναν; Ότι προτάσσει η λογική…

Με μπροστάρη τη «Παναττική Ένωση Καθαριστριών» που γραμματέας είναι η Κούνεβα, αναζητεί το συντονισμό των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους  με δύο στόχους, βασικά: Την αποκάλυψη των δολοφόνων και το σταμάτημα της μαύρης εργασίας. Είδατε σύντροφοι, πως όταν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτωπα, δεν χρειάζονται προαπαιτούμενα ποιος είναι με το Μάαστριχτ και ποιος όχι, ποιος είναι προβοκάτορας και ποιος όχι; Ούτε κουκουλοφόροι , ούτε κεντροαριστερές… Κι όμως σε ένα τόσο καθαρό και ξάστερο θέμα ΚΚΕ και ΣΥΝ συναγωνίζονται στο ποιος θα το πρωτοθάψει….

Είναι η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ των δυο καθεστωτικών κομμάτων της αριστεράς να γίνεται απόπειρα δολοφονίας συνδικαλιστή κι ακόμα να «συσκέφτονται» μεταξύ τους!! Τι θέλετε, άλλο να γίνει για να το θεωρήσετε «θέμα» αξιολογήσιμο, για να αποχωρήσετε από την εκλογολογική σας νιρβάνα; Νισάφι! Α, ναι… «βγάλατε ψηφίσματα συμπαράστασης».. Ναι τα είδαμε.. Να του ΚΚΕ, να και της Αυτόνομης Παρέμβασης… Εγώ θα προσθέσω και της ΓΣΕΕ, καθώς και το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων. Εντάξει; Όλα καλά; Αν κρίναμε τα κόμματα με βάση τα ψηφίσματα και τις δηλώσεις, η ΝΔ θα ήταν αριστερά και το ΠΑΣΟΚ αντάρτικο πόλεων.

Το θλιβερό είναι η κατάπτωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε στυλάκι ΚΚΕ. Για πρώτη φορά δημιουργεί καπελωτική πρωτοβουλία έξω και πάνω από τα σωματεία. Και δεν το κάνει λ.χ. για τις συλλογικές συμβάσεις και τη προδοτική συμφωνία της ΓΣΕΕ αλλά απέναντι σε μια ταξική πρωτοβουλία όπως των 54 σωματείων. Την ώρα που υπάρχει μια σύσκεψη σωματείων, ο ΣΥΝ δημιουργεί μια επιτροπή με πολιτικά χαρακτηριστικά δηλαδή μια παράταξη η οποία, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Α.Α., θεωρεί μόνο την Ο.Ι.Υ.[1] υπεύθυνη για το συντονισμό του αγώνα. Όσο για την Ο.Ι.Υ. οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει για την Κούνεβα είναι όσες και πριν την απόπειρα εναντίον της… μηδενικές! Τις ξέρουν πολύ καλά όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Η μη συμμετοχή της επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην υπάρχουσα πρωτοβουλία των «54», εξ ορισμού τη μετατρέπει σε ανταγωνιστική. Επί της ουσίας, η μη συμμετοχή ΠΑΜΕ – Αυτόνομης Παρέμβασης στη σύσκεψη των 54 σωματείων είναι που δίνει το άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΓΣΕΕ να μιλά για «εξωθεσμική πρωτοβουλία».

kouneva_dem_photo2Καταλαβαίνω πως μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τη φύση αυτής της πρωτοβουλίας. Θεμιτό! Τότε έχεις δύο λύσεις… Ή «φτιάχνεις» μια «καλύτερη», ή το βουλώνεις και συμμετέχεις. Αλλιώς παίζεις το ρόλο της συγκάλυψης και της συναίνεσης. Όμως η πρωτοβουλία του ΣΥΝ, από τη φύση της είναι ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ γιατί δεν απαρτίζεται από κοινωνικούς φορείς αλλά από πρόσωπα. Έτσι εξ ορισμού μετατρέπεις τη συμπαράσταση στη Κούνεβα από κοινωνική αναγκαιότητα σε παράρτημα κομματικής μηχανής. Κανένα σωματείο, δήμος, συνδικάτο, πολιτιστικός σύλλογος δεν μπορεί να συμμετέχει στην Επιτροπή για την Κούνεβα που στήνει ο ΣΥΝ… και δεν φαίνεται να τον απασχολεί αυτό.

