Μπερτοδουλισμός: η γεροντική αρρώστεια της αριστεράς

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την χαρά να θαυμάξουμε τα 4 σαΐνια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε πλήρη δράση με αφορμή την ψήφιση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης!! Τι χάρη, τι πολιτική συγκρότηση, τι δημοκρατική ευαισθησία!! Μπράβο!! Μπραβίσιμο!! Σας τους υπενθυμίζω αναρτώντας τις φωτογραφίες τους (αργότερα θα χρησιμεύσουν πλάι στα πορτραίτα του Μαρξ και Ένγκελς).

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Άννα Φιλίνη, Νίκος Τσούκαλης, με guest star τον Γρηγόρη Ψαριανό!

Μιχάλης ΠαπαγιαννάκηςΆννα ΦιλίνηΝίκος ΤσουκάληςΓρηγόρης Ψαριανός

Είχα ετοιμάσει ένα άλλο κείμενο για τον μπερτοδουλισμό[i] στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά λίγο κάποια προσωπικά θέματα την Τρίτη-Τετάρτη και, φυσικά, η ανεκδιήγητη στάση των 4 επέβαλαν ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο. Αλλά πάντως η κριτική παραμένει η ίδια! Υποτακτικοί, ΔΗΘΕΝ αριστεροί, άνθρωποι του «Yes, sir» ή ελληνιστί «μάλιστα εφέντη»!..

Το απαράδεκτο στη στάση τους δεν είναι η διαφωνία τους με ένα υπαρκτό αριστερό κοινωνικό μπλοκ… Ούτε καν η αντιδημοκρατική στάση τους πως δεν αισθάνονται εντεταλμένοι αυτού του κόσμου.. Το χυδαίο είναι ότι ΔΕΝ στηρίζουν τις υποτιθέμενες απόψεις τους! Απλά συναινούν σε μια πολιτική άκρως βάρβαρη και νεοφιλελεύθερη που δεν έχουν συνδιαμορφώσει ούτε στο 1%!!

Ας τα πιάσουμε από την αρχή…

Η αφορμή μου δόθηκε στο Athens Pride. Εκεί υπήρχε ένα περίπτερο του δήμου της Τήλου. Θα μπορούσε ο δήμαρχος να μη στήσει περίπτερο και να επιμείνει πως » η τέλεση του γάμου των ομοφυλόφιλων ήταν μια διοικητική πράξη και δεν υπάρχει καμιά πολιτική προέκταση». Όμως αποφάσισε να πάρει ΚΑΙ πολιτική ευθύνη! Ερώτημα: οι δήμαρχοι της αριστεράς, ο κ. Τζόκας της Καισαριανής διαφωνούν με το γάμο ή τον αποφεύγουν λόγω πολιτικού κόστους; Στην πρώτη περίπτωση έχεις μια δεξιά και συντηρητική αλλά ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση, στη δεύτερη ένα κλασσικό είπα-ξείπα, ενός πολιτικού που «λυγίζει» στις «ακραίες» θέσεις..

Κατόπιν είχαμε τις «κινητοποιήσεις» του δήμου Πειραιά απέναντι στην κυβέρνηση. Ο δήμος Πειραιά είναι , λογιστικά, βαθύτατα χρεωμένος από τοκοχρεολύσια και τις απανωτές παρακρατήσεις εσόδων από την κυβέρνηση. Η νεοφιλελεύθερη και, συνάμα, σπάταλη διαχείριση του δήμου τα τελευταία 20-22 χρόνια έχει φέρει τα οικονομικά του σε αδιέξοδο. Έτσι ο εκάστοτε δήμαρχος τα χρησιμοποιεί σαν άλλοθι, από τη μία, για σφιχτή κοινωνική πολίτική και σαν όπλο διαπραγμάτευσης, από την άλλη, απέναντι στην κυβέρνηση. Η ίδια φαύλη διαχείριση διαιωνίζεται αέναα… Ακόμα και τώρα ο Φασούλας συνεχίζει και υπερχρεώνει το Δήμο με συνεχή δάνεια.

Και το «Λιμάνι της Αγωνίας» τι κάνει; Από τη μία σωστά ζητεί το ξεμπλοκάρισμα των δημοτικών πόρων και , προφανώς, θεωρεί πως τα χρέη δεν είναι «δικαιολογημένα» αφού δεν έχουν προέλθει από κοινωνική πολιτική… Τότε ΓΙΑΤΙ στηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση αυτών των απαράδεκτων χρεών; Υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουν οι δήμοι από το τέλμα μετά από 20 χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών με μια νομοθετική ρύθμιση;

Στην αυτοδιοίκηση η αντιπαράθεση δεν είναι μεταξύ «κυβέρνησης» και «δήμου», «κεντρικής» και αποκεντρωμένης» εξουσίας.. Αυτό έχει λήξει εδώ και 20 χρόνια με το ενιαίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης.. Πλέον η αριστερά στην αυτοδιοίκηση δεν έχει, καν, να αντιπαλέψει τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά, πλέον, τα βάρβαρα αποτελέσματα της! Να προτάξει ένα σχέδιο αναστροφής αυτών των συνθηκών…

