εν αρχή εποίησεν ο άνθρωπος ένα συμπαν… (μετά βλέπουμε τι κάνουμε)

Tη στιγμή που δημοσιεύεται αυτό το κείμενο ένα συγκλονιστικό πείραμα (ή άλλη μια αποτυχία) ξεκινάει. Στα γαλλοελβετικά σύνορα θα επιχειρηθεί η αναπαραγωγή του Big Bang, δηλ. της δημιουργίας του σύμπαντος.

Χοντροκομμένα, η λογική του Big Bang είναι πως τα ηλεκτρόνια αποκτούν αδράνεια και μάζα. Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται ένα σωματίδιο που δημιουργεί το κατάλληλο πεδίο, το κατάλληλο περιβάλλον. Το σωματίδιο αυτό εκτιμάται ότι εμφανίζεται μέσα από τη σύγκρουση πρωτονίων. Μια σύγκρουση που μπορεί να επιτευχθεί με την ταχύτητα του φωτός. Γι` αυτό κατασκευάστηκε ο LHC(Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) μήκους 27 χιλιομέτρων σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα. Ένας επιταχυντής που μπορεί να επιταχύνει πρωτόνια ή ιόντα στην ενέργεια των 14 Teraelectron Volt ή 7 φορές πιο «γρήγορα» από τον υπάρχον αμερικάνικο Teratron.

Η εργαστηριακή παραγωγή (και άρα πιστοποίηση) αυτού του σωματιδίου ( του ονομαζόμενου και «μποζόνιο του Χιγκς[1]») θα δώσει ώθηση για νέες ανακαλύψεις για το ίδιο το σύμπαν. Τη δημιουργία του και το «ποιόν» του. Σήμερα η γνώση μας για το σύμπαν υπολογίζεται γύρω στο 2% , ενώ το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι για τη «σκοτεινή» ύλη και τη «σκοτεινή» ενέργεια.. δηλαδή για τη ΜΗ ορατή ύλη και την ενέργεια που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα. Η ύπαρξη του μποζόνιου θα ισχυροποιούσε την επιστημονική έρευνα για μια Ενοποιημένη Θεωρία, μιας που θα συνδύαζε τις τρεις από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης.

Δεν προχωρώ παρακάτω, γιατί μπαίνω σε ΕΝΤΕΛΩΣ άγνωστα πεδία για μένα. Οι γνώσεις μου είναι λιγοστές και η προσπάθεια να περιγράψω με απλά λόγια κάτι – επιστημονικά αλλά ΚΑΙ φιλοσοφικά – καινοφανές, κινδυνεύει να το εκχυδαΐσει.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο πως το ψευδώνυμο του Μποζόνιου του Χιγκς είναι «σωματίδιο του Θεού». Ίσως κάποιοι θρησκευόμενοι επιστήμονες να επιχειρούν να «εξευμενίσουν» τα θεία, αισθανόμενοι πως συμμετέχουν σε Ύβρη. Ίσως, απλά, να είναι άλλο ένα «πείραγμα» ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ήδη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Όχι μόνο από παραθρησκευτικές οργανώσεις, αλλά και από επιστημονικές ομάδες που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για να μην πραγματοποιηθεί το πείραμα. Το βασικό τους επιχείρημα είναι πως ο επιταχυντής μπορεί να δημιουργήσει Μαύρες Τρύπες που θα καταστρέψουν τον πλανήτη. Τώρα που το σκέφτομαι, έχω δει και μια ταινία με αυτό το θέμα, αλλά δε μπορώ να θυμηθώ ποια είναι…

Αν έχουν δίκιο, χάρηκα που έζησα έστω λιγάκι σε αυτό τον πλανήτη και σας χαιρετώ, γιατί δεν νομίζω να προλάβω να γράψω άλλο post[2]. Ειδάλλως το πείραμα δεν θα είναι στιγμιαίο. Υπολογίζουν να κρατήσει δεκαετίες με την πρώτη σύγκρουση υψηλής ενέργειας να πραγματοποιείται μετά τα επίσημα εγκαίνια του LHC, δηλαδή μετά από την 21η Οκτώβρη.

Αδυνατώ να μην σχολιάσω το χιούμορ του γνωστού Στήβεν Χόκινγκ. Είναι λίγο διεστραμμένο αλλά το αντιλαμβάνομαι πλήρως. Συγκεκριμένα ο άνθρωπος είπε για το σημερινό πείραμα:

«Πιστεύω πως θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να μην βρούμε το Χιγκς. Αυτό θα έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να επανεξετάσουμε τη σκέψη μας. Στοιχημάτισα 100 λίρες πως δεν θα βρούμε το Χιγκς».

Για να δούμε λοιπόν…

[1] Το όνομα το πήρε από τον φυσικό Πίτερ Χιγκς που την δεκαετία του `60 πρωτοδιατύπωσε τη θεωρία αυτού του φευγαλέου σωματίδιο ως αναπόσπαστο τμήμα του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής. «Οι συνάδελφοί μου νόμιζαν πως είμαι λίγο ηλίθιος» μας αποκαλύπτει σήμερα ο Π. Χιγκς.

[2] Συνεχίζοντας τα διαβάσματά μου, πέτυχα άρθρο του Όττο Ρόσλερ, Καθηγητή της Θεωρητικής Χημείας του πανεπιστήμιου Τούμπιγκεν Γερμανίας, όπου ισχυριζόταν πως μια Μαύρη Τρύπα δημιουργημένη από τον επιταχυντή, θα χρειαζόταν τουλάχιστον 50 μήνες να καταπιεί τη γη. Όποτε θα έχουμε άφθονο χρόνο να bloggaρουμε…και με τι θέμα, εεε;

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s