Μόνο 3 συνάδελφοι από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πραγματικά προσπάθησαν να στηρίξουν τη  προχθεσινή διαδήλωση. Ο Δικαίος Ψυκάκος, ο Αντώνης Καραβάς και ο Χρήστος Γιαμπουράνης. Μόνο αυτοί προσπάθησαν και έφεραν τα σωματεία τους στη διαδήλωση της Πέμπτης και γι’ αυτό θα δείτε τις υπογραφές και στις δυο πρωτοβουλίες . Ίσως να αδικώ άλλους που προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν. Μου είναι αδύνατον να μην παρατηρήσω, όμως, πως συμπτωματικά και οι τρεις ΔΕΝ ανήκουνε στο ΣΥΝ. Αλήθεια σύντροφε Γιώργο Γαβρίλη[2], πώς πιστεύεις οι συνάδελφοι σου θα «διάβασαν» τη απόφαση σου να τους καλέσεις στο συλλαλητήριο σαν παράταξη κι όχι σαν θεσμικό σωματείο; Πώς πιστεύεις θα εξέλαβαν την απόφαση σου να ΜΗΝ εμπλέξεις το σωματείο στη διαδήλωση, παρ’ όλο που ο ΣΥΝ έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ πλειοψηφία στο ΔΣ; Δεν εκτιμάς πως η ΜΗ συμμετοχή του στη διαδήλωση ήταν μια ΕΜΠΡΑΚΤΗ υποβάθμισή του;

Τουλάχιστον παλαιότερα η αριστερά ξεφτιλιζότανε πιο κομψά… Όταν υπήρχε μια πρωτοβουλία, το ΚΚΕ έφτιαχνε μια ευρύτερη, καλούσε σε μια «μαζική» διαδήλωση και φαινότανε πως το «κάνει καλύτερα». Τώρα ένα μήνα μετά, και οι δυο απλά σιωπούν. Δεν υπάρχει ούτε μια «ευρύτερη σύσκεψη φορέων», «μια πιο ταξική διαδήλωση», τίποτα… Απλά μούγκα στη στρούγκα… και πάμε για εκλογές…

Ααα… και μην αναρωτιέστε μετά για τον «κόσμο»…. Και αυτό που πέφτει δεν είναι βροχή σύντροφοι…

Υ.Γ. Υπάρχουν δυο λόγοι που είμαι πιο αυστηρός στο χώρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απ’ ότι του ΚΚΕ…

1) Οι σύντροφοι του ΣΥΝ έχουν συμβιβαστεί με τη δεκαπενταετή αδρανοποίηση του κόμματός τους και πλέον στα μάτια τους φαντάζει αριστερίστικος μαξιμαλισμός τα ψηφίσματα και οι «μαγκιώρικες» δηλώσεις του Τσίπρα. Σύντροφοι… δεν είναι πολιτική οι δηλώσεις των βουλευτών, αλλά η καθημερινή δράση στους δήμους, στα σωματεία, στους συλλόγους…  Αντίθετα, θα βρούμε αρκετούς συντρόφους από το ΚΚΕ που κριτικάρουν το κόμμα τους για ανεπαρκή δράση για την Κούνεβα.

2) Για τους συντρόφους του ΡΙΖ.Α. (μέσα κι έξω από το ΣΥΝ), θέλω να σας επιστήσω την προσοχή πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για άλλη μια φορά το τελευταίο εξάμηνο απλά παρακολουθεί και έρχεται εκ των υστέρων να καλύψει την επικαιρότητα. Και μάλιστα χωρίς να μπορεί να αρθρώνει κάποια πρόταση για το κίνημα.

