ένα ρεβεγιόν διαφορετικό… ένα ρεβεγιόν ελπίδας

Αποχαιρετάμε το 2008 με μια ελπιδοφόρα σειρά κινήσεων… Οι δράσεις των ηθοποιών και των σπουδαστών δραματικών σχολών για τη δολοφονία του Αλέξη, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο την Πολιτική με Π κεφαλαίο. Όχι

από την παράσταση "Βιοπαλαιστής στη Στ�γη"

από την παράσταση "Βιοπαλαιστής στη Στέγη"

μια συντεχνιακή δράση, ούτε μια πολιτικάντικη κίνηση μελλοντικών βουλευτών, αλλά μια προσπάθεια δημιουργικού δεσίματος πολιτικής παρέμβασης και επαγγελματικής δραστηριότητας. Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή…

Το προπερασμένο Σαββατοκύριακο πάνω από 13 θέατρα δέχτηκαν την ειρηνική εισβολή σπουδαστών δραματικών σχολών για διαδηλώσουν τη συμπαράσταση τους στην εξεγερμένη μαθητική νεολαία… να συνεισφέρουν κι αυτοί με τον τρόπο τους στην εκδήλωση αγανάκτησης ενάντια στην Εξουσία. Άνοιγαν ένα πανό και διάβαζαν μεταξύ άλλων:

«Τότε που καίγονταν δάση και όχι μαγαζιά, τότε που δεν μας επιτρεπόταν να φανταστούμε έναν αξιοπρεπή μισθό για την εργασία μας, τότε που το κεράκι της εκκλησίας γινόταν οικόπεδο, τότε που η οικονομική κρίση απέλυε χιλιάδες ανθρώπους, τότε που οι επιθυμίες μας χωρούσαν σε εορτοδάνεια, τότε που οι μετανάστες δούλευαν για μισθούς πείνας στην αγορά της μαύρης εργασίας, τότε που η συγκάλυψη της αστυνομικής βίας ήταν καθημερινότητα. Νοσταλγείτε τις ξένοιαστες μέρες; Τότε που είχαμε φαντασιώσεις και όχι όνειρα; Εμείς όχι. Ας μεταθέσουμε τα όρια του εφικτού»

Το ίδιο διάστημα σε διάφορα θέατρα οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές στο τέλος της παράστασης διάβαζαν ένα κείμενο αντίστοιχο με εκείνο που έχουν συνυπογράψει η Καραμπέτη, η Φωτοπούλου, ο Χατζησάββας, η Αρβανίτη και δεκάδες άλλοι «επώνυμοι» ηθοποιοί που αναφέρει:

«Η εξέγερση είναι δίκαιη. Ας αντισταθούμε στην καταστολή και την ύπνωση, στη βία της εξουσίας. Δεν ανεχόμαστε άλλο την παρακμή, τη μιζέρια, τη διαπλοκή, την αδικία, την περιφρόνηση, την αλαζονεία, την εξουσιομανία, τη γελοιότητα. Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας διαχειρίζονται ως προσωπική τους περιουσία. Ας μιλήσουμε. Ας μιλήσουμε στην οικογένειά μας, στους φίλους μας, στη δουλειά μας. Ας μιλήσουμε στους δρόμους. Ας βγούμε όλοι στους δρόμους».

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο παρεμβάσεων είναι πως μετέφεραν τους προβληματισμούς τους στον εργασιακό τους χώρο. Με ένα διαλεκτικό και αισθητικά άρτιο τρόπο ενέταξαν μέσα στη καλλιτεχνική δημιουργία ένα πολιτικό μήνυμα για τους καιρούς που διανύουμε. Μη φανταστείτε πως ήταν κάτι εύκολο. Κατ’ αρχήν είχαν να αντιπαλέψουν το κυρίαρχο,πλέον, ιδεολόγημα πως η πολιτική είναι ξένη με την τέχνη. Κατά δεύτερο λόγο έπρεπε να ξεπεράσουν αντιρρήσεις των εργοδοτών τους (ναι!… δεν είναι όλοι οι ηθοποιοί και θεατρικοί παραγωγοί), αλλά και να πείσουν με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο συνάδελφους τους ώστε να μη διαταραχθεί το ευαίσθητο κλίμα μιας θεατρικής παράστασης.

