δεν ψωνίζουμε από τον «Πατάκη»…

cat_revolution

θα πάω κι εγώ με τα αιτήματά μου

Έλαβα σήμερα ένα ενημερωτικό mail για δύο καταχρηστικές απολύσεις από το Βιβλιοπωλείο «Πατάκη». Προφανώς δεν είναι οι μοναδικές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Χιλιάδες συμπολίτες μας απολύονται καθημερινά ή απλά είναι «απασχολήσιμοι», χωρίς σταθερή εργασία και με μεροκάματο του τρόμου.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση δεν είναι η περιγραφή  (ακόμα) μιας απαράδεκτης εργοδοτικής συμπεριφοράς. Ούτε καν η σπάνια, για τα σημερινά δεδομένα, να θέλουν οι πολίτες αυτοί να διεκδικήσουν το δικαίωμα να εργαστούν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ΦΙΛΟΙ μας, οι ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ μας, οι ΓΕΙΤΟΝΕΣ μας αυτοί ζητάνε τη συμπαράστασή μας. Όπως θα διαβάσατε στα ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Τρίτης, μας καλούν κοντά τους. Είτε με φυσική παρουσία, είτε με μηνύματα και ψηφίσματα που μπορούμε να τα στείλουμε στο βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗΣ (φαξ: 210-3811940, e-mail: bookstore@patakis.gr) καθώς και στις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ (φαξ: 210-3650049, e-mail: gengra@patakis.gr). Θέλουν να κυκλοφορήσουν και κείμενο υπογραφών για όλους τους εργαζόμενους.

Όσοι μπορείτε, ας πλαισιώσετε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65 στην Αθήνα, σήμερα στις 5 το απόγευμα και το Σάββατο 8/11 στις 11 το πρωί. Την Τρίτη είχαν μαζευτεί κοντά στους 150… μακάρι να γίνουμε πιο πολλοί.

Παραθέτω και τις δύο ανακοινώσεις του Σωματείου.

1η Ανακοίνωση

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Την Παρασκευή 31/10/08 ανακοινώθηκε, εντελώς ξαφνικά και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε νύξη, η απόλυση συναδέλφου από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ. Η εργοδοσία ανέθεσε στο λογιστήριο την ανακοίνωση της απόλυσης, όχι τυχαία, αλλά για να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη με τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Όταν ο εργαζόμενος ζήτησε να μάθει το λόγο της απόλυσής του, άρχισαν να τον παραπέμπουν ο ένας στον άλλο. Ο υιός εργοδότης στους προϊσταμένους του καταστήματος και αυτοί με τη σειρά τους στον εργοδότη. Όταν επιτέλους ο εργαζόμενος, ύστερα από επίμονο αίτημά του, συναντήθηκε με τον εργοδότη, προβλήθηκαν από την πλευρά της εργοδοσίας διάφορες αστήρικτες αιτιάσεις, τις οποίες ο εργαζόμενος κατέρριψε με επιχειρήματα μία προς μία.

Μπροστά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, ο συνάδελφος δήλωσε πως θεωρεί την απόλυσή του άδικη, παράνομη και καταχρηστική και πως θα υπερασπίσει το δικαίωμά του στην εργασία. Τότε ο εργοδότης, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος και συγκαλυμμένου εκβιασμού, είπε στον εργαζόμενο πως, σ’ αυτή την περίπτωση, θα ευθύνεται ο ίδιος και οι συνδικαλιστές αν ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις, κατηγορώντας ευθέως το σωματείο για τη δράση του, δηλαδή για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

H προκλητική στάση της εργοδοσίας κορυφώθηκε, τη Δευτέρα 3/11 στις 9 η ώρα το πρωί, όταν ανακοινώθηκε και σε άλλη συνάδελφο που εργάζεται στο βιβλιοπωλείο, η απόλυσή της…από το λογιστήριο και πάλι (!!!).

Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε συμπαράσταση στους δύο εργαζόμενους, τόσο από τους συναδέλφους τους στο χώρο δουλειάς, όσο και από το σωματείο. Δηλώνουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ενορχηστρωμένη επίθεση και στις άδικες και παράνομες απολύσεις των συναδέλφων μας. Πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τώρα. Είναι στο χέρι μας να κινηθούμε συλλογικά και να το πετύχουμε.