Η βασική επιχειρηματολογία για την ενότητα της αριστεράς ήταν η συσσώρευση ενός σημαντικού όγκου δυνάμεων ώστε να οργανώνονται οι κοινωνικές αντιστάσεις. Έτσι μέσα από το Φόρουμ και το κίνημα για την παγκοσμιοποίηση, αλλά και την επιτροπή ενάντια στην αναθεώρησης του Άρθρου 16, φαινόταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σαν το πολιτικό υποκείμενο αυτής της λογικής.

Η οικονομική κρίση του φθινοπώρου και το Αμίλητο Νερό της αριστεράς εκείνη την περίοδο είναι που επανέφεραν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε κυρίαρχη θέση. Η αδυναμία σύνταξης πρότασης δράσης για το νεολαιίστικο κίνημα του Δεκέμβρη και η εξάντληση της συζήτησης για τους κουκουλοφόρους και την επίδειξη πατερναλιστικής ευαισθησίας, έφερε τους αναρχικούς και το χώρο τους στο προσκήνιο. Τώρα για την Κούνεβα, φαίνεται πως κάποιες λιγοστές δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές ΚΑΙ στο κοινωνικό πεδίο.  Δυστυχώς τα επιχειρήματα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχουν, πλέον, θετικό πρόσημο (π.χ. η σημασία του για το κίνημα), αλλά τα προσωπικά αδιέξοδα (π.χ. και τι θα κάνω έξω από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)….

Και αυτή είναι θλιβερή κατάληξη ενός πολιτικού σχεδίου…


[1] Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

[2] Γραμματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης, μέλος της διοίκησης του Ε.Κ.Πειραιά και της ΓΣΕΕ, γραμματέας της Νομαρχιακής Πειραιά του ΣΥΝ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΗΣΑΠ

Advertisements

16 Σχόλια on “υπόθεση Κούνεβα: άλλη μια υπόθεση ντροπής για ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΝ..”

 1. Ο/Η tkoronakis λέει:

  Δεν ξέρω καλά τις λεπτομέρειες, θεωρώ όμως πως το άρθρο σου ισοπεδώνει πολύ διαφορετικές απόψεις και συμπεριφορές. Η επιτροπή φτιάχτηκε από κόσμο που δεν βρίσκεται σε κάποιο σωματείο ή δεν έχει τους συσχετισμούς και σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπαραθετική μιας και στο πρώτο κείμενο κάλεσμα γράφει ανάμεσα σε άλλα:
  Μια τέτοια καμπάνια μπορεί και πρέπει να την αναλάβει μια πλατιά ενωτική και χωρίς αποκλεισμούς επιτροπή αλληλεγγύης, στην οποία έχουν θέση συνδικάτα, συνδικαλιστές/τριες και εργαζόμενοι/ες έλληνες και μετανάστες/τριες ιδιαίτερα από τους χώρους που πλήττονται από την επισφάλεια, αλλά επίσης και φοιτητές, μαθητές και νεολαίοι, δικηγόροι και διανοούμενοι, κοινωνικές και γυναικείες οργανώσεις και κινήματα καθώς και κάθε λογής πολιτικές και άλλες συλλογικότητες…
  και
  Παράλληλα ξεκαθαρίζουμε από τώρα ότι η πλατιά ενωτική επιτροπή αλληλεγγύης που δημιουργούμε, είναι πρόθυμη και θεωρεί καθήκον της να συνεργαστεί με όλες τις ανάλογες συλλογικότητες που ήδη υπάρχουν και αυτές που θα δημιουργηθούν, πανελλαδικά, επειδή θεωρούμε ότι απαιτείται η ενότητα στη δράση χωρίς κανέναν αποκλεισμό για να αναδειχτεί στην κοινωνία όπως αξίζει το ζήτημα της επισφαλούς εργασίας και για να είναι αποτελεσματική η δράση.

