άλλαξαν τον εθνικό ύμνο για τη Γαλλία!!

Έγινε πέρυσι, αλλά το θεωρώ συγκλονιστικό νέο. Βιβλίο της ιστορίας για την πέμπτη δημοτικού της Αλγερίας , που κυκλοφόρησε σε 450.000 αντίτυπα, δημοσιεύτηκε ο εθνικός τους ύμνος (του γνωστού ποιητή Μουφντί Ζακαρία), ΧΩΡΙΣ τον 3ο στίχο που ονομάζει τη Γαλλία εχθρό του Αλγερινού έθνους. ( Jeune Afrique 2443/4-10.7/16)

Η Αλγερία ήταν επί 130 χρόνια αποικία της Γαλλίας και θεωρείται από τους γάλλους δεξιούς κάτι σαν ιστορικός χώρος. Απελευθερώθηκε το 1962 μετά από 8ετή αντιιμπεριαλιστικό αγώνα που κόστισε στην Αλγερία το 10% περίπου του πληθυσμού της , δηλ. πάνω από 1.000.0000 νεκροί σε σύνολο 11.000.000 τότε.

Για τους αλγερινούς μία είναι η βρισιά ταμπού: «Χάρκι». Oι Χάρκις είναι οι δοσίλογοι αλγερινοι που πολεμησαν στο πλευρό των Γαλλων στον πόλεμο. (Gossip: αυτή, εικάζεται, πως ήταν η βρισιά του, γνωστού, φασίστα Ματεράτσι στον γαλλοαλγερινό Ζιντάν στο τελικό του μουντιάλ του 2006, και προκάλεσε την ιστορική κουτουλιά στον υβριστή).

Πέρυσι, η Αλγερία γιόρταζε τα 45 χρόνια ανεξαρτησίας της και διάφοροι καλοθελητές κι από τις δυο χώρες έχουν ξεκινήσει προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων των δύο χωρών. Για τους αλγερινούς η «συγγνώμη» από τη Γαλλία ήταν προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τι να πεις, όμως, για την κατάντια ενός ιστορικού ηγέτη της Αλγερίας, του Μπουτεφλίκα, που μπροστά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαρκοζί – κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αλγερία – αρνήθηκε να μιλήσει για το «παρελθόν», όπως το ονόμασε. Μπροστά σ` αυτή τη χυδαία αποικιακή συμπεριφορά, αλλάζεις και τον εθνικό ύμνο για να μη δυσαρεστήσεις τους φιλοξενούμενούς σου; Ούτε οι μπερτόδουλοι στο Βυζάντιο δεν είχαν τέτοια συμπεριφορά.

Για την ιστορία , το βιβλίο αποσύρθηκε, τελικά…

φωτο 1:εφημερίδα τοίχου » ο λαός στον πόλεμο ενάντια στους βάρβαρους αποικιοκράτες»

φώτο 2: οδόφραγμα στο Αλγέρι, 1960

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s