ΟΗΕ: «Κολαστήριο για τους πρόσφυγες η Ελλάδα»

Την περασμένη εβδομάδα οι 27 υπουργοί εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Σύμφωνου Μετανάστευσης και Ασύλου για να περιορίσουν την είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη. Η εξαγγελία του και μόνο ανάγκασε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, όπως του Τσάβες, να απειλήσουν με οικονομικά αντίποινα. Το νέο σύμφωνο περιλαμβάνει δικαίωμα προφυλάκισης μέχρι 18 μήνες στους «λαθρο»μετανάστες, μεγαλύτερη αστυνόμευση, αυστηρότερους όρους για την παροχή ασύλου κλπ.

Την ίδια περίοδο, ολλανδικό δικαστήριο απαγόρευσε την απέλαση Σομαλής στην Ελλάδα με την αιτιολογία «ότι υπάρχουν κίνδυνοι να μη γίνουν σεβαστά από την Ελλάδα τα θεμελιώδη δικαιώματά της, όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων». Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συνθήκη του Δουβλίνου, ένας πρόσφυγας «προωθείται» στη χώρα όπου αρχικά εντοπίστηκε. Η άτυχη γυναίκα στην Ελλάδα, βέβαια, φυλακίστηκε χωρίς νερό και τροφή επί τρεις ημέρες, υπέστη πολλές φορές κακομεταχείριση και τελικώς εστάλη πίσω στη Σομαλία, χωρίς να μπορέσει να υποβάλει αίτηση ασύλου. Φυσικά ξαναδοκίμασε και συνελήφθηκε στην Ολλανδία.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Νορβηγίας που απαγόρευσε στους πρόσφυγες που πρέπει να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα να επιστρέψουν στη χώρα μας[1]. Η απόφαση αυτή συμπληρώνεται από μαρτυρίες προσφύγων οι οποίοι καταγγέλλουν βασανισμούς ακόμη και με ηλεκτροσόκ από Έλληνες αστυνομικούς.

Δεν προκαλεί, πλέον, καμιά έκπληξη, οι ίδιοι φορείς που επιδιώκουν τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης να εγκαλούν την Ελλάδα για βαρβαρότητα απέναντι στους «ξένους». Ως «χώρα επικίνδυνη για τους πρόσφυγες» χαρακτηρίζεται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή Προσφύγων του ΟΗΕ[2]. Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Ρro-Αsyl, οποία κατήγγειλε πως «στην Ελλάδα υπολειτουργεί το σύστημα υποδοχής των προσφύγων. Νόμοι υπάρχουν, αλλά τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται από τις ελληνικές Αρχές».

Μια ανατριχίλα με πιάνει… Μια ολοένα και πιο αντιδημοκρατική Ευρώπη σε κατηγορεί για υπερβολική βαρβαρότητα και ανεξέλεγκτο αστυνομικό κράτος…, τότε;

Έχω και μια ερώτηση να κάνω, πάντως, σ` αυτούς που θεωρούν πηγή όλων την Ευρώπη…

Αυτοί που εκτιμούν πως η Ευρώπη είναι πηγή προόδου και δημοκρατίας, που αν μείνουμε «έξω» θα μας φάει το μαύρο σκοτάδι των ολοκληρωτικών (είτε δεξιών είτε αριστερών), μπορούν να μου πουν με ποιο τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση μετέτρεψε την Ελλάδα σε πιο ανεκτική χώρα απέναντι στους πρόσφυγες; Γιατί εγώ παρακολουθώ μια χώρα που φέρεται όλο και πιο ρατσιστικά στους φιλοξενούμενούς της..

Από την άλλη αυτοί που εκτιμούν πως η Ευρώπη είναι πηγή δεινών, με πολιτικές ντιρεκτίβες που χειροτερεύουν τη ζωή μας, θεωρούν το ελληνικό αστυνομικό κράτος «ξενόφερτο»; Γιατί εμένα μου μοιάζει ολοένα και πιο πολύ σ` αυτό που άκουγα γι αυτή χούντα και τη μεταπολίτευση. Αυτό το κράτος που ο κάθε μπάτσος αισθάνεται ένας μικρός βασιλιάς που μπορεί να εκτονώσει την απανθρωπιά του στον κάθε φτωχοδιάβολο από το Μπουρούντι ή από το Ιράκ.

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα! Όχι, δεν είναι του κομμουνισμού. Κάτι πιο μαύρο, πιο βρώμικο, πιο πνιγηρό… και δε μας έρχεται από έξω. Όχι! Είναι εντελώς δικό μας, μεγαλώνει εντός μας, θεριεύει, νομιμοποιείται και διεκδικεί το χώρο του…


[1] ΤΑ ΝΕΑ 11/02/2008

[2] ΤΑ ΝΕΑ 17/04/2008

Advertisements

One Comment on “ΟΗΕ: «Κολαστήριο για τους πρόσφυγες η Ελλάδα»”

  1. Ο/Η bansheee λέει:

    Οι μπάτσοι νιώθουν βασιλιάδες σε όλα τα μέρη του κόσμου. «Εσυ γλυκιά μου εξουσία…»
    Ανησυχητική πάντως ήταν και η είδηση ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη βδομάδα που πέρασε την Αθήνα δε συζήτησε μόνο για ενεργειακές επενδύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και για «κοινή μεταναστευτική πολιτική»… Και δεν είμστε καν όμορες χώρες…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s