  Όσα γράφονται δεν είναι απλά λόγια του αέρα αλλά και αντίληψη που γίνεται πρακτική. Έτσι εμείς συμμετείχαμε μαζί με όλους τους άλλους στην διαδήλωση για την Κωνσταντίνα και θα συνεχίζουμε να συντονίζουμε την δράση μας. Πιστεύεις οτι αυτή η συμπεριφορά είναι συγκρίσιμη με του ΚΚΕ?

 2. Ο/Η bodyfull λέει:

  μπλα μπλα … λόγια του αέρα
  Σαπουνόφουσκες που σκάνε με το πρώτο άγγιγμα
  Πεταλούδες με διάρκεια ζωής 24 ώρες
  Όμορφες πρωτοβουλίες, όμορφα ξεχνιούνται
  Sorry tkoronakis, αλλά είστε τόσο μακριά από τις ανάγκες και τις διαθέσεις.

 3. Ο/Η gatouleas λέει:

  Σύντροφε Τάσο, μια επιτροπή μπορεί πράγματι να είναι βοηθητική, αλλά μπορεί να είναι και προσχηματική. Καλό είναι να θέλεις να «ανοίξεις» το θέμα και σε άλλους χώρους, αλλά εγώ εξετάζω τον βασικό, τον εργασιακό.
  Γιατί συνδικάλιστές του ΣΥΝ δεν συμμετέχουν με τα σωματεία τους στη πρωτοβουλία των 54; Απλό και ξάστερο το ερώτημα…
  Τι σόι καμπάνια θα κάνει αυτή η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν την κάνει στους καθε αυτό εργασιακούς χώρους; Αν ΔΕΝ θεωρεί πως η «πρωτοβουλία των 54» είναι ο κατάλληλος τρόπος, τότε 1) σωστά εκτιμώ πως τη θεωρεί ανταγωνιστική, 2) αναμένω αντίστοιχη «σωστή» πρωτοβουλία συντονισμού σε σωματειακό επίπεδο, εικάζω αυτή που αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΑ:
  «Καλούμε όλα τα συνδικάτα με ευθύνη και πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων να δημιουργήσουν από εδώ και πέρα τους όρους για ακόμη πιο αποφασιστικές και ενωτικές κινητοποιήσεις στα πλαίσια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος.»
  Να σου υπενθυμίσω σύντροφε πως η Κούνεβα έχει χτυπηθεί εδώ κι ένα μήνα και ακόμα αναμένουμε τη «σωστή» (είτε από ΚΚΕ, είτε από ΣΥΝ) πρόταση συντονισμού των σωματείων.
  Στους πόσους μήνες, σύντροφε, θα θεωρήσεις τα καλέσματα της Αυτόνομης Παρέμβασης προσχηματικά;

 4. Ο/Η tkoronakis λέει:

  Δεν έχω σκοπό να μεταβάλλω τα σχόλια του blog σου σε μια αντιπαράθεση για το τι έκανε και τι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ, η Αυτ. Παρέμβαση και δεν ξέρω ποιος άλλος και για αυτό το λόγο δεν θα ήθελα να συνεχίσω αυτού του είδους την αντιπαράθεση. Έγραψα όχι για να απαντήσω σε πράγματα ή παρατηρήσεις που μπορεί να είναι διαφορετικές από τις δικές μου (μπορεί και όχι) αλλά γιατί Δεν είναι όλα τα ίδια! Δεν αντέχω αυτό το ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ ΣΥΝ και σε αυτό δεν μου απαντάς.
  Τώρα επί της ουσίας.
  Η πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων ήταν εξαιρετική μιας και είναι η πρώτη φορά που δείχνει ο χώρος τέτοια αντανακλαστικά και ως αντίληψη συμφωνώ απολύτως για ένα συντονισμό από τα κάτω, που πιέζει την…ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και με όρους αποτελεσματικότητας. πέρα από όλα τα άλλα καλά.

