να μποϋκοτάρουμε τους Ολυμπιάκους Αγώνες της Κίνας!…αλλά για το Νταρφούρ;

Παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα να αναδεικνύεται ένας αντί-κινέζικος ακτιβισμός λόγω των επερχόμενων ολυμπιακών αγώνων.

Λογικό…. η Κίνα είναι μια χώρα που 1) χρησιμοποιεί θανατική ποινή, 2) καταπατά στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, τύπου, διαδηλώσεων, απεργιών. Το internet λογοκρίνεται με κρατικά firewalls στους servers. 3) Η φτώχεια, ειδικά στην ύπαιθρο, είναι τεράστια. Αν δεν είσαι άνεργος, τότε θα δουλεύεις για 0,5 € την ώρα 70 ώρες την εβδομάδα. 4) Η προσωπική ζωή του πολίτη έχει λιγότερη αξία από τα σκουπίδια. Εκτοπίζονται βίαια ολόκληρες συνοικίες για κατασκευές νέων οικοδομικών συγκροτημάτων. 5) Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε αδιανόητα επίπεδα. Στο Πεκίνο, απλά, δεν υπάρχει ουρανός, μόνο ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τα κτίρια.

Μα… για στάσου οι «ακτιβιστές» δε λένε τίποτα για όλα αυτά… Μόνο για Δαλάι-Λάμα και Νταρφούρ. Προφανώς η σφαγή των θιβετιανών μοναχών είναι φρικαλεότητα και λογικό να προκαλεί συμπάθειες και αντιδράσεις. Με το Νταρφούρ, όμως… Τι διάολο ανακάλυψε η γνωστή ηθοποιός Mia Farrow και σκίζεται τα τελευταία 3 χρόνια; Γιατί ο διάσημος σκηνοθέτης Steven Spielberg διέκοψε τη συνεργασία του με την Κίνα καταγγέλλοντας την πολίτική της στο Νταρφούρ; Τι ζητάνε με τις κινητοποιήσεις τους;

Το Νταρφούρ είναι μια επαρχία του Σουδάν στα σύνορα με το Τσαντ που φαίνεται να διεκδικεί μερική αυτονομία από αυτό με αποτέλεσμα πολεμικές συγκρούσεις. Εδώ παρεμβαίνει ο ΟΗΕ και με ψήφισμα το 2006 ζητεί την ανάπτυξη ειρηνευτικού στρατού στην περιοχή πράγμα που η κυβέρνηση καταρχήν αρνείται, τη θεωρεί εχθρική πράξη αλλά το 2007 την αποδέχεται.

Για να το δούμε το πράμα λίγο διαφορετικά…..

Το Σουδάν έχει ισλαμική κυβέρνηση που έχει αντιταχτεί στην επέμβαση στο Ιράκ και στηρίζει τους παλαιστίνιους απέναντι στο Ισραήλ. Από το 1993 έχει καταταχτεί από τις ΗΠΑ στον «άξονα» του κακού δηλ. σαν χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία, ενώ από το 1997 έχουν πεταχτεί όλες οι αμερικάνικες εταιρείες έξω από τη χώρα. Το 1998 οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα του Σουδάν , Χαρτούμ , γιατί «είχε βιομηχανία παραγωγής χημικών όπλων». Αποδείχτηκε πως χτυπήθηκε η πιο σημαντική φαρμακοβιομηχανία του Σουδάν.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να στραγγαλίσουν το Σουδάν είτε στρατιωτικά είτε με οικονομικές κυρώσεις. Εκεί έρχεται ο ρόλος της Κίνας. Η Κίνα, όπως και σε όλη την αφρικανική ήπειρο, προσπαθεί να εισβάλλει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ χρησιμοποιώντας τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Έτσι λ.χ. το 2005 η CHINA NATIONAL PETROLEUM, η PETRONAS της Μαλαισίας και η SUDAPET του Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία συμπράξεως συμπαραγωγής φυσικού αερίου. Το Σουδάν είναι φιλέτο για τα γεράκια των ΗΠΑ και το πρόβλημά τους είναι πως δεν τρώνε ούτε μια ακρούλα. Κάντε χάζι κάποια μεγέθη της Σουδανικής οικονομίας… Από το 1999 ( 2 χρόνια μετά που έδιωξαν τις αμερικάνικες εταιρίες) το Σουδάν αρχίζει να εξάγει πετρέλαιο. Η παραγωγή του σήμερα ξεπερνάει τα 500.000 βαρέλια την ημέρα ( σα πολλά μου φαίνονται). Επίσης έχει αποθέματα φυσικού αερίου, χρυσού, ασημιού. Έχει 7% αύξηση του ΑΕΠ το χρόνο και σύμφωνα με τους New York Times (Οκτώβρης 2006) θεωρείται από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο.

Αυτό είναι το πρόβλημα των ΗΠΑ κι όχι ο πόλεμος. Γιατί το Σουδάν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1985. Όμως τότε ήταν άλλο ένα σύμμαχο καθεστώς με τις ΗΠΑ, που με την πτώση του κομμουνισμού άρχισε να διεκδικεί μερτικό από την πίτα. Οι ΗΠΑ την δεκαετία του `90 αρνήθηκαν να μοιραστούν τη λεία, αλλά δεν περίμεναν να πεταχτούν έξω από το φαγοπότι. Πλέον στηρίζονται στην περιοχή στο Τσαντ και στην Αιθιοπία. Αυτές οι δύο χώρες είναι σε μισό-εμπόλεμη κατάσταση με το Σουδάν για το Νταρφούρ και το νότιο Σουδάν.