Τι πιο ζωντανό παράδειγμα παρέμβασης ενεργού πολίτη που δεν καταστρέφει, δεν ουρλιάζει αλλά μετατρέπει την οργή σε δημιουργικό τυφώνα. Ονειρεύομαι μια πόλη που οι εργαζόμενοι στο μετρό και στον ΟΣΕ αναρτούν αφίσες μέσα στα τραίνα ενάντια στην δολοφονία του Αλέξη, ταμίες σε τράπεζες που μοιράζουν μαζί με την απόδειξη ένα χαρτάκι συμπαράστασης στους μαθητές, εργαζόμενους σε σουπερμάρκετ που στήνουν σταντ  -αντίστοιχα των εμπορικών – όπου διανέμονται υλικά από τα σχολεία της γειτονιάς… Αυτά μου ξαναγέννησε η δράση των ηθοποιών.

από την παράσταση "Ρομπ�ρτο Τσούκο"

από την παράσταση "Ρομπέρτο Τσούκο"

Και αυτή η δράση γέννησε αντιπαραθέσεις. Οι ίδιοι έμμισθοι τηλεοπτικοί προπαγανδιστές που ούρλιαζαν για τα σπασίματα στα μαγαζιά, μετατράπηκαν σε θεματοφύλακες του πολιτισμού και του θεάτρου. Πρετεντερίσκοι καθημερινά χυδαιολογούν και καθυβρίζουν τον όποιο αγωνιστή. Το τροπάριο κοινό: «Δεν είναι σωστός τρόπος αντίδρασης να…» και ξεκινάει ότι είναι επίκαιρο εκείνη τη μέρα. Η διαδήλωση κλείνει τους δρόμους, η απεργία είναι ενάντια στο κοινωνικό σύνολο, η κατάληψη παρεμποδίζει την εργασία, το πανό τα αρχαιολογικά μνημεία, η αφίσα μολύνει το περιβάλλον… Εκεί όμως που τα παίρνουν στο κρανίο είναι όταν εργαζόμενοι ΑΛΛΑΖΟΥΝ, μέσα από παρεμβάσεις, τον εργασιακό τους χώρο.

Τρεις «άνθρωποι του πνεύματος» δημοσίευσαν μια επιστολή διαμαρτυρίας για τις παρεμβάσεις ηθοποιών περιγελώντας τους για έλλειψη πολιτισμού και φασίζουσα συμπεριφορά. Αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Ούτε στα μπουζουκτζίδικα με τους μπράβους τους προσπάθησαν να «παρέμβουν», ούτε στα ποδοσφαιρικά ματς, προφανώς επειδή αυτά είναι υπεράνω κάθε υποψίας «κουλτούρας»»

Τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα ανακυκλώνονται από υποταγμένους γενίτσαρους. Αν οι διαμαρτυρίες γίνονται σε «μικροαστικούς» χώρους κατηγορούμαστε γιατί δεν πάμε σε «λαϊκούς», αν πάμε σε «λαϊκούς» κατηγορούμαστε πως χαλάμε τη ζωή του μεροκαματιάρη και αφήνουμε ανέγγιχτα τα βόρεια προάστια. Κοινός τόπος… «δεν είναι ο σωστός χώρος για πολιτική εδώ». Για όλους αυτούς τρομάζει η ιδέα πως πολιτική μπορεί να ξεφεύγει από τους τέσσερις τοίχους του επαγγελματικού κοινοβουλευτισμού και να αποτελέσει πεδίο δράσης για την κοινωνία. Για όλους αυτούς ο λαός είναι να τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ να πληρώνει τις πιστωτικές κάρτες του και, για να παραφράσω τον Τ. Ουίλιαμς,  «να επαφίεται στην καλοσύνη των πολιτικών».  Αμ, δε!

Αυτή τη σούπα χαλάνε το τελευταίο διάστημα οι ηθοποιοί και γι’ αυτό ανασύρονται επιχειρήματα για «ξύλινους λόγους», «παρεμβάσεις που διαταράζουν την ιερότητα του θεατρικού χώρου και του πολιτισμού» και ότι άλλη μπαρούφα πτωμαΐνης που αναδύεται από ένα σαπισμένο κομμάτι «καλλιτεχνών». Εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο το αισθητικό κριτήριο των σπουδαστών των δραματικών σχολών παρά τους καταναλωτές κρατικών επιχορηγήσεων που το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλύτερα από όλα είναι να ελίσσονται στα διάφορα κανάλια εξυπηρετήσεων των υπουργείων.

Γι’ αυτό κι εγώ θα είμαι στις 1 τα ξημερώματα, αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου, στην Βουλή για καθιστική διαμαρτυρία για να ξεκινήσω το καινούριο χρόνο ελπιδοφόρα… μαζί με το συνάδελφο, συμφοιτητή και γείτονα μου.

Είμαι σίγουρος πως θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά!!!Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s