  Την πρωτοβουλία αυτή την στήριξαν – συμμετείχαν και δικοί μας συνδικαλιστές και μιας και είσαι και διαβαστερός:-) θα είδες πως η αφίσα φιλοξενείτε στην σελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης. Εκτός της φιλοξενίας της αφίσας και την στήριξη της διαδήλωσης (φαντάζομαι πως μας είδες) πολλοί συνδικαλιστές μας προσπάθησαν να μετέχουν τα σωματεία τους, άλλοι τα κατάφεραν και άλλοι όχι. Ίσως μερικοί να μην προσπάθησαν αυτό δεν σημαίνει πως είχαν γραμμή να μην μετέχουν!

  Επίσης φαντάζομαι πως από την αρχή έχεις δει τις πρωτοβουλίες του Δικτύου Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ, της Νεολαίας του ΣΥΝ και πολλών άλλων. Φαντάζομαι θα ξέρεις πως επισκεφθήκαμε και βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλάι της Κωνσταντίνας αρκετοί από μας και είτε το θες είτε όχι και η ηγεσία ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς και συνδικαλιστικά μας στελέχη. Ακόμα νομίζω πως έχει γίνει πολύ μεγάλο θέμα πάρα πολλές φορές και στην ΑΥΓΗ και στο 105.5 στο κόκκινο.
  Όλα αυτά δεν τα λέω γιατί πιστεύουμε πως κάναμε ότι έπρεπε. Αλλά για να μην ακυρώνουμε την πραγματικότητα.

  Αλλωστε ο ίδιος ο Τσίπρας στην συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ είπε:

  «Θέλω να απευθύνω από αυτό το βήμα, εξ ονόματος όλων μας εδώ, τον πιο θερμό χαιρετισμό στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Με τις ευχές μας για καλή δύναμη και γρήγορη ανάρρωση.

  Αυτή η γυναίκα, η μετανάστρια, με το χειρότερο είδος δουλειάς, διέπραξε το έγκλημα να διεκδικήσει το αυτονόητο.

  ΤΑ νόμιμα δικαιώματα γι αυτήν και τις συναδέλφους της. Και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο μετά απο επίθεση με βιτριόλι, παραμονή Χριστουγέννων. Επιτέλους μετά από σχεδόν ένα μήνα ενεργοποιήθηκε και ο εισαγγελέας. Κάτι που είχα ζητήσει από την πρώτη μέρα που επισκέφθηκα την Κωνσταντίνα.

  Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ταρακούνησε την κοινωνία. Έφερε μπροστά στα μάτια μας την πραγματικότητα στα κάτεργα της εξαρτημένης και ενοικιαζόμενης απασχόλησης. Δηλαδή ενός εργασιακού καθεστώτος που προωθήθηκε με λαμπρές εκσυγχρονιστικές κορώνες.

  Μας έδειξε ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν γυρίσει αιώνες πίσω. Και μας δείχνει τον δρόμο να τις ξαναφέρουμε στο σήμερα. Τον δρόμο του αγώνα.

  Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ταρακούνησε ακόμα και την αριστερά.

  Γιατί μας έδειξε οτι τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα απαιτούν δράση και αγώνα σήμερα. Και φυσικά, φέρνει μπροστά στις τεράστιες ευθύνες του το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

  Η Κωνσταντίνα Κούνεβα τα κατάφερε όλα αυτά, βάζοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τον εαυτό της. Σε μια συγκέντρωση σαν την σημερινή, αν ήθελε ο ομιλητής να περιγράψει τα καθήκοντα της αριστεράς στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, δεν θα χρειαζόταν να μιλήσει περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα. Αρκεί να πει κανείς «Κωνσταντίνα Κούνεβα» και να κατέβει από το βήμα.»