Η μόνη λύση είναι η πλήρη και οριστική των χρεών των δήμων!!.. Με τον ίδιο τρόπο που το ζητάνε οι χώρες του τρίτου κόσμου από το ΔΝΤ και ΟΛΟΙ το θεωρούμε λογικό!… Με τον ίδιο τρόπο που λέμε πως η λύση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι «να έρθουν πίσω τα κλεμμένα»! Γιατί, αλλιώς, για άλλη μια φορά θα φορτωθούν χρέη στις πλάτες πολιτών. Η αριστερά, ΚΑΙ σε επίπεδο δήμων, πρέπει να πάψει να είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ που θα έρθει να διαχειριστεί όχι το δικό της πρόγραμμα, αλλά το πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών απέναντι στις τράπεζες…

Έτσι φτάνουμε στην Πέμπτη 12/6/2008 … Ο μπερτοδουλισμός σε όλο του το μεγαλείο!! Οι 4 αυτοί «σύντροφοι» δεν είναι κατακριτέοι γιατί υποστήριξαν τις απόψεις τους..Όχι!… Απλά τους πήραμε χαμπάρι…και τις περισπούδαστες αναλύσεις του Παπαγιαννάκη και τις «μαγκιές» του Ψαριανού…Όλα πήγανε περίπατο, γιατί δεν υποστήριξαν κάποιο δικό τους κείμενο αλλά μια συνθήκη που συντάχτηκε από την ελίτ των ευρωπαίων τραπεζιτών… Αυτοί, μαζί με τους όμοιους τους σ` όλη την Ευρώπη, απλά κάνουν τον αριστερό μαϊντανό σε ένα σχέδιο που δεν πείθει κανέναν απολύτως ευρωπαϊκό λαό!

Για μας το πρωταρχικό είναι η ανθρωπιά, η αξιοπρεπής διαβίωση, τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ΨΑΧΟΥΛΕΥΜΕ το πλαίσιο εκπλήρωσης τους.. «λίγο», «πολύ» ή «καθόλου» ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; ευρωπαϊκή δημοκρατία , δημοκρατία Τσάβες ή σοβιέτ; Νομίζω κάπως έτσι το πάμε το παραμύθι..

Για τα φυντάνια μας, όμως, το πρωτεύον είναι η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση… Το «πόσο πολύ» νεοφιλελευθερισμό, δημοκρατία και ρατσισμό θα εμπεριέχει έπεται… Θεωρούν πως η κοινωνική πολίτική , η δημοκρατία, η οικονομική ευμάρεια των πολιτών είναι απλά θεματικές αναζητήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν υπάρχουν κι αυτές έχει καλώς, πιστεύουν οι νέες Μαρίες Αντουανέτες της αριστεράς..

Κουρελόχαρτα έγιναν την Πέμπτη » η Ευρώπη με δημοκρατία» κλπ… Για χάρη της αντιπαράθεσης θα μπορούσα να δεχτώ πως τα ευρωπαϊκά κινήματα όπως του ΕΚΦ, του Γαλλικού «ΟΧΙ» στο ευρωσύνταγμα, και του Ιρλανδικού «ΟΧΙ» στην ευρωσυνθήκη είναι «ακραία» και με «λάθος θέσεις». Υπάρχει ένα δίλημμα, όμως… Να υπάρχει ΑΥΤΗ η συνθήκη ναι ή ου; Οι 4 προτιμούν να ισχύσουν οι «ακραίες» και «λάθος θέσεις» αυτών των κειμένων….

Τελικά, απλά υποτάχτηκαν στη θέληση των κυρίαρχων πολιτικών..Άλλοι 4 «κουρασμένοι» πολιτικοί με «ρεαλιστική» προσέγγιση των πραγμάτων.. Αν ήθελα, όμως, κάποιον να διαχειριστεί απλά το σήμερα, μάλλον θα χρησιμοποιούσα τον αρχικό κατασκευαστή κι όχι ιμιτασιόν κακοτεχνίες… Άλλους Μπίστιδες, Ανδρουλάκηδες και Δαμανάκηδες δε θα πάρω.. Νισάφι!!

Ευτυχώς που στην Ευρώπη κρατάνε ψηλά τα λάβαρα του αγώνα… Γιατί αν περιμέναμε από το πολυδιασπασμένο κίνημα και τις «αριστερές» μας εκπροσωπήσεις…. Ωχωχωχ!!

Υ.Γ. 1 Καλά αυτοί στην Ευρώπη είναι πού πίσω .. Γι` αυτό δε μπορούν να σταυρώσει νίκη το κίνημα σε Γαλλία και Ιρλανδία.. Άκου κοινές επιτροπές αγώνα! Πως θα πάνε μπροστά χωρίς «καθαρό» πλαίσιο;

Υ.Γ. 2 Tους άλλους τους ψυλλιαζόμουνα λιγάκι.. Ψαριανέ, από το πολύ «κλάσιμο πού έριξες στα βουλευτικά έδρανα», μάλλον χέστηκες πάνω σου. Κρίμα..!


[i] Μπερτόδουλος : τιμητική θέση αξιωματούχου στην περίοδο του Βυζαντίου. Ήταν αρμόδιος για την μπέρτα του αυτοκράτορα, ώστε να μην κυλιστεί στις λάσπες και λερωθεί. Τονίζω, για να μην παρεξηγηθώ, πως δεν ήταν δούλος ή τιποτένιος υπήκοος.

Advertisements

4 Σχόλια on “Μπερτοδουλισμός: η γεροντική αρρώστεια της αριστεράς”

 1. Ο/Η KostasT λέει:

  ΧΩΣΤΑ όσο δεν παίρνει. Τους έχω σιχαθεί.

 2. Ο/Η andriou λέει:

  Το χειρότερο όλων είναι οτι η θέση περί δημοψηφίσματος για την ευρωσυνθήκη, περιλαμβάνεται στην ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ.
  Δηλ. όταν αυτοί οι κύριοι υπέγραφαν για να κατέβουν υποψήφιοι, αποδέχονταν (ενυπογράφως) τη θέση αυτή.
  Στα απλά ελληνικά η πράξη τους (εκτός των άλλων) ονομάζεται και ΑΠΑΤΗ!

  Αυτός που διαπράττει την πράξη της απάτης, επίσης στα απλά ελληνικά, ονομάζεται ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ!!!

  Ας το ξανασκεφτούν λοιπόν όσοι τούς ψήφισαν και όσοι επηρεάζονται απο αυτούς και τον περίγυρο τους.

  Και θυμηθείτε και κάτι ακόμη: Αν ποτέ ιδρυθεί το νέο κόμμα Σημίτη, μην εκπλαγείτε αν το δείτε με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση πριν ακόμα γίνουν εκλογές.

 3. Ο/Η ΜΙΧΑΛΗΣ λέει:

  ο καλό σε αυτή την παλαιοπασοκική προσήλωση ειναι οτι πριν μερικά χρόνια αυτή η «πολιτική πουστιά» θα περνούσε μάλλον στα ψιλά,κατι σχεδον φυσιολογικό,με τον αέρα που χαν πάρει οι διάφοροι ανανεωτές που πιστεψαν οτι ο Σημίτης ειτανε ο πολιτικός μεσσίας της Αριστεράς Τους.
  Σήμερα δεν περνάνε εςυκολα και ο κόσμος ηδη αντιδρά.Θα δουμε αν αντιδράσει και η ηγεσία του ΣΥΝ εγκαιρα και ουσιαστικά

 4. Ο/Η gatouleas λέει:

  ..Προσωπικά, βρίσκομαι ένα «κλικ» πριν την ανακύρηξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σε ΑΛΛΟ ένα οριστικά φθαρμένο και χαμένο στοίχημα της αριστεράς… Δεν με απασχολεί το γελοίο των θέσεων & της στάσης των «τεσσάρων» αλλά τα εξής:
  1) Θα μπορούσαν να ήταν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ άλλοι 2 (ίσως και περισσότεροι!)…Εκτιμώ ότι υπαναχώρησαν ΜΟΝΟ για λόγους τακτικής.. Μια διαφωνεία 4 βουλευτών «χτυπάει» τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και δει τους εκτός ΣΥΝ. Μια διαφωνεία, όμως, 6,7 ή 8 (!) βουλευτών θα ήταν απευθειάς χτύπημα στον Αλαβάνο και Τσίπρα. Αυτή την κόντρα οι ΙΔΙΟΙ η «δεξιά» τάση επέλεξε να μην τη δώσει…προς το παρόν.
  2) Η στάση τους και η ΜΗ «τιμωρία» τους εκτιμώ ότι ήταν προσυμφωνημένη με την ηγεσία του ΣΥΝ, επι της ουσίας καθιστά ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ την εκλογική διακύρηξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και άρα εξαφανίζει ΟΡΙΣΤΙΚΑ τη δυνατότητα συγρότησης προγράμματος. Πλέον τις «θέσεις» δεν τις παράγουν τα συνέδρια και τα μέλη, ούτε οι θεματικές παρεμβάσεις. Αρμόδια είναι, πλέον ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ, η κοινοβουλευτική ομάδα.
  3) Οι δυνάμεις εκτός ΣΥΝ αποδείχτηκαν ανίσχυροι να αρθρώσουν τον οποιοδήποτε λόγο ή οργανωμένη αντίσταση σε αυτό το μίνι «πραξικόπημα». Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για καθορισμό λειτουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας είναι, απλά , το αυριανό κωλόχαρτο του Παπαγιαννάκη.
  Εντέλει η κίνηση των 4 ήταν προδιαγεγραμμένη. Γιατι (κι εδώ βρίσκεται κατά την εκτίμηση μου ο πυρήνας του προβλήματος) άσχετα με τους εκάστοτε «αριστερισμούς» του Τσίπρα, οι κεντροαριστεροί κοινωνικοί δεσμοί του ΣΥΝ πότε δεν διαταράχτηκαν…
  Εδώ θα είμαστε, κέφι να έχουμε για να «διασκεδάζουμε»…!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s