Εναντιωνόμαστε στο κλίμα φόβου και υποταγής που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι εργοδότες, στο όνομα της κρίσης. Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε την κρίση κάθε μέρα με την ακρίβεια, τη λιτότητα, την περικοπή των εργασιακών και των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Δε θα την πληρώσουμε και με την ίδια μας τη δουλειά. Όσοι θεωρούν πως είναι τώρα η ευκαιρία για απολύσεις θα μας βρουν αποφασισμένους απέναντί τους.

– Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Όχι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας και των παρατρεχάμενών της. Όχι στις απολύσεις.

– Το σωματείο είμαστε όλοι μας. Κανείς δε χρειάζεται να φοβάται την εργοδοτική αυθαιρεσία, όταν είμαστε όλοι μαζί.

– Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους να σταθούν αλληλέγγυοι και να στηρίξουν τον αγώνα για την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Τρίτη 4/11 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ έξω από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ (Ακαδημίας 65) στις 17.00

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

2η Ανακοίνωση

Πραγματοποιήθηκε χτες, Τρίτη 4/11, διαμαρτυρία έξω από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗΣ στην οδό Ακαδημίας 65.

Δεκάδες συνάδελφοι βιβλιοϋπάλληλοι, οι περισσότεροι μετά το σχόλασμα ήταν εκεί για να στηρίξουν τους 2 απολυμένους συναδέλφους. Μαζί μας ήταν και πολλοί συμπαραστάτες. Κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι ήταν πάνω από 150 άτομα.

Από τις 5.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ. το βιβλιοπωλείο μπλοκαρίστηκε και κανένας δεν μπήκε για να ψωνίσει. Η ανταπόκριση των πελατών στο κάλεσμα μας για συμπαράσταση ήταν πολύ μεγάλη. Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτοί που χρειάστηκε προσπάθεια για να πειστούν.

Με συνθήματα, ενημερώσεις από την ντουντούκα, μοίρασμα προκηρύξεων στους περαστικούς καταγγείλαμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Όσοι συνάδελφοι εκείνες τις ώρες εργάζονταν μέσα στο βιβλιοπωλείο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στήριξαν τη διαμαρτυρία.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου προγραμματίζει δύο ακόμη διαμαρτυρίες έξω από το βιβλιοπωλείο: αύριο Πέμπτη 6/11 στις 5.00 μ.μ. και το Σάββατο 8/11 στις 11.00 π.μ.

Οι διαμαρτυρίες για την ανάκληση των απολύσεων στο βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗΣ θα συνεχιστούν, μέχρι να αταλάβει ο κύριος Πατάκης, όπως κατάλαβαν παλιότερα στον ΣΑΒΒΑΛΑ. στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και αλλού, ότι το αίσχος των απολύσεων δεν το ανεχόμαστε και δε θα περάσει.
θα κυκλοφορήσει άμεσα κείμενο διαμαρτυρίας που θα μαζεύονται υπογραφές τόσο από τον κλάδο όσο και από άλλους εργαζόμενους.

Εργατικά σωματεία και ιδιαίτερα σωματεία εκαπαιδευτικών κινούνται στην κατεύθυνση έκδοσης ψηφισμάτων και ανάληψης πρωτοβουλιών αλληλεγγύης.

Mηνύματα διαμαρτυρίας για τις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία μπορείτε να στέλνετε στο βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗΣ (φαξ: 210-3811940, e-mail: bookstore@patakis.gr) καθώς και στις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ (φαξ: 210-3650049, e-mail: gengra@patakis.gr).

Advertisements

One Comment on “δεν ψωνίζουμε από τον «Πατάκη»…”

  1. Ο/Η bodyfull λέει:

    Στηρίζουμε τα μικρά αλλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και όχι τα super market με τις νέου τύπου εργασιακές συνθήκες. Τουλάχιστον στον χώρο των βιβλιοπωλείων να μην περάσουν οι απολύσεις, τα 700€, τα εξοντωτικά ωράρια.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s