  Έχουμε λοιπόν μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση του σ.κ. και την αναγνωρίζουμε.Αλλά ΔΕΝ είμαστε όλοι ίδιοι!Δεν έχουμε την ίδια στάση με το ΚΚΕ, με το ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία της ΓΣΕΕ κλπ.
  Έχουμε πολλές διαφωνίες είμαι σίγουρος!
  Η βασικότερη όμως κάθε φορά είναι που βάζουμε την διαχωριστρική γραμμή. Το ΚΚΕ την βάζει γύρω από τον εαυτό του με μια αντίληψη οτι θα φάω πρώτα όλους τους γείτονες και έτσι θα φτάσω την διαχωριστική γραμμή κοντά στον αντίπαλο όπου και θα δώσω την μεγάλη μάχη. Εγώ επιλέγω να βάζω την διαχωριστική γραμμή έτσι ώστε από την μία να έχει όλη την αριστερά και από την άλλη ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ.

  Εσύ που βάζεις την διαχωριστική γραμμή?
  Το παράκανω μάλλον και μου βγήκε μακρυνάρι.Συγνώμη αν έγινα κουραστικός. Όσον αφορά την όμορφη σαπουνόφουσκα ας προσέξει μην πιτσιλιστεί την ώρα που θα σκάει 😉

 5. Ο/Η bodyfull λέει:

  Φοράω πάντα προφυλακτικό από τα 17 και δεν κινδυνεύω από πιτσιλίσματα.

 6. Ο/Η tkoronakis λέει:

  προφυλακτικό για σαπουνόφουσκες?Αυτό θα πει επιχειρηματικό δαιμόνιο…

 7. Ο/Η gatouleas λέει:

  Σύντροφε Τάσο, γι` αυτό είναι τα μπλογκ.. για να μπορούμε να κάνουμε μια πιο εξεζητημένη (ή πιο ελαφριά… 🙂 ) συζήτηση που ο ρυθμός και η καθημερινότητα δεν επιτρέπουν.
  Εγώ «τσουβαλιάζω» ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΝ γιατί είναι οι βασικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ΑΝΙΚΑΝΕΣ να οργανώσουν την αντίσταση για την υπόθεση Κούνεβα. Φαντάζομαι δεν θεωρείς πως ΠΑΜΕ – ΓΣΕΕ είναι ΥΠΕΡ της απόπειρας δολοφονίας της Κούνεβα, έτσι;
  Αυτό που κάνουν και οι 3 είναι να περιφρουρούν τα κομματικά τους χτισίματα απέναντι στις ανάγκες του κινήματος. Η ΓΣΕΕ δε συμμετέχει στην πρωτοβουλία των 54 γιατί είναι εκτός «οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος». Όσο για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χτίζει ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ επιτροπές. Τι είναι η νεολαία ΣΥΝ που αναφέρεσαι; Τι είναι το δίκτυο γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ; Τι είναι η Αυτόνομη Παρέμβαση; Ακόμα και η νεοϊδρυθείσα «επιτροπή για την Κούνεβα» είναι άθροισμα παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ. Τι διαφορετικό κάνει το ΚΚΕ; Μέσα από το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ προσπαθεί να παρέμβει. 5 φορές εχει επισκεφτει το ΠΑΜΕ την Κούνεβα στο νοσοκομείο. Σου αρκεί; Προφανώς όχι, και να είσαι σίγουρος ούτε στα μέλη του ΚΚΕ αρκεί.
  Η μοναδική επιτροπή κοινωνικών οργανώσεων που υπάρχει, είναι αυτή των 54 και σε αυτή δε συμμετέχει κανένα σωματείο ή ομοσπονδία που ελέγχεται από δυνάμεις του ΣΥΝ.
  Για να δούμε, όμως, λίγο παραπάνω την υπόθεση ΗΣΑΠ. Η Κούνεβα δούλευε στον ΗΣΑΠ και η διοίκηση του Οργανισμού, μέσα από τη σύμβαση που έχει κάνει με την ΟΙΚΟΜΕΤ, είναι ένας ακόμα δημόσιος τομέας που έχει άνοίξει πόρτες στη μαύρη εργασία. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρούνται (στο μιλητό) ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής απόπειρας. Το σωματείο, τώρα, ελέγχεται από το ΣΥΝ και ο Γιώργος Γαβρίλης δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος. Είναι το κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΝ μαζί με τον Καλύβη (και προσωπικά τον θεωρώ από τα πιο σοβαρά και σημαντικά στελέχη του κόμματος). Δεν θα κάτσω να κουβεντιάσω τι έχει κάνει μέχρι τώρα. Ούτε γιατί τη διοίκηση του Οργανισμού αντί να την καταλάβουν εργάτες την έχουν καταλάβει αναρχικοί. Όμως εδώ κι ένα μήνα ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ήταν πρώτο στον αγώνα. Η ανακοίνωση της ΑΑ θεωρεί πως ο συντονισμός των αγώνων θα έρθει μέσα από το «οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και την ΟΙΥ». Μήπως, λέω ΜΗΠΩΣ, θεωρεί πως η «επιτροπή των 54» παρακάμπτει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από την οριζόντιο συντονισμό; Μήπως έτσι εξηγείται η απουσία του σωματείου από τη διαδήλωση; Πάντως είτε λόγω «γραμμής», είτε λόγω ανικανότητας και λιποψυχίας, τα αποτέλεσμα προκαλεί θλίψη…
  Για να γενικεύσουμε και λίγο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω με τα κόμματα της αριστεράς δεν είναι γιατί τα θεωρώ «προδοτικά», αλλά αναποτελεσματικά στους κοινωνικούς αγώνες…
  Το ΚΚΕ έχει να ηγηθεί κινητοποιήσεων από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τους αγρότες (προ-ΝΔ). Αυτό παρατηρώ τελευταία και στο ΣΥΡΙΖΑ.
  Αν, σύντροφε, πρέπει να δολοφονούνται νεολαίοι για να «ακούμε τη νεολαία» (Αλαβάνος), ή συνδικαλιστές για να «ταρακουνιέται» η αριστερά» (Τσίπρας), δεν πάμε καλά…
  Και θα `πρεπε να σε ανησυχεί και σένα σύντροφε αυτή η κατάσταση, αντί να τη δικαιολογείς…

