Φωτιά στα μπατζάκια μας, βάλατε κ.Φασούλα…

Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Νίκαιας μαζί με άλλες 8 δημοτικές παρατάξεις του ευρύτερου Πειραιά κατήγγειλαν πως, με πρωτοβουλία του δήμαρχου Πειραιά Π. Φασούλα, έχει υπογράφτει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δήμων Πειραιά – Σαλαμίνας – Κορυδαλλού – Δραπετσώνας, Περάματος και Αμπελακίων για την προώθηση της καύσης ως μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Χωρίς να γνωρίζω πολλά πράγματα, μου γεννήθηκε μια απορία… Όλοι οι πολιτικοί εξυμνούν την ανακύκλωση των σκουπιδιών που, πλέον, φαντάζει στα μυαλά του κάθε πολίτη ως η πλέον αυτονόητη λύση. Η φύση δεν έχει «σκουπίδια»! Απλά, κάθε τι που «πεθαίνει» με μια μορφή, γίνεται «λίπασμα» για κάποια άλλη. Γιατί, λοιπόν, οι δήμοι αυτοί επιλέγουν τη «λύση» της καύσης; Γιατί οι παραπάνω δήμοι δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα; Γιατί δεν έχουν ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο με τους πολίτες; Είναι φαντασιόπληκτες οι 9 δημοτικές κινήσεις ή παίζεται κάτι άλλο;

Στον Πειραιά έχουμε τη δικιά μας χωματερή, την Ψυτάλλεια. Η Ψυτάλλεια είναι ένα νησάκι που πάνω του έχει φτιαχτεί μια μονάδα για τον καθαρισμό του Σαρωνικού. Μόνο που τόσα χρόνια η δεν υπήρχε καμιά επεξεργασία της βρωμιάς που μαζεύονταν. Η δυσωδία απλωνόταν σ `όλη την περιοχή. Πριν 2-3 χρόνια, αποφασίστηκε – προσωρινά -η αποξήρανση της και μεταφορά των λυμάτων στα Λιόσια. Γι` αυτό η πρεμούρα των δημάρχων της περιοχής. Πρέπει να δώσουν λύση πριν τις επόμενες εκλογές.

Επειδή δε γνωρίζω πολλά πράγματα για τη διαχείριση απορριμμάτων, άρχισα να ψάχνω στο internet και έπεσα πάνω σε ένα ενδιαφέρον κείμενο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) για την Ψυτάλλεια[1]. Οι άνθρωποι είναι σαφέστατοι : «Σύμφωνα με τα ανωτέρω η ανακύκλωση της ιλύος είναι ιεραρχικά προτιμότερη των υπολοίπων μεθόδων επεξεργασίας».

Εγώ κρατάω και το «ιεραρχικά»… Γιατί αν η κοινωνία μας θέλει να μην «πετάμε», απλώς, τα σκουπίδια που δημιουργούμε, υπάρχει μια κλιμακούμενη δέσμη μέτρων.

 1. ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕ τα ίδια τα προϊόντα που παράγουμε. Λιγότερο πλαστική ύλη κλπ
 2. ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ τα άχρηστα προϊόντα.
 3. ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ τα υπόλοιπα λύματα. Με κατάλληλη επεξεργασία γίνονται μια χαρά λίπασμα.
 4. ΕΔΑΦΟΠΟΙΟΥΜΕ – με προσοχή – αυτά που δεν ανακυκλώνονται και δεν γίνονται λίπασμα.

και ΔΕΝ τα αποτεφρώνουμε!!!

Η Greenpeace είναι αποκαλυπτική σ` ένα φυλλάδιο που κυκλοφορεί[2]. Συγκεκριμένα τη θεωρεί «ακριβή – αναποτελεσματική – επικίνδυνη». Πραγματικά εντυπωσιάστηκα με τον όγκο και την ποιότητα των επιχειρημάτων της. Κρατάω το παράλογο αυτού του τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών. Γιατί αν τα σκουπίδια ΕΙΝΑΙ κατάλληλα για ανακύκλωση- κομποστοποιήση, δεν θα είναι «ενεργειακή σπατάλη» η καύση τους; Από την άλλη η καύση χημικών – συνθετικών υλικών δεν είναι λογικό πως, απλά, μεταφέρει τις χημικές ουσίες στον αέρα ( η περίφημη έκλυση διοξινών); Φυσικά, η καύση θα συνεχίσει να έχει υπολείμματα, ακατάλληλα πλέον για ανακύκλωση. Πάλι, δηλαδή, θα έχουμε ανάγκη για ΧΥΤΑ. Τέλος, το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι υπερδιπλάσιο από άλλη μέθοδο, σύμφωνα και με το ΤΕΕ.