Η τσαντίλα μου γεννήθηκε γιατί μια ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ κατηγορούσε μια ΑΛΛΗ χώρα για τα δεινά της Αφρικής. Τι λες κοπέλα μου… Για κοίτα ΠΡΩΤΑ την ίδια σου την κυβέρνηση και μετά μίλα μας. Γιατί αν μπεις στο προσωπικό της blog (www.miafarrow.org) δεν θα βρεις ΛΕΞΗ για το ρόλο της Αμερικής λ.χ. στη Σομαλία ή στη Νιγηρία. Εννοείται Ιράκ – Αφγανιστάν πέφτουν μακριά για τους ακτιβιστές του Νταρφούρ. Αντίθετα βρίσκεις ενδιαφέροντες επιστολές που συνυπογράφονται από τον κ. Richard Holbrooke (αμερικάνος διπλωμάτης, πασίγνωστος για το ρόλο του στον Γιουγκοσλαβικό πόλεμο).

Τα καλύτερα είναι όμως στην «ακτιβίστικη» οργάνωση The Save Darfur Coalition. Αυτή η οργάνωση ιδρύθηκε το 2004 από τον American Jewish World Service σε εκδήλωση που βραβεύτηκε ο γνωστός φανατικός σιωνιστής Elie Wiesel. Η καμπάνια που «σπρώχνει» αυτήν την περίοδο λέγεται «helicopters for Darfur»!!!, όπου εγκάλει το ΝΑΤΟ να στείλει 24 από τα 18.000 ελικόπτερα που έχει να βοηθήσουν το λαό του Νταρφούρ (www.savedarfur.org) . Θέλετε κι άλλο; Άρθρο του Mark Malloch Brown, Βρετανού υπουργού για θέματα Ασίας – Αφρικής , στον Guardian, εξήρε τη δράση της The Save Darfur Coalitionκαι αποκάλυπτε το προσωπικό ενδιαφέρον που είχαν δείξει ο Μπους με τον Μπλερ για το Νταρφούρ.

Γι` αυτό όταν βλέπω «ακτιβιστές» που μιλάνε για Κίνες, Κούβες, Τουρκίες, Ιράκ , Ανταρκτικές και γενικά οτιδήποτε ΜΑΚΡΙΑ από τη χώρα που ζούνε, κρατάω μικρό καλάθι. Θέλουν να βαφτίσουν σωτήρες των λαών τα πιο αιματοβαμμένα καθεστώτα της οικουμένης, τις ΗΠΑ, την Αγγλία , τη Γαλλία. Γιατί θα είναι οι πρώτοι που θα γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα παιδιά του Νταρφούρ με το που θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Όπως τα γράφουν τώρα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν , στη Νιγηρία , στο Μεξικό, στην ΙΔΙΑ τους τη χώρα.

Ο αφρικάνικος λαός με αγώνα, κακουχίες και πολλά σκαμπανεβάσματα προσπαθεί να βρει το δρόμο του. Όταν με το καλό πετάξει έξω τα λευκά κοράκια από τον τόπο του, θα αρχίσει να λύνει και τα προβλήματα που του δημιούργησαν.

Ο κινέζικος λαός έχει αρχίσει και αντιδρά.. Τα πρώτα μη-κρατικά συνδικάτα έχουν φτιαχτεί και οι πρώτες απεργίες είναι γεγονός

Όσο για σας, κυρία Φάρροου και κύριε Σπίλμπεργκ, αν είχατε ζητήσει μποϋκοτάζ των ολυμπιακών αγώνων του Λος Άντζελες το 1996 για τη σφαγή στο Ιράκ, θα σας άκουγα με πολύ μεγάλη προσοχή… Απ` ότι φαίνεται, παίζετε απλά έναν άθλιο και θλιβερό ρολό. Ελπίζω να είναι άξιος ο μισθός σας.

Υ.Γ. Όσο για το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο»… αυτοί που θα αντικαταστήσουν τον Ιακώβου και τη Σου-Λι πιστεύετε πως έχουν κανένα λόγο να μποϋκοτάρουν τους αγώνες;

Για την Ελλάδα (και την Κίνα) ρε γαμώτο!!!!

Advertisements

2 Σχόλια on “να μποϋκοτάρουμε τους Ολυμπιάκους Αγώνες της Κίνας!…αλλά για το Νταρφούρ;”

  1. Ο/Η efi λέει:

    epitelous mia sigrothmenh aposph gia to boikotaz ton o.a. sthn kina.
    eleos pia me olous tous trendy activistes pou xeprovaloun xafnika kai epoxiaka.

  2. Ο/Η left λέει:

    protino to boikotaz olon ton olympiakon agonon opou kai an ginontai giati pantou uparxoyn katapiestikes kiverniseis poy de niazontai gia ta pinasmena paidia tis afrikis. episis protino ta lefta poy hrisimopoiountai gia ta olympiaka erga na xrisimopoioyntai se erga anaptixis ston trito kosmo kai thn afriki. episis protino o k. spilberg na chrisimopoiisei thn k. farow sthn tainia black howk down the comeback (to remake den to skinothetei o scott). episis tha nioso poli kala an matho oti ta crimata pou petiontai se ekstrateies gia thn antimetopish ths pachysarkias sth dysi pane se agiobeltiotika erga sthn yposaharia afriki.
    telos (gia na sobarefto) protino to gato tou gatoulea (Miaouli) gia proedro tou OHE.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s