 8. Ο/Η gatouleas λέει:

  … και για μένα ένας και μόνο διαχωρισμός υπάρχει… Αφεντικών και εργατών.

 9. Ο/Η tkoronakis λέει:

  Δεν δικαιολογώ, ανησυχώ ΚΑΙ παρ όλα αυτά προσπαθώ να μην τσουβαλιάζω!
  Έχεις δίκιο στην κριτική ματιά σου και το κομμάτι περι αναποτελεσματικότητας με καλύπτει πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα.
  Εδώ ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για το συνδικαλιστικό κίνημα…τους συσχετισμούς, τους ιστορικούς λόγους συμβιβασμού του και πολλά πολλά ακόμα τα οποία ο καθένας από το μετερίζι του παλεύει να ανατρέψει.
  Στα χοντρά η διαφορά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπλοκάρει για 1000000 λόγους τις όποιες πρωτοβουλίες και έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή απαράδεκτη εικόνα της ΓΣΕΕ.
  Το ΚΚΕ δεν έχει κάνει τίποτα σε επίπεδο κινητοποίησης – κινήματος – ανάδειξης του θέματος και κάθεται πάνω στις δάφνες του καθαρά ταξικού ΠΑΜΕ.
  Εμείς έχουμε κάνει πολλά και διάφορα (τα έγραψα και παραπάνω), πολύ λιγότερα βέβαια από όσα θα έπρεπε, με βασικό θετικό μας ότι μετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες και σε όλες τις δράσεις! Εμείς ήμασταν στην πορεία! Οι δικοί μας συνδικαλιστές ήταν στις συσκέψεις των 54 και ταυτόχρονα παίρνανε και πρωτοβουλίες για το εσωτερικό του σ.κ..
  Για τον ΗΣΑΠ δεν ξέρω τι γίνεται, και αυτά που λες φαίνονται λογικά αν και ξέρω τον Γιώργο καλά και δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς το γιατί.
  Ίσως να είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα μιας παλιάς δυσκίνητης και αναποτελεσματικής αντίληψης συνδικαλισμού που περιορίζεται στο «δεν μπορεί η ΓΣΕΕ άρα τι να κάνουμε…»
  Θα μάθω όμως και πιο συγκεκριμένα.