Γιατί, λοιπόν, επιμένουν οι δήμαρχοι; Γιατί δεν μας παρουσιάζουν μια μελέτη υπέρ της καύσης και αρκούνται σε ατάκες της πλάκας, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης «Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να δαιμονοποιούμε κάποια πράγματα, όπως και την καύση»; Την προτιμούν γιατί, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, είναι «ακριβή» λύση. Η φράση κλειδί βρίσκεται στο κείμενο της Greenpeace: «Η καύση είναι επιλογή εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας». Δηλ. χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να γίνει και δημιουργεί λιγότερες θέσεις εργασίας. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τη συνέχεια… Δήμοι που με διαδικασία κατεπείγοντος θα παραχωρήσουν χώρο για τεράστιες επενδύσεις στους ιδιώτες. Κάποιοι, μάλλον, ετοιμάζονται να χτίσουν νέες βιλίτσες…

Πάντως, δεν είναι μόνο η μίζα ο λόγος που προωθούν την καύση. Είναι γιατί ΕΤΣΙ έχουν μάθει να «δουλεύουν». Αισθάνονται προσωρινοί εντολοδόχοι συμφερόντων που πρέπει να παρουσιάσουν «ΕΡΓΟ» εντός της τετραετίας. Ποτισμένοι με την αντίληψη πως «τα πάντα τα δημιουργεί η ιδιωτική πρωτοβουλία» ψάχνουν να εκχωρήσουν αρμοδιότητες στους επιχειρηματίες. Με ποιο τρόπο; Με κίνητρα!! Δεν αναρωτιούνται ποια είναι η προτιμότερη λύση στο ζήτημα των λυμάτων, αλλά ποια λύση είναι διατεθειμένο το ιδιωτικό κεφάλαιο να «επενδύσει» στον τομέα αυτό.

Οι δήμαρχοι αυτοί αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα με τη λογική της νοικοκυράς που χώνει τη σκόνη κάτω από το χαλί… Δεν έχω καμιά αντιπαλότητα με τις νοικοκυρές, αλλά αν έχουν κουραστεί να μας το πουν να πάρουμε τα μέτρα μας. Γιατί το σπίτι μας παραέχει βρωμίσει τον τελευταίο αιώνα…


Advertisements

2 Σχόλια on “Φωτιά στα μπατζάκια μας, βάλατε κ.Φασούλα…”

 1. Ο/Η ΘΒ λέει:

  Φίλε μου το πράγμα είναι απλό και ξεκάθαρο: Στον Πειραιά ειδικά (και στους γύρω δήμους ενίοτε) το συμφέρον ΟΛΩΝ ΜΑ ΟΛΩΝ των παρατάξεων είναι πάνω από τη λογική, το αυτονόητο και το απλό. Είναι δυνατόν ο Φασούλας να πει ότι έγινε «πατάτα» με την Ψυτάλλεια? Αμέσως θα τον φάνε τα δικά του παλλικάρια στο κόμμα, αφού δική τους ήταν η επιλογή και η υλοποίηση του σχεδίου! Ή μήπως νομίζεις ότι ο γυναικολόγος δήμαρχος που είχαμε τόσα χρόνια καταλαβαίνει κάτι από τα δύσκολα νοήματα της ανακύκλωσης και των άλλων τέτοιων…καινοτομιών! Μέχρι τους οπλαρχηγούς της Μάνης έφθανε το γνωστικό του αντικείμενο!

  Φίλε μου δεν μπορώ να κρίνω αν γίνεται να μιλάμε για την πολυτέλεια ήπιας διαχείρισης απορριμμάτων. Η άγνοια του κόσμου, στις περιοχές που θα δεχτούν αυτές τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων χώρων διαχείρισης απορριμμάτων, είναι τόσο μεγάλη, που θα έχει γίνει η πόλη μία χωματερή και ακόμη αυτοί δεν θα έχουν πεισθεί γιαυτό, ότι δηλαδή αυτές οι διαδικασίες (δηλαδή κομποστοποίηση, εδαφοποίηση κλπ) αν γίνονται σωστά δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και τα χωριά τους (γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση και εδαφοποίηση στο κέντρο του Πειραιά, το βρίσκω μάλλον ουτοπικό!). Όσο για τη χωματερή, ο Πειραιάς γίνεται σιγά και σταθερά μια τεράστια χωματερή από μόνος του, έτσι βρώμικη και παραμελημένη πόλη που είναι!

  Και να σου ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που θα κατεβάσει Δήμαρχο στον Πειραιά που θα θελήσει να αναλάβει το πολιτικό κόστος να φέρει τα πάνω κάτω στα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης μας. Όπου και να αγγίξει θα κάνει….τζιζ! Όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους!

  Όσο για την ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν διαφωνώ σε όσα αναφέρεις, αλλά νομίζω ότι είναι πιο έντιμη αυτή από την εθνοσωτήρια εμφάνιση κομματικών στελεχών (sic) που έρχονται παραμονές εκλογών, όλο αλτρουισμό και αυτοθυσία να σώσουν την πόλη, και μετά…μόκο!

  Εμείς πρέπει να αναλάβουμε δράση…

 2. Ο/Η gatouleas λέει:

  Φίλε ΘΒ, η κομποστοποίηση (δηλ. να μετατρέπουμε τα σκουπίδια μας σε λίπασμα) μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι μας!!! Με τους κατάλληλους κάδους, φυσικά. Λύσεις υπάρχουν, βούληση ΔΕΝ υπάρχει.. Όσο για την ιδιωτική πρωτοβουλία είμαι κάθετος…Θεωρώ πως είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της συντατεγμένης πολιτείας αυτά τα ζητήματα…κι όχι να τα μεταθέτουν σε άλλους πoυ τα πάντα θα καταλήγουν στο ερώτημα «εγώ, τι θα βγάλω;»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s