γιατί δεν πήγα στη χθεσινή συνέλευση του συ.ριζ.α…

alavanos-poasy

ο αλαβάνος με την ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων

Χθες το απόγευμα υπήρχε συνέλευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πειραιά και με κάλεσαν με την επισήμανση της κρισιμότητας της συνεδρίασης λόγω των σημαντικών εξελίξεων. Επειδή θα φανεί παράξενη η απουσία μου σε πολλούς φίλους, θα ήθελα να κάνω κάποιες σκόρπιες και χοντρικές επισημάνσεις για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα…

 1. Κατ’ αρχήν, προτιμώ την κριτική μου να την κάνω «τώρα» για να μη με λένε «μετά χριστό προφήτη». Να χρεωθώ τις όποιες αστοχίες μου και να μη το παίζω «εκ του ασφαλούς».
 2. Είμαι ανένταχτος και δεν έχω εναλλακτικές στρατηγικές. Δεν παίζω παιχνίδια συνιστωσών. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι σε ένα χώρο και να «τσιμπολογώ» μέλη, φράγκα ή έδρες και αξιώματα.
 3. Οι συνθήκες, πράγματι, είναι κρίσιμες. Όμως είχα δύο επιλογές: α) Να σιωπήσω και να συμμετάσχω, μέσα από τη σιωπή ή ενός φολκλορικού τύπου «γκρίνια», στη μετατροπή της μαθητικής εξέγερσης σε «μια έκτακτη καμπάνια» όπου κάνουμε «κάποια extra πράματα», ή β)  μέσα από την απουσία μου «να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου» για μια συνολική αλλαγή κατεύθυνσης.
 4. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να υπάρχει πρέπει τουλάχιστον ένα κομμάτι του ΣΥΝ, να «υπονομεύει» την αυτόνομη οικοδόμηση του προς χάρη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο ΣΥΝ, για να θυμίσω στους παλαιότερους, δεν θα υπήρχε αν ένα κομμάτι του δεν «υπονόμευε» την αυτόνομη λειτουργία του ΚΚΕ. Αυτή η συνθήκη δεν υφίσταται σήμερα.
 5. Από την ώρα που δεν υπάρχει λειτουργία ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αυτή υποκαθίσταται από τη λειτουργία του ΣΥΝ. Οι διαδικασίες του ΣΥΝ είναι βαθιά αντιδημοκρατικές. Ο Αλαβάνος λειτουργεί ως Πάπας και έχει διάφορα αυτονομημένα κέντρα που λειτουργούν ως σύμβουλοι της πολιτικής. Τα πιο σημαντικά είναι: η ομάδα Τσίπρα, το Αριστερό Ρεύμα, οι Ανανεωτικοί, η Πολιτική Γραμματεία, η Κοινοβουλευτική ομάδα και η γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καμιά από αυτές τις ομάδες δεν δεσμεύεται από την άλλη. Όποιος θέλει να παίξει, μπαίνει σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι συνδιαλλαγής και συμβιβασμών «άνευ αρχών». Αλλά έτσι γίνεται κουρελόχαρτο κάθε «απόφαση συνδιάσκεψης».
 6. Τα πολλαπλά κέντρα αποφάσεων οφείλονται στη διγλωσσία του ΣΥΝ. Ο πολιτικός του λόγος είναι αμφίσημος επειδή η κοινωνική του απεύθυνση είναι μικροαστική σε ταξικό και ιδεολογικό επίπεδο. Προσπαθώντας να συνενώσει αντικρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα δημιουργεί μια ομοσπονδία χωρίς αρχές όπου υπερισχύει όποια κοινωνικοπολιτική συμμαχία δημιουργήσει το πιο συνεκτικό σχέδιο προγράμματος και εκπροσώπησης. Γι’ αυτό καμιά πολιτική απόφαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν υλοποιείται από τις κοινωνικές του οργανώσεις.

Μερικά παραδείγματα: α) Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρούσε την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για τη μη πραγματοποίηση πορείας την Τετάρτη 9/12 υποχώρηση στις πιέσεις της κυβέρνησης για ομαλότητα και καλούσε προσυγκέντρωση στα Χαυτεία. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» καλούσε απευθείας στο χώρο της ΓΣΕΕ στην Κλαυθμώνος. β) Δεν υπάρχει ούτε μια δημοτική κίνηση και Δήμος, ελεγχόμενοι από το ΣΥΝ, που να έχει διαφωνήσει ΑΝΟΙΚΤΑ (δηλαδή προς την τοπική κοινωνία που ζει και παρεμβαίνει) με τη μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε παράρτημα της ΕΛ.ΑΣ. Άραγε, θα την υλοποιήσουν κιόλας; γ)Το «Δεν χρειαζόμαστε ενόπλους στις γειτονιές» του Αλαβάνου μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, απουσιάζει από οποιαδήποτε ανακοίνωση κοινωνικού φορέα και, πολύ περισσότερο, της «Εκτός Υπηρεσίας», εφημερίδας του ΣΥΝ για τα σώματα ασφαλείας.

Αυτά μόνο για το τρέχον θέμα. Αν πάμε και στο παρελθόν (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ε.Ε., Άρθρο 16, Νόμος Πλαίσιο για την Παιδεία, ΣΣΕ, Αυτοδιοίκηση, Μετανάστες και Έμποροι, γάμος ομοφυλόφιλων κλπ) οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δίνουν την εντύπωση μιας εύθραυστης ισορροπίας δυνάμεων που καλύπτεται πίσω από τα ενθαρρυντικά γκάλοπ. Ήδη ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέταξε στα σκουπίδια μια ιστορική ευκαιρία στη μάχη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Αντί να «χτιστεί» πάνω στην πολιτική και κοινωνική συμμαχία  που έφερε αυτή τη νίκη, την υποβάθμισε σε μια ταχτικίστικη μάχη. Οι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και συνεργάτες της Γιαννάκου, πανεπιστημιακοί της ΑΡ.ΣΗ, επανήλθαν ως νόμιμη τάση του ΣΥΝ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και, εν τέλη, έγιναν οι κύριοι εκφραστές της άποψης για το νόμο πλαίσιο.

Εκτιμώ πως ο Αλαβάνος δεν έχει εξάγει τα ίδια συμπεράσματα. Η ήττα του σχεδίου εκλογικής νίκης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, και η, μετά από αρκετό διάστημα, επαναλειτουργία των επιτροπών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι άλλος ένας ταχτικός ελιγμός στη φαρέτρα του. Η νεολαϊστικη εξέγερση θα αντιμετωπιστεί με μιντιακούς, καμπανιακούς, «κάτι-να-πιάσει», χωρίς στρατηγική τρόπους. Δεν βλέπω μια διάθεση να επανασχεδιαστούν οι κοινωνικές απευθύνσεις και συμμαχίες.

Μακάρι, ειλικρινά, να έχω εντελώς λάθος και η αριστερά να αποκτήσει τον μεγάλο, ταξικό, δημοκρατικό πυλώνα. Θα είναι το «καλύτερο» λάθος της ζωής μου…

Advertisements

8 Σχόλια on “γιατί δεν πήγα στη χθεσινή συνέλευση του συ.ριζ.α…”

 1. Ο/Η plagal λέει:

  Καλα, πολυ καλα, τα λες. Αλλα αυτα τα ξεραμε για τον ΣΥΝ απο την αρχη (ή τουλαχιστον εμεις οι καινουριοι τα μαθαμε αρκετα νωρις). Ο λογος που για μενα αξιζει ακομα να ασχολειται κανεις εχει να κανει με το οτι σε ενα μεγαλο βαθμο, το μπαχαλο αυτο επιτρεπει να υπαρχει μια αλφα ζωντανια εκει που αλλου υπαρχει «στερφα γη». Ο καθενας βεβαια, εχει τις αντοχες του…

 2. Ο/Η gatouleas λέει:

  Σύντροφε κι εγώ τα ήξερα. Εγώ θεωρώ πως ζωντάνια έχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και όχι ο ΣΥΝ και όλο το point του ποστ μου είναι το σημείο 4. Αν είσαι μέσα στο ΣΥΝ πιστεύεις ΣΟΒΑΡΑ πως μπορείς να «κληρονομήσεις» το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Αν είσαι έξω από το ΣΥΝ, πιστεύεις ΣΟΒΑΡΑ πως θα χτίσεις το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κόντρα στο ΣΥΝ;

 3. Ο/Η astyanaktas λέει:

  αγαπητέ σύντροφε…
  Ας αρχίσω από μία διαπίστωση. Ως αριστεροί έχουμε μεγάλες προσδοκίες , ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλά κάνουμε. Πρώτα θα σας μιλήσω για τον ΣΥΝ. Ο συνασπισμός είναι αυτό που λέι και η λέξη του. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.Αυτό είναι κερδισμένο. Δηλαδή η κατοχύρωση της διαφορετικής άποψης… Σκεφτείτε πως ήταν ο ΣΥΝ πριν τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, πριν το 4ο Συνέδριο και πως είναι τώρα…Θα μου πεις είσαι ευχαριστημένος.;;ΟΧΙ. Θεωρώ ότι οι αποφάσεις τουλάχιστον για τις κεντρικές πολιτικές γραμμές (όπως εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ) θα πρέπει να ακολουθούνται. Δεν γίνεται όμως…Παρατηρούνται αμφισημίες…Τι να κάνει μία αριστερή μειοψηφία σε μία οργάνωση του ΣΥΝ . Με κομματική απόφαση από τα πάνω να διαγράψει τη δεξιά ή να δημοσιοποιήσει την άποψή οργανωτικής της….Βλέπω ας πούμε τις απόψεις που εκφράζει μέσω της εφημερίδας του Φόρομ Πρέβεζας η μειοψηφία της οργάνωσης στην Πρέβεζα κόντρα στη «δεξιά» μειοψηφία και στο Δήμαρχο που συνεργάσττηκε με το ΠΑΣΟΚ…Ναι σ΄αυτήν την περίπτωση υπάρχει αμφισημία….όμως εξ αιτίας αυτής της μειοψηφίας υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα….και άλλα πολλά….επιμένω να δείτε την Ιστοσελίδα του ΦΟΡΟΥΜ http://forumprevezas.wordpress.com/. Θα ήμουν εγώ στο ΣΥΡΙΖΑ αν είχε αποφασιστεί η διαγραφή μου ήδη από την εποχή που διαφώνησα για το Μάαστριχτ;;; Όντως δεν υπάρχει ιδεολογική ενότητα στον ΣΥΝ αυτό όμως δεν μπορεί να επιβληθεί…Δεν είμαστε κόμμα σταλινικού τύπου…
  Έχω όντως αντοχές….όπως θα καταλάβατε…Είναι δύσκολο πράγμα η ενότητα της αριστεράς που είναι πολύχρωμη…
  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέλλον….εγώ (όπως η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΝ)αυτό θεωρώ και δεν είναι στο χέρι κανενός να πατρονάρει αυτή τη κατάσταση…πολύ περισσότερο ο ΣΥΝ (και από έλλειψη οργανωτικής αδυναμίας…μην τον αναγάγεται σε ισχυρό πολιτικό φορέα…υπάρχουν οργανώσεις που υπολειτουργούν…Μην λαμβάνετε υπόψη σας την Αθήνα). Μόνο η δταστηριοποίηση από τα κάτω των επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη λύση…και ίσως την άλλη οργάνωσή τους…..Ο Συριζα πρέπει να πυροβολείται από όλους;; Από την Παπαρήγα γιατί συντάσσεται με τους κουκουλοφόρους και από άλλους (κυρίως ο ΣΥΝ) γιατί δε συντάσσεται ή γιατί τα λέει στρογγυλεμένα, ή γιατί δεν τα λεει όπως θα θέλαμε;;
  Η ΑΡΣΗ με την οποία διαφωνώ απολύτως… δεν ξέρω τι ρόλο παίζει στη κουβέντα μας…αποτελείται από λιγοστά μέλη τα οποία δεν διαμορφώνουν την πολιτική του ΣΥΝ. Την πολιτική του ΣΥΝ διαμορφώνει η συντριπτική πλειοψηφία γι αυτό το λόγο υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
  δεν έχεις άδικο για τις ομάδες…διαφωνώ με την τακτική των συμβιβασμών ,αλλά δεν θέλω το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό στη θέση τους….Θα θελα μία πρόταση.
  Οι διαδικασίες στο ΣΥΝ είναι βαθιά αντιδημοκρατικές»…Θα τολμήσω να πω ότι είναι ισοπεδωτική η άποψή σου….Επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αμφισημίες είναι βαθειά αντιδημοκρατικές οι λειτουργείες;; Στο τέλος πολύ σημασία δίνετε σε μειοψηφικές απόψεις;; Η ιδεολογική πάλη πρέπι να είναι ανελέητη και να μην είναι πειθαρχική η νίκη της κυρίαρχης άποψης…

  Σ΄ευχαριστώ

 4. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Σύντροφε gatoulea…για κοίτα τι έγραψα και εγώ για τον ΣΥΡΙΖΑ,(προς το τέλος του άρθρου το έγραψα) και αν συμφωνείς πάρε και τον plagal και έλα να κάνουμε μια «τάση» στον ΣΥΝ. Να δεις, θα μας δώσουν και γραφεία, και καρέκλες…αμέ…θα διαπραγματευόμαστε για συνέδρους, για θέσεις στην πολιτική γραμματεία, και όταν γίνουμε πολλοί….κόβουμε το κεφάλι αυτών που δεν χρειαζόμαστε…αμέ….έτσι…αααααα…..ε..και όταν έχουμε χρόνο…βγάζουμε και κάνα κείμενο για τον Μαη του 68…αλλά «δεν διοργανώνουμε σαν κόμμα πορείες και συγκεντρώσεις τούτες τις άγιες μέρες»….το είπε και μεγαλοστέλεχος αυτό !!!

  ΑΓΑΠΗΤΈ astyanakta @
  Ας έχουμε όλοι υπ όψην μας ότι το κίνημα που προσπαθεί να δημιουργηθεί και να αυτοοργανωθεί δεν θα περιμένει εμάς να αποκωδικοποιήσουμε την «πολύχρωμη ενότητα» της Αριστεράς. θα μας προσπεράσει. Και αυτό θα ειναι το καλύτερο γιατί υπάρχει και περίπτωση να σβήσει το πρωί, όπως τα φώτα της νύχτας.

 5. Ο/Η gatouleas λέει:

  Σύντροφε, σε ευχαριστώ για τη συνεισφορά σου και να ξέρεις πως σέβομαι ιδιαίτερα όσους και όσες προσπαθούν να παράξουν αριστερή πολιτική εκτός των προστατευμένων τειχών της Αθήνας. Είναι αφάνταστα πιο δύσκολο έργο. Θα παραθέσω μερικά σχόλια για τα λεγόμενα σου και η στοίχιση σε «1,2,3 κλπ σημεία» γίνεται μόνο για εξοικονόμηση χώρου, δεν υπονοεί απολυτότητα…
  1) Στο ποστ με απασχολεί ΜΟΝΟ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Τα εσωτερικά των συνιστωσών με αφορούν μόνο αν δυσκολεύουν τον κοινό στόχο.
  2) Θα με ενδιέφερε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μόνο αν βρισκόταν σε διαδικασία να γίνει ενιαίος φορέας. ΤΩΡΑ… όχι σε κάποια αφηρημένη στιγμή στο μέλλον…. Αυτό λέω στο τέταρτο σημείο.
  3) Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θα υπήρχε στην Πρέβεζα και θα ήσουν μέσα (!!), μόνο που θα ήτανε «μικρότερος» (;) και χωρίς τον Δήμαρχο. Αλήθεια, ποια η συνεισφορά της Δημαρχίας και της Νομαρχίας στο χτίσιμο του Φόρουμ, στο μέτωπο ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος και του Α16; Για να μην πάμε και στα της Αυτοδιοίκησης για τον νεοφιλελεύθερο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τη στρατιωτικοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας κλπ. Πρέπει να μάθουμε να μετράμε πόντο-πόντο τη χρησιμότητα των συμμαχιών…
  4) Η αριστερά είναι χρήσιμη μόνο αν είναι εργαλείο πάλης και επεξεργασίας πολιτικών υπέρ των εκμεταλλευόμενων και αδύναμων. Η περίπτωση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν «παιδί» της ενότητας που καταχτήθηκε κυρίως μέσα από Φόρουμ. Από ανθρώπους, τάσεις και κόμματα που τους ενδιέφερε να οργανώσουν αντιστάσεις και να επεξεργαστούν μια αριστερή πρόταση ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο και τον ρατσισμό. Όχι, γενικά για την αριστερά, τον τόπο και το σοσιαλισμό. Αδυνατώ να φανταστώ πως μπορώ να συν-λειτουργήσω με ανθρώπους που με ΣΤΑΘΕΡΟ και ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ τρόπο αρνούνται να εντάξουν τον εαυτό τους στις διαδικασίες του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
  5) Υπάρχουν λογιών-λογιών πολιτικοί φορείς. Τα ζητήματα που θεωρώ είναι προβληματικά ΔΕΝ είναι τα ιδεολογικά. Όχι, αυτά θα μπορούσαν να πάνε ΛΙΓΟ παραπίσω… Το θέμα είναι έχεις πολιτική ενότητα; Έχεις ενιαία κοινωνική αναφορά; Τα αστικά κόμματα δεν χρειάζονται ιδεολογική ενότητα γιατί τα ενοποιεί ο στόχος τους να υπερασπίσουν το καθεστώς. Αν δεν έχεις, όμως, καν ΕΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ όχι μόνο ιδεολογική, αλλά ΟΥΤΕ πολιτική, ΟΥΤΕ αντίληψη κοινωνικής αναφοράς , τότε μετατρέπεσαι σε διαχειριστικό κόμμα αγωνιών… και αυτό το κόμμα υπάρχει είναι το ΠΑΣΟΚ.
  6) Αν δημοκρατία είναι το «δικαίωμα να λες την άποψη σου» τότε η ΝΔ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ελλάδα. Δεν έχω συναντήσει ούτε ένα νεοδημοκράτη που να μου κατεβάζει γραμμή. Δημοκρατία (στα κόμματα) είναι η συλλογική παραγωγή πολιτικής. Πολιτική, ως γνωστών, είναι οι θέσεις που ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ κι όχι απλά ψηφίζονται… και ο ΣΥΝ είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κόμμα που οι ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ (όχι τα απλά μέλη) δικαιούνται να εφαρμόσουν την προσωπική τους πολιτική. Για να το κάνω πιο λιανά, βάζω στοίχημα πως στο ΣΥΝ διάφοροι θα κατακεραύνωναν το Γιωργάκη ως «σταλινικό και αντιδημοκρατικό» επειδή τιμώρησε το Σημίτη. Η αντιδημοκρατικότητα του ΠΑΣΟΚ είναι, πως ΠΟΤΕ τα μέλη του δεν έλεγχαν την Κ.Ο και όχι η πειθαρχία τους στον Πρόεδρο. Εδώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ξεπερνάει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ… είναι η πρώτη Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν ελέγχεται από κανένα, ούτε καν από τον εαυτό της… Να το πάω και λίγο παρακάτω; Αν (ΑΝ, λέω) «πάρουμε την εξουσία», ο Υπουργός θα «δικαιούται να λέει (και να εφαρμόζει) την άποψη του; Αυτά βλέπει ο κόσμος μέσα από την Αυτοδιοίκηση και τα Συνδικάτα και δεν τα αντιλαμβάνεται ως «αμφισημίες» αλλά ως «άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε».
  7) Σιγά σιγά αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πως «άλλο σοσιαλισμός, άλλο Κίνα, Ρωσία και Ρουμανία». Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό από τον υπαρκτό αντιδημοκρατισμό;
  8) Σύντροφε, πραγματικά θαυμάζω το κουράγιο σου. Μέσα από την παρέμβασή μου στην τοπική κοινωνία του Πειραιά, έχω πειστεί πλέον, πως για κάθε ψήφο, μέλος που «κρατάς» από την ανοχή που δείχνεις στους διάφορους «αριστερούς» παράγοντες της περιοχής σου, ίσως χάνεις κάποιον άλλο που ψάχνει μια ΑΛΛΗ λύση… κι αυτοί οι «ψήφοι» είναι πιο ενδιαφέροντες…

 6. Ο/Η Eleni λέει:

  Συντροφοι μην ανησυχειται. Με τοσους παλιους τροτσκιστες που μαζεψε ο ΣΥΡΙΖΑ σε λιγο θα εχετε τοσους πολλους ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΑΠ’ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ. Και μην ξεχνατε οτι ο Συριζα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ επι Κωνσταντοπουλου,για να θυμαστε ποιον να διαγραψετε. Α, ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ, οτι με πανελληνιο εσωτερικο δημοψηφισμα ο αντιδημοκρατικος ΣΥΝ εκλεγει τους υποψηφιους του για τις ευρωεκλογες. Οι υπολοιποι πως? Αλλα αφου εισπραττουν το μπαγιοκο της επιχορηγησης θελουν και να διαλυσουν τον ΣΥΝ για να τα παιρνουν ολα……. Ζητω ο δημοκρατικος συγκεντρωτισμος , οταν μας βολευει στον βολονταρισμο και τον πεντακαθαρο νεοσταλινισμο μας

 7. Ο/Η τανια λέει:

  «Ο πολιτικός του λόγος είναι αμφίσημος επειδή η κοινωνική του απεύθυνση είναι μικροαστική σε ταξικό και ιδεολογικό επίπεδο. Προσπαθώντας να συνενώσει αντικρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα δημιουργεί μια ομοσπονδία χωρίς αρχές όπου υπερισχύει όποια κοινωνικοπολιτική συμμαχία δημιουργήσει το πιο συνεκτικό σχέδιο προγράμματος και εκπροσώπησης. Γι’ αυτό καμιά πολιτική απόφαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν υλοποιείται από τις κοινωνικές του οργανώσεις. »
  1) βασικά πιστεύω οτι την απαντηση στον προβληματισμό σου την έχεις δώσει μόνος σ με αυτό το κομμάτι. αν ταξικα και ιδεολογικά ο ΣΥΝ ειναι μικροαστικό κόμμα, τότε στην περίοδο ακριβώς που μπαίνουν οι πιο βαθιές διαχωριστικές γραμμες, απο την κυβέρνηση και τους αστους, προς τα που λες να πάει; Μπορεί να συνεχίσει να μην καταδικαζει τους κουκουλοφόρους, αλλά δεν θα παίρνει θέση με τι ειναι. Θα συνεχίσει να παιζει το ρολο της αριστερας που αναλύει κοινωνιολογικά, πως γεννιέται η βία, τι είναι αυτό που γίνεται στους δρόμους κλπ, λες και γίνεται στη Γαλλία. Ακόμα και αν το αναλύει με τον καλύτερο τρόπο, θα εξακολουθεί να μην παίζει ενεργό ρολο στα πράγματα. Γιατί; Μα απάντησες ήδη. Αφού καταβαση ταξικά κ ιδεολογικά ειναι μικροαστικο κόμμα, άρα δεν μπορεί να απαντήσει το ερωτημα ανθρώπινος καπιταλισμός ή επανάσταση κ αταξική κοινωνία- κομμουνισμός. Αφού δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση δεν μπορείς να απαιτείς να πάρει θεση δημιουργιας, και βαθέματος μιας εξεγερτικής καταστασης.
  2) νομιζω ότι η οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία του ΣΥΝ επι του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η προϋπόθεση για να φτιαξει ο ΣΥΝ ενα τετοιο μέτωπο. Αν είναι δυνατόν κόμμα της Βουλής να φτιαξει ενα μετωπο όπου τον τελικό λόγο, άμεσα ή έμμεσα, δεν θα τον είχε το ίδιο. Που το άκουσες αυτό; Και τελικά, ο καπιταλισμός με αυτούς τους όρους ξερει να λειτουργεί, ποιον θα καλέσει στα κανάλια, εσένα ή τον Τσίπρα; Άρα ποιανου η άποψη θα ακουστει σε καθε μερια της Ελλάδας, στα μέλη, τους φιλους ακόμα και τους εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ;;
  3)Σήμερα η κυβέρνηση και οι αστοί ζητησαν επίδειξη νομιμότητας και υποταγής στο σύστημα από την επίσημη αριστερά. και την πήραν. Απο τη μία η απαράδεκτη σταση του ΚΚΕ, και απο την άλλη ο Αλαβάνος στον πρωθυπουργο, στους μπάτσους, στα κανάλια, να καλεί σε εκλογές, αλλά να μην κάνει λόγο για ένα κινημα πέρα από τα όρια της Βουλής η της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Να μην κάνει λόγο κανείς τους για Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους εργασίας, να μην κανει λόγο για απεργία διαρκείας, εστω και ανα κλάδους, να μην φτυνει τη ΓΣΕΕ στα μούτρα, να μην κανει λόγο για μορφές αυτοδιάθεσης των εργαζομένων αντιπαραθετικές με το κράτος. Λογικό. Αφού κανένα από τα 2 κόμματα δεν προσβλέπει (έστω και στο μακρινό μέλλον) στην κατάργηση του κράτους, της εξουσιας, των ταξικών κοινωνιων. ο ένας με τη λαική εξουσία- εκλογική νίκη του ΚΚΕ σε καπιταλιστικούς θεσμούς, και ο άλλος με τον καπιταλισμο, την ΕΕ, την ΓΣΕΕ, κλπκλπκλπ με το «ανθρώπινο πρροσωπο».
  Νομιζω λοιπόν, τελικά, ότι δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιφάσεις, αλλά εσύ ταξικα και ιδεολογικα δεν ανήκεις σε αυτό τον χωρο, και πεφτεις στην αντίφαση αυτής της επιλογής!

 8. Ο/Η Eleni λέει:

  Οταν θα γινει πραγματικα αριστερο κομμα οΣΥΡΙΖΑ τοτε θα καταδικασει ανοιχτα και καθαρα τους κουκουλοφορους


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s