 10. Ο/Η bodyfull λέει:

  Υπάρχει και άλλη μία διαχωριστική γραμμή – έστω όχι και τόσο διαχωριστική – μεταξύ αποτελεσματικότητας και ανικανότητας.
  Άντε να ανάψουν λίγο τα αίματα!

 11. Ο/Η gatouleas λέει:

  Ε, πες κάτι παραπάνω κι εσύ!! Με μας αφήνεις μόνο με υπαινιγμούς…

 12. Ο/Η tkoronakis λέει:

  trolaroume trolaroume?

 13. Ο/Η Giorgos Georgiadis λέει:

  Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, σκέψου ποιοί-ες κατέβηκαν στην συγκέντρωση για την Κούνεβα: χοντρικά η άκρα και ελάχιστοι απο τον Συν. Οι μεν θεώρησαν μαζική την συγκέντρωση οι δε ότι εφόσον ήρθαν αυτοί ήρθαν νοητικώς και όλοι όσοι κάποτε τους ψήφισαν σε κάποιες αρχαιρεσιες, ο ένας ζύμωνε τον άλλον για την συνεπέστερη γραμμή και ολοι μαζί κάναμε την γνωστή διαδρομή ακούγοντας με ικανοποίηση την αντηχηση των συνθηματων απο τους τοιχους της Πανεπιστημίου. Εύχομαι,ειλικρινά, η πρωτοβουλια της Αυτ. Παρέμβασης να κάνει διάσκεψη με θέμα την κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος να είναι μια καλή αρχή του τέλους αυτής της χολερικής κατάστασης.

 14. Ο/Η bodyfull λέει:

  Είδαμε την 3η πανελλήνια διάσκεψη της Α.Π. και ενθουσιαστήκαμε από τον παλμό το νεύρο που εξέπνεε.

 15. Ο/Η gatouleas λέει:

  Ρε, bodyfull, ΕΛΕΟΣ! Μην πετάς μόνο ατάκες… Επειδή ελάχιστοι έχουν εικόνα από τη διάσκεψη, πες κάτι περισσότερο. Κάνε μια μίνι παρουσίαση για να μάθουμε αλλά και να κρίνουμε οι υπόλοιποι…
  Από την άλλη, Γιώργο, κι εγώ γνωρίζω την παθογένεια της άκρας να αυτοθαυμάζεται και να μένει εγκλωβισμένη σε μικρόκοσμους, αλλά «προτιμώ» τα «σφάλματα» που προσπαθούν να απαντήσουν στην επικαιρότητα, παρά τη νιρβάνα του προστατευόμενου συνδικαλισμού. Και η ΑΑ στα τελευταία γεγονότα (να υπενθυμίσω την απόφαση της το Δεκέμβρη, να διαδηλώσει για τον Αλέξη μαζί με την ΠΑΣΚΕ κι όχι το ΣΥΡΙΖΑ) παίρνει κάτω από τη βάση.
  Αυτό δε με γεμίζει αισιοδοξία πως θα μπορέσει να καταπολεμήσει την κρίση του συνδικαλισμού όσο παραμένει μακριά από τις κρίσιμες μάχες των ημερών μας…

 16. Ο/Η bodyfull λέει:

  Δεν προλαβαίνω, τρέχω στους δρόμους. Βαριέμαι τις αναλύσεις φτιάχνω